Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
DaMaThe
16.1.14 15:55

@moris Nález nemám asi žádný, jen to tělísko mi dali na 3-6 měsíců, aby se zformovala děloha a hormony právě na podporu růstu sliznice. No je mi 28, takže už žádná ranní rosa :cert:

• Citovat
  • Upravit
1400
17.1.14 08:52

@DaMaThe Žádný obavy, já ted rodila, věk 42 :) Chtěla jsem dřív, nějak to dopadlo dycky blbě, než se našla příčina. Jinak mám děti už dospělé, tak si polední snažím užít. Tak jich stihneš ještě i 10 dětí. :mrgreen: Asi ti to dali preventivně. Měla jsi nějaký problém s otěhotněním, že tě cpou hormonama? Myslím, že zdravé tělo doplníš přírodními doplnky si s tím poradí samo. Já po srůstech neměla pomali žádnou sliznici, a spravilo se to. Tělo je bojovník, jen mu dát správne podmínky, ono si poradí. Ještě dotaz, měla jsi nějaký komlikovaný porod, že ti dali tělísko na zformování dělohy? Dyt těhu vždycky změní dělohu, musí se pak zavinout a sama stáhnout, ale kvůli tomu nevím o nikom, že by něco dávali. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
17.1.14 12:07

Ahoj holky :mavam:
Tak já se po dlouhé době hlásím… jsem už 27+4, ale mám potvrzenou tu preklampsii ( vyšší tlak a velký obsah bílkovin v moči ), už mě ženou na hlídání do nemocnice. Prosím za každičký den, aby ten náš malilinkatý zázrak vydržel ještě v bříšku. Řekli mi, že vše můžou být ještě následky té špatně provedené revize, protože placenta nemusí být uhnízděná tak jak by měla a hrozí i její odlučování nebo zarůstání. Proto miminko nemusí být dostatečně vyživováno.

No proč by to šlo jednoduše když to jde složitě, že? Ale jsem hlídaná, pokusí se mě udržet co nejdýl " celou " :mrgreen: jen ty bílkoviny asi ovlivnit prostě nejdou, takže musím prostě věřit a doufat, myslet pozitivně a modlit se, aby to naše miminko přibíralo rychlostí světla…
Jak já se těším až Vám tu budu moc napsat " holky jsem ta nejšťasťnější máma na světě a mám zdravé, krásné miminko " :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
17.1.14 16:19

@-elisa To je hezká zpráva, za chvíli přibyde další mamina. :D Já od 28 týdne byla klidnější, kdyby něco malé už zachrání. Za každý týden navíc jsem byla ráda a nakonec malá byla v termínu. Tak at tě dobře hlídají a za pár týdnů dobrré zprávy jsou tu v očekávání. :D :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DaMaThe
18.1.14 09:38

@moris @moris Problém s otěhotněním jsem neměla, naopak, bylo to neplánovaně. Ty hormony mají právě být na růst sliznice. Porod byl bez komplikací, až na tu blbou vrostlou placentu, takže jsem musela po týdnu na další revizi, a to už byla děloha plná nejrůznějšího materiálu, tudíž nepřehledná a museli mi ji vyčistit naslepo. Ale na poslední kontrole říkali, že se zdá bez deformaci. Na snímcích z magnetické rezonance byla patrná zeslabená zadní stěna, to ani nevím, zda se může obnovit nebo to tak prostě zůstane…
@-elisa Gratuluju k miminku a jakou jsi měla léčbu a jak dlouho to trvalo?

• Citovat
  • Upravit
734
18.1.14 10:31

@DaMaThe Ahojky, četla jsem čím teď procházíš.. a bohužel vím taky jaký to je. Hodně jsem tu o sobě psala, ale asi jsi to nečetla, tak to zkusím ve zkratce.
Před dvěma lety jsme o miminko přišli ve 12 týdnu - žádná srdeční akce. Po té menstruace nepřišla a rok mi doktorka tvrdila, že je to psychika. Naštěstí jsem potkala úžasnou doktorku, které vděčím opravdu za vše. A to si dovolím tvrdit, že je opravdu nejduležitější - najít člověka, který ví co to asherman a problémy kolem něj jsou! Pokud máš pochybnosti na nic nečekej a běž jinam. Já takhle stratila rok a tím bylo vše horší - právě až tady tyto stránky mi pomohli pochopit co mi vlastně je a především velké díky patří právě holkám tady - hodně mi pomohli to nevzdat.
Následkem špatně provedené revize a rok " nic-nedělání " mi srostla celá děloha. Podstoupila jsem laparoskopii, 8 měsíců brala hormony ( estrimax, provera ), ale menstruace pořád nikde. Až několik za sebou provedených histeroskopií se podařilo trošku obnovit sliznici na 3 mm, ale pořád bez menstruace, tak mi na 3 měsíce zavedli nitroděložní tělísko " danu ", ta menstruaci obnovila aspoň malinko, hormony jsem brala pořád. Po vyndání tělíska, jsem hormony brala ještě měsíc, ale menstruace opět nikde. Podstoupila jsem kontrolní HSK, vše bylo v pořádku, ale sliznice nerostla. Ortel byl jasnej - poškození je trvalé, takže adopce nebo náhradní mateřství. Preventivně mi chtěli dát antikocepci, ale to už jsem vzdala. Pila jsem jen kontryhel, koupila nosifol, byla u léčitele. Psychicky jsem byla na dně, ve 30 jsem prej v přechodu!
V září minulého roku na preventivní kontrole jsem zjistila, že jsem 9 týden těhotná. Netušila jsem nic, protože všechny těhotenské problémy se mi vyhli a menstruaci jsem stejně neměla. Doba početí odpovídá při té poslední kontrolní HSK, tedy měsíc po vyndání tělíska.
Mrzí mě čím jsis prošla, ale já už se v zázraky naučila věřit, není to lehký - ale stojí za to bojovat. Držím moc palečky, přeju moc moc sil a budu se moc těšit na dobré zprávičky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
18.1.14 19:34

@DaMaThe Neztrácej naději, i kdyby byla zadní stěna zeslábla, myslím, že se časem spraví a i kdyby záleží kde se mimi uchytí. Mě se uchytilo na přední stěně. Prý si mimčo vyhledá to nejlepší místo kam se zavrtat. Jinak je to o náhodě, ale jak tady čteš, byli tu beznadějné případy bez ms a jsou maminy. A pak že to bez ms nejde. :D A my po srůstech neměli skoro žádnou sliznici a obnovila se. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
18.1.14 21:12

DaMaThe

Problémem vrostlé placenty je právě to, že když se odstraňuje, tak se musí jít hlouběji do děložní sliznice, resp. svalu, podle toho jak moc hluboko je prorostlá. Tím se naruší sliznice a na tomto místě by pak při kontaktu protilehlých obnažených stěn dělohy mohlo dojít ke vzniku srůstu. Aby se toto nestalo, zavádí se buď HB gel nebo přímo tělísko, které fixuje tu dělohu tak, aby se stěny nedotkly a srůst nevznikl. Hormony pak mají podporovat sliznici nejen v růstu do výšky, ale také v rozrůstání na místa, kde byla úplně odstraněna, a to včetně bazální vrstvy. Pak pokud zůstane sliznice zachovaná aspoň v části dělohy, je šance, že se rozroste i jakoby do boku a obnoví i v místech, kde byla poškozená. Opět v tom místě ale nesmí existovat srůst, protože jinak by se tam rozrůst nemohla, protože toto místo už by bylo „obsazeno“ vazivovým srůstem. Z tohoto hlediska bylo v tvém případě asi opravdu uděláno maximum, aby děloha zůstala zachovaná v co nejlepším možném stavu. Nevím, jak moc byla placenta vrostlá - myslím tím plošně, ale pokud jen na nějakém jednom dvou místech dělohy, pak zbytek dělohy by měl být naprosto v pořádku, schopný přijmout další embryo (pokud tedy nebyl ten zbytek poškozen revizí, což vypadá že nebyl - my jsme ani při hormonech neměly takovou MS jako před revizí) a tvoje šance otěhotnět by neměla být nijak extrémně snížená. To pětidenní embryo, které přijde do dělohy má mikroskopické rozměry (děloha na délku cca 7 cm!) a stačí opravdu jedno jediné malinké místo se zdravou sliznicí, kde může zahnízdit a na zbytku dělohy, pokud není omezena srůsty nebo jinak výrazně deformovaná nezáleží, může se pak vyvíjet tak jak má. I stran věku jsi na tom velmi dobře, tak celkově myslím, že tvoje naděje na další miminko jsou velké. Každopádně stoprocentní jistotu v jakém stavu děloha je ti dá jen HSK, kterou jde podstoupit kdykoliv, když si nebudeš jistá, jestli je všechno v pořádku. Věřím že bude a moc ti ve všem dalším držím palce!

