Asi neumíme šetřit...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko, at uz to s dovolenou dopadne jakkoli, tak zacni hlavne setrit ty. Ono kdo vi, jak vztah dopadne a na zarizeni noveho bydleni budes potrebovat nejakou castku do zacatku. Napis si, kolik platis za pul jidla, pul bydleni, pul benzinu, kolik penez ti zbyde, ty rozdel napul a polovinu setri a za polovinu si chod na manikuru apod. Ale nevymlouvej se na to, ze kdyz partner nesetri, ze nebudes setrit ani ty. Mohla by jsi v zivote hodne narazit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka píše:
Ale může jeden z vás onemocnět na déle, což není nic co bych vám přála, ale teď to vidím u kamaráda a prostě peníze nejsou. Jednou asi budete chtít děti a o to větší je nutnost mít rezervy a v tomhle případě i pojištění v případě nemoci je podle mě docela potřeba.
jo, to je pravda. čím dál víc začínám mít pocit, že žijeme jen tak ze dne na den a čekáme co bude…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Kattynka000 to že jsem onemocněla, to už se nám stalo a ten měsíc jsme zvládli. sice jsme museli hooodně šetřit, ale zvládli jsme to. a ano, jsme v podnájmu.
To je jen jeden případ z mnoha, těch nenadálých situací je víc
Psala jsi, že jste spolu jak dlouho? 3 roky? A za tři roky jste nezvládli ušetřit nic a radši berete věci na splátky? Víš on zrovna takový cetelem a essox, co dává spotřební věci na úvěr (jako jsou matrace, telefony, pračky apod) dá ty věci skoro vždy, takže se pořád může zdát že zvládáte, dokud najednou nezjistíš, že už to nejde, že nemáš kde brát a kde utrhnout.. Máš na papíše nějaké vyčíslení? Já Příjem: 11 000,–, On příjem: 13 000
Já výdaje: XX splátka On výdaj: XX splátka
Paušál, internet část nájmu, jídla, nafta
Kolik vám po zaplacení tohohle všeho zbývá, když počítáš průměrně za jídlo, naftu, apod?
- Citovat
- Upravit
@Kattynka000 je to právě o tom co pochytí člověk doma no. někdo si raději našetří a pro někoho to neni a raději půjčky jenže pak to splácet už je horší. my začali bydlet když mě bylo 19 a manželovi 18 a půjčku jsme nikdy na nic neměli. bud na tu věc bylo rovnou a nebo se našetřilo pár měsíců. Já i doma byla naučená že mam žít dle toho kolik mam peněz a manžel taky. Ona půjčka je lákavá, ale pak už je to horší. navíc když jsou omezené finance ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy presne tak, treba sa zariadiť podľa seba, a hlavne ak ide každý iným smerom.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale prosím o jeho zachování, je to pro mě citlivé.
Jde o to, že jak teď všude koukám, začíná dovolenková sezóna, všichni se chlubí kam pojedou, kde byli, ukazují fotky…a já k tomu nemám vůbec co říct, protože my jsme s přítelem za celou dobu co spolu jsme (3 roky), nikde nebyli. Ale opravdu vůbec nikde, ani nikde na víkend. Je to z části tím, že nevyděláváme moc peněz (já 11tis. čistého, přítel jak kdy, podle práce, ale je to kolem 13ti tisíc čistého.) Není to nic extra. Poplatíme nájem, internet, paušály, něco na jídlo, za benzín..no a teď k věci. Myslím, že kdybychom si oddělávali každý měsíc 1000kč z výplaty, vyžili bysme úplně stejně jako teď, a za rok bysme měli na pěknou dovolenou. Nemusím být v luxusním hotelu, stačí mi někam do kempu, do přírody…No, jenomže mi přítel na začátku roku řekl, že potřebuje šetřit na důležitější věci, třeba na věci na auto. Přitom auto má v dobrém stavu, nepotřebuje nějaké velké opravy. A nejhorší na tom je, že na to auto stejně nešetří. A kdybych měla na dovolenou šetřit sama, přišlo by mi to z jeho strany blbé, jakože by se nechal pozvat od své holky na dovolenou, kterou bude ona platit celou sama. Včera mi řekl že to teda nějak uděláme s tou dovolenou, že určitě pojedeme aspoň na 5 dní. Jenomže si vzal mobil na splátky a musí to splácet. Což chápu, ale úplně zbytečně si bral mobil za 17tisíc
do toho jsem mu samozřejmě kecat nemohla. Takže měsíčně splácí zbytečně předraženej mobil ale na dovolenou semnou dřív šetřit nemohl. Přijde mi, že je to od něj docela sobecké, protože to co chce on (mobil, hry na PC, sportovní vybavení) to si klidně kupuje, ale že by někdy peníze odložil pro NÁS, když ví jak moc toužím po dovolené, to se prostě nestane. Já si pomalu nekoupím ani nic na sebe, jen jednou za čas, jediné za co opravdu utratím je manikúra za kterou měsíčně utratím 400. Vím že bych si mohla peníze šetřit stranou pro sebe, ale když on utratí teď za ten mobil, koupí si pár blbostí pro sebe, tak to co já si oddělám, padne stejně na nákup jídla nebo na naftu, protože on třeba už má posledních pár stovek. Prostě mi přijde že jsou mu přednější jeho koníčky než to, abysme spolu něco zažili. Pořád jen sedíme doma, občas jdeme do kina nebo na večeři a to počítáme každou korunu, aby nás to náhodou nevytrhlo
na druhou stranu to nechci házet jen na něj, ono to není v čr s penězma vůbec jednoduchý. Ale jeho přístup mi taky občas vyráží dech.
1. Co si myslíte o celé situaci?
2. dáte mi tip na nějakou levnější dovolenou, kam bysme mohli jet třeba na konci léta? kdybysme teda něco našetřili
zakladatelko, jak to máte všeobecně s výdaji? Platíte každý něco? Nebo dáte nějakou část do „společného“ a z toho pak platíte společné věci jako bydlení, energie, jídlo? K jídlu jsem pochopila, že ne.
Ty si šetřit můžeš a asi bych to i pro sebe dělala ale společnou dovolenou bych neplatila za oba, máte plus minus stejný příjem. To stejné, pokud by přítel nevyšel na jídlo, kvůli svým blbostem, nedotovala bych ho. Takto ty v podstatě rozfrcáš celý příjem za společné aktivity a on svůj má v podstatě jako „kapesné“
Na dovolenou bych jela pod stan kamkoliv v ČR
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
jo, to je pravda. čím dál víc začínám mít pocit, že žijeme jen tak ze dne na den a čekáme co bude…
Já to chápu, nemáte moc peněz, ale o to víc je potřeba mít naspořeno, protože to prostě z výplaty nedáte. Pak když vidíš, co se může všechno stát… já to asi vidím moc černě, protože mi teď v okolí umřelo náhle několik lidí na rakovinu a na zápal plic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, v hlavnim případě by si mel tvuj přítel najít lepší práci a ne se spokojit s takovou almužnou a čekat, že Vám něco spadne do klína…on se zasekl a prdí na to, to je špatně i pro Vaši budoucnost, s takovou si můžete o svém vlastním bydlení, dovolených a dětech nechat leda tak zdát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každý měsíc nám zbyde cca 7000, když všechno zaplatíme + jídlo a benzín. A to je přece dost na to abysme mohli šetřit
je to ale jen teď na rychlo hrubý odhad, musím si to další měsíc spočítat přesně.
- Citovat
- Upravit
@Cuddy píše:
Zakladatelko, at uz to s dovolenou dopadne jakkoli, tak zacni hlavne setrit ty. Ono kdo vi, jak vztah dopadne a na zarizeni noveho bydleni budes potrebovat nejakou castku do zacatku. Napis si, kolik platis za pul jidla, pul bydleni, pul benzinu, kolik penez ti zbyde, ty rozdel napul a polovinu setri a za polovinu si chod na manikuru apod. Ale nevymlouvej se na to, ze kdyz partner nesetri, ze nebudes setrit ani ty. Mohla by jsi v zivote hodne narazit.
ano presne, s timhle souhlasim. Zacni si setrit sama, i kdybys ty penize mela utratit jen sama pro sebe.
Rozhodne bych tveho partnera se svym zpusobem zivota nevidela dvakrat perspektivniho na planovani budouci rodiny, zili byste jeste vice z ruky do huby nez ted… ![]()
- Citovat
- Upravit
K těm 7000, ještě z toho zaplatí tu splátku za telefon, takže dejme tomu 5000 nám měsíčně zbyde.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Každý měsíc nám zbyde cca 7000, když všechno zaplatíme + jídlo a benzín. A to je přece dost na to abysme mohli šetřitje to ale jen teď na rychlo hrubý odhad, musím si to další měsíc spočítat přesně.
i kdyby jste kazdy Mesic odlozili 5 litru, tak to mas 60 tisic za rok, to byste mohli jet v zime lyzovat do Alp a v lete na all inclusive k mori ![]()
- Citovat
- Upravit
@Markéta80 píše:
@Kattynka000 je to právě o tom co pochytí člověk doma no. někdo si raději našetří a pro někoho to neni a raději půjčky jenže pak to splácet už je horší. my začali bydlet když mě bylo 19 a manželovi 18 a půjčku jsme nikdy na nic neměli. bud na tu věc bylo rovnou a nebo se našetřilo pár měsíců. Já i doma byla naučená že mam žít dle toho kolik mam peněz a manžel taky. Ona půjčka je lákavá, ale pak už je to horší. navíc když jsou omezené finance
Já se osamostatnila v 18, manžel dokonce už před 17tkou, pravda, že já si kvůli blbosti a kvůli tomu, že jsem doma měla stejného floutka jako zakladatelka nasekala, manžel měl to samé, jen to měli naopak a jeho ex byla ta nezodpovědá a zatáhla ho do toho, kdy on to vysekal klínem, aby nepřišli o auto, takže oba splácíme dluh z blbosti z mládí.. A jediné, co jsme si vzali byl částečný úvěr na nové auto, protože pro nás bylo prioritou velké rodinné auto (jezdíme přes celou republiku za rodinkou, dítko už bylo na cestě a koupit si auto za 20000 a doufat, že alespoň rok vydrží nepřicházelo v úvahu) a jinak u nás prostě půjčky jsou tabu.. Když jsme začínali, tak nám do začátku „půjčila“ moje rodina tou formou, že já mám u mamči účetní brigádu a ty peníze, co bych z ní měla jí nechávám jako „splátku“, ale okamžitě jsme začali tvořit rezervy a vždy, když je tam dost tak tyhle „Drobnosti“ umořujeme a do té doby, dokud nebudeme čistí tak prostě neexistuje nějaké rozhazování.. A to jsme tehdy měli příjmy úplně stejné jako zakladatelka.. Nový notebook a nová grafická karta musejí počkat.. Když nemám tak nerozhazuju šmarjá ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
K těm 7000, ještě z toho zaplatí tu splátku za telefon, takže dejme tomu 5000 nám měsíčně zbyde.
5000 a neušetříte ani korunu a i tak počítáte, zda máte na večeři? V tom případě doporučuji ke všemu nějaký seminář o finanční gramotnosti, protože vám zbývá ve vašem věku dost na to, abyste mohli dát měsíčně třeba 2-3000 na stranu a mít rezervu pro případ, že se něco stane..
- Citovat
- Upravit
Anonymni, setri si na dovolenou sama a jed treba s kamaradkou nebo mamou k mori. Pro tveho pritele je prednejsi mobil za 17 tisic
- absolutne nechapu a jeste na splatky - ma nejakou financni gramotnost
, to nema ani manzel v manazerske pozici, resp. ma levnejsi a sluzebni
nebo cpat penize do tuningu auta, dalsi dle mne vyhozene penize…
Takze byt tebou, zaridim se podle sebe. Dovolenou bych mu rozhodne neplatila, i kdybych na ni nasetrila. Ty si budes rok utrhovat od huby a panacek utracet za mobily a podobne kraviny a pak ho pekne vyvezes na dovcu, tak to by mne bylo stydno