Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Marsi-mar píše:
Tak jsem po kontrole… a ikdyž se prokázala ta má ovulka tak otěhotnění s 4 mm sliznicí se mi nedoporučuje, právě proto mi na ovulaci ani nic nedá, že mám od svého doktora v CARU brát ten trisequens, že se to dává ženským v přechodu a antikocepce to není ikdyž tak působí
![]()
![]()
![]()
![]()
! Mi bylo špatně ještě celej den potom co jsem slyšela, že prý bohužel s tou sliznicí to není dobrý a mohlo by to opravdu být trvalé, že by možnost náhradního mateřství opravdu nevylučovala. Dá se prý řešit opravdu vše, ale na poškozenou sliznici mi nepomůže nic, že prý můžu tak rok, dva počkat co se bude dít dál, ale už z hlasu bylo jasné, že to právě vzdala i ona. Sice při hormonech aspoň trochu stoupne, ale to bohužel nic neřeší. Šla jsem tam opravdu s dobrým pocitem, že srůsty nemám a zase je malinkatý krůček do předu
.
Už fakt nevim co dělat takže budu ráda za každou radu
Ahojky, já si myslím, že na všechno je něco, jen lékaři, jak nefunguje tableta je to pro ně konečná. Nade mnou taky vynesli ortel.Po třech recizích, srůstech dělohy dostala sliznice dost zabrat. Místy jsem ji ani neměla. Zkus si sehnat ortilii, je z ruska. V překladu děloha. To mi pomohlo obnovit krásně sliznici a jak říkal lékař jsem pro ně zvláštní případ. Já myslím, že né. Jen jsem to nevzdala a pořád sháněla různé podpůrné prostředky. A zatím úspěšně pokračuji v těhu. Ani mě doktoři víc nehlídají. Kde selže chemie, zkus to nahratit přírodními produkty. Já to dělala abych se pořádně zotavila a tím se pak podařilo i otěhotnět. Myslím, že nás takových bude víc, jen to chce trpělivost a nevzdávat to. ![]()
Já ti teda nevím, ale myslím že i se 4mm se otěhotnět dáá!!!
však na vejcovodecj je taky 4 mm a kolik je mimoděložních těhu a druhá věc je hele na mě…já měla při otěhu 6mm to není o nic moc víc…být váma bych to zkoušela a zkoušela a ono se třeba povede..nic tím neztratíte.. a jak že se nedoporučuje?? můj dr mě utěšoval že se nic neděje že je nízká, že už jednou tam to těhu je a to je hlavní, dostala jsem utrogestan-orý na skvalitnění sliznice a jedu, pozítří začínáme 14tt to a žijeu? žijem oba..
neztrácej naději.. a MARSYYY!!! PSYCHIKAAAA!!! POZITIVNÍ MYŠLENÍ!!! POŘÁD TU JEN PLÁÁÁČEŠ, K TAKOVÉ MAMINCE SE MIMINKU CHTÍT NEBUDE.. takže tfuj, tfuj..
Marsi
Moje rada? VYPRDNI SE NA NI!!!
Co ona ví? Je to přesně jak píše Moris - jakmile si tě dr. zařadí do nějaké škatulky, na kterou žádný lék kromě trpělivosti a naděje není, tak jsi pro ně odepsaná. Prostě se na fakultě učili, že Asherman = sekundární sterilita = nemůže mít dítě = jediná naděje je náhradní matka. Ale tak to přece není!!! Podívej na všechny ty holky tady! Mimochodem, kolik ona má pacientek s Ashermanem, aby takhle vůbec mohla generalizovat, možná jen tebe? Samo že to není prvenství, o které bys stála, ale ty jí ukážeš, jak moc se plete a že je v tomhle úplně mimo. Jak jako nedoporučuje se? Tak buď se ti to podaří i s nízkou sliznicí a věř tomu, že i se 4 mm to jde, nebo se to neuchytí a budeš zkoušet dál, co jako? Ublížit si tím teda fakt nemůžeš, maximálně tím můžeš získat, když se zadaří. Vím moc dobře jak se cítíš - promiň Míšo, teď to nemyslím nijak zle, ale od tebe to teda sedí - pořád jenom pláčeš… Vzpomínáš? ![]()
Marsi, já už se tomuhle jenom směju, když mi to nějakej dr. řekne, najdu si pak nějakou story na internetu, jak se někomu podařilo otěhotnět i po ablaci endometria (záměrně navozenej Asherman a dost brutální) a myslím si svoje. Heleď, mě MM řekl, že nad 5mm má smysl se snažit, že se vyplatí zabojovat a třeba Botasce se to s 5mm podařilo. A pokud nebyla ovulace přímo ten den, kdy jsi na kontrole byla, tak ono to ještě o milimetr, dva poskočit může, tak neblázni, trisequens nebo co to je hoď do koše a hurá na to.
A blížila se aspoň ta ovulace, že by tento měsíc mohla být, nebo ne? Kdyby ne, tak bych ještě 2 měsíce počkala a pak si v CARu řekla o ten Tamoxifen. Nebo tu mám zbytky a můžu ti ho věnovat (bylo to megabalení), takže jestli se nebojíš samoléčby, tak jsem tady ![]()
Hlavu vzhůru a neboj, bude to dobrý!!!
Ashermanka
![]()
Zdravím a posílám odkaz na tu mojí macu. http://www.uncaria.cz/maka-gelandina
Pokud si jí vybereš, tak dobrou chuť! Já to pila vždycky v troše mlíka a docela to šlo. Manžel taky pil bez keců. Dávej to taky manželovi, ať máte supervejlupka!
Teď už to klapne, hezky se vyladíte, a třeba to přijde přirozeně. Moc ti to přeju!
Marsi
My se neznáme, ale já vás sem chodím občas zkontrolovat
a moc vám všem fandím a čekám na dobrý zprávy. Je mi moc líto, co si všechno musíš zažívat, ale nevzdávej to, dokud to nezabalíš, je zkrátka šance na miminko. Nebyla bys první ani poslední, komu doktoři tvrdili, že děti mít nebude a jaká pak byla skutečnost! A (pardón miško
) z těch řečí o nefňukání a pozitivní mysli si nic nedělej, naopak, dej průchod svýmu smutku a pocitům beznaděje, máš na to absolutní nárok, vždyť je to tak vyčerpávající, moc dobře si to sama pamatuju. A i proto tu tohle téma snad je. Však se zase oklepeš a půjdeš dál, hm? Já to taky tolikrát za těch šest let, než se konečně zadařilo, chtěla vzdát, ale tak nikdo jinej mi to mimino nezařídí, že jo. Tak jsem se zase sebrala a plahočila se dál. Tak to prostě je. Jednou bude líp!!!
Moc štěstí přeju, jako i ostatním holkám, co ještě neměly to štěstí a nejsou ještě u konce. ![]()
Moris, Misko, Ashermanko, Severíno a vlastně všem
, děkuju Vám… Mě včera potom co mi řekla nějak " povolili nervy " dolehlo to na mě a pak když sem zajdu, konečně po práci, vyčerpaná, unavená… nějak jsem si potřebovala ulevit někomu kdo nejlíp chápe čím procházíme. Holky samozdřejmě to NEVZDÁM… ani nemůžu to bych tady pak neměla co dělat né???
, bojujeme tady všichni, bez rozdílu kdo dítko má a nemá - všechny nás spojujou špatné zkušenosti ať s verdiktem, tak s doktorama a hlavně nás spojuje to, že někdo svojí práci zanedbal ( napsala bych to hůř - nebýt to veřejné stránky ) ![]()
Dnes jsem se už trochu " oklepala " a zase hledala dál. Moris četla jsem i o té ortilii, to určitě někde splašim - kdyžtak bude místo dovči výlet do ruska
, ne vážně : četla jsem i o malinovníku, mace… a další, je toho dost, co celkově příznivě působí na neplodnost, stačí si vybrat - ale dám na zkušenosti od Vás.
Misko vím, že to myslíš dobře… jojo slzička ukápla to kecat nebudu, ale myslím, že nejsem sama
… a pozitivně myslet??? No se neboj, však já to bez boje nevzdám ![]()
Ashermanko
jsi to napsala přesně. Když by jsi na tisíc procent už opravdu Tamoxifen nevyužila, tak já bych ho určitě odkoupila, mě ho doktorka nenapíše
. Můj email je Macicek. B@seznam.cz tak mi kdyžtak napiš a já ti pošlu adresu a domluvíme se, kdyžtak písni i město od kuď jsi a vemu to cestou až pojedu do toho Ruska
![]()
Holky fakt mě to nakoplo ta podpora. Věděla jsem, že nemá cenu předstírat, že mě to " nevzalo " - děkuju za pochopení a za takovou odezvu od všech. A nějak se mi vybavila Tvá věta Ashermanko " pokud myslíš že nemůžeš, tak ještě 4 můžeš
je na tom hodně pravdy.
Severino rozesmála jsi mě… " nikdo jiný mi to mimino nezařídí "… holky VELKÉ díky a slibuju, že ikdyž si tu občas zanadávám na nespravedlost, tak to nehodlám vzdát už kvůli Vám - máte za sebou víc než já a čekáte dýl. Tak by to nebylo fér.
Všem velké obejmutí
a velké děkuju.
No, já myslím že už sem raději nic psát nebudu, protože jsem to nemyslela nějak špatně naopak chtěla jsem jí jen podpořit já sem zdaleka tady jen nefňukala a pořád dokola nenadávala na Mudry…já kdykoliv se tady přihlásím tak tady vidím jen uplačkané příspěvky od Marsy a její utěšování a uplně vidím jak je Marsy na hromádce a je mě to líto, taky jsem tak byla, ale zároveň jsem měla taky hodně sil a optimistického přístupu a proto jsem tam kde jsem.. tím že jí budete pořád litovat a chlácholit tak tim jí podle mě nepomůžete, přijde mi že tady pořád dokola čtu uplně a uplně to samé Marsy uplakana-ashermanka utesující-Marsy poděkuje za užasnou podporu a za pár dní zase Mary uplakaný příspěvek a takhle pořád a pořád dokola byť se tady už milion informací řeklo! a nedejbože když se sem připojím já se svým nápadame nebo neověřenou radou kterou ovšem myslím jen a jen dobře a ano není to milionama dr ověřený a vyčetný atd, ale je to co jsem postřehla ze života atd..nic, už sem chodit raději nebudu.. pamatuju jak otěhulila Moris a já z toho měla radost že se to s ashermanem dá a to mě táhlo dopředu, několikrát jsem se tu po ní ptala jak se má s prckama a tááák, zajímalo mě to protože i tohle byla moje hnací síla.. já a Andrejka jsme taky těhu a zeptal se tu někdy někdo po nás jak se nám daří? jak pokračujem? nic, už sme těhule a už sem nepatříme, přijde mi to pokrytecké..MĚJTE SE TU HEZKY! a Marsy tobě držím palce, kontakt na mě máš..pa
Misko jelikož se to týká mě - tak se fakt tady nebudu rozčilovat, ale myslím, že občas by jsi měla trochu vážit slova a jestli Ti vadí co tu píšu tak Tě nikdo nenutí to číst. Ale když už se zabíváš mnou, tak si přečti co jsi psala ty o pár stránek dozadu. Myslím, že Tebe taky podporovali, utěšovali. A vůbec nejsou náhodou tyhle stránky právě od toho? Říct si kdo jaké má zkušenosti, znalosti a vzájemně se podpořit?
Docela jsi mě překvapila, ale dobře budu vážit slova i já. Také přeju hodně štěstí. A pleteš se - nikdo neřekl, že jako těhule sem už nepatříte - naopak je hezké vidět (číst ), že to jde.
Misko, neber si to tak.Byla by škoda, kdyby jsi odtud vypadla. Naopak si myslím, že jako těhula tu patříme. Jsem i v diskuzi, kde jsme se snažíme otěhotnět a taky se mě to netýká, už tento problém neřeším, ale pročítám ty stránky a někdy tam písnu. Jako podpora je to fajn, když ostatní ví, že to jde. I já, když měla problém, byla ráda, že jsem četla, tam kde nebyla náděj, holka otěhotněla. A i ted mě zajímá, ty co jsou tu těhotné, jak jim těhotenství probíhá po Ashermanovy, ale nikdo tu moc o tom nepíše. Mě vůbec víc nehlídají, kontrola jednou za měsíc a to bez ultrazvuku, jen jestli se neotvírám a to končím 27 týden.
Podle mě je dobře, že tu jsme i těhotné, aby ostatní věděli, že to jde. A pište i o těhotenství, máteli častější kontroly, jestli to mělo vliv na těhu, nějaké problémy a rizika.At víme těhule, na co být opatrné a co si pohlídat.
![]()
Moris, ani já nemám částější kontroly, jdu právě dneska po měsíci a na screening a mám strašný strach..bojím se jestli je v pořádku placenta po ashermanovi a předchozí ZT a tak celkově se moc bojím.. ono možná tu nikdo z těhulí nic nepíše proto že já třeba napsala několikrát příspěvek o svém těhu že máme srdí, nebo že jdeme na utz a že je vše v pořádku, ale bohužel nikdo nereagoval, nevím jestli závist nebo co to je, ale já to sem nepasala aby byli holky smutné, ale prááávě aby věděli že to jde a že to jde bez komplikací -jako podporu, protože ty jsi byla moje tím jak si otěhulila si mi dala strašnou naději a pak si dlouho nepsala a já se tu na tebe ptala jestli je vše v piořádku..asi 2×.. v každém případě už sem psát nebudu protože mě tohle tady mrzí že je to jen o lidech co ashermana mají a ti co ho nemaj a už jsou těhule, stimi se tu nikdo nebaví… takže tak pokud kdokoli cokoli bude chtít tak může napsat osobku, já budu ráda, ale cpát se sem už vyloženě oprbdu nebudu a s Marsy jsme si to vyyřídily a promluvily a ona ví že jsem to nemyslela špatně na níí, tímto se omlouvám ještě jednou i jí na těchto stránkách, ona ví že jí fandím… když já fnukám a někdo mě pořád jen lituje a lituje tak člověk se cítí ještě huř protože je vlastně ten chudáček co ho všichni litují, já jsem chtěla jen aby dala hlavu vzůru a šla do toho po hlavě a sebrala síly.. nc víc nic míň.. MĚJTE SE TU HOLKY HEZKY..
Nikdo nereagoval, ani já možná ne.Ale to je tím, že je to fajn, že je to v pořádku. Uvidíš, že to bude dobrý. Vem si, kolik mi je let, budu rodit ve 42.
Dost je ted mamin co měli problémy a mají zdravé dítě. U tebe taky cítím, že to bude v pořádku. Když jsem řešila Ashermana, byla jsem na dně. Nedávali moc velkou šanci, že budu mít ještě dítě a tady mě to dost povzbudilo. Pomohlo víc, jak lékaři. Samozřejmě kromě operace, tu museli oni, naštěstí dobře dopadla.
Ale tady mi pomohlo, co na regeneraci, at se zadaří. Ted jsme tu spíš pro to, aby jsme podrželi nováčky.
Ale jsi těhotná a jinak to ted třeba cítíš. Pokud tu teda nebudeš psát, dej pak aspon vědět, jak budeš rodit, jestli normálně nebo císař a co máš. Myslím, že zvědavé budem všechny a at po nás holky vidí, že tu bylo dost úspěšných mamin.No a možná, za dva roky napíšeš, že čekáš další.
Tak se měj hezky a každá zprávička o tvém těhu je vítana. ![]()
No, miško, nechtěla by jsi už brzdit? Už to zatraceně přeháníš ![]()
Ty opravdu nejsi tam kde jsi díky své úžasnosti, vypadá to, že máš velmi krátkou paměť! A jestli ti vadí číst problémy ostatních, není opravdu nic jednoduššího, než sem zkrátka nechodit! Lepší než tady pak dělat dusno a poučovat ostatní, jak se mají cítit a co mají a nemají psát. Sakra, jak si tohle vůbec můžeš dovolit?
Souvislost s tvým těhotenstvím v tom nehledej. Sama jsem sem přispívala celé svoje těhotenství a nikdy jsem neměla problém.
Dost jsi mě zklamala, mám pocit, že ti snad přeskočilo ![]()
Wau, teď koukám, že je to dokonce závist!
Teda fakt, trochu sebereflexe by neškodilo! ![]()
Ahojky holky, tak tedka jsem se sem po dlouhé době podívala a bohužel, mě mrzí, že se tady takhle víří vody, já jsem sem chodila jak když jsem nebyla těhu tak i když jsem byla těhu a i tedka když mám prcka a koukám co se tady děje… ![]()
je teda fakt, že se tady hlavně řeší Asherman a tak, těhotenství tady každý určitě každému přeje… no zaskočili mě ty věty co jsem tady četla ![]()
No, koukám že se nám to tu pěkně vyhrotilo… Původně jsem ani nechtěla reagovat, protože mám pocit, že to, co tu bylo Míšou řečeno je pod mou úroveň, ale…
Milá Míšo, každej má právo se tu ze svých pocitů vypsat, jenom tady mu rozumíme, co prožívá, každá to máme za sebou a moc dobře víme, jak nám bylo. Jenom bohužel čím kratší doba na vyléčení a otěhotnění, tím asi kratší paměť. Srovnáváš totiž nesrovnatelné - ty jsi přišla na Ashermana pár měsíců po revizi, okamžitě jsi se dostala k nejlepšímu dr., co jsi mohla, jeden měsíc tě operoval, druhý zkontroloval a protože to nebyl tak závažný AS, tak třetí měsíc jsi byla těhotná. Netrvalo ti to roky jako jiným! Neměla jsi skoro čas na beznaděj a černé myšlenky, přesto jsi jich měla požehnaně a všechny jsme tě tu podržely a přály ti jen to nej. Taky jsme ti tu všechny k těhotenství pogratulovaly a vzhledem k tomu, že jsme tu vesměs inteligentní holky, vzhledem k tvým potratům a AS jsme se nevyptávaly, jak to pokračuje, protože každá z nás by se asi propadla do země, kdyby se takhle zeptala a ono to třeba nedopadlo a prostě já bych měla strašnej pocit, že ti to připomínám a že jsem se takhle blbě zeptala. Prostě jsem to brala tak, že to asi probíhá jak má a že pak třeba napíšeš, až budeš mít za sebou screening a velký UTZ a porod, protože i když to člověku trochu líto přijde, že se zase dostalo na někoho jinýho než na něj (budu upřímná), přesto to pro něj znamená určitou naději, že třeba příště a já osobně ti opravdu nezávidím. Jen mám pocit, že každý týden fotka z ultrazvuku a nějaká super „těhulkovská“ zpráva sem úplně nepatří, protože to ty ostatní, co se s tím perou už roky, může rozlítostnit a že je to spíš předmětem nějaké těhotenské diskuze než takové, kde většině ženských doktoři řeknou, že se má smířit s tím, že žádné dítě mít nebude. Přesto sem těhotný patřej a já jsem ráda za každou takovou zprávu, jen ji nemusím mít naservírovanou každých 14 dní, co bych pořád psala - gratuluju k hCG, k amniovému vaku, k srdíčku, k ne-hematomu, k výsledkům krve… Chápeš?
S Andrejkou jsem si vyměnila pár soukromých zpráv, holt je mi trošku bližší, to mi neměj za zlé, přesto ani jí jsem se nevyptávala, protože vím, kolik komplikací AS může přinést a že sama nějaké měla, tak mi to přišlo, že to je jako bych se jí ptala „tak co, už jsi potratila?“ a předpokládám, že ona tento přístup naprosto chápe. Prostě mi to přijde neomalený (podobně jako když se Moris zeptáš, kde je to druhé dvojčátko
) a když mi ohledně svýho těhotenství bude chtít něco říct, tak ví, že mi může kdykoliv napsat. Mimochodem, když už jsme u toho, možná to proběhlo nějakou vaší soukromou zprávou, ale jedinej u koho jsem nezaznamenala, že by Andree vůbec pogratuloval, jsi byla ty, takže o pokrytectví bych se tady asi úplně nerozepisovala. A to i z jiného důvodu, ale to tu nebudu rozebírat.
Co se týká Marsi, nemyslím to vůči ní jako nějaké plané utěšování, ale beru to prostě podle sebe, mě prostě štve, když mi někdo řekne jak mám myslet pozitivně a jak mám počítat s tím, že když mám tohle za sebou, tak to otěhotnění bude složitější, jak mi závidí pitomou dovolenou na Kanárech, protože oni mají malý mimino a nikam nemůžou, zatímco my i přes AS prostě musíme žít nějak dál a v rámci možností si to užívat a nechápou, že bych všechny dovolený za to jejich mimino vyměnila. Mně zase spíš pomáhá, když mi někdo řekne, že si vůbec nedokáže představit, jaký to je a že to máme těžký, ale takových je bohužel minimum.
Mrzí mě to, žes takhle najednou otočila, ale tak lidi jsou různý… Každopádně, aby to tu nějak nezapadlo, jsem ráda, že se ti podařilo otěhotnět, přeju ti, ať si těhotenství opravdu užíváš, ať jsi spokojená maminka, budu ráda, když sem dáš vědět, že všechno dobře dopadlo, ale taky si někdy vzpomeň jak ti bylo, když ti na webu MT TOLIK holek psalo, že bys měla zajít k psychologovi, že jsi hromádka neštěstí a plačka… taky ti to milý nebylo, tak propříště trochu ohledu a sebereflexe ![]()