Elisa

Gratuluju k třetímu trimestru, utíká to, co? Škoda těch komplikací, na druhou stranu je to snad docela časté, mezi dr. známé a dost hlídané, že snad jakýkoliv potenciální průšvih odhalí zavčasu a všechno se zvládne na jedničku. Přeju co nejpohodovější zbytek těhotenství a opatruj se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
19.1.14 13:04

@ashermanka děkuju moc.. ani nevíš jak moc se těším :srdce:

Jinak Tvá odpověď opět nezklamala, přesně víš jak dané " věci formulovat a napsat " - a díky tomu jsem vlastně vše pochopila tenkrát i já :pankac: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

A co ostatní? Podělte se o své příběhy jak jde život dál… :mavam: :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
DaMaThe
20.1.14 12:50

@ashermanka Děkuju za vysvětlení, tak nějak jsem to chápala. Mně dnes konečně změřili výšku sliznice a je 8-10 mm, což je prý normální, takže v tomto snad problém nebude. Ale našel mi na zadní stěně dělohy nějakou vkleslinu, prý s tím nic nejde udělat a byl by to problém v dalším těhu pokud by tam vrostla placenta :?

• Citovat
  • Upravit
5702
31.1.14 10:00

Ahoj holky můžu se vás prosím, na něco zeptat? Nevím zda mám ashermana, ale už 4 roky se snažím přijít do jiného stavu - za chvíli mi bude 40 :zed:. Za tu dobu jsem již 3× byla těhotná přirozeně, ale 1× to bylo asi MT, jednou ZP v 10týdnu s následnou kyretáží a po třetí jsem otěhotněla před 2IVF po zastavovací injekci, jenže HCG špatně rostlo a já jsem nakonec podstoupila laparoskopii pro podezření zase na MT, to ale bylo vyloučeno a přesto, že jsem byla po menstruaci ( proto se předpokládalo že jde o MT) mi udělali druhou kyretáž a až po té mi začalo HCG klesat, takže to někde v děloze bylo a drželo se to i přes MS, ale vývin byl špatný. 14dní po této kyretáži jsem podstoupila 2IVF 8o Asi nechtěli v CARu přijít o korunky :nevim: sliznice mi narostla prý na 9mm což byl u mě úspěch, zaváděli mi 2 jedničkový embria a ani jedno se neuchytilo. Ms i po IVF skoro žádná :nevim:. Docela mám i bolesti třeba týden před MS. Moje MS je vždy spíš silnější špinění, vůbec bych nepotřebovala nosit klasickou vložku jen slipovka by stačila a na noc ji nepotřebuji vůbec. Chtěla jsem se zeptat, zda jste při tomto syndromu pozorovaly bolesti i mimo MS a zda jste neměli po a před MS průhledný ale hrozně hustý hlen, mám podezření, že mi ty bolesti mimo MS způsobuje ten hlen :nevim: Do CARu už jít nechci. Díky za případné reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.14 14:59

@radka101 Ahojda,ja teda nemam uplne zkusenosti s Aschermanem, to to asi lepe poradi holky.Ja bych si asi zaridila nekde hysteroskopii, koukli by se do delohy a videlo by se, co by nasli. Holky tady chodily k Doc Marovi k Apolinari. Myslim, ze i odpovida na dotyzy na www.porodnice.cz
Aschermanka tady taky odpovida velice erudovane, tak uvidis, co ti napisou jeste ostatni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
31.1.14 21:05

@radka101 Ahojky,jestli máš ashermana, to ti potvrdí na hysteroskopii. Aspon tě prohlédnou, zda je tam vše ok. Neboj se toho, já na tom byla taky, dvakrát. Jednou s narkozou a podruhé bez ní, abych se mohla co nejdřív snažit. Měla jsem tři zamlklé těhu a kyretáže způsobily ashermana, postupně mi vymizela ms.Jen bolesti jako bych to měla dostat. Když to máš tak slabé, vypadá to, že by to asherman mohl být. To tě nikam neposlali ještě a na hysteroskopii, jsi nikdy nebyla? Pokud se opakuje problém, asi tam bude příčina a měla by se hledat. Já potřebovala brát na ředění krve, proto mi to nerostlo a vždy to odešlo. Dělali ti nějaké vyšetření? V caru se dělají jen základní. Já pak jela do Plzně, tam se dělá podrobná imunologie a až tam našli příčinu. Pořád jsem to odkládala, nechtělo se mi tak daleko, ale až to i doktoři vzdávali, tak jsem jela.Ted mám 3 měsíční holčičku, je mi 42 let.Ale pomali 3 roky jsem ztratila, že jsem se nenechala dřív pořádně vyšetřit. Otěhotníš sama, to je dobře, musíš najít příčinu, proč to dopadá tak blbě a hlavně tu hysteroskopii, abys věděla na čem jsi, pokud jsou tam srůsty, at to neoddaluješ. Přeji hodně štěstí. Hlavně si najdi odborníky, né každý lékař je dobrý a lepší na hysteroskopii najít odborníka. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
1.2.14 13:11

Radka 101

Myslím, že hysteroskopie by byla určitě na místě, zejména pokud takto slabou MS máš až po těch kyretážích a předtím byla normální? To by mohlo znamenat, že tam k nějakému poškození sliznice mohlo dojít, ale zase dokud je MS alespoň nějaká, je veliká šance na nápravu. Nakonec by mohla být hysteroskopie užitečná i z toho důvodu, jestli třeba něco v té děloze není špatně už od narození, třeba nějaká vrozená přepážka nebo jiné vady, aby se vyloučilo, že na ta neúspěšná těhotenství děloha vliv neměla. Je to rychlé a minimálně invazivní vyšetření, dělá se často ambulantně, takže hned ten den jdeš domů a za dva tři dny o tom ani nevíš a možná by to byl důležitý první krok, jak to začít řešit. Zkontrolujou tak i kvalitu sliznice a když nic nenajdou, tak jen dobře a pak zkusit to imunologické vyšetření jak ti radí Moris, určitě ti poradí u koho přímo byla a na toho bych se obrátila, protože ta základní imunologie v CAR (pokud ji vůbec udělají) nemusí na ten skrytý problém přijít. Hlavně dokud můžeš otěhotnět sama, to je základ a na zbytek se snad přijde, jen možná nenajdeš u doktorů pochopení, protože se ti všichni budou snažit vsugerovat, že je to věkem, psychikou apod., tím se nesmíš nechat zviklat a prosadit si to za každou cenu. Kolikrát nemusíš jít ani přes svého dr., stačí kontaktovat přímo daného odborníka a ten si s tebou poradí. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
1.2.14 17:57

Holky díky za názory. My už s manželem jedno dítko máme - dceru 20let. Upíchli jsem si jí nechtíc v 17ti :lol:. Pak jsme dlouho nechtěli o dětech ani slyšet, budovali jsme bydlení, firmu atd.. Já jsem začala chtít druhé po 30ti, ale manžel ne, tak jsme to ještě oddálili v domění, že když to šlo před 20ti lety samo :zed: (no dneska bych si za tento názor nafackovala), že to půjde i teď samo. Histeroskopii jsem podstoupila při první návštěvě Caru po prvním MT. Srůsty v děloze nebyly, jen mi odstranili nějaký útvar velikosti asi 1cm. Ale zjistili mi hrozné srůsty v břišní dutině, dcera se totiž narodila císařem. Takže jsem dělohu měla vytaženou z malé pánve do břišní dutiny kde byla přirostlá obřím srůstem k břišnímu svalu, jeden vejcovod zřejmě neprůchodný díky skřípnutí a levej vaječník je taky přirostlej někde vejš než by měl být. Trochu mi to odstranili při laparce při třetím těhotenství.. Před plánováním těhotensvtí jsem měla zavedenou 5 let Mirenu a po jejím vyndání MS slabá. Nikdo to neřešil. Nakonec mi bylo řečeno, že mám sliznici asi nevratně poškozenou, možná nějaký zánět od tělíska. Já jsem v CARu žádné testy nepodstupovala, prý to není potřeba když už jedno dítě máme. A manžel má na svůj věk spermiogram perfektní. TAkže je chyba nejspíše opravdu u mě. Ale čím to je, těžko říct :nevim: Při stimulaci jsem měla vždy minimálně 3 embrya která vydržela celou kultivaci. Prodělala jsem 2 IVF se zavedením 2 embrií a nic. Přitom spontáně jsem dokázala otěhotnět 3×. Mám ještě jedno embryo zamražené, ale vůbec nevím zda to vůbec podstupovat a vyhazovat za to peníze. Přijde mi to házení peněz z okna :zed: Doktoři mi nedokážou, nebo možná nechtějí říct, zda je to v té sliznici. Problémy s bolestma mám až po té poslední kyretáži a zaráží mě hlavně ten hlen, myslela jsem si, že s tím třeba máte některá zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí