Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Mám atopickou pokožku, takže se po všem “osypávám”. Mám ložiska atopickeho ekzemu na takových blbych místech - trisla, podpaží, zadek.. všechno místa, která si chce člověk holit nebo aspoň já ano
ložiska mazu sem tam kortikoidy, abych se neuškrábala k smrti, ale stejne mám proste náchylnou pokožku a mám šíleně pořad osypany zadek, stehna a trisla - hlavně na místech, kde se třou džíny. Kožní mi řekla, ať se neholim vůbec, ale to si asi úplně nedokážu představit, ze bych se nemohla holit na těch všech nejintimnejsich místech.. pupinky mě svedi, jsou mi nepříjemné dziny, atd. Promazavam pravidelně krémy na atopickou pokožku, ale nikdy nemám zadek jak dětskou p. rdelku, pořad jsem osypana, jen v létě je to lepší. Proto jsem se chtela zeptat - je nějaká metoda (treba nějaké ty lampy), která mě zbaví chlupů, abych pořad nemusela dráždit tu pokožku? nejlepe nadobro
Když je trham, tak zarůstají a vypadá to snad jeste hůř, než ty pupinky… Zároveň jaké nosíte materiály rifli/kalhot? Nebo co pomohlo Vám? Já už nevím, co s tím, vždycky se stydím někde svléknout, hlavně bazény atd, když mám pořad opruzeny zadek a stehna. Díky moc ![]()
@Kakajaaa píše:
Ahoj holky. Mám atopickou pokožku, takže se po všem “osypávám”. Mám ložiska atopickeho ekzemu na takových blbych místech - trisla, podpaží, zadek.. všechno místa, která si chce člověk holit nebo aspoň já anoložiska mazu sem tam kortikoidy, abych se neuškrábala k smrti, ale stejne mám proste náchylnou pokožku a mám šíleně pořad osypany zadek, stehna a trisla - hlavně na místech, kde se třou džíny. Kožní mi řekla, ať se neholim vůbec, ale to si asi úplně nedokážu představit, ze bych se nemohla holit na těch všech nejintimnejsich místech.. pupinky mě svedi, jsou mi nepříjemné dziny, atd. Promazavam pravidelně krémy na atopickou pokožku, ale nikdy nemám zadek jak dětskou p. rdelku, pořad jsem osypana, jen v létě je to lepší. Proto jsem se chtela zeptat - je nějaká metoda (treba nějaké ty lampy), která mě zbaví chlupů, abych pořad nemusela dráždit tu pokožku? nejlepe nadobro
Když je trham, tak zarůstají a vypadá to snad jeste hůř, než ty pupinky… Zároveň jaké nosíte materiály rifli/kalhot? Nebo co pomohlo Vám? Já už nevím, co s tím, vždycky se stydím někde svléknout, hlavně bazény atd, když mám pořad opruzeny zadek a stehna. Díky moc
Kožní není lékař na léčbu ekzému, ale pouze píše mastičky, tedy nevyřeší příčinu a ekzém nezmizí.
Objednej se na alergologii a hledej příčinu, pak můžeš odstranit problém.
Takže chlupy jsou tvůj vedlejší problém, potřebuješ se zbavit ekzému.
U každého funguje něco jiného.
U mě. Nalezení příčiny, tu jsem odstranila, snažím se omezit stres a konopná mast. A veškerý problém řešit hned, okamžitě s alergoložkou. Tu mám báječnou ![]()
A co používáš za kosmetiku, třeba ta ti taky moc nesedí. Mě třeba vyhovuje a mám menší podráždění při holení, když použiji olej na holení od Saloos, je to přírodní kosmetika.
Jinak manžel má taky od mala háklivou pokožku, různé kortikoidy taky probíhaly, ale to zabralo jen na chvilku, takže teď už to nedává. Když bylo nejhůř nechal si v lékárně namíchat mastičku, ale ta taky zabírala střídavě. Ohledně holení, jako chlap co má bohatý porost to má taky obtížné. Vyzkoušeli jsme na tělo cukrovou pastu - dělalo se to špatně a byl potom obsypaný, holení žiletkou to samé. Takže nakonec je nejlepší strojek na nejmenší délku. Teď jsem mu koupila k Vánocům strojek co jde ještě na míň milimetrů a tam už to má skoro stejný efekt, jako žiletka. Takže ten je teď nejlepší a není po tom obsypaný.
@smajlik345 dělala mi takový ten test na potraviny, pyly, roztoče, zvířata atd, jak ti 20krat ďobne do ruky.. ani na 1 z toho alergie. Brala mi krev na celiakii, taky v pořádku. Tak nevím ![]()
@Kakajaaa píše:
@smajlik345 dělala mi takový ten test na potraviny, pyly, roztoče, zvířata atd, jak ti 20krat ďobne do ruky.. ani na 1 z toho alergie. Brala mi krev na celiakii, taky v pořádku. Tak nevím
Nevím nechci říct něco o čem nevím, ale v tomto testu jak ty popisuješ mi doktorka říkala, že se potraviny otestovat nedají (nějak u dětí ano, ale jinak ne) Potraviny se musejí testovat přes krev a vybrat větší množství.
Testování na kůži mi nedala bylo to asi 10 druhu a už tak jen ten nejužší výběr, potraviny už by se do výběru nevešli.
Asi by bylo nejlepší vzít krev na kompletní rozbor potravin (co nejvíc druhu potravin). I když těch druhu alergii je spousta. Mám jich hodně, ale stopnuté a po x letech s ekzému vyléčená
Ale alergoložka, ne kožní