Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24
3.6.14 19:37

@mimonka, MM mi doporučil užívat estrofem a proveru po dobu 3 cyklů. Po tom, co jsem se o těch lécích dočetla, jsem mu psala, že přemýšlím, zda si nedat alespoň měsíc šanci, jestli se mi děloha nezačne regenerovat sama. Odpověděl, že je to samozřejmě na mém rozhodnutí, ale že mi v místech srůstů sliznice chybí a bez zvýšené dávky hormonů nedoroste. Tak jsem se rozhodla ji užívat, i když úplně nadšená z toho nejsem.

Pokud jde o narkózu, byli jsme předem domluvení, že bude celková (MM byl přesvědčen, že srůsty mám.) Sice je prý možné je odstraňovat i bez narkózy, ale je to poměrně bolestivé - pacientka se pak šije a doktoři mají ztíženou práci a je to náročné pro obě strany. Ale neboj, byla jsem v narkóze max. půl hodiny a pak mi vůbec nebylo špatně.

Na kontrolní HSK jdu na konci června a o tom, jak ji bude provádět, jsme nemluvili. Předpokládám, že nejdřív bez narkózy a kdyby bylo potřeba, tak mi dají narózu v průběhu.

zabzule, jak ti dopadla kontrolní HSK? Už jsem taky dostala první MS, tak mám radost :-)

ashermanka, také ti děkuji za nové informace :-) Můžu se ještě zeptat, ty jsi tedy žádné hormony na růst sliznice neužívala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
3.6.14 20:27

@momo2 ahoj, díky za optání, kontrolní hsk dopadla podle MUDr. skvěle, mám velkou radost. Tentokrát to bylo v pohodě, oproti minulé HSK to nebolelo, rozrušování nebylo třeba, děloha je čistá, doktor říkal, že je to normální nález, jsem šťastná :D ještě čekám na výsledky z histologie, minule jsem tam měla na endometriu mírné změny, ale říkal, že teď by to mohlo být v pohodě, když mi přešla MS a roste nová sliznice. Bohužel jsem se neptala jak ji mám vysokou, zapomněla jsem.
Příští měsíc mám domluvenu kontrolu průchodnosti vejcovodů a objednala jsem se na Mojžíšovku, příští úterý mám první vyšetření a seznámení s cvikama. Vic pro to teď už udělat nemůžu, jen se modlit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
4.6.14 14:51

Pajkax

Děkuju! :mavam:

Momo2

Já byla na prvních dvou HSK jinde a tam jsem po každé z nich brala 3 měsíce Estrofem a Utrogestan, až pak jsem se dostala k MM a ten uz do me nic necpal, i když jsem měla pořád srusty přes půl dělohy. Možná ze myslel, ze uz to není třeba. Naštěstí nebylo, ale samozřejmě bych je brala, kdyby mi je on doporučil, i když nerada…

Zabzule

Super zpráva :palec: Teď uz opravdu víc udělat nemůžeš, jen být trpělivá. Držím palce, at to dlouho netrvá!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
4.6.14 20:24

Nevim jak jste cetli me prislevky, ale ja otěhotněla po ashermanovy s 3 mm a az potom co mi rekli, ze svoje vlastni miminko mit nikdy nebudu… a mám krásnou holčičku :-) vsem moc c moc sily…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.6.14 20:58

Ashermanko, děkuji! :-)

Eliso, taky děkuji :-) Četla jsem diskuzi celou, ale jak trvá už nějaký ten pátek, zpětně se mi to motá, kdo si prošel jakou léčbou. Ale pokud si to nepletu, skoro každá se miminka dočkala, tak mi to dává naději!

Zabzule, to je bezva! Snad už to ted bude jen lepší a lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.6.14 07:56

Holky, tak jsem byla u MM a prví HSK. Narkózu řekl celkovou, i jsem se ho ptala, jestli opravdu, tak že ano, když je dost jisté, že bude rozrušovat. Měla jsem dva hodně silné, masiví srůsty - v obou rozích dělohy, ale ty rohy ne srostlé/spláclé celé, ale jen tak trochu v těch srůstech, MM mi vysvětlil, že se mu to krásně stříhalo, protože za tím srůstem ještě byl zbytek toho volného rohu - tak jsem to pochopila. Zbytek dělohy dobrý, oba vejcovody stoprocentně průchozí :). Říkal, že to vypadá velmi dobře. Dokonce mi řekl, že na kontrolní HSK můžu, ale nemusím. Samozřejmě půjdu, zvlášť když to bude nejspíš bez uspání. Ale mám nízkou sliznici :(. Doporučil mi na 3 měsíce Estrofem 4 mg a ještě Proveru. Byla jsem rozhodnutá to nejíst, ale došlo mi, že tak slabou menstruaci asi nemohly způsobit jen nějaké dva srůsty, že spíš budu potřebovat ještě i ty hormony. No a aby toho nebylo málo, nevím, zda se mi mohla spustit dřív ms - čekala jsem ji až v sobotu, ale teď krvácím teda dost :roll:. Teplotu jsem si včera a dneska neměřila, protože jsem na HSK byla v úterý, tak nevím, co se zase děje :nevim:. Jako jasně, děloha je podrážděná, ale ms je přeci řízená hormonálně… Na tu kontrolní hsk jdu za měsíc, chtěla jsem za měsíc a půl, abych byla v půlce cyklu (jestli se tomu tak dá říct, když budu brát ty hormony) ale ještě neměli vypsané termíny, tak se pak zkusím ještě přeobjednat, abych případně ty hormony brala jen dva cykly.

Ach jo, a já jsem si myslela, že po kontrolní hsk půjdu v červenci těhotnět. Všechno to na mě s vydatnou podporou PMS padlo :zed:.

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
5.6.14 09:22

@mimonka ahoj to zní výborně, máš to za sebou..na mě to taky po první hsk padlo, trvalo dlouho než jsem se vzpamatovala. Bude líp, uvidíš, musíš to všechno vstřebat. Taky jsem dostala Estrofem od OG, ale nebrala jsem ho, chtěla jsem vědět jak bude moje MS vypadat při „přirozeném“ cyklu bez ovlivnění hormonů. MS dorazila načas a byla celkem silná. Teď su po druhé kontrolní HSK, vypadalo to podle doktora dobře, tak opět hormony neberu. Bohužel výšku sliznice neznám, ke svému OG na měření nepůjdu, hledám nového..Takže to vypadá, že měření dřív než o prázdninách neproběhne. Možná dobře, ať mě to nestresuje. Cpu se čínskými bylinkami, teda teď jsem udělala pauzu, protože jsem v lékárničce našla otevřený Gynex, tak ho beru, přece to nenechám zkazit :mrgreen: Držím palce ať všechno klape jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.6.14 12:43

@zabzule No to mi ani neříkej, že nebereš hormony a je vše v pořádku (kdyby nebylo, tak by ti to asi řekli, ne? Aspoň odhadem u té kontrolní hsk). Snažení dovolené ještě nemáš?

Já ty hormony strašně moc nechci :zed:, jenže právě po revizi mám ms tak poloviční oproti původnímu stavu a hlavně bez kusů sliznice, jen tekutou krev. A protože jsem měla srůsty jen v rozích dělohy a zbytek byl čistý, tak si právě myslím, že už mi pomůžou jenom hormony. Po revizi jsem pila kontryhel dvakrát denně, tj. litr za den, piju ho pořád, gynex jsem jedla (2× denně 7 kapek 3 týdny a pak vždy pauza do ms), Mojžíšovou cvičím (teď teda mám pauzu týden kvůli hsk) a ta sliznice byla dvakrát měřená před ovu a měla 6,4 a jiný cyklus 6,9, prý žádná sláva ale dobrý. Jenže prostě ta ms nikdy nebyla, co bývala, vždy tak poloviční a bez sliznice. Asi se mi předčasně rozjíždí ms, takže s estrofemem a proverou mám čas na rozmyšlení do večera, jestli začnu - nebo nezačnu. Dnes jsem byla u OG (protože jsem docela krvácela, tak abychom vyloučili, že je to problém, a naopak se potvrdilo, že ms mi přišla předčasně) - ty hormony mi prý ovu nezastaví (4mg estrofemu denně), ale ještě pročtu nějaké diskuse. Já si totiž nechci rozhodit cyklus, od revize mi šlape jako hodinky. OG mě ne a ne a ne a nechce poslat na hormonální profil a ať to pěkně zobu, když mi to MM předepsal (já se ho ptala, jako jestli je to nutný, a on že je to vhodný, ale nikdo mě samozřejmě nenutí). Čtu znovu celou diskusi, jak kdo hormony jedl a nejedl…

Takže shrutí :roll: : Myslím, že srůsty v rozsahu, jak jsem je měla, nemůžou způsobit takový úbytek ms a že hormony asi potřebuju. Tělo mělo půl roku po revizi hojně k dispozici kontryhelový čaj a nějakou dobu i gynex a nezlepšilo se to. Měla bych estrofem začít jíst nejlépe dnes večer, ale strašně moc nechci, abych si nerozházela pravidelný cyklus. Prostě nevím :nevim: a nikdo mi s tím rozhodnutím nemůže pomoci :zed:.

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
5.6.14 13:04

@mimonka doktor mi při kontrolní HSK říkal, že vidí normální nález.. bohužel na výšku sliznice jsem se ho zapomněla zeptat, to se mi stává vždycky, příště si k doktorovi budu nosit papír s dotazy :) já měla srůsty hlavně dole, takže sliznice nějaká rostla, ve zprávě z první HSK, která proběhla 6DC, bylo napsáno"sliznice nízká, pravidelná", bohužel krev pak při MS nešla ven. Po první HSK jsem dostala menstruaci silnou, v podstatě stejnou jako před revizí, z toho usuzuju, že tam nějaká sliznice musela narůst.
Naprosto chápu Tvou nechuť k hormonům, taky jsem se bála, že mi to rozhodí cyklus, doktor mi tvrdil, že Estrofem 2mg 1×denně mi ovulaci nezastaví, ale bohužel cyklus, kdy jsem ho zrovna brala byl anovulační a MS přišla se čtyřdenním zpožděním:( to Tě nechci nijak strašit, říkám, jak jsem to měla já, nevím jak jiné holky.
Nic jsi nezanedbala, Gynexem a kontryhelem jsi dělohu pěkně vyživila, určitě to mělo pozitivní účinek.
Jestli budeš brát hormony a uznáváš i přírodní léčbu, mohla bys k tomu zkusit pít Nápoj nebeské víly, eliminuje nepříznivé účinky umělých hormonů.
http://www.patentnimedicina.cz/…nebeske-vily
co se týče snažení tak to nechávám koňovi, nechráníme se, až to přijde, tak to bude :)
chci se zeptat na Mojžíšovku, příští týden jdu na první vyšetření a zaučení cviků. Je to náročné cvičení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.6.14 13:44

@zabzule Nad těmi hormony pořád přemýšlím (čas mám do večera :roll: ), stejně mám ještě těhotnění zakázané, tak si říkám, že aspoň jeden cyklus to brát budu a uvidím, co se stane. Je mi jasné, že ovu to asi blokne (mám brát 4 mg denně). A na měření sliznice můžu v prvním cyklu zapomenout (to jsem se ptala OG a neudělá mi ho). Právě na začátku téhle diskuse i MM hormony víceméně nechtěl vůbec předepisovat, že si s tím má tělo poradit samo, tak pořád nevím a nevím a právě to čtu všechno znovu. Ale jak jsem psala, myslím, že bych měla takové srůsty, abych najedou měla poloviční ms. A zase v jiných diskusích (o nízké děložní sliznici a podobně optimistických :roll: ) to spoustě holek pomohlo. TAKŽE NEVÍM.
Ty cviky podle Mojžíšové nejsou náročné, spíš je to takové nudné - pořád hodně prodýchávat a tak. Dala mi od všeho myslím docela málo opakování, ale cvičím toho od začátku dvakrát tolik (kromě koček, ty se snad navyšovat nemají nikdy). Já tedy byla i na té masáži pánevního dna přes konečník a mobilizaci kostrče, kostrč mi nerovnala, že je rovná, první vrstva svalů pánevního dna byla stažená, to rozmasírovala, další dvě vrstvy svalů ochablé, jako ostatně zbytek těla :roll:, tak to nějak snad posiluji. Jo a přidala mi ještě tři cviky navíc, které si moje tělo zaslouží.

A jak moc spěcháš na těhotnění, že jsi se rozhodla hormony nebrat? JÁ TOTIŽ FAKT NEVÍM, CO VEČER UDĚLÁM. momo2 zase psala, že se rozhodla MM věřit a ty hormony brát, což taky není špatný pohled na věc. Prášky už jsem vybalila, podívala se na ně a smějou se na mě oranžově a modře - ale já jsem nedůvěřivá :lol: :roll: :zed:

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
5.6.14 13:47

@mimonka Úplně tě chápu, je to těžké rozhodnutí, zda je brát či nebrat. Ze všech těch návštěv u OG mám potvrzené, že ovulace po revizi probíhala, jak má a teď se bojím, že mi ji hormony rozhází nebo zastaví. Na druhou stranu sliznice je k otěhotnění taky potřeba. Podobně jako ty jsem měla srůsty jen v části dělohy, ale i tak jsem neměla nikde sliznici vyšší než 3mm (3 a půl měsíce po revizi), ačkoli kontryhel jsem také pila poctivě. A v místech srůstů mi chybí. Rozhodla jsem se, že na radu MM dám a hormony užívat budu. Říkám si, že komplikované případy jako jsme my s AS už léčil častokrát a ví tedy, co může pomoci a co ne (nebo dokonce uškodit). A tajně doufám, že mi po kontrolní HSK řekne, že jeden měsíc užívání stačil :lol:

Jinak myslím, že výsledek po první HSK máš dobrý a to je teď hlavní! :-) Menstruace mi také přišla cca o týden dříve než jsem čekala…pokud jsem to tedy dobře spočítala (poslední jsem měla v prosinci a revizi v únoru, tak už je to nějaký čas, co jsem byla bez MS).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
5.6.14 14:17

@mimonka je to těžké rozhodování, byla bys teda bez měření, takže jediný „feedback“ jestli hormony zabírají bude síla menstruace co? co si tak matně pamatuju z historie diskuze, tak téměř všechny holky po hsk hormony braly a vesměs to pak dobře dopadlo, takže kdy je brát než ve chvíli, kdy máš zatím těhotnění zakázáno..fakt nevím.
moje volba je nyní, že to nechám tak půl roku koňovi, dám se dohromady přes čínskou medicínu a cvičení a pak uvidím. Díky moc za info o mojžíšovce, příští týden jdu na tu první fázi a pak na další to promasírování a rovnání kostrče musím počkat až po MS
@momo2 to je počítání co? nikdy bych nečekala, že budu tak dlouho bez MS, od listopadu :? první fázi máme za sebou, teď se dát dokupy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.6.14 14:19

@momo2 Díváš se na to podobně, jako já - srůstů tolik nebylo, aby byla tak slabá ms. Takže jo, asi do těch hormonů půjdu.
Jinak si od revize měřím teplotu, ovu mám a i to poznám. Poznala jsem vždycky a teď po revizi jako novinka je mi tak 5 dní předem mizerně - na zvracení, motá se mi hlava, krutá bolest břicha, takže společně s PMS, kde je kromě príma nálad jako další porevizní novinka taky docela bolest prsou, a jakous takous ms mám takový veselý cykly - no ale hlavně aby se těma hormonama nerozharašily. :cert:

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
5.6.14 14:29

@mimonka ovulaci si taky poznám, začalo to po odstranění Mireny, přesně jako Ty, tak čtyři dny bolesti břicha, je mi šoufl, pak to přejde. Fakt lahůdka. Bolest prsou po revizi zmizela, předtím jsem si na ně před MS nemohla sáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
5.6.14 14:30

@zabzule Právě že mě přišlo, že MM ty hormony dřív psát nechtěl (viz třeba kdysi ashermanka se zjizvenou půlkou dělohy) a po kontrolní hsk vždy doporučil co nejdříve otěhotnět a ne že hormony na tři měsíce a pak se uvidí. Proto tuhle diskusi čtu znovu od začátku, jestli si to myslím správně. Ale asi do těch hormonů půjdu. Jak ashermanka minule zmínila, mohla vyjít nějaká studie, že je to přeci jen lepší.

Mimoňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital