Atopický ekzém - jak na něj....

197
7.3.07 18:27

Atopický ekzém - jak na něj....

Ahoj holky,
začátkem 6měsíce měl Matýsek problémy s pokožkou - rudá suchá místa se mu začala rozlézat po celém tělíčku. Byla jsem na kožním, kde se na něj doktor pomalu ani nepodíval, jen jsem mu ukázala jedno tu rudý místečko. Napsal mi Oliantum do koupele, mastičku na promazání mi namíchali v lékárně a pak na ty místa Imazol. Tahle léčba ale nezabrala, takže jsme po 10dnech jeli na kožní znovu. Dr. napsal kortikoidovou mast a doporučil mi krém od Normaderm - Atoderm PP. Ten nám pomohl hrozně moc, zázračně to začalo mizet, takže jsem ho tou kortikoidovou mazala asi jen 2dny.
Ale… Atodermem mažu pořád, tělíčko už má krásný, jenže pořád má červený flíčky v podkoleních a loketních jamkách - což je prý u atopického ekzému. Doktor na kožním mi neřekl o co se jedná, jestli je to atopickej ekzém, ani si nás nepozval na kontrolu. Budu to konzultovat se svojí dr. za týden, ale ona je takový trochu trdlo a moc toho neví. Myslím, že od ní se moc rady nedočkám. Proto se ptám tady…
Co vše se musí a nesmí dělat, když mám doma atopika?Např. vím, že se nemá dávat moc dráždivý jídlo a tak. Ale moc informací o tom nemám, kdyby tu byl článek a hlavně rady ze zkušenosti bych moc ocenila.
A vůbec kdy to tak zmizí nebo jak dlouho se s tím dětičky potýkají?
Chtěla bych od dubna chodit s malým plavat, musím to říkat doktorce - o tom plavání?
A ještě jedna věc - docházíte s tím pravidelně na kožní na nějaká vyšetření?Nevím, jestli bych na to kožní neměla ještě zajít - ale ten doktor je asi blbec :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
967
7.3.07 19:14

No, já má atopický ekzém sama, syn má moji pokožku, a tak se snažím dělat vše, aby nedopadl jako já. Takže nejprve o sobě. Plavání v chlorované vodě nesnáším, jedině slaná, ta je super. Když už jdu do chlorované vody, mažu se před vstupem do vody olivovým olejem, který po koupání smývám mýdlem. (to jsem nikde nečetla, ale jedině tak přežiji koupáná v chloru). Nesmím větší množství kakaa, medu, chemické čistící připravky (rukavice na nádobí, úklid atd), někdy i řetízky na krku mi to rozpoutají.
Odmítám kortikoidy, přišla jsem na to, že mi pomáhá Menalind derm krém ne mléko nebo cokoli jiného, to také nesnesu. Je to řada pro ekzematiky a osobně si tím vyléčím i strupovitá místa, kde už to je fakt hrozné.
Synovi jsem hlavně pomalinku zaváděla příkrmy, lepek jsem dávala až před prvníma narozeninama, do té doby striktně bezlepkové, samozřejmě ne med, kakao, citrusové plody jsem také dala až po roce a jen velmi pomalinku (dnes se tím už cpe a je dobrý, ťuk ťuk), nevím, koření mi nevadí, ale je asi lepší opatrně, používej dětské prací prášky, hodně máchej prádlo(jako malé mi prali jen v mýdle, nic jiného jsem nesnášela), hodně koj, to je prý bezvadné, já jsem kojená nebyla......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
7.3.07 19:26

Ahoj,
jsme na tom podobně, jen o něco starší a kožní paní doktorku máme lepší :) Teď docela s hrůzou sleduju, jak se jí to bleskurychle rozlejzá… Ale: dostali jsme nějaký matroše- krom toho, že jsme v ordinaci strávily asi 3/4 hodiny- takže jestli chceš a napíšeš mi svůj normální mail, zkusím to nějak šikovně nafotit a poslat ti to.
Přeju hodně štěstí a málo ekzému! Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6149
7.3.07 19:57

Tak já mám atopák sama a jak tu bylo napsáno, nejhorší je teplá až horká chlorovaná voda - obličej si nemůžu máčet vůbec - osvědčilo se mi otírat pleťovou vodou nebo ještě líp sprejem od Vichy, postižený místa co nejvíc vystavovat sluníčku a pořád hodně promaštovat kůži - mě vyhovuje modrá nivea - ta klasická z plechovky a na hodně chycený místa Ichtoxil - je to dehtová mast anebo Holtova mast - dělají ji v lékárně, jo a stav mi hodně zhoršuje vystavování mrazu v zimě, takže bez rukavic ani ránu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.3.07 21:01

já sama mám velmi silný atopický ekzém, nepozoruji žádné změny při konzumaci potravin, takže pořádně nevím, čím se ekzém zhoršuje, strašně se mi rozjel v těhotenství a jak už někdo psal, zcela prokazatelně se mi zhoršuje, pokud začnou mrazy. V podstatě jsem ho měla od 6měsíců do puberty, poté na několik let zmizel a rozjel se znovu, jak jsem již psala, v těhotenství. Každému na něj zabírá něco jiného, někomu nic, mně rozhodně třeba vůbec nedělá dobře promašťování ničím, to mě hned začne svědit, jsou vlastně pouze dvě věci, které mi alespon na čas pomůžou. Kortikoidy a moře. Takže pokud můžeš, vyraž s prckem v létě k moři. Chce to ale minimálně na tři týdny, zpočátku má totiž ekzém tendenci se ještě zhoršit, teprve po týdnu začíná ustupovat.. Atopický ekzém je celoživotní boj a nikdo ho zatím vyléčit nedokáže. Střídají si období klidová s těmi opačnými. Znám ale dost atopiků, kterým se daří AE úspešně potlačovat. Chce to vyzkoušet, jestli (co) vám bude zabírat. Jinak chlorová voda opravdu není to pravé ořechové.. určitě bych podávala hypoalergenní mléko (dodnes dceři kupuji HA Nutrilon, i když zatím se u ní žádná alergie či ekzém neprojevila) a opatrně s příkrmy. Našla bych si hypoalergenní dietu a tou bych se zkusila řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
8.3.07 08:25

Náš malý má po mě taky atopický ekzém. Zkus ho potírat olivovým olejem. Zkusila jsem to poprvé včera a zdá se mi, že se to trochu zklidnilo.

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
8.3.07 10:25

Ahojky, i nás toto trápí. A to u obou dětí!!! Předně bych vyměnila kožaře!!! I my náme druhou paní doktorku a domluva je o 100% lepší. Matýsek už skoro problémy nemá, jen suchou kůži. Zato Anička s tím začíná!! Zá:,–(ně nepoužíváme mýdlo, jen olej-slunečnicový a nebo olejové pří:,–(y do koupele- Balmandol, nebo Balneumhermal. A pak mazat , mazat a mazat. Dobrá je „lenienska“, nebo Lipobase. Prostě cokoli bez poarfemace!! Kortikoidy máme taky, ale ty mažu jen ojediněle. Na plavání taky chodíme, moc nám to nedoporučily, ale nám to snad nevadí. Vždycky ji před a po pořádně promažu. A co se týče jídla tak všechno ovoce vařím a tropické plody nedávám- ani banán. A vše zkoušet pomalu s delším odstupem. A taky moc neoblíkám, pocení ji dost dráždí. To je snad vše- právě frčíme plavat!! Držte se. A hlavně klid jsou i horší nemoci!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
8.3.07 13:16

Holky,
prosím, říkal vám někdy váš kožař, že je lepší mazat/promazávat rostlinnejma olejema/tukama, že to kůže líp upotřebí než ty ropný produkty?
Máte zkušenost s konopným olejem, prej je na ekzém moc dobrej?
S nějakejma dalšíma přírodníma prostředkama?
S homeopatikama na ekzém?
Nebo máte nějaký dobrý odkazy k tomuhle na netu?
Radši bych šla touhle cestou…, pokud to jen trochu půjde (zatím teda zklidňujem nějakou dezinfekcí s kortikoidem…), na kontrolu jdem až po půli dubna (doufám, že nebudem muset dřív!). A asi bude trvat, než paní doktorku (moc vstřícnou, to jo) přesvědčím, ona sama o ničem takovým nemluvila…
Děkuju, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
8.3.07 15:35

Konopný olej jsem zkoušela a byl celkem dobrý, jmenovalo se to Robátko a byla to celá kosm řada. Nám pomohl jen v začátcích, než se to rozběhlo. Přidávala jsem ho do vaničky a kůžička se změkčila. Teď nám už moc nezabírá a do vany bych ho musela nalít moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
5.1.10 08:49

Dobrý den, jak čtu váš příspěvěk připadá mi jako bych to psala sama. Mám jej od 2 let- hned jak matka přestala kojit. Potom do puberty- pak pauza- a jak jsem otěhotněla myslela jsem že zešílím. Komplet celé tělo, krvavé rýhy a nic na to nepomáhalo a hl. člověk na to ani nic nemohl, aby mělo mimčo to nejlepší. Asi týden před porodem začal ekzém ustupovat. Chtěla bych se vás zeptat kolik těhotenství máte za sebou a jestli každé bylo stejné- co se týká ekzému. Chtěli bysme s manželem druhé miminko, ale mám z toho velký strach aby to nebylo jako u prvního těhotenství. Děkuji a mějte se :kytka: Vlasta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
20.3.10 13:14

ahoj holky, zkoušely jste černý rybíz? Můj skoro švagr má AE, a jeho lékařka děla nějaký výzkum, přesně vám nic nepovím,ale jde o to nakoupit či natrhat černý rybíz, řádně ho rozmixovat a zavařit do skleniček aby jste mely zásobu třeba i na zimu, dělám to tak již 3tím rokem, stačí jedna kávová lžička denně. Švagrovi Dr. doporučovala zkoušet to skoro půl roku co to udělá,ale my měli výsledk téměř po měsíci užívání. Zkuste to, myslím, že to za to stojí. Dcera byl můj takovej pokusnej králík a taky nám to zabralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
20.3.10 13:16

zkousela jsem spoustu masticek a vseho moznyho. Dr mi dycky jen napsala kortikoidy a fenistil a to pro me nebyla lecba,ale spis jsem mela pocit, ze nas chce co nejrychleji dostala z ordinace:( No ze všeho co jsme odzkoušeli byla super konopna mast od cutishelp, uz zminovany odvar z ovesnych vlocek, odvar z ryze byl na nic a z dubovy kury taky. a pak byla super mast co nam michali primo ve spitale,ale nazev uz z hlavy nevypotim bylo to nejake mazivo s primesi mocoviny a to bylo neco. ted jsme na tom rybizu a modre indulone a prisne diete, pac jeste ma spoustu potr.alergii.
používali jsme ocet místo aviváže, melo to neco do sebe… rozhodne to clovek porad musi zkouset, nekdy jsem mela pocit ze z dcery delam pokusnyho kralika.
Ještě jsme odzkoušeli dovolenou na slovensku v Podháské, taky můžu vřele doporučit. Neni to daleko a financne to neni tak narocny jak dovolena u more

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
21.3.10 20:10

AHOJ,Ta Podhajská mě zaujala???Prosím tě na jakou dobu tam jezdíte???A pozorujete nějaký uspěch????Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
24.3.10 14:23

jezdime tam na tyden. Dcera tam první 3 dny nechtěla vůbec vlést, docela jí ta slaná voda šťípala. ale po těch pár dnech se ji to docela zatahlo a byla pak schopná ve vodě něco vydržet. je tam dětský bazének, takže to střídáme. Moc rodinného vyžití tam neni, ale na ekzem je to super. Objevili jsme ted pána co postavil nové apartmány a tam je velky dvur, kde si muzou i vetsi deti vyřádit,ale je to procházkou dal od vody. Ta voda je dost tepla a doporucuju tam jet mimo hl. sezonu, kdy nejsou ty veliky vedra, mně to docela dělalo problémy, ale vydržet se to dá:)
http://www.podhajska.cz/index.php?… tady najdete spoustu dobrych informaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
24.3.10 14:28

http://www.obecpodhajska.sk/
tady je tech info mozná více:) tech stranek je nejak moc.
Na každého to působí jinak,a le nám to velice pomohlo. Jsou na netu i dalsi diskuse o podhájske, spouste lidi to vyhovuje a píší, že po návštěvě podhájské maji treba na 1/2 nebo na cely rok od ekzemu klid. Rozhodně to stojí za zkoušku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek