Asi neumíme šetřit...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Měla jsem jednou kluka, který byl úplně perfektní, akorát neuměl šetřit. Neměli jsme žádné finanční problémy, i na dovolené jsme jezdili pravidelně (v zimě i v létě). Jen prostě vydělával 20 tisíc měsíčně a neušetřil vůbec nic - jednou bylo potřeba zaplatit dovolenou, pak povinné ručení, pak opravu auta, prostě každý měsíc něco. Já měla v té době 12 tisíc a z toho 5 jsem měsíčně ušetřila. Náklady na bydlení/jídlo jsme měli stejné a stejně jako on jsem živila jedno auto a telefon. Když jsem se ptala, co s těma penězma dělá, tak řekl, že neví, ale pak z něj vypadlo, že třeba 3 tisíce měsíčně dá za „svačinky“
Vedli jsme na toto téma mnoho debat, načež mě to přestalo bavit a po šesti letech jsem ho vyměnila za jiný model (který byl sice finančně gramotný, nicméně žít se s ním taky nedalo).
Podle mě není vůbec žádná šance, že se ten tvůj probere, protože jemu prostě nedochází, že se chová jako blb. Mimochodem, ve vašem případě si myslím, že byste měli šetřit na úplně jiné věci než dovolenou - na tu až v případě, že budete mít dostatečnou rezervu na případy, kdy se rozbije třeba pračka nebo bude potřeba opravit auto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
nestudujeme, oba pracujeme. spoření žádné nemáme.
Tak to by chtělo, ne? Vím, že vyděláváte málo, ale podle mě to chce si odkládat aspoň malou částku hned, jak člověk začne vydělávat
My to tak dělali a máme teď byt, ale zase jsme si moc neužili, spíš jsme pořád škudlili, což taky není nejlepší cesta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka a kolik je nejmenší částka která se dá měsíčně oddělat? Už jsem o tom jednou přemýšlela ale nějak jsem to pak zapoměla…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@radkka a kolik je nejmenší částka která se dá měsíčně oddělat? Už jsem o tom jednou přemýšlela ale nějak jsem to pak zapoměla…
Nehledala bych nejmenší, ale tu nejvyšší, kterou si konkrétně vy můžete dovolit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Kattynka000 no, on teď sám vidí že ten mobil nemá nic moc zvláštního, ale je pozdě. Jinak na doktora, léky atd…máme, ale např kdyby se nám rozbila pračka bylo by to horší
Ono málokdo má doma rezervu 100k, v dnešní době vážně ne, i když by jsi správně měla mít našetřené alespoň dva platy, ale upřímně.. Holka jsem s manželem stejně stará jako ty.. Rozbilo se nám auto, bez něj být nemůžeme (manžel je řidič z povolání), oprava vyšla na 60k, rezervy jsem okamžitě musela vycucat a nemít je, tak jsme bez auta, tím pádem manžel brzy asi bez práce a absolutně v háji.. První co, tak se okamžitě začaly doplňovat rezervy a hold nový notebook, který potřebuju v práci musí počkat a dělám radši na tom starém. Předpokládám, že byt není váš, ale jste v (pod)nájmu.. Co když třeba onemocníš (žádná hrůza, že bych ti přála aby tě srazil autobus prosimtě
ale třeba zánět průdušek atp) a budeš marodit? Kde vezmete na nájem? Pro představu, já brala 12000 čistého v bývalé práci, šla jsem na nemocenskou a marodní mi chodila 6000.. Už jen z logického hlediska je lepší ty rezervy mít, nikdy nevíš, co se stane… My měli strašně levný JISTÝ nájem.. No, jistota ze dne na den padla a my se museli stěhovat, tehdy jsme ještě rezervy neměli, kdyby nám nepomohli moji rodiče, byly bychom absolutně v háji někde pod mostem.. Protože Kauce, první a poslední nájem a dotoho vybavení z fleku nepořídíš, pokud ty rezervy nejsou
Tohle bohužel člověku všechno dojde, až když ta nenadálá situace přijde a že ona vždycky přijde v domu, kdy to nejmíň potřebuješ.. A vážně je lepší být v klidu, že když se něco stane, tak se o sebe máte jak postarat.. (Zákon schválnosti, manžela chytl ledvinový záchvat, skončil ve špitálu, takže jeden měsíc příjem nula nula prd, nestačilo by ani na nájem, natož na splátky, nebýt těch rezerv, tak jsme opětovně tam kde ani slunce nesvítí).. Život je hodně o těch náhodách a zákonech schválnosti, takže to, že se rozcházíte v prioritách co se dovolených týče je sice špatné, horší je, že když se vám třeba rozbije pračka, tak nebudeme mít měsíc co jíst, protože si pán radši pořídil nový telefon
Chce to si s ním prostě sednout a vysvětlit mu, co vše se může stát..
- Citovat
- Upravit
@radkka píše:
Dobře, už mi bude 26![]()
Tak dík no, sarkastická na třicet a vypadám na patnáct, ani cigarety mi bez občanky neprodaj
Jéé, doby kdy mě bylo 15 a cigára mi prodali úplně v klidu
Ale pani mě pobavila v obchodě, šli jsme s manželem nakoupit, kromě běžnýho nákupu měli v akci rum Che Gevara a manžel ho miluje, tak jsme ho vzali
To byla sranda, když já s tím svým těhotenským pupkem měla tahat občanku a prokázat se, že už mi vážně bylo 18 a že nepašuju meloun pod tričkem, když si manžílek nechal doklady v autě
![]()
- Citovat
- Upravit
@Kattynka000 píše:
Jéé, doby kdy mě bylo 15 a cigára mi prodali úplně v kliduAle pani mě pobavila v obchodě, šli jsme s manželem nakoupit, kromě běžnýho nákupu měli v akci rum Che Gevara a manžel ho miluje, tak jsme ho vzali
To byla sranda, když já s tím svým těhotenským pupkem měla tahat občanku a prokázat se, že už mi vážně bylo 18 a že nepašuju meloun pod tričkem, když si manžílek nechal doklady v autě
![]()
Hezky
A meloun pod tričkem mě dostal ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenže na tom šetření se musíte podílet oba dva rovným dílem a ne že ty dáš 1000 kc a on nic nebo min, takhle by to nefungovalo. zridte si nejaky bezplatny ucet (airbank) a tam oba dva mesicne urcitou domluvenou castku posilejte. Nenechte si od uctu vydat platebni kartu (svadi k vybirani penez) pro zacatek je to nejjednosusi zpusob jak zacit. Az se vam doma neco rozbije, penize jak kdyz najdes. Nebot s Vasimu prijmi opravdu šetrit musite i z toho mala co mate
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denise13 Proč společně? Nejsou manželé a on je finančně negramotný, s uchem, který si koupí na splátky mobil za 16 000 Kč bych společný spořící účet neměla ani náhodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lany2 píše:
To je hezky ze splaci poctive. Ale nechapu k cemu tak drahy mobil. Uplne stejne by poslouzil telefon za 5 tis. (i levnejsi) Jde o to ze vubec nepremyslel, ze ty penize muze pouzit i jinak, pro vas oba. Jeste k tomu si to vzít na splatky.Je to o prioritách, jak uz pisi ostatni.Kdyby kazdy mesic to co da na splátky dal bokem, na neco pro vas, vypadalo by to uplne jinak.
Jojo, já mám mobil za 3,5 tis. a je perfektní, děckám jsme koupili placky z Číny za 1500,– a fungují bezchybně. Můj chlap, ač by na to měl, tak si koupil mobil za 6000,– a stačí mi. Zkrátka utrácet za mobily, když na to nemám, to je fakt úlet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka tiež by som nemala spoločný sporiaci účet s priateľom a hlavne ak má iný pohľad na finančné toky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kattynka000 to že jsem onemocněla, to už se nám stalo a ten měsíc jsme zvládli. sice jsme museli hooodně šetřit, ale zvládli jsme to. a ano, jsme v podnájmu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Kattynka000 to že jsem onemocněla, to už se nám stalo a ten měsíc jsme zvládli. sice jsme museli hooodně šetřit, ale zvládli jsme to. a ano, jsme v podnájmu.
Ale může jeden z vás onemocnět na déle, což není nic co bych vám přála, ale teď to vidím u kamaráda a prostě peníze nejsou. Jednou asi budete chtít děti a o to větší je nutnost mít rezervy a v tomhle případě i pojištění v případě nemoci je podle mě docela potřeba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nestudujeme, oba pracujeme. spoření žádné nemáme.