Asi neumíme šetřit...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kattynka000
30.5.16 19:22
@Gina108 píše:
Proč to nedáš veřejně, to může být poučné pro každého. Nebo je to nějak osobní? :nevim:

Vzhledem k tomu, že jsem posilala podrobně příjmy a výdaje a jak jsme to kdysi s tímto příjmem udelali my, tak no, je to osobní :kytka:

• Citovat
  • Upravit
23847
30.5.16 19:22
@Markéta80 píše:
@Burj Chalifa manžel naopak si kupuj ty nejlevnější, prý nepotřebuje nic než napsat sms a zprávu :mrgreen: a v pátek mě psal sms že si myslel že má po mobilu, spadnul mu v práci do vody, byl tam několik minut a funguje dál. pak mě říkal že by chtěl vidět můj dotykáč jak by vydržel koupel ve vodě :mrgreen:. Původně ho vytáhnul jen kvůli simce :mrgreen: :mrgreen:
Ženy, zas bych to tak nezatracovala, já, co mám smartfouna, tak šetřím za hovory a za sms, páč komunikuju přes messengera :palec:. Většina lidí je furt na wifině nebo mají mobilní data, takže se to vyplatí. Operátorovi platím měsíčně tak 150-200 Kč - přece jen babičky a tetičky messengera nemaj.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.5.16 19:29

@Kattynka000 ok, chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
30.5.16 19:47

@Gina108 pro mě fakt na prd a nejhorší byl začátek, telefon si dělal co chtěl tak jsme blokla internet a je klid :mrgreen: ale příště nějaký lepší tlačítkový a budu spokojenější :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.5.16 19:59
@Markéta80 píše:
@Gina108 pro mě fakt na prd a nejhorší byl začátek, telefon si dělal co chtěl tak jsme blokla internet a je klid :mrgreen: ale příště nějaký lepší tlačítkový a budu spokojenější :mrgreen: :mrgreen:

Net mám bloklý taky, ale wifi je prostě všude. (Nemám nic proti outdoorovým aktivitám, ale jít mimo signál wifi je tak trochu moc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).
Jo, taky jsem měla jakýsi laciný služebák za 3 litry jakože smart a staršně mě s..l :cert: Pomalej, nereagoval, sekal se. Jako 3 litry nejsou málo za takový shit, nechápu, že to někdo jako do firmy vůbec pořídil a jak jsem byla ráda, že jsem si ho nekoupila já. Je fakt, že jestli jó šetřit, tak tlačítkový za 600 a nazdar. Jestli si chce člověk dopřát něco navíc - třeba foťák, tak sakra vybírat. A určitě ne na splátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 17:20

Holky, tak jsi jdu za vámi pro radu. Nevím, jestli jsem vychytala správné vlákno, jelikož na toto téma je jich tu několik…ale ten název ASI NEUMÍME ŠETŘIT mě dostal. Dneska jsem si totiž říkala to samé.

S přítelem jsme oba OSVČ, do Prahy jsme se přistěhovali teprve nedávno a ještě se nám nepodařilo najet na systém, kdyby jsme ušetřili nějakou tu korunu navíc. :( Chtěla jsem se vás zeptat, jaké rady, tipy a fígle máte na sledování financí? Zapisujete si nějak výdaje do deníku? Já jsem tento měsíc tak nějak dospěla k závěru, že je potřeba to změnit, takže zkouším najít ten nejvhodnější systém.

Jako první pokus jsem si v Excelu udělala takový přehled. Jedna záložka jsou dluhy (dlužíme rodičům, kteří nám dali do nového startu). Každá nová založka je pak daný měsíc.

V daném měsíci mám zapsané pro sebe i pro přítele jednotlivě:

• povinné platby zahrnující např. nájem, sociální pojištění, zdravotní pojištění, účet za telefon
  • společný fond na jídlo, ze kterého pak čerpáme na nákupy
  • splátka dluhu pro rodiče

-- Takže získám částku, kterou musíme pravidelně platit, ať se děje cokoliv.

• Plánované výdaje
  • tam chci zapisovat to, co vím, že bude nutné zaplatit, například se chystáme na koncert - tak cena za lístky atd…

Dál mám rozepsané jednotlivé dny ode dne, kdy přišla první výplat, tedy moje, nebo přítelova, do další výplaty. Ke každému dni pak chci zapisovat kolik jsme utratili s poznámkou za co..

Nakonec mám pak souhrnnou tabulku, takové resumé toho kolik jsme celkem vydělali, kolik šlo na povinné platby, kolik šla na nepovinné platby a kolik nám zůstalo, jestli něco.

Uvidíme, jak moc důleslední v zapisování budeme a zda to pro mě bude na konci měsíce nějak přínosné, ale chtěla bych mít ve financích trochu pořádek.

Jinak pro představu dáváme na povinné platby 29 032 (nájem, telefony, fond, na jídlo, pojištění).

P. S. Neznáte nějakou mobilní aplikaci, kde by šly výdaje/příjmy zadávat? Našla jsem jich několik ale potřebovala bych, aby se k appce mohl připojit přítel i já…aby šel tedy jeden účet synchronizovat. :-) Já teď jdu hledat, tak pokud něco najdu, dám vám určo vědět, třeba se to bude někomu hodit. :-)

Mockrát díky za každý váš tip, radu, nebo jen informaci o tom, jak si finance u vás hlídáte vy. :-)

Anonymka11

• Citovat
  • Upravit
743
20.6.16 17:28

Neporadím, ale ta apka by me také zajímala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.6.16 17:37

Můžu vám sem hodit jednoduché aplikace, které teda nejdou sdílet s partnerem (nebo jsem nepřišla, jak na to) ale pokud vede finance jedna osoba, tak jsou naprosto super. Ještě teda podotýkám, že apps jsou pro iOS, jestli jsou dostupné i na Android netuším, ale věřím, že určitě většina dostupná bude.
Btw. ta anonymka jsem já, myslela jsem si, že bude lepší zůstat anonymní pokud budu uvádět nějaké konkrétní částky… :D :D :D
Seznam apps, které jsem vyzkoušela:

• Rodinný rozpočet do kapsy
  • Wallet
  • Spendee
  • Toshl finance

Všechny appky by měly zvládat českou měnu, většina z nich podporuje i češtinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21601
20.6.16 21:28

My používáme s manželem Cash organizér. běhá nám to na mobilech a manžel to spravuje i z webu. Vše se synchronizuje do jednoho účtu, umí to predikce, nastavíš si tam kategorie příjmů i výdajů a na konci měsíce to umí udělat vyhodnocení podle kategorií. Můžeš si tam vést jednotlivé účty, jak bankovní, tak balíčky s hotovostí a i přelívat mezi jednotlivými hromádkami. Ale mám pocit, že je nějak placená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
21.6.16 10:46

Já jsem si sepsala pravidelné měsíční výdaje, co musím každý měsíc poslat, a to včetně penzijka atd. Tyhle částky (kromě spořících) se snažím vždy mít co nejmenší, takže prudím společnosti, abych měla povinné platby co nejmenší. Nikomu nechci platit zbytečně navíc, jak to někdo dělá, že mu pak přijdou peníze třeba z plynu zpět. To v žádném případě. Nemám žádné kabelovky atd. Největší povinná rozmařilost je internet na doma :-). Pak mám sepsané pravidelné roční částky, toho je opravdu hodně, vždy se podívám dopředu, co mě čeká - pojistky, daně, revize atd. a v tom měsíci s tím počítám. Ono se to nezdá, ale tyhle jednoroční poplatky jsou docela darda. Pak si k tomuto ročnímu plánu napíšu i měsíce, kdy je vyúčtování různých poplatků, včetně vrácení na dani atd.

Každý měsíc tohle povinné odečtu, k tomu si projedu měsíc, zda tam není nějaký POVINNÝ náklad a dostanu rozdíl. Pak z něho odečtu SPOŘENÍ, co chci ušetřit bokem a mrknu na zbytek. Od něho odečtu kadeřníka a třeba narozky a co mě za zábavu čeká a kouknu na výsledek. No kolikrát je to hrůza a když je úplně nejhůř beru z peněz, co mám odložené, že je navíc uspořím. Takhle mi to vyhovuje.

Někdy se stane, že opravdu neušetřím vůbec nic, jindy zase mě čeká nějaké přilepšení navíc.

Snažím se vše platit kartou a dívám se v aplikaci na zůstatek a hned vím, kde utrácím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
21.6.16 11:06

Anonymka11

A na co jsem zapomněla? Nejdůležitější je mít cíl, důvod spoření a pak si změnit mozek :-) To byla u mě největší pozitivní změna k šetření. Uvědomila jsem si, že za mé peníze si užívají jiní :-) A já odmítám platit někomu jeho důchod na Floridě. Ty peníze jsou moje a já si sakra rozmyslím, komu je dám a za co. Začala jsem si mnohem víc vážit peněz a odmítám být dojnou krávou, i tak jsou ty pravidelné výdaje šílené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.7.16 15:50

@Smich Nevím, jestli je do dobrá rada. Sice platíš málo na zálohách, ale pak ti přijde nedoplatek, který může nízkopříjmovou domácnost položit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
16.7.16 20:05

@Bábrdl To je pravda. Proto je nejdůležitější změnit myšlení a vztah k penězům. Všechny ty řeči - my budem, peníze nebudou, peníze si do hrobu nevezmeš, užívej si, dokud do jde atd. jsou berličky. Já zálohy platím nízké a snažím se i z toho vytlouct přeplatek :-) Vrací mi každý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
18.7.16 13:53

Nechápu přístup vašeho přítele..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
18.7.16 16:14
@Smich píše:
@Bábrdl To je pravda. Proto je nejdůležitější změnit myšlení a vztah k penězům. Všechny ty řeči - my budem, peníze nebudou, peníze si do hrobu nevezmeš, užívej si, dokud do jde atd. jsou berličky. Já zálohy platím nízké a snažím se i z toho vytlouct přeplatek :-) Vrací mi každý rok.

to jsou nefunkční řečičky lidí, co neznají cenu peněz a do kapsy mají často dost hluboko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat