Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jsou tu maminky s podobnou diagnózou u dítěte?
Náš malý, teď mu bude 13 měs., se narodil s vývojovou vadou atrézie anu s píštělí.
Píštěl jsme mu od narození dilatovali, aby se vyprazdňoval a ve 2 měsících byl na operaci, po zahojení stehů jsme opět dilatovali, aby se jizva nestahovala, nyní jsme na hegaru č. 13. Po zavedení příkrmů trpěl na zácpy, to se naštěstí vyřešilo podáváním laktobacilů, ale už má menