Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj spolutrpitelé, je tu diskuzní téma atopický ekzém klub, ale tam se většinou řeší problémy u dětí. Řekla jsem si, že založím diskusi, kde si budeme předávat zkušenosti a vzájemně si postěžujeme my dospělí atopici.
Témat na probrání je hodně a tak jsem si říkala, než aby každý napsal jeden příspěvek, kde napíše vše, raději nadhodím já nebo někdo jiný jedno téma a k tomu se budem „vykecávat“ ![]()
Přidá se někdo?
Tak začínám s tématem: Hormonální antikoncepce a AE.
Nedávno jsem dokojila a tak zvažuju, jestli znovu najedu na HA. Nejsem si jistá, jestli si tím ekzém ještě nezhorším. Jakou máte zkušenost? Máte pocit, že s AE to máte lepší nebo horší?
tak já trpím exémem od miminka a zbavila jsem se ho v těhotenství, ale po porodu je zpátky :-/ HA mi nepomohla spíš naopak musela jsem vystřídat 3 aby se mi exém nezhoršoval a nakonec mi stejně selhala a já otěhotněla takže na HA už nevěřím ![]()
ted mi na exém pomohl krém NIVEA BABY SOS jen tak jsem si s ním namazala ruce, původně byl jen pro samuela na červenej zadek, ale exém byl do dvou dnů fuč ted jsem druhý den bez exému což je u mě zázrak!!!!!!!!
Tak jsem myslela ze budu zprostredkovane diskutovat za manzela, ale HA - to on opravdu nebere. Ale kdyby to pomahalo, mozna by si to i dal. ![]()
Mmch mam novy postreh - mlade zrovna prodelalo epizodu prujmu s teplotama a behem toho se mu ekzem desne zlepsil - tak nevim, jestli je to dietou, nebvo tim, ze jsem mu 5× denne sprchovala zadek.
Taky sem myslela, že budu diskutovat za manžela,ale antikoncepci by stopro bral, kdyyby mu pomohla
Jinak to má hrozný, nejvíc v zimě na rukou, popraskáno, hnus děs ![]()
Ahoj, ekzémem trpím asi od 20let, tedy nějakých 7 let.
Spojuju si to s antikoncepci, protože tu jsem začala brát v 19 letech - za těch 7 let jsem vystřídala asi 4 druhý antikoncepce a ekzém byl stejný. Až jsem vysadila tak se to začalo zlepšovat, při těhotenství jsem neměla na sobě ani skvrnku a po porodu jsem si nechala napsat antiko a ekzém je zpět.
Teď dobírám krabičku a končím, prostě HA teď brát nebudu (stejně budeme chtít druhé mimčo) a pak to nějak budu muset vyřešit, ale zatím nevím jak ![]()
Klovasa píše:
Taky sem myslela, že budu diskutovat za manžela,ale antikoncepci by stopro bral, kdyyby mu pomohla![]()
![]()
Jinak to má hrozný, nejvíc v zimě na rukou, popraskáno, hnus děs
JO v zimě to mám taky nejhorší :-/ ale jak jsem to namazala tou NIVEA BABY SOS zlepšilo se to a ted po 3 dnech mazání jsem bez exému!! huá!! At to manžel zkusí taky když to nezabare zlikvidujete krém pro mimčo ![]()
Ahoj, tak ekzém mám od mala a ted po porodu mě to přijde ještě horší. Ale je to i tím že je zima a to mám tak ruce popraskaný až hrůza
. Koupila jsem NEUTROGENU a stále to mazala a po pár dnech to je o mnoho lepší. I ty praskliny se zacelý tím.
A jak to je při HA nevím, nemám ji.
Ono s ekzemem jak u chlapa, tak mladete plati, ze kazdy novy krem zabere (alespon trochu). ja zaznamenala pred rokem zazracny efekt Bepanthenu, tedka zase ujizdim na vlnach Endiaron pasty (kdyz se do toho daj bakterie, nehoji se to).
Uvidime Miso,co budes o Nivea SOS povidat za mesic, dva…
samozrejme bych ti prala, aby to byly stejne chvaly:-)
Já mám ekzém od malička, teď už především na rukou a antikoncepce na to nemá žádný vliv.
Já mám exém od narození a antikoncepce neměla žádný vliv. Mám vždycky hrozné přes zimu. Moc mi pomáhá krém LETI-AT 4 a Sudocrem. Nemůžu teď žádné kortikoidní mastičky a bez těchto dvou bych asi nepřežila. Snad to někomu pomůže ![]()
Také mám ekzém od malička. Jen v pubertě mi přestal otravovat život, ale zase se asi před 4 roky objevil (po cca 10ti letech).
Antikoncepce u mě na to vliv neměla. Nejhorší to mám na podzim a teď v zimě.
V těhu jsem se mazala různými mlíčky, krémy a hlavně excipialem. Nějak jsem to období zvládla, ale trpěla jsem.
Teď už můžu cokoliv, tak je to „snesitelnější“.
Zdá se, že HA nemá příliš vliv (k tomu se ze zkušenosti přikláním), tak já zkusím další téma: Zhoršení ekzému po sexu, alergie „na partnera“
Měla jsem ekzém někdy v dětství, v pubertě nic, do cca 25 let klid. Pak jsem poznala manžela (rychle i intimně) a cca po dvou měsících se objevil ekzém. Nejdřív jen ruce, ale pak kde co, stehna, pod kolenama, krk, záda, víčka.. A taky alergické reakce po milování. Oteklé malé stydké pysky, podrážděná kůže zevně, po orálním sexu jsem už třikrát byla ve stavu, kdy jsme zvažovali zavolání záchranky (dvakrát mi to nedošlo, teď už to samozřejmě nepokoušíme). Přitom máme dvě děti, obě v podstatě na povel, naprosto bez problémů.. Ale jakmile na moji kůži dopadne sperma, mám kopřivku a odruhý den se objeví ekzém.. Sex s kondomem je bez problémů, ale někdy na něj nedojde a nedopadne to nejlíp. Oba nás to trápí. Nesetkaly jste se s tím některá?
Anonymní píše:
Zdá se, že HA nemá příliš vliv (k tomu se ze zkušenosti přikláním), tak já zkusím další téma: Zhoršení ekzému po sexu, alergie „na partnera“Měla jsem ekzém někdy v dětství, v pubertě nic, do cca 25 let klid. Pak jsem poznala manžela (rychle i intimně) a cca po dvou měsících se objevil ekzém. Nejdřív jen ruce, ale pak kde co, stehna, pod kolenama, krk, záda, víčka.. A taky alergické reakce po milování. Oteklé malé stydké pysky, podrážděná kůže zevně, po orálním sexu jsem už třikrát byla ve stavu, kdy jsme zvažovali zavolání záchranky (dvakrát mi to nedošlo, teď už to samozřejmě nepokoušíme). Přitom máme dvě děti, obě v podstatě na povel, naprosto bez problémů.. Ale jakmile na moji kůži dopadne sperma, mám kopřivku a odruhý den se objeví ekzém.. Sex s kondomem je bez problémů, ale někdy na něj nedojde a nedopadne to nejlíp. Oba nás to trápí. Nesetkaly jste se s tím některá?
pane jo to už bych nepřipisovala exému, ale alergii na nějaké látky v přítelově těle nezkoušeli jste alergologa aby vám udělal krevní testy na protilátky a alergeny?
nanga píše:
Já mám exém od narození a antikoncepce neměla žádný vliv. Mám vždycky hrozné přes zimu. Moc mi pomáhá krém LETI-AT 4 a Sudocrem. Nemůžu teď žádné kortikoidní mastičky a bez těchto dvou bych asi nepřežila. Snad to někomu pomůže
J8 kortikoidy vzdala před 4 ety začalo mi vadit, že po nich sice exém na chvíli zmizí, ale udělají se mi na kůži bíle fleky bez pigmentu které se ani nechtějí opálit na slunci…
radši exém než toto když jsem to řekla doktorce řekla, že za 3 měsíce bez exému fleky zmizí
zmizeli mi až v těhu, ted kortikoidy už nepožívám nechci bílí fleky… ![]()
Vanda9 píše:
Také mám ekzém od malička. Jen v pubertě mi přestal otravovat život, ale zase se asi před 4 roky objevil (po cca 10ti letech).Antikoncepce u mě na to vliv neměla. Nejhorší to mám na podzim a teď v zimě.
V těhu jsem se mazala různými mlíčky, krémy a hlavně excipialem. Nějak jsem to období zvládla, ale trpěla jsem.
Teď už můžu cokoliv, tak je to „snesitelnější“.