Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24
28.5.14 13:50

@ashermanka Tak je je krásná zpráva a taky povzbudivá! :D Gratuluji a přeji vše nejlepší :kytka:

@zabzule Teda, to je opravdu na čase změnit doktora, taky bych neměla slov.

Jinak, včera jsem byla na první HSC. Srůsty se potvrdily, ale prý to byla slabší forma ashermana. Měla jsem slepené hrdlo a srůsty ve středu dělohy. Rohy dělohy bez srůstů a se sliznicí. MM to prý vidí optimisticky. Budu mít ještě kontrolní HCS a estrofem a proveru na 3 měsíce. Prý hodně pomohlo, že se na srůsty přišlo brzy. Taky jsem zvědavá, jak se na to bude tvářit moje dr., která mi tvrdila, že srůsty to rozhnodně nejsou a musela jsem si to sama vyběhat. A @mimonka, k tvému dřívějšímu dotazu jak se dozvíš info, tak MM potom odpoledne přišel na pokoj a řekl nám, jak to dopadlo. Ptala jsem se ho už na sále, jestli přijde vysvětlit výsledek a řekl, že to stihne, tak se staví na pokoji a pokud ne, že to popíše srozumitelně do zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
28.5.14 14:06

@momo2 ahoj, tak už to máš za sebou, super.. je dobře, že je to lehčí forma a sliznice narostla. Fakt, že jsme na HSK šly brzy po revizi, je podle mě naprosto zásadní a pevně věřím, že teď vše půjde dobře. Já teď mám menstruaci (po čtyřech měsících) a je hodně silná, fakt si to „užívám“ :) Při představě, že mi tohle všechno teklo do břicha se mi dělá blbě. Příští úterý jdu na kontrolní hsk a už teď mám nervy, ptala jsem se dr. co můžu očekávat a on říkal, že při té kontrolní se koukne dovnitř, zjistí co a jak, podle jeho zkušeností tam buď nenajde nic nebo maximálně blanité srůsty, které rozruší. Hormony neberu žádné, chtěla jsem vyzkoušet jak silnou budu mít MS bez podpůrných prostředků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
28.5.14 14:08

@momo2 ještě, na reakci Tvé lékařky jsem také zvědavá, napíšeš pak prosím? Ten můj se choval nemožně, přitom by mohl být rád, že jsem si všechno zjistila a navíc mu v podstatě dala důkaz, že AS není zas tak vzácný, jak mi neustále vtloukal do hlavy. Za každý feedback by měl být vděčný a ne se urážet. no co už

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
28.5.14 15:00

@zabzule Jasný, dám vědět. Já ty prášky asi zkusím, chtěla bych nějakému lékaři věřit a rozhodla jsem se věřit MM, tak na něj dám.. Jojo, taky se těším na MS, je to praštěný :lol: Už začínám přemýšlet, co může najít při kontrolní HSC.. Tvůj lékař říkal, že tam buď nebude nic nebo jen blanité srůsty - znamená to tedy, že by to určitě nemělo být horší než poprvé??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
28.5.14 15:06

@momo2 ano, ptala jsem se ho také na použití protisrůstového gelu při kontrolní hsk..napsal:
Nemám s tímto gelem dobré zkušenosti. Velice špatně se aplikuje i v celkové anestézii, jde to velice ztěžka. Používáme to spíše při srůstech v dutině břišní. Asi bych to v tuto chvíli neřešil.
Má zkušenost je taková, že pokud jsme srůsty rozrušili, pak vzniknou v následujícím období jen nepatrné blanité srůsty nebo srůsty žádné.

fakt záleží doktor od doktora, taky mu budu věřit :D
každopádně chci si s ním tentokrát důkladněji promluvit, při té minulé HSK jsem slezla z kozy a bylo mi trochu blbě, tak jsem hodně věcí zapomněla ;) hormony zatím brát nechci, dám tělu možnost se regenerovat po svém, ale nezavrhuji je, možná ještě přijdou na řadu, kdoví :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
28.5.14 16:00

Ashermanka: Tak to je teda obrovské překvapení! Moc gratuluji a užívej si holčičky :-)!!! Ať jste obě zdravé! Je to pro mne povzbuzující :-)!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
28.5.14 22:21

Holky, děkuju všem za gratulace. Doufám, že prominete, že jsem byla tajemná jak hrad v Karpatech, ale zařekla jsem se, že dokud to miminko nebudu mít v náručí, tak tomu neuvěřím… Moc doufám, že teď budu postupně gratulovat každé z vás!

Mus

Moc gratuluju ke zdárnému průběhu těhotenství. Ať jde i nadále všechno jak má… :kytka:

Zabzule a Momo2

Dobře, že jste to vzaly do svých rukou. Myslím, že úspěšnost léčby silně závisí na tom, jak rychle se na srůsty přijde - snadněji se rozrušují co nejdřív po vytvoření, takže věřím, že máte dobře našlápnuto a moc držím palce!

Mimonka

Jak holky píšou, průchodnost vejcovodů se nepřímo prokáže tak, že fyziologický roztok, který pumpujou do dělohy, aby se roztáhla a dalo se v ní operovat vyteče do břicha, pak vidí tekutinu na UTZ. Neprůchodnosti bych se asi tolik nebála, zánět někdy sice může proběhnout bez příznaků (horečka, bolesti, krvácení), ale spousta ZT se zjistí právě až po 3-4 týdnech a pokud se nezpacká revize, tak těm holkám nic není, takže bych řekla, že by to byla spíš rarita.
MM po zákroku někdy přijde, někdy jen sestra přinese zprávu, asi záleží, jak má ten den nabito. Každopádně kdyby nepřišel a tys s ním chtěla mluvit, tak se zeptej sester, kde ho najdeš a zajdi za ním, je vážně moc vstřícnej, povzbudí a vůbec to nebere jako obtěžování. Já s ním rozebírala i to těhotenství a byl úžasně ochotnej a milej, moc mi pomohl.

Elisa

No tak naštěstí tvoje dr. vůbec nemusí vědět, že si nějaké HSK někde zařizuješ a podstupuješ, takže se na ni vybodni a řiď se svým instinktem. Já bych určitě do HSK šla co nejdřív, obzvlášť, pokud jsi měla jak píšeš částečně vrostlou placentu, tak určitě v prvním půl roce po císaři, protože jak ji vytrhávali, tak se tam teda mohlo něco vyoslit… Než čekat nečinně dva roky, pak to několik měsíců nedejbože řešit a pak třeba další dva roky čekat na otěhotnění :think: Není lepší to řešit v klidu, kdy je na miminko ještě čas a pak už se věnovat jen „tvorbě“?
Jinak teda moc nechápu, proč bys měla čekat na další miminko 2 roky, když se říká, že po císaři stačí rok? :nevim: Nejsou to zase názory někoho sto let za vopicema nebo to byl ten císař tak komplikovanej?

Severina

@Severína píše:
8o Třeba přijde gratulovat @miska.gra 8o :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: Neblázni! Ještě nás tu někdo nařkne, že jsme zlý a nenávistný… :mrgreen: :mrgreen:

Já ten SPG moc neřešila, měli jsme špatnou morfologii, ale jen tu, což jim stačilo k tomu, aby řekli, že to přirozeně nepůjde. Jenže ostatní parametry byly ukázkový, celkovej počet desetinásobnej oproti „zdravýmu“ chlapovi, takže když to přepočteš, tak vlastně těch zdravých spermošů měl o řád víc než ten tabulkovej chlap, tak jsem nad tím mávla rukou a vidíš. Fakt to vyhodnocení nechápu, nebo teda spíš nechci chápat, přesně vím, o co šlo… Píšu to sem jen proto, že třeba některá z holek chtě nechtě v tom CARu skončí, tak jen že i tam je potřeba bejt obezřetná a nezapomenout na zdravej selskej rozum. ;) Ale samozřejmě na Macu a Conceive gel nedám dopustit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
29.5.14 09:59

@ashermanka jsem ráda, že ses ozvala, utajení chápu, své první těhotenství jsem před rodinou tajila do šestého měsíce a někteří známí se to dozvěděli až po porodu a to mi nic nebylo :lol:
mohla bych se zeptat, pokud Ti to tedy nebude vadit, nechci být netaktní, probíhalo těhotenství bez problémů? ptám se vyloženě z AS hlediska, jak jsem si pročítala, některé holky tady na začátku špinily, prý je to s touto diagnozou normální, pak porod císařem, to jsou všechno aspekty, které si s AS spojuji.
Jinak Conceive gel jsem si koupila už před dvěma měsíci, tak mi byl se srůstama úplně nanic, ale co už. Macu neznám, svého muže krmím Spirulinou, přidám asi Selzink nebo se poohlídnu právě po Mace..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
1.6.14 14:50

Tak předně veliká gratulace ashermance :kytka: - jak jsem psala, teprve nedávno jsem si celou diskusi četla a bylo mi líto, že zrovna ona pořád nic, a přitom vlastně už JO :) (jinak budu-li ještě někdy těhotná, nejraději bych taky NIKOMU krom muže nic neříkala, nejlíp až do úspěšného porodu :roll:, nejsem si ale jistá, jestli to s druhým dítkem půjde utajit aspoň do velkého ultrazvuku ve 20 tt :? )

A dál děkuji za reakce, především @momo2 a @ashermanka .

Ještě by mě zajímalo, jak je to s HSK v celkové narkóze s neschopenkou, resp. jak dlouho bude moci být můj muž - nevím, jak se to jmenuje - jakože doma starat se o dítko místo mě, nevíte některá? Jen ten den operace?

Jo a ještě mě zaujalo: @momo2 podle ultrazvuku u MM mi přišlo, že bych měla mít dělohu srostlou tak nějak jako ty, tj. skoro všude a jenom nahoře u vejcovodů v pořádku. Chce ti MM rovnou dát ty hormony na 3 měsíce nebo to můžeš nechat dorůstat samo? Ve starších příspěvcích jsem totiž snad správně vyrozuměla, že MM je spíš zastáncem toho, hormony nepodávat a nechat to na tělu samotném - tak mě zarazilo, že ti chce dát rovnou hormony - řekl ti, jak dlouho by trvala obnova bez hormonů? A ještě by mě zajímalo (pokud to nepovažuješ za moc osobní) - byla jsi tedy v celkové narkóze? Za jak dlouho jdeš na tu kontrolu? A to už bude bez celkové narkózy? Promiň, že se tak ptám…

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
1.6.14 20:58

Zabzule

No, ono je to s tím poashermanovským těhotenstvím těžký. Přemýšlela jsem, jestli sem dát nějaký příspěvek o jejich rizikovosti, ale pak jsem se rozhodla, že radši ne, aby to nakonec nebylo spíš kontraproduktivní, že se pak budeš tak bát a různě spekulovat, co se ti všechno může stát, že si nakonec něco spíš přivoláš, tak jestli je lepší nevědět :D Asherman v anamnéze samozřejmě zvyšuje různá rizika, ale tyhlety komplikace se vyskytují v menší míře i u zdravých žen a nakonec kdybys pátrala po rizicích těhotenství po pětatřicítce, tak by ti taky hrozilo úplně všechno :D Doporučuju, i když je to těžký, po ničem nepátrat a rizika si nepřipouštět. Ono ani doktoři to nedokážou nijak odhadnout a nakonec ani nechtějí! Kromě MM jsem pro všechny byla naprosto normální neriziková těhotná (i když měsíc předtím, jsem ještě byla jednoznačně indikovaná k náhradnímu mateřství…), žádná neschopenka nebo častější kontroly, nic. Mně to teda zas tolik nevadilo, aspoň jsem neměla moc času se moc řešit, ale rozhodně doporučuju, až se vám zadaří, tak jako to MM doporučil mě, od 20tt co 4-6 týdnů UTZ na tzv. „nejvyšším pracovišti“ zaměřený na placentu - jestli není podezření na vrostlou nebo vcestnou a taky zaměřený na IUGR - jestli nefunguje placenta špatně a tedy nedostatečně vyživuje plod. On zezačátku odpovídá normě, ale pokud je něco špatně, tak postupně začne hubnout přes bříško a to se musí zachytit včas. Pokud si tyhle věci nějak ošéfuješ (protože vsadím boty, že tvýmu OG se to bude zdát zbytečný), tak bys měla mít všechno důležitý ohlídaný a nic by tě nemělo překvapit.
To špinění v 1. trimestru prý postihuje 99% těhotných po Ashermanovi (a mimochodem prý i 20% zdravých!) a ani mně se nevyhlo. Přiznám se, že když už jsem byla v 6tt, tak jsem panikařila, že ho nemám, jestli není něco špatně :lol: Ale nakonec to přišlo, jeden den vyloženě červená, pak pár dní špinění a tím jsem si to odbyla. Ani jsem s tím nikde nebyla, protože to si bohužel musí miminko vybojovat samo, v téhle fázi, pokud to není způsobené nízkou hladinou progesteronu, nemůžeš dělat vůbec nic, jen doufat, že to dopadne a vidíš, že to tu měly všechny holky a všem to dopadlo, tak bych se toho nebála. Pro jistotu jsem si teda aspoň volala a jen mi byl doporučenej Utrogestan, to je to maximum, co můžeš udělat, ale je otázka, jestli to vůbec má vliv, pokud svého progesteronu máš dostatek, ale neublíží to a nakonec jsem ho brala, abych věděla, že jsem to maximum udělala. Takže těhotenství se určitě neboj, všechno dobře dopadne.
Ten císař zas taková samozřejmost není, budeš přece běžná těhotná :zed: a kvůli tomu, že se třeba bojíš špatnýho odlučování placenty (i kdybys ho měla už při předchozím porodu jako já) ti ho nikdo neudělá, musela bys mít nějakou vážnější indikaci. No tak uvidíš ;)

Mimonka

Tak já teda tohle druhý těhotenství neměla šanci do 20tt utajit, oproti prvnímu jsem byla s břichem tak o dva měsíce napřed. A i teď po porodu to podle toho vypadá :mrgreen:
S neschopenkou zkušenost nemám, byla jsem na mateřské, ale na den HSK bys ji podle mě dostat určitě měla, druhý den záleží, co děláš za práci, je to vážně celkem pohodový zákrok a pokud máš sedavé nenamáhavé zaměstnání, tak já bych už druhý den šla klidně do práce. To, co bude potřebovat tvůj manžel je OČR - ošetřování člena rodiny, ale myslím, že na to má nárok jen pokud dítě nechodí do školky, ale nejsem si jistá.
Pokud můžu ještě přidat svůj postřeh k těm hormonům - asi záleží jak se to MM bude zdát u toho zákroku. Já měla už po 2 HSK, když jsem se k němu dostala, tak srůsty už „jen“ v půlce dělohy, tam sliznice 3mm, jinde 5-6, takže se mu zdálo, že se mi to zhojí samo a ono jo. Možná, že když vidí, že ty 3mm jsou ve většině dělohy, že spíš ty hormony dá, aby se udělalo maximum. Nebo možná mezitím vyšla nějaká studie, která to nějak opodstatňuje, on je docela v obraze i co se týká nových poznatků. Kdy jdeš na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
1.6.14 21:41

@ashermanka moc děkuji za informace. Měla bych jít teď v červnu. Ještě mi prosím pověz, jestli si tě MM po kontrolní HSK potom třeba pozval na ultrazvuk, jak ti sliznice dorůstá, nebo třeba rovnou řekl za dva cykly zkoušet. Jako jestli tě hlídá dál, dokud se nepřesvědčí, že je to dorostlé (v rámci možností) a už není dohled potřeba.

A jinak - je tu vůbec někdo, kdo byl u MM na první (tj. nekontrolní) HSK a dali mu na výběr, zda chce celkovou narkózu? Někdo psal, že začali bez uspání, a když to bolelo, tak uspali - to bych jako taky brala.

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
2.6.14 10:56

@ashermanka moc Ti děkuji za vyčerpávající odpověď. Máš pravdu, někdy lepší nevědět, ale chtěla jsem vědět, jestli jsi byla „normální“ těhotná nebo Tě kvůli AS více hlídali, díky.
těhotenství je zatím u mě v nedohlednu, tak „proč stahovat kalhoty, když je brod daleko“ :lol: zítra mě čeká kontrolní HSK, tak se modlím ať je všechno ok a uvidím co mi doktor řekne a jak to bude se snažením. Nezbývá mi než nechat tělo regenerovat :) každopádně skočím zítra ještě na rehabilitace přihlásit se na metodu Mojžíšové. Začnu ji cvičit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
2.6.14 14:43

Mimonka

MM bohužel jen operuje, jakmile se při druhé HSK přesvědčí, ze srusty uz jsou minimální, tak další péči musí zvládnout tvůj OG. Nakonec ono ani není moc co kontrolovat, nekdy se mimco uchytí i v 3 mm, někdy nestačí ani 8, je to spíš o čekání, jestli to klapne i v těch ne moc ideálních podmínkách, ale zato pak to mimco uz vydrží všechno :lol:
S tou narkozou tě podle me bude chtít s největší pravděpodobností uspat, pokud předpokládá, ze tam srusty jsou, chce operovat jednak „v klidu“, ale hlavně potřebuje použít ten širší hysteroskop,, aby líp viděl a kdy je potřeba dilatovat cipek a to se dělá v CA. Nebude se mu chtít napřed „obětovat“ ten užší a pak stejně tě uspat a použít jiný, je to pro ne nákladnější a asi musí hledět i na toto. Já měla první u něj napřed bez, ale to proto, ze jsme oba doufali, ze stačily ty 2 HSK jinde a nic velkého uz tam nebude, ale bylo, tak me uspali. Ale třeba když na tom budeš trvat, tak kvůli tobě ten jeden hysteroskop obětuje :lol: Tak moc držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
2.6.14 16:21

@ashermanka opět děkuji za reakci, jsi hrozně hodná, jak nám tu všem pomáháš :kytka:

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
2.6.14 21:44

@ashermanka ahojky, po dlouhé době jsm semka nakoukla a čtu tady o miminku :kytka: moc moc gratuluji :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: to nevadí že ji to tajila ani se ti nedivím, hlavně, že je vše v pořádku, přeji moc moc zdravíčka a štěstíčka :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí