Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Aninka65 Malej ma hodne citlivou pokozku, taky muzeme mit jenom pampers. Kdyz jsem zkousela jinou plenku, tak jsme byli mesic opruzeni…
Pusinku otiram jenom vodou, vlhceny ubrousky na oblicej nepouzivam. Ale zase si rikam, ze porad neco olizuje, tak to taky muze byt z toho. Coz by ale vysvetlilo jenom tu pusu, ale ne ty nozicky…
@efifka a nožičky v podkolení? To se může spotit, je teď počasí všelijaké. Asi dáváš punčocháčky, ne? A v čem pereš? Já máchala raději 2×.
@Aninka65 Ma to na lytkach, na kolinkach trosku a pod kolenem taky. Puncochacky nedavame, ma ponozky a teplacky. Peru v Persilu sensitiv a macham taky dvakrat.
Dneska jsme davali ke svacince banan a ekzem okolo pusinky mu tak za dve hodky na to vic zcervenal. Ale pritom jsme banan uz davali predtim a to bylo bez reakce…
Příspěvek upraven 18.04.14 v 20:22
@efifka testy doktor nedělal, to je moje domněnka, taky jsem tady hodně četla a vypadá to na BKM, ekzém se projevil když jsem ještě nepřikrmovala, od narození šílené koliky a to je taky projev alergie, já nekojila, takže vyzkoušet jsem to nemohla, ekzém se mu rozjel šíleně, uplně všude, škrabal se do krve a alergie na mlíko je častá, čokoláda je taky častej alergen, zkus vysadit
@efifka persil sensitiv jsme nikdy nepoužívali, tak nevím. Nečetla jsem na něj tady od maminek moc chvály. Tedy ta Lovela zase extra nevypere skvrny od příkrmů. Teď jsem zkusila prášek z DM ta jejich značka a také není špatný.
@střepina my jsme taky zrejme meli koliku, bolivalo ho brisko a silene plakal. Pak naraz ve tretim mesici to preslo a je z nej usmevave miminko. Celou dobu kojim, uz behem tech prvnich tri mesicu jsem se snazila vysadit mlec. vyrobky, ale zlepseni jsem nezpozorovala. Ale nevim, za jak dlouho by se to zlepseni objevilo…
@Aninka65 DM prasek uz mi taky nekdo doporucoval, pry je delany pro alergiky a docela i vypere. Me zase doktorka rozmlouvala lovelu, tak nevim ![]()
Ahoj,
pokud můžu taky přidám svoje zkušenosti, třeba pomůžou. Malému se AE rozjel po 2. hexe a vím, jak jsem z toho byla vyplesknutá (taky pod kolínky, lokty, krček a bohužel se to rozšiřuje čím dál víc), ale teď už to je lepší.
Tak začnu - určitě 2× máchat (jak radí @Aninka65 ), oblečení - bavlna, koupel - pokud svědí a má to červené, tak vysušovat - ovesná, černý čaj. Jinak promašťovat - např. Linola aj. Mazání jedině zkoušet, ale obecně, pokud to má červené - zklidňovat (Sudocream, nám zabírá Bubchen na opruzeniny, zinková mast, Bioderma PO Zinc aj), když to má suché a loupe se, tak něčím hydratovat - nám teď sedí již zmíněný Bepanthen. Jinak jsme zkoušeli dost - Bioderma, A-derma, konopná, Hadek, Excipial,… Buď vzorečky, nebo popros od známých, fakt je to finančně náročné (ale o to nejde, člověk rád zaplatí i víc, jen kdyby to zabralo).
Asi nejdůležitější najít spouštěč (alergen), ale je to těžké.
Pokud se týká svědění, škrábání - asi antihistaminika, aby se v noci trošku vyspal (bo náš malý se kolikrát budí v noci, řve a škrábe se do krve). Volně prodejný je Fenistil, nebo popros MUDr. o Aerius. Ale pokud má ekzém lepší, lépe spí, méně se škrábe, míň svědí.
Jsem se nějak rozepsala ![]()
A koukní na www.proalergiky.cz - dobré články o AE
@efifka dieta by se měla projevit za 14 dní, ale je nutné opravdu vysadit i skryté mléčné výrobky, sušenky, čokolády, pak je dobré ořechy, vejce
Koupej co dva dny, dvě minutky stačí, hned poté namaž. Používáme Exomegu od A-dermy a super. Pokud to mokvá, dělá bezva pudr ve spreji, ten to hezky vysuší. Na koupání používáme Cyteal, ale je jen na předpis. Oblečení jen bavlněné. AE se běžně objevuje po 2. měsíci života.
@sarty mě doktor tvrdí, že fenistil není volně prodejný, takže mi vždycky dal recept, žádnej zázrak, ale v noci spal o trochu lépe, malej má vždycky ekzém hodně červený, bepanthen je k ničemu, sudocream zabere na pár hodin, nejhorší to má na tvářích
máš pravdu, člověk zaplatí víc, kdyby to pomáhalo, mě psal doktor excipial, kuži měl po něm hebkou, ale za 4 dny se osypal znova, ted mám biodermu, ale ne se zinkem, ta docela jde, ale stejně to má pod kolenem červené, na atopickém ekzému klub nám radila jedna super doktorka, mazat zinkovkou, poslala jsem přítele do lékárny a tam mu vynadali, že jen tak to mazat nemužu, takže u nás je to pořád dokola, zkouším sudocram, pak promazávat a nakonec skončíme u kortikoidu, pár dní je dobře a nanovo ![]()
@efifka
Sezen si knihu Atopicky ekzem od Capkove, najdes tam spoustu rad a inspirace.
Neni nijak obsahla, neboj.
Jinak oblekej bavlnu, koupat obden, oleje do koupele (linola, balneum hermal, aderma exomega), do 3 minut od vytazeni z vody natrit emoliencii, za sebe doporucuju aderma exomega emoliencni krem. Treba 10× denne, postupne uberes na frekvenci. Na loziska je super vitela ictamo.
Na jidlo reagovat nemusi, u nas taky nevim spoustec. Ale casem se ekzem zlepsuje, i vymizi, v drtive vetsine pripadu.
Mám úplně stejný problém u dcerky. 7 měsíců a asi dva týdny o zavedění příkrmu reakce kolem pusinky. Myslela jsem, že jde o kontaktní alergii. Zabral na to bepanthen, na pár dní. Pak se ale objevili ložiska na rukách a jelikož já sama mám AE, tak mi bylo jasné, o co jde
Dnes jsem byla u kožní a potvrdila mi kojeneckou dermatitídu (u takhle malých dětí většinou o AE ještě nemusí jít, často do roka vymizí úplně, u staršího syna to tak naštěstí bylo a snad se to zase nevrátí
) a dostala jsem nějakou udělanou mastičku na bázi olivového oleje. Suché místa promazávat, blbý je, že každému vyhovuje něco jiné. Takže hledat a hledat… z Biodermy nám vyhovuje řada Atoderm, například ta jejich řada pro děti ABC nám vůbec nevyhovuje. Linola Fett krém super u syna, u dcery žádný efekt. Od kámošky mám mastičku Leciderm, kterou ona považuje přímo za zázrační a u nás žádný efekt
Jediné, co opravdu zabralo byl ten bepanthen, ale to jsem musela mazat opravdu často, vždy, když jsem si vzpomněla, tak třeba i 10× za den… taky jsem teď v lékarné zahlédla Lipobase repair krém, na ten jsem slyšela chválu, tak mám když tak v zásobě
A ten krém s konopným olejem, co tady někdo psal, jsem si uložila a když tak taky vyzkouším, díky za tip ![]()
No je to boj… ![]()
Jo a fenistil kapky jsou volně prodejné, koupila jsem je asi před měsícem ![]()
@střepina
Fenistil je určitě volně prodejný.
Jinak paní Věrku znám (jen po síti), skončili jsme u ní, protože ekzém u malého byl šílený (nezabírala ani antibiotika s kortikoidy) a nám pomohla
přiznám se, že jsme dávali zinkovku (v lékárně nám na to nic neřekli), ale pokud nechceš dávat, tak zkus jiný krém se zinkem (zkus ten PO Zinc, Bubchen, teď mám vzoreček od Uriage) - určitě pokud to má červené.
My jsme teda přišli na alergen (mléko a mléčné výrobky - z testů), vysadili a zlepšuje se
Teď je skoro čistý.
Kortikoidy jsme taky mazali 3 dny, volno a znovu a pořád dokola. Neviděla jsem v tom řešení. Někdo namaže párkrát a ekzém zmizí, paráda. Ale u nás to nezabíralo. Naopak se mu to rozlézalo i na tvář, dostal krátkodobě silnější kortikoidy. Zkoušeli jsme i homeo, byla jsem fakt zoufalá a šílená
Teď jsme kortikoidy 3 měsíce nepoužili.