Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, děkuji za odpovědi a podporu, ostatně nic jiného jsem od vás ani nečekala ![]()
Dnes jsem šestý den po vysazení Estrofem+Provera a pořád nic. Prsa mě už pár dní krutě bolí, ale dodnes jsem nikoho (čtěte: manžela) důkladně neseřvala a neporafala
, takže klasický PMS se zřejmě nekoná… Dala jsem si ještě den přemýšlení, ale zítra ASI zase začnu, nějak jsem se dneska uklidnila a ještě jeden měsíc už mě ASI nezabije (půl roku bych stejně jako @zabzule taky nedala), hlavně už nad tím nechci dumat od rána do večera a když začnu, už nepůjde skončit a hotovo. Navíc minule ve stejné fázi cyklu jsem měla ve zprávě „sliznice nízká“, teď byla „nízká až střední“ (přestože srůsty byly jen v rozích dělohy, čili podle mě růstu sliznice zase tolik bránit nemohly), tak aspoň k něčemu to braní snad bylo. Jen mě zaujalo, jak @ashermanka psala, že Estrofem mi případnou ms nezablokuje - moje OG mi řekla, že jak zase začnu hormony zobat, tak ms už nedorazí. Ashermanko, jak to víš, že Estrofem (v dávce 4 mg denně) mi ms nezastaví? Jinak moje OG shledává v pořádku předovulační výšku sliznice i lehce nad 6 mm a MM ostatně taky (že je to normální).
A dále, Ashermanko, kontrolní hsk u MM skutečně v pořádku, bez narkózy, nic nerozrušoval, před zákrokem mi říkal ještě 2-3 měsíce hormony, po zákroku mi podal ruku a „ještě tedy jeden měsíc“
. Ale abych zase náhodou neměla vše normální, mám prý „ale skutečně hodně zakloněnou dělohu“
.
Mimoňka
Mimonka
Pořád si stojím za tím, že dorazí ![]()
S tím Estrofemem - já ho brala po 1. HSK (bohužel ne u MM) 6mg denně 3 měsíce v kuse, tj. bez té týdenní přestávky na MS, prostě nonstop
. Vždycky posledních 10 dní „cyklu“, tj. 19-28DC jsem přidala Utrogestan a 29DC už zase jen Estrofem a vždycky jsem MS dostala cca ty 2-3 dny po vysazení Utroše. Jen se pak nekryje ten skutečný 1DC se dnem, kdy začneš brát ten Estrofem po vysazení Utrogestanu, jestli to teda píšu srozumitelně. A i pak když jsme zkoušeli to IVF, tak jsem jeden transfer zkoušela s Estrofemem a tam mi to přímo i říkali, že MS může blokovat pouze progesteron a to ještě ne vždy, vždycky jsem aspoň špinila, ale že čistě estrogeny ji nezdrží. Tak to zkus ještě vydržet, už je to ten poslední krok a budeš aspoň vědět, že jsi udělala maximum.
Se zakloněnou dělohou zkušenost nemám, myslím, že normální je taková ta pozice AVF. Mám pocit, že s těma zakloněnýma může být problém při otěhotnění, že vyžadujou jiný pozice, aby se usnadnilo proniknutí spermií do vejcovodu (asi delší a krkolomnější dráha
), ale jestli už jsi jednou těhotná byla, tak to zrovna tvůj případ asi nebude. A možná taky pletu dohromady dvě věci, který jsem kdysi slyšela a vůbec to s tím nesouvisí, ani já nemám vždycky pravdu
Tak hodně štěstí a pozitivní mysl! ![]()
@ashermanka Děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď, popsala jsi to naprosto srozumitelně, ne že bych ti to byla přála, ale není nad osobní zkušenost Ó velké Ashermanky
To myslím jako v dobrém
, holky se tu od začátku diskuse mění a střídají, přibývají a zase mizí, občas nějaká napíše, tak těhulí, jak dítko roste atd, ale ty si vždycky čas uděláš i po takové době, kdy jsi do diskuse vstoupila, a když se tu na něco ptám, doufám, že k tomu něco taky připíšeš
. Je mým předsevzetím tuhle diskusi sledovat taky dál a dál a budu-li vědět, tak poradit - cítím to jako takovou morální povinnost, protože AS jsem si diagnostikovala sama
a to právě na základě téhle diskuse.
Jó, diskuse o zakloněné děloze mám nastudované
. Jako že jí mám zakloněnou, to vím od podzimu od té revize (jó, jasně, v prvním a jediném úspěšném těhotenství někde tam ta zkratka taky byla, ale já to vůbec neřešila, co to znamená), od té doby to každý vážně zdůrazní nebo alespoň pronese, ale proto, jakým tónem to řekl MM
, mi přišlo, že jsem zase něco extra, že to je zakloněné až hrůza. Píše se o polohách vhodných k otěhotnění, o problémech s otěhotněním, ale já otěhotněla třikrát a vždy hned v prvním cyklu, tak doufám, že to nebyla náhoda ale jsme s manželem neobyčejně plodný pár
a že příští léto porodím
.
Taky máte ten pocit, že pořád píšu OT
?
Mimoňka
Tak hurá, je to tady
. MS přišla sedmý den po vysazení, za chvilku si ďobnu po týdenní pauze Estrofem, takže jsem 1DC na každý pád
.
Mimoňka
@mimonka super, tak vidíš, ashermanka měla pravdu
jsme asi jediná diskuze, kde se blahopřeje k menstruaci ![]()
Ahoj zdravím všechny
U mě mají podezdřenína AS, jsem rok po porodu a stále MS není, bolesti každý měsíc, křeče a stále nic…sliznice prý strašně malinká, prý mám srůsty. Dostala jsem horm. injekci a ted mi nasadí nějaké hormony s užíváním na měsíc a poté mi udělají ultrazvuk a pak se uvidí, že bych šla na zákrok. Mám hrozný strach jak to bude probíhat a hlavně bych chtěla ještě miminko.
Iv04
A ty jsi měla po porodu taky nějakou revizi? Pokud ano, tak to na toho Ashermana fakt vypadá, ale vůbec se toho neboj! Jednak je veliká pravděpodobnost, že i kdyby to byly srůsty, tak že jimi je poškozená jen malá spodní část dělohy, která pro to těhotenství nehraje zas tak velkou roli, jen je potřeba to spravit, aby mohlo projít sperma dál a oplozené vajíčko pak niduje nejčastěji v té horní části, kterou máš snad v pořádku, soudě podle těch křečí - to by znamenalo, že MS vlastně je, ale skrz ty srůsty se nedostane ven a jak se hromadí v děloze tak způsobuje ty křeče. A druhak - když si pročteš tuhle diskuzi, tak zjistíš, že toho miminka jsme se po menších či větších peripetiích dočkaly téměř všechny (a další jistě budou následovat), takže s trpělivostí a nemalým úsilím to vážně půjde. Jen co je důležité - šance úspěch velmi závisí na tom, kdo ti ty srůsty bude operovat. Musí to být zkušený operatér, který těchto zákroků už dělal hodně a dělá jich dejme tomu desítky ročně. Vesměs tu máme velmi dobrou zkušenost s Apolinářem, tam nemůžeš šlápnout vedle, ale byly tu holky i u jiných dr., které uspěly. Toto si hodně pohlídej a miminka se vážně dočkáš, neměj strach. Jinak ten zákrok sám o sobě je v pohodě, čtvrt až půlhodinová narkóza, trochu silnější krvácení ten den, žádný extra bolesti, dá se snést i bez anestezie, už druhý den jsi jako rybička, takže toho se neboj. Přeju hodně štěstí! ![]()
Ashermanka Ahoj hodinu po porodu jsem začla silně krvácet tak mě vzaly zpět na sál a čistily ne pod narkozou a pak měsíc po porodu jsem začala krvácet doma tak silně, že jsem si volala záchranku a to už mě čistily zas v jiné nemocnici pod narkozou. Četla jsem si nějaké přízpěvky a opravdu pomáhá, když vidím jak se ostatním zadařilo a vitět tam vyfocené ty ultrazvuky je krásné
aurčitě to uklidní. Moc děkuji za povzbuzující zprávu. zítra si jdu vyzvednou hormony, braly mi krev a prý ty hodnoty nic moc tak asi proto ty hormony, nejraději bych šla hned na tu kamerku, nevím proč takové zdržení s těma hormonama…
@lv04 Ahoj, já jsem v jakési diskusi/poradně, kde odpovídá doc. Mára (který operuje právě u Apolináře), četla následující: odpovídal na nějaký takový podobný dotaz lehce směřující k ashermanovi, a psal, že je skutečně praxe při problémech a podezřeních nejdříve zkusit nasadit hormony na 3 měsíce a když se to nezlepší, tak HSK. Ale skutečně nevím, proč ti hormony nasazují až po roce problémů…
A jestli chceš mít šanci snažit se o mimi rychle, tak skutečně u doc. Máry to fičí - kontrolní HSK dělá už po měsíci, jinde je to snad myslím „až“ po třech měsících. Ale samozřejmě záleží na nálezu…
edit: Ohledně nasazení hormonů „na zkoušku“: ale jako zase v takových případech, kdy nekrvácíš vůbec a místo toho máš jen křeče, si neumím představit, že by podávání hormonů na ověření stavu (zlepší se /nezlepší se to) mělo smysl, protože to asi bude, jak psala Ashermanka, tj. srostlé dole s tím, že nad srůsty sliznice normálně funguje - ale když píšeš, že ti brali krev, tak to nasazení hormonů asi nějaký smysl má. Naštěstí jsi psala, že půjde jen o jeden měsíc.
Mimoňka
Iv04
Souhlasím s Mimonkou, i když je to zákrok s minimálním rizikem komplikací, tak přece jen je to operace pod narkózou a je vždycky lepší zkusit napřed míň riskantní metodu. A taky tě asi nemůžou poslat na zákrok jen tak, na základě absence MS, to asi musí doložit, že na hormonální léčbu nereaguješ a že s tvou anamnézou je k tomuto důvod, oni mají ti doktoři taky asi spoustu tlaků od pojišťoven, aby neproplácely zbytečný zákroky. Díkybohu, že do toho zákulisí nevidíme… Tak naštěstí jde jen o jeden měsíc a co víš, třeba budeš mít štěstí a ono se to rozjede ![]()
Ahoj holky, musím se někomu svěřit, nebo se z toho asi zblázním ![]()
Představte si, že jsem teprve druhý cyklus od vysazení hormonů a HSK, 5 dnů před termínem MS a na těhu testu II
vůbec tomu nemůžu uvěřit a vlastně si to zatím ani nepřipouštím.. je to strašně brzo, ale nemůžu se jinak než radovat. Mám hrozné dilema, zda to říct muži už teď nebo počkat
proč ale píšu, prosím prosím prosím poradíte mi někdo, zda kvůli ashermanovi mám na něco dávat víc pozor? zda si říct v pondělí gynekologovi o hormony na udržení nebo tááák.. měla jsem srostlou uplně celou dělohu, tvrdili, že nikdy mít další děti nebudu a koukejte.. dva měsíce po HSK
snad vše bude ok…
@lusienda jako bych to psala ja… velika gratulace a k Tvimu dotazu - Tvuj lekar pokud " chape " co je asherman, tak si vse pohlida… ale treba holky poradi vic.. ja to taky resila.. me jen pro kontrolu poslala doktorka na prvni screening do Prahy ve 12 tydnu.
![]()
@lusienda Paráda ![]()
A k otázce - zkus najít nedávný podrobný příspěvek Ashermanky, kde popisuje své postashermanovské těhotenství - co si tedy vybavuji a co mě zaujalo (a současně je mi jasné, že mi to nikdo nepředepíše, až budu jednou těhotná), je sledování průtoků kvůli kontrole funkčnosti placenty na kvalitním pracovišti - ale myslím, že psala až po velkém ultrazvuku ve 20 tt. Ale ty začátky těhotenství si nepamatuji - jen vím, že se tu psalo, že od 12 tt už lze na postashermanovské těhotenství prakticky nahlížet jako na „normální“. Pohledej ten příspěvek
, nestresuj
, a být tebou, zatím ani muži neříkej
.
Mimoňka
Lusienda
Veliká gratulace!!! Hlavně ať vydrží kde je
Já bych teda nevydržela to doma neříct, vždyť je to určitě radost i pro něj, aspoň můj manžel si se mnou za ty roky teda užil, takže jsem to brala tak, že si zaslouží to vědět a radovali jsme se spolu, i když ještě nebylo nic jistý. Aspoň jsem MOHLA(!) otěhotnět… ![]()
Já to teda měla naopak, celý těhotenství jsem k tomu přistupovala tak, že dokud se nedozvím nějaký špatný zprávy, tak že si to můžu užívat, takže jsem testovala až asi týden po zmeškané MS, k dr. jsem šla „až“ v sedmým týdnu, protože jsem chtěla vidět až srdíčko, krvácení jsem konzultovala jen po telefonu a to jen pro svůj pocit, že jsem nic nezanedbala, přestože jsem byla přesvědčená, že případnýmu potratu téměř nemám jak zabránit. Díky tomu jsem byla většinu těhotenství maximálně v klidu a dost se to na tom dítěti odráží ![]()
Podle mě teď nemůžeš dělat nic, jen čekat, jestli si to miminko vybojuje. Je to přirozený otěhotnění, takže všechno v tom těle by mělo být nastavený správně a nějaký přídavný hormony v tom případě moc nemají smysl. Leda až bys začala špinit nebo krvácet, to bych tak na 99% čekala, že se stane, tak ti může dr. předepsat ten Utrogestan, ale je to spíš tak pro klid duše, pokud nepatříš k malému procentu žen, které potratí kvůli nízké hladině progesteronu a kde to jednoznačně význam má. Jinak až do 20tt mi žádný speciální vyšetření doporučený nebyly (teda mou dr. by mi nebyly doporučený ani potom, ale MM mi jako vždy poradil…), potom mezi 20 a 32tt cca co 4-6 týdnů kontrola placenty - jestli je dobře uložená a není podezření na vrostlou (acretu) a jestli nehrozí plodu růstová restrikce (IUGR), tj. jestli placenta správně vyživuje. To je nejlepší si domluvit na UTZ ve 20tt přímo v té nemocnici, kde ti budou ten UTZ dělat, OG na tohle není většinou dostatečně vybavenej. Jinak už teď je to těhotenství jako každý jiný, možná jen do toho 12tt rizikovější v potratovosti, ale těžko říct, když toho Ashermana má spousta z nás kvůli ZT, jestli případný potrat souvisí víc s AS nebo s nějakou chybou, která způsobuje těh. ztráty
NO a pak se musí pohlídat ta placenta, jinak hlavně klid a užívat si to štěstí
Já ještě před 30tt dobíhala cestou do práce na MHD
Tak hlavně aby teď ta MS nepřišla - kdo se v tom má vyznat, jestli si ji vlastně víc přejeme nebo ne ![]()
Držím moc palce a neboj se se radovat a štěstím skákat do stropu! ![]()