Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ashermanka @1amber Moc, moc děkuji za rady a za podporu. Dnes jsem byla na druhé injekci a zatím ze mě bohužel nejde vůbec nic. Každopadně volala jsem do Heliosu, kde mě dnes ve 14. 00 vezme dr. Fišer. Zánět podle sobotní krve nemám, atb mám nasazená už od neděle preventivně. Břicho mě nebolí, vůbec nic mi není. Jsem zvědavá, co mi v tom Heliosu řeknou. Každopádně pokud bych to měla absolvovat znova, radši skutečně půjdu tam než na ten Obilňák, kde to dopadlo takhle… Třeba to ale nebude nutné. Holky, mohlo by se stát, že by to odešlo s první menstruací? Mně se to pořád nezdá, přece to ve mně nemůže zůstat, ne? Děkuju ![]()
Ahoj holky, tak to mam za sebou…sice ne uplne v pohodicce, ale zvladala jsem zacatek bez anestezie, ale nakonec me MM musel uspat - zas to srostlo
byl celkem prekvapeny a ptal se me, jak se mi hoji jizvy, mam pocit, ze to srostlo vic nez cekal…a rozhodne vic nez jsem cekala ja. Ja doufala, ze uz to bude vicemene kontrolni vkuk…:( prestoze minule psal, ze mam po zakroku dutinu soumernou a prostornou, tak ve vcerejsi zprave opet: „dutina stále znatelně užší, zejména pro late. synechie LH děložní. Mírně synech. i v oblast VB hrdla…“
ach jo…ja bych udelala cokoliv, aby mi to tentokrat uz nesrostlo… ![]()
ale na druhou stranu sliznici mam pry peknou…takze ted pry 3 mesice hormony a pak na to muzeme skocit (prirozene ci ivf) a kdyz se do pul roku nezadari, tak mam prijit na kontrolni HSK…pry z psychologickych duvodu by tomu ted dal sanci bez dalsi HSK…
tak jsem celkem rozpolcena…cekala jsem vic, nadruhou stranu jsem rada, ze prozatim na dalsi hsk nemusim…ale ty hormony me teda stvou…ja tak doufala, ze uz je nebudu muset polykat…
holky, chapu to spravne, ze pokud se spermie dostanou pred hrdlo delozni (doufam, že mi to tam už nesroste!!!) do delohy a k vajicku do vejcovodu (vejcovody mam pruchodne) a embryo se pak ma kde v deloze chytit, tak je dobra šance otehotnet, prestoze deloha neni zdaleka idealní?? a pokud se v takové deloze vyviji dvojcata, tak je to hodne zvysene riziko? vim, ze druha otazka je hodne vagni (urcite zalezi na tom, jak je ktera deloha poskozena),ale presto o tom porad premyslim. Pokud by doslo na ivf, tak v CARu nam embrya zmrazili po třech! Což me předem vubec nenapadlo, že se dělá… Takže budeme před dilematem, jestli transferovat jen jedno a o ta zbyla přijit nebo transferovat třeba dvě…děkuju za reakce…
ted mam pred sebou trimesicni necinne cekani…a zobani hormonů…tohle snad musi byt nejaka zkouska trpelivosti…a pokory…ach jo…
jo a opet zdravim Ivu
, ktera sem sice nepise, ale cte nas:) a dekuju za cokoladu, kterou mi nechala v nemocnici - byla excelentní…sporadaly jsme ji na pokoji nez nas pustili domu a byla to super lečivá vzpruha
od MM vim, ze u tebe to minuly tyden dopadlo dobre, tak moc drzim palce!!!
a prala bych si te potkat po porodu na sestinedeli ![]()
Co se tyka Marusky, tak neodvazuji se nijak radit…ale drzim moc palce at se dalsi revizi vyhnes!!! a že dle krve nemas zanet, je urcite super dulezita dobra zprava…
holky, mejte se zatim krasne eva
Holky, tak druhé revizi se nakonec nevyhnu, ale věřím, že to dobře dopadne… Šla jsem do toho Heliosu, vzal mě pan doktor Fischer. Byla jsem příjemně překvapená, jak hezky se mnou zacházel a jednal. Vše mi podrobně a v klidu vysvětlil, prý tam mám těch krevních sraženin docela dost a tělo je samo nechce vyloučit, čekat by se prý samozřejmě dalo, ale pro dělohu to prý není moc dobré, taky hrozí infekce, otravy apod. Říkal, že tu revizi bude dělat on sám osobně, že nemám mít strach:) Můj čípek prý vypadá dobře, což je taky pozitivní. Je fakt, že mi zodpověděl na všechny otázky, a to jsem se ptala docela dlouho… Prý mi samozřejmě hned potom na sále udělá UZ, aby to zkontroloval, což mi evidentně tamti předtím neudělali. Když to prostě srovnám s tím Obilňákem, kde to bylo šup šup pět minut v ordinaci a jdete na revizi, kde bylo na sále sice asi 10 lidí, ale všichni mi přišli hodně mladí, tak to se radši svěřím do rukou někomu, kdo to dělá (dle jeho vlastních slov) 23 let. V neposlední řadě jdu v 7 na krev, v 10 na sál a ve 12 s doprovodem domů, takže i pro psychiku lepší. Věřím, že tentokrát vše dobře dopadne a budu se už jen hojit… Myslete na mě, prosím
Napíšu, jak jsem dopadla. Každopádně zatím se mi ten Helios jeví jako dobrá volba… Takže nejen pro Brňandy: nebrat hned to první, co Vám nabídnou, ale něco si o tom zjistit, jak vidíte, i revize se dá někde pokazit… Díky holky ![]()
Maruško,
držím ti moc palce, ať je to zdárně a úspěšně za tebou a unikneš našemu osudu…
Vážně si v tomto netroufnu radit - na jednu stranu se mi zdá, že pokud tam vidí jen krevní sraženiny, tak by se snad dalo ještě týden počkat, ale doktor fakt nejsem, takže tě nechci natlačit do nějakého průseru. Já měla revize po porodu, dělohu dilatovanou zbytkama po 1. revizi na 1cm a tam mi píchali oxytocin a kontrolovali vždy po týdnu, co se vyloučilo. Po prvním týdnu to šlo na polovinu, ale pak už nic, protože se mezitím vytvořily srůsty a už nic nepustily. Tak mě nechali ještě další 3 týdny, takže celkově po necelých 2 měsících po první jsem šla na druhou. Prý když jsou ta residua malá, tak je lepší čekat, že riziko zánětu z nich je menší než zánětu z opakované revize, ale v tomto co dr. to názor, tak musíš dát i na sebe a svou intuici a taky nevím, jak je to u tebe. Hlavně, že z nich máš dobrý pocit, že to zkontrolujou a snad to nebudou dělat kyretou. Praxe doktora sice není stoprocentní záruka, ale určitě lepší, než aby to zase nechali dělat nějakýho neatestovanýho začátečníka…
Hlavně si pak pohlídej MS, kdyby nechodila, tak na nic nečekej a tlač na různý ty vyvolávačky apod. První MS může být ještě rozhozená, ale když druhá bude vypadat jako ty předrevizní, tak je vyhráno a hurá na druhý a moc přeju aby úspěšný pokus. Jsi mladá a šance, že to napodruhé dopadne dobře a rychle jsou veliký
Drž se!
Amber
Právě že HSK jde dělat jen u residuí po porodu, po ZT to prý nejde. Taky jsem si to myslela, ale prý po ZT je ta tkáň strašně drolivá a vpodstatě to nejde nijak „nabrat“ a odstranit, takže vedle vyčkávacího postupu je bohužel jedinou možností revize…
Ale samozřejmě jde udělat pod UTZ kontrolou a tady už je to bohužel o doktorech a jejich pohodlnosti…
Xuan
Je mi to moc líto, taky jsem doufala, že budeš mít dobré zprávy. Ale zase si říkám, že kdyby to bylo extra špatný, tak by tě otěhotnět nenechal. Myslím, že horší než poprvé to určitě být nemůže, protože bez dalšího poškození se ti další srůsty navíc udělat nemůžou, spíš asi doufal, že se jich znovu spojí míň. Ale třeba se to stane tentokrát a nakonec to bude dobrý. Hlavně že sliznice je v dobrém stavu, nakonec ta zúžená děloha nemusí být zas takový průser. Když se embryo zavrtá, tak potenciální srůsty u vnitřní branky a v levém rohu bych řekla že ničemu nevadí a ty laterální by mohly roztahováním dělohy popraskat, tak snad… Tříměsíční braní hormonů je teda fakt opruz, sama jsem to tak měla po první i druhé HSK a bylo to teda NEKONEČNÝ, to přiznávám, ale snad je to pro dobro věci.
Co se týká toho IVF, embrya bych neobětovala, i když i tak asi o jedno vždycky přijdeš, pokud neuvažuješ o transferu tří. Je to teda pěkná levárna, že tě o takhle důležité věci nenechali rozhodovat. Nevím, jakou kvalitu máš zamraženou, pokud jsou to jedničkové blastocysty, šance dvojčat tam je, ale ne zas tak velká, nakonec mě ze 6 takových nevyšlo ani jedno, ať jsem transferovala po jednom (na začátku) nebo dvou (tonoucí se stébla chytá). Pokud jsou to např. osmibuněčná nebo moruly, tak tam šance, že by se chytily obě jsou docela malé, takže já bych šla do transferu dvou. Nakonec i když se obě chytí, hodně často se stává, že to pak jedno vzdá, prostě dokud to nezkusíš, tak nebudeš vědět. Ale rozhodně zkoušej i doma, zdá se mi, že právě u těchto případů, kde ty podmínky v děloze nejsou ideální to má příroda zmáknutý nějak líp…
Moc ti přeju, abys to měla co nejdřív za sebou, tu beznaděj znám TAK dobře
Hlavu vzhůru a ať je příští rok ten tvůj šťastnej ![]()
Ahojky všem
Takže to mám podruhé, a tentokrát už definitnivně doufám za sebou
A už jsem dokonce doma. Byla jsem v tom Heliosu a mám z toho mnohem lepší pocit než z té nemocnice minulý týden. Pan doktor říkal, že to proběhlo v pořádku, prý tam kromě těch sraženin byly i malé zbytky plodového vejce, tak snad už je vše pryč. V propouštěcí zprávě mám psáno, že proběhlo „šetrné odsátí residuí“, o kyretě naštěstí žádná zmínka, což je teda pozitivní:D Taky tam mám, že po zákroku proběhl UZ a že je děloha čistá. Takže to jsou věci, které mě teď naplňují optimismem:) Musím teda říct, že to opravdu psychicky snáším líp než tu nemocnici, všechno mi v tom Heliosu přišlo takové důkladnější. Pan doktor se mě několikrát ptal, zda nemám otázky, že mi vše ochotně odpoví, což mi na Obilňáku opravdu nikdo nenabídl, tam mě hned vyhnali pryč. A aspoň budu mít dva výsledky z histolky:)
Ještě se chci zeptat: je tu někdo, kdo si nechával dělat nějaké základní genetické testy už po prvním ZT? Nebo je to většinou poprvé skutečně náhoda? Docela o tom uvažuju, abych věděla, na čem jsme, ale zas to není úplně levná záležitost… Co myslíte?
Ashermanko, jsem Ti vděčná za rady
. Vlastně jsem se k tomu Heliosu dostala skutečně jen díky Tvé radě… Menstruaci budu hlídat, pokud nepřijde, pomažu na vyvolávačku, snad bude vše OK. A co teď? Spoustu kontryhelového čaje, vitamínky, hodně sprchovat a Femibion - napadá Vás ještě nějaká vychytávka, jak regeneraci urychlit? Jsem vděčná za jakýkoliv nápad:)
Já doufám, že už je to uzavřené. Břicho mě moc nebolí (po té první revizi to bolelo o dost víc), krvácím tak normálně, psychicky je to lepší, už zase věřím, že to všechno dobře dopadne. Po tom naprosto šíleném týdnu už máme s manželem snad nárok na trochu toho klidu a pohody… Bylo to náročné i pro vztah, ale myslím, že nás to spíš posílilo. Uděláme si teď takové detoxikační období a zjara, až bude vše kvést, to asi pomaloučku zase začneme pokoušet… Už teď se těším ![]()
Ještě jednou děkuji všem za podporu, obzvláště Ashermance, děláš skutečně záslužnou práci a myslím, že hodně lidem takto pomáháš (mně tedy hodně
).
Holky, ať se Vám daří, já vím, že někdy má člověk pocit, že toho už je vážně moc a že to nezvládne, ale většinou se dá ze všeho po nějaké době oklepat a jít dál. Třeba já jsem díky těm trablům a dvěma revizím úplně zapomněla na to, že jsem vlastně na začátku byla těhotná… Tak už to trochu přebolelo
Je hlavně důležité mít partnera, který Vás podrží… Myslím na Vás na všechny. Mar.
PS. Mám taková pěkná skripta z psychologie pro učitele, kde se doslova píše, že „náročné životní situace jsou stimulem pro vývoj osobnosti“… Tak aspoň budeme všechny veliké osobnosti
![]()
Maruško
tak snad bude všechno v pořádku.
Po příčině toho ZT bych asi nepátrala, opravdu to může být jen smůla a i doktoři doporučují důkladnější vyšetření až po 3 ZT. Tak daleko bych to zase zajít nenechala, ale pro nějakou psychickou pohodu nutnou pro otěhotnění je myslím lepší začít se po těch pár měsících snažit s tím, že se to podaří a dobře dopadne než pátrat a vysilovat se vyšetřeními, protože jak o nich budeš zjišťovat víc a víc, tak se taky budeš víc a víc strachovat, aby se tě to netýkalo a budeš pak z toho akorát rozhozená. Já teda radím z pozice někoho, kdo ZT nikdy neprodělal, takže to možná vidím moc zjednodušeně, ale spíš bych šla do té detoxikace a pak se nějak pokud možno optimisticky vrhla na další pokus než se uvrtat několik měsíců do čtení různejch chorobopisů a příběhů se špatným koncem. Doporučila bych ti určitě teď ten vitamin E, 200 mg denně, na regeneraci dělohy a celkové příznivé ovlivnění plodnosti, klidně i pro manžela a pak jak už tu byla několikrát zmíněná ta Maca, hnus fialovej, ale za vyzkoušení určitě stojí a zase i pro manžela. Musíš najít něco, do čeho to zamíchat, abys přebila tu příšernou chuť a pak to celkem jde, ale zkuste vydržet aspoň 2 měsíce. Jinak asi zatím víc udělat nemůžeš. Držím ti moc palce, ať máte příští rok pod stromečkem ten nejkrásnější dárek!
Ahoj, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po revizi vám diagnostikovali AS? Já byla na revizi po UPT ve 24 tt v září, po týdnu znovu operace - resektoskopie (placenta accreta). Jako prevenci srůstu dělohy mi vložili nitroděložní tělísko a aplikovali Hyallobarrier gel. Beru už 5 měsíců estrogen a progesteron, menstruuji normálně, ale za celou dobu se mi nikdo ke stavu sliznice a dělohy nevyjádřil ![]()
Ahojky, teda ve 24 týdnů, to je mi líto. Já o to přišla vždy do 9 týdne. Mít už pohyby, hůř bych to nesla.Dnes mám zdravou 3 měsíční holčičku. Většinou příznak srůstu je. že ti vymizí menzes.Tak když to máš normálně, mělo by to být v pořádku. Jako, že srůsty tam asi nebudou. A ke stavu sliznice a dělohy musela bys jít na hysteroskopii, tam se do tebe podívají kamerkou. Jinak se to nezjistí. Já jela do Havířova je tam mudr. Kovář, najdeš na netu a ten se tím dost zabývá. Dělá to bez narkozy, není to žádna hrůza a jak mi řekl, že to je dobrý a hned se snažit, za dva měsíce jsem byla v tom.Jela tam i kámoška a byla velice spokojená. První si s ním i meilovali a říkala, že byla překvapena, jak ji brzy odepsal. Hlavní je pokud by byl problém, najít odborníka, držím pěsti! ![]()
DaMaThe
Prvním příznakem Ashermana je buď slabá nebo vůbec žádná MS, takže pokud je všechno jako před otěhotněním, tak by to mělo být v pořádku. Myslím, že víc pro tebe za daných okolností dr. udělat nemohli, aby srůstům předešli, je tohle fakt maximum, co jde. Pokud by tě ale obavy stresovaly příliš, je možné podstoupit ambulantní hysteroskopii, aby sis byla jistá, já ji podstoupila u Apolináře v Praze, možná kdybys to probrala s dr., třeba by řekl, že to není špatný nápad.
Jinak ti přeju hodně sil, je mi smutno i za tebe…
@moris @ashermanka Moc děkuji oběma na odpovědi a informace. Menses mám sice ve vnuceném 28-denním cyklu (přirozeně 38 dní), ale normální intenzity. Když jsem byla po UPT na hospitalizaci, zmínil se dr. i o testu průchodnosti vejcovodů, ale od té doby se mnou nikdo nic nedělal, ani nevím, na jaké vyšetření mám teď „nárok“. Přece jen bychom se výhledově chtěli aspoň pokusit o další těhotenství.
Jinak já malého ještě oplakávám, je to hrozně silné, navíc nám jeho vadu zjistili náhodou, všechna vyšetření, uzv byly v pořádku ![]()
Těš se na další miminko.Nic už nezměníš. Já přišla o to 3 krát, naštěstí v počátku, když nebyli ještě pohyby.Pak nevím, jak bych se s tím srovnávala já. Až pak se našla příčina, stačil blbý prášek na ředění krve a vše bylo ok.Test na průchodnost vaječníků to je ta hysteroskopie. U ní ti řeknou v jakém stavu je sliznice a jsouli průchodné vaječníky. Myslím, že je u tebe vše v pořádku. Jen miminko bylo nemocné, tak to tak dopadlo. Chcešli o tom něco napsat bližšího, povykládat si tak to tu napiš nebo mi do zpráv. Mysli na to, že další bude zdravé. Ber už ted vitamíny a a myslím, že už se můžeš i snažit, ne? Kolik žen má do roka další dítě. Ta dušička toho malého tě čeká a přijde v jiný vhodnější čas.
Pokud tomu nic nebrání, nečekala bych, další těhu je nejlepší lék, aspon podle mě. A po porodu, revizi, se říká, že je to jak pohnojené a spousta žen otěhotní do 3 měsíců. Tak mnoho sil a štěstí. ![]()
@moris Děkuju za podporu. Snažit se ještě nemůžeme, mám stále zavedené to tělísko a užívám hormony. Ale snad už to bude v řádu týdnů, kdy se začneme pokoušet.
Nevím, co máš za nález, že ti nasadily tělísko a hormony. Přeji ti, at je to brzy v pořádku a další těhu už bez problémů. Jsi určitě o dost mladší než já. Já už patřím mezi starší rodičky
a nevzdala jsem to. Doktor řekl, že to, že jsem tomu věřila pořád mě zachránilo. Psychika je…
Tak ani léky, ale věřit a snažit se. A podpořit at je vše ok. Držím pěsti a doufám, že časem dáš fotečku s dvěmi čárkami na testu. ![]()