Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, je normální to to ve vaně neskutečně chvilku pálí? A další dotaz - ten ekzém cestuje různě po těle, nebo zůstává tam, kde se udělá?
Mám zrovna za sebou akutní ekzémové období, snad už je pryč, měla jsem ekzém úplně všude, fakt úplně, to jsem ještě nezažila. A pomohla mi solná jeskyně a excipial. V solné jeskyni jsem se snažila ložiska dostat do kontaktu se solí, takže jsem seděla, ležela, co nejmíň oblečená. Mimochodem, taky velmi pomáhá synovi při jeho neustálé rýmě, krásně se mu tam spouští rýma. Ale chce to chodit hodně často, hlavně v zimě. Ale teď už bude líp ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mohl by to být atopák?Už přes měsíc mě tohle trápí na rukách a loktech. Nikdy jsem na ekzémy netrpěla, tak nevím…mažu vším možným a zítra jdu na kožní.
Jinak dítko atopák má od malinka a přitom ho ani jeden s manželem nemáme a nikdy předtím něměli.
Svědí to i přes den nebo v noci, někdy vůbec. Mažu indulonou, niveou, excipialem a menalid olejem, ale nevím jestli to po tom není náhodou ještě horší :-/
Myslím, že to je atopák, tohle jsem měla od ledna do března, téměř po celém těle a na kožním to jako atopák vyhodnotili. Doposud jsem mívala atopák jenom v místech ohybů kolena a paže, ale tento rok se to nějak zvrtlo.
Zdravím, dočetla jsem se někde na netu, ze na ekzém pomáhá pivní lázeň, já mám ekzém na rukou a zkouším to. Po par machani ruky v teplem pive mi prijde ze na tom asi neco bude, pac muzu prsty bez problemu ohnout. Má to tady někdo odzkoušené? Píšu z mobilu, tak omluvte prosím chyby v pravopise:-)
@klarca86 nezkousela jsem, ale dekuji za tip. S prichodem zimy, je to horsi a horsi a ja uz nevim coby ![]()
@Leňule97 trošku to poprvé stipka, ale pak už dobrý, mám atop od 0-22 let i s alergii a pak to najednou přešlo i alergie a ted ve 30 let a po porodu to mam zpět zase na ruce… Tak zkousim různé věci na to:-) kortikoidni masti mi pomůžou jen na chvíli a přijde mi ze me to po nich strašně svedi a v noci si to rozederu do krve… Mám v plánu zkusit ještě mořskou sůl nějakou kvalitní a v tom si machat ruku…
@klarca86 fajn,vyzkousim. A to pivo je trab ohrat??
Ja ho mela takyj ako mala, pak klid kolem pubert, ale objevily se alergie, pak zas klid a po porodu, des bes, alergie, astma, ekzem ![]()
Doufam, ze s druhym to opet vymizi ![]()
To je škoda, já mám AE od puberty, nejhorší v zimě. Manželka mi moc pomáhá a když chci, vždy mě namaže, problém je v tom, že když se mažeme dlouho, pak to o to víc svědí. Někdy se v noci probudím a škrábu se a naspím třeba jen 4 hodiny.. Horká voda je velká úleva, ale potom to bolí ještě víc. Moře je fajn, ale první týden sůl pálí, druhý se to zlepší a třetí už tam nejsme. Zkusil jsem snad všechno, ale vždy je to na chvíli. Mám rád vzduch, pomáhá mi projet se na motorce, uklidnit mysl, jinak musí být obrovská sebekontrola, kolikrát ani do společnosti nechci jít, jak to mám rozjeté nejvíc obličej a hrudník
Ahoj, obnovuji toto téma a všechny pozdravuji. Mám AE od malička, stále s ním bojuji zkouším pořád nové krémy, které chvilku sednou a pak začínám od začátku. Ted jsem začala užívat chlorellu, četla jsem recenze, kdy lidem pomohla. Ted jsem v období, kdy se mi AE trochu zhoršil, ale neví
jestli je to chlorelou nebo tím, že mám své dny. Chtěla bych se zeptat žen, které trpí AE, zda se jim taky zhoršuje při svých dnech a co Vám na to zabírá a jaké krémy a masti používáte. A prosím všechny atopiky kteří užívají chlorellu jak probíhala detoxikace, zda se jim AE zlepšil po jak dlouhé době nebo ne. ![]()
Mně se AE také zhoršuje, hlavně během PMS a během menstruace to lítá nahoru dolů… v tom období se mažu vazelínou se septonexem a elocomem, kterou mám namíchanou na recept z Pro Sana (v Praze). Nic jiného nezabere. A ten elocom je tam hodně slabý, takže se to smí mazat všude.
Chlorellu jsem nikdy nezkoušela, ale z mojí zkušenosti mi vždycky jakákoliv homeopatie ten ekzém totálně rozjede (konopná mast mě dostala na kožní v nemocnici, z aloe vera jsem měla celozánět kůže, takové to Bio Karité máslo mi způsobilo otok atd), takže já jedině léčivé přípravky od doktora, nic jiného.
Ale teď jsem objevila Excipial mastný krém a to je na zimu a zimní přesušenou kůži úplně nejlepší.
@ajulenka také trpím na ekzém. A tedy nikdy mě to nenapadlo, ale je pravda že teď mám taky menstruaci a přesto, že jsem měla před ekzém docela únosný, tak se mi teď docela zase zhoršil. Takže asi ano, možné to je. Jinak jsem zvědavá na tu chlorellu, protože ač jsem o tom slyšela, nikdy jsem ji nebrala tak jsem zvědavá na zkušenosti.
jinak já mažu v akutní fázi excipialem, nebo A-dermou. Když je trochu klid, stačí mi jakýkoliv mastný krém. Hlavní je pořád mazat a mazat.. Když už je nejhůř, tak mast s kortikoidy, ale ten kelímek co mám mi vydrží čtvrt roku. Mažu s ním třeba jen 1× týdně nejhorší místa a tak nějak se udržuju, aby se mi to nerozjelo opravdu pořádně. Jinak, byla jsi na testech na alergologii?
Mě vyhovuje Aderma exomega krém nebo la Roche lipikar AP Baume na takovou tu běžnou péči. Když je zle tak jarischuv roztok a holt kortikoidy. PMS a menstruace možná trochu zhoršují. Teď ale kojim a to je teprve katastrofa. Takhle šíleně po celém těle jsem to snad měla naposledy jako dítě. A to mi doktor vždy říkal, že mě těhotenství vyléčí. Ideální je co nejvíce času u moře.
Jo a chlorella mi teda nepomohla, brala jsem ji cca půl roku.
@emimka20 byla je to sice už nějaká chvilka ale potvrzena alergie na prach, peří, pyl, potraviny mi nedělal doktor.Tu chlorellu jím měsíc a půl a hlavně pomalu přidávám 1 tabletu po 4 dnech aby se mi to moc nerozjelo. Zkusím ti pohledat video, kde paní mluví o užívání chlorelly, kterou začla užívat na AE. Jinak ted mi taky sedí na promazání excipial. ![]()
Po chlorele jsem se tak moc osypala, ze jsem s ni musela přestat. Nejen zhoršení ekzemu ale i rozjeti „koprivky“ všude.