Asi neumíme šetřit...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Kattynka000
Však ti mladí hoši, jsou taky čím dál tím větší jelita…
Mě přijde, když to vidím, že je to snad rok od roku horší. ![]()
Jestli je to ta lepší nebo horší varianta snad pozná zakladatelka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hehehe píše:
@Kattynka000
Já si naopak myslím, že o věku je to hodně… Však se podívej na dnešní kluky ve 22 letech, většina ještě smrdí doma u rodičů s kapesným a bujarým studentským životem. Neházela bych flintu do žita, jen se třeba vzpamatuje za pár let a s jinou, mladší partnerkou.
Nemyslím si, že je to o věku, mně je 25 a protože se od maturity na VŠ živím sama, tak jsem finančně gramotná až kam a znám takových kolem sebe spoustu
A nebylo to tak, protože jsem musela, ale protože jsem chtěla. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Presne jak pise @radkka, zacni planovat. Kdy, kam, podivejte na ceny kempu nebo kde byste mohli jen tak prespat… Treba si predstavoval, ze chces more za desitky tisic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, tohle si musíte jasně ale opravdu jasně vyjasnit. Do budoucna v tom může být fakt problém. To, že vyděláváte málo nebudu komentovat, protože kolikrát lidi s malým platem jsou schopni šetřit víc, jak lidi s vysokými příjmy. Blbý je, že kdyby se něco stalo (cokoli), tak vy (asi) nemáte žádnou rezervu, a to byste mít měli. Bez ohledu na věk. Na vaše příjmy, alespoň 30tis. byste prostě mít měli. Já vydělávám míň než přítel, rezervu mám, ale jsem klidná, že mám vedle sebe chlapa, který ty peníze (kdyby se něco stalo) má. A není to žádná forma ždímání. Prostě pocit jistoty. Jinak s tou půjčkou by mě vyloženě na*ral (omlouvám se za vulgarismus), víc k tomu nemám co napsat - nechápu tohle půjčování na věci, které životně nepotřebuju. A nejde o to, že ten tel stál 17 tisíc, ať si koupí třeba za 40, když na něj bude mít. ![]()
Jinak byste si měli sednout, opravdu pečlivě si sepsat příjmy, výdaje, udělat si jasno, v tom, co se musí poplatit a kolik ještě zbude a začít si tvořit rezervu. Možná bys to skoro mohla vzít do svých rukou, ať ti třeba dá peníze na domácnost + něco navíc a z toho šetři… Je opravdu mladej, nezavrhovala bych to, můj přítel se „srovnal“ až okolo 25, jinak vždy celou výplatu prošustroval i dluhy si nadělal
ale je to částečně i věc, kterou můžeš ovlivnit, protože my jsme spolu začali žít a jasně jsem stanovila pravidla a vždy jsme se neměli tak dobře, jako teď. Ale jsme bez dluhů a rezervu máme.
Příspěvek upraven 30.05.16 v 10:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka
Jsi ta lepší varianta…
Já znám spíš ty, co se živit nechají a proto mi přijde, že ve svých 22 letech a ještě k tomu kluk, holky jsou na tom většinou lépe, má i na nějaké to blbnutí ještě nárok. On si vlastně vydělá sám na sebe, chodí do práce, jen tu zábavu si představuje holt trochu jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Tvůj partner je opravdu hlupák, když s takovým příjmem potřebuje tak drahý mobil. Co bylo jeho důvodem, proč ho kupoval? Pozérství?
- Pokud ti říká, že si máš najít někoho bohatšího, proč ho neposlechneš. Přijd emi to od něj jako vlemi rozumná rada.
- Proč nešetříš ty? S tvým příjmem mi 400,– za manikůru také přijde jako nerozum. Ročně to je 4.800,–.
- Co jste jeden nebo druhý udělali pro zvýšení svých příjmů?
- Je společná dovolená přáním vás obou, nebo jenom tvým?
- Abych dal konstruktivní návrh - půjčte si stan, nebo dva měsíce šetřete a vyražte někam vlakem do chatičky nebo campu. Třeba klidně Mácháč. Vzhledem k tomu, že očekávám v budoucnosti více takových neporozumění mezi vámi, mohou to pro vás oba být nejsmysluplněji vynaložené peníze…
PS: Co si dáváte za dárky k narozeninám, svátku apod? Co kdyby sis přála třeba víkend někde v ČR? Za 2.000,– se to dá pořídit a pokud tě má přítel radši, než drahý mobil…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
právě jsem si říkala, že ho nechci do ničeho nutit, ale možná by mírný popostrčení zabralo. Zkusím to nějak vymyslet
To neni preci nuceni, to je normalni zpusob komunikace. Doba dovolenych zacina za mesic, to je nejvyssi cas neco zacit planovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
právě jsem si říkala, že ho nechci do ničeho nutit, ale možná by mírný popostrčení zabralo. Zkusím to nějak vymyslet
Zkus a když by nikam nechtěl, jela bych s kamarádkou nebo prostě s někým jiným ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já bych se s ním právě nechtěla kvůli tomu rozcházet. Jinak je to prostě fajn vztah, klape nám to, ale většinou je ve vztahu něco co drhne. U nás je to tohle, bohužel zrovna něco na čem mi docela záleží.
V tom případě mu přiškrť vzduchové přívody a promluv si s ním o prioritách a kompromisech.. Sama si potřebovala nový telefon, mohl si v klidu koupit mobil za 3000 a ten samý koupit tobě.. A byly byste na tom líp.. Ale bohužel tipuji to, co jsem zažila já, výmluvy tipu „ale já v tom potřebuju tenhle prohlížeč“, „on se dá kdyžtak pak dobře prodat a budu mít peníze zase zpěz“ „a já jsem tenhle strašně chtěl“.. a v každé větě je jenom to „já“.. Kdysi když mě kamarádka chtěla z tohohle vztahu vyléčit, tak mi řekla tohle - „Zajímalo by mě, co by v takovém "rovnocenném vztahu“ bylo, kdyby se nedej bože stala nehoda a bylo na cestě dítě?.. Šla bys na potrat? Kde bys na něj v tomhle vztahu vzala, když počítáš peníze i na rohlíky? A nebo by sis to nechala, spadla by si s penězi dolů a doufala, že vás uživí tenhle pořízek? Popř co kdyby se ti něco stalo, potřebovala bys rychle třeba na pohotovost a vzhledem k tomu, že stále počítáte by najednou nebylo ani na toho doktora? Co když se něco rozbije? Nemáš jednu jedinou rezervu, on snad koupí novou pračku, když není schopný dát měsíčně pryč ani 1000 a už tři dny před výplatou okusuješ omítku, protože nemáš ani na rohlík?"".. V tu ránu mi došlo, že v těhlech situacích bych byla absolutně v háji a sice pozdě, ale došlo mi, že je to vše hodně špatně.. ![]()
- Citovat
- Upravit
@hehehe píše:
@radkka
Jsi ta lepší varianta…Já znám spíš ty, co se živit nechají a proto mi přijde, že ve svých 22 letech a ještě k tomu kluk, holky jsou na tom většinou lépe, má i na nějaké to blbnutí ještě nárok. On si vlastně vydělá sám na sebe, chodí do práce, jen tu zábavu si představuje holt trochu jinak.
Tak já znám takových opravdu dost a po bakaláři jich šlo pracovat ještě víc, k tomu dodělávali magistra ![]()
Máš v něčem pravdu, ale mně by na tom pořád vadila ta sobeckost, koupí si mobil a je to pro něj větší zážitek, než dovolená s partnerkou? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Premek_Orac tak k narozeninám si většinou dáváme něco o čem víme že si ten druhý přeje. Ale jsou to spíš nějaké věci. O víkendu pro dva k narozeninám jsem se taky zmínila, ale nedostala jsem to.
- Citovat
- Upravit
@radkka píše:
Nemyslím si, že je to o věku, mně je 25 a protože se od maturity na VŠ živím sama, tak jsem finančně gramotná až kam a znám takových kolem sebe spoustuA nebylo to tak, protože jsem musela, ale protože jsem chtěla.
Podfuuuk, já žiju celou dobu v tom, že už ti bylo třicet s tím, jak jsi přirozeně sarkastická
![]()
- Citovat
- Upravit
@Kattynka000 no, on teď sám vidí že ten mobil nemá nic moc zvláštního, ale je pozdě. Jinak na doktora, léky atd…máme, ale např kdyby se nám rozbila pračka bylo by to horší ![]()
- Citovat
- Upravit
@Kattynka000 píše:
Podfuuuk, já žiju celou dobu v tom, že už ti bylo třicet s tím, jak jsi přirozeně sarkastická![]()
Dobře, už mi bude 26
Tak dík no, sarkastická na třicet a vypadám na patnáct, ani cigarety mi bez občanky neprodaj ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Kattynka000 no, on teď sám vidí že ten mobil nemá nic moc zvláštního, ale je pozdě. Jinak na doktora, léky atd…máme, ale např kdyby se nám rozbila pračka bylo by to horší
A vy ještě studujete? Promiň, jestli jsem to někde přehlédla… Žádné spoření?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit