Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To by bylo fajn, kdyby to měla jen taky pohotovostně.. No nejlepsi by bylo kdyby byla zdrava, zejo…
@Michaela005
Pokud měla vždy čisté poslechové nálezy, tak se jedná o cough-variant asthma. Tam se poměrně obtížně poznává, kdy z toho člověk vyroste, byť se toho nezbaví. Chybí totiž klasické příznaky asthmatu jako dušnost, pískoty a vrzoty při poslechu, prodloužené exspirium. Kašlat může i dobře kontrolovaný asthmatik, jen mívá ty kašle takové horší oproti ne-asthmatikům.
Dle nejnovějších doporučení by se kontrolující léčba (inhalační kortikoid) neměla plně vysazovat, ale nechat v nějaké minimální udržovací dávce, v případě flutikason-propionátu by to byl Flixotide 50 (1-0-0). Většina alergologů si však jede svou lidovou tvořivost a dává inhalační kortikoidy např. jen v době infektu nebo v zimním období.
@Doctus Je to tak.. vidělo ji spoustu doktorů (i ve velkých nemocnicích) a tím, že měla poslech čistý, laboratoř OK, a na RTG obraz jen peribronchitidy, tak to, že půl roku kašle nikdo neřešil… prostě kašle, no. Já jsem to pak už psychicky nevydržela (noci probíhali půl roku asi tak, že 3 hodiny spánek, pak už jen zàchvaty kašle) tak jsem uprosila doktorku plicní, ať nás vezme bez žádanky (i třeba i jako samoplátce) že si to jinak hodim… a tam se zkusila léčba Berodualem a po dobrém efektu máme ten Flixotide 1-0-1.
Ale je pravda, že ty kašle jsou horší, takový kuřácký mě přijdou
a mám problémy jen na základě kašle poznat, kdy dát úlevový lék a kdy ne.. proto mě překvapilo, že teď v nemocnici dostávala Ventolin á 6 hodin, protože nekašlala vůbec, kromě toho, že doktorka slyšela prý oslabení vpravo..
@Michaela005
Pokud máte Flixotide v udržovací dávce 1-0-1 (na můj vkus trošku vyšší udržovací dávka flutikason-propionátu, zkusil bych nechat jen 1-0-0), pak při jakémkoliv kašli navýšit na 7 až 10 dnů na 2-0-2 a přidat na první 3 až 4 dny Berodual. To je standardní postup.
@Doctus Moc děkuju, zapíšu si. Já z těch dýchadel mám respekt…bojím se abych ji nepředávkovala nebo tak… a pak se snižuje ze dne na den zase zpět k původní dávce? Nemusí se postupně? A ten Berodual se dává 4 vdechy á 6 hodin? Já mám napsáno 2 vdechy d. p.
@Michaela005
Inhalačními léky se prakticky nedá předávkovat. Důležité je vyplachovat ústa po aplikaci.
Berodual nemám moc v lásce, neboť kombinuje 2 látky, které mohou u vnímavějších jedinců nebo při neideální aplikační technice způsobit zrychlení srdeční činnosti, pocity bušení srdce, raději mám „jen“ čistý Ventolin, nebo Atrovent. Bohatě postačí 2 vstřiky 3× denně. Je to úlevový lék, neřeší příčinu zánětu v dýchacích cestách.
Po 7- až 10denní „intenzivní“ kúře Flixotide 125 (2-0-2) lze přejít na 1-0-1, toto nechat řekněme 10 dnů. Když se kašel nevrátí, lze dále snížit na 1-0-0 a toto ponechat, případně při absenci klinických příznaků ještě deeskalovat na Flixotide 50 (1-0-0).
Jistě vás alergolog poučil o správné technice aplikace, ale když je uvedeno 2 vstřiky, tak nejdřív jeden, pak minutu počkat a teprve druhý. Odstup mezi 2 inhalačními léky zhruba 10 až 15 minut je dostačující.
@Doctus Tak co se týče té aplikace.. Mě alergolog řekl takto: 2× po sobě stříknout a 6× nadechnout.. V nemocnici to aplikovali takto: 1 vstřik a 6× nadechnout a hned potom zase 1 vstřik a 6× nadechnout ![]()
U Flixotide vyplachovat ústa, u úlevového prý nemusí…
@Michaela005
Jejda, to je trošku svérázný způsob aplikace. Zvykle se aplikuje 1 vstřik a buď se počítá 5 až 10 nádechů (nebo se „stopuje“ 30 až 60 sekund na vydýchání obsahu spaceru / chamberu), pak se minutu čeká a v případě ordinace dvou vstřiků se proces opakuje. Postup nastíněný alergologem je považován za špatný, v nemocnici chtěli mít vše rychle za sebou, ale správná inhalační technika je trošku jiná.
Vyplachování úst je vhodné i po Ventolinu, aby se předešlo menší systémové absorpci a možným vedlejším reakcím (rychlejší srdeční akce, rozstřesenost, průjem), přeci jen se může aplikovat u těžších stavů klidně 10× denně a tam už se to nasčítá.
@Michaela005 píše: Více
Dýchá přes komůrku, že? Tam mi tvrdili, že je to jedno, ale dýchala tedy déle.
Máme chamber s maskou ještě.. zkoušíme bez ale to nám zatím nejde… Ale tak dcerka má zatím 4 roky a s foukáním máme tu čest teprve od února…
No mě právě alergolog i teď pediatři v nemocnici řekli, ať tu masku co nejdříve sundáme, že se to lépe dostane do plic a lepší se to vstřebá bez masky… ![]()
Kdyz jsem to uprimne zkousela prikladat na svuj oblicej, tak se mi to taky lip dycha pres masku
A zase.. my mame od alergolozky aerochamber plus a v nemocnici rikali, at si koupime optichamber diamond… ![]()
@Doctus Díky moc. ![]()
Jeste me zajima takova vec.. Kdyz je dite nemocny, ma kasel, rymu, tak se doporucuje zvlhcovac vzduchu a nebulizator, aby se hleny naredily a lip se odkaslalo. Kdyz je dite astmatik a je teda vlastne zahleneny neustale vzhledem k chronickemu zanetu, nebudou naopak tyhle pristroje kontraproduktivni a nebudou dite nutit vykaslavat a kaslat?
Mame prave oba a ted premyslim co s nima a nemela jsem odvahu je pouzit
porad psychicky vstrebavam ty pulrocni kazdonocni zachvaty, cesty na pohotovost a slysim kasel a potim se ![]()
@Michaela005
Aerochamber Plus a Optichamber Diamond se liší pouze názvem a cenou, možná jen v nemocnici dal dealer OD větší palmare.
Kdo doporučí u 4letého dítěte inhalační léky bez chamberu, by měl jít na Mírov. Dalo by se tolerovat použití chamberu s náústkem místo masky, ale zcela jistě nesvede 4leté dítě inhalační techniku bez pomůcky, a to ani při použití práškových inhalátorů.
Inhalace s Vincentkou lze dělat v rámci toalety dýchacích cest pravidelně, je to však doprovodná léčba, stěžejní jsou IKS.
@Doctus Uprimne, ja kdyz slysim, jak kazdy rika uplne neco jineho… obvodní pediatr, alergolog, pediatr v nemocnici… Tak pak vzdycky doma ziram do zdi a hazim kostkou.
Napriklad… Ted byla dcera hospitalizovana - 2 dny horecky 40•c, astma, zdalo se oslabeni vpravo, susp bronchopneumonie, CRP 195, i. v. Ampicilin. Pocas hospitalizace na zaklade hodnot laboratore, nalezu e.coli v moci a nerozvinuti znamek brochopneumonie, stav prehodnocen na akutni pyelonefritidu, ampicilin ponechan. Ted doma duomox.
Pediatr me div nevynadal, ze proc jsem ji nechala hospitalizovat, na jakem zaklade, tak rikam, ze asi to CRP 195, a na to prisla odpoved “nojo, to by asi umrela,…”
ja bych Vam napsala ATB na doma a nemusela byt jak jehelnicek (dcera ma rucicky od kanylek rozpichane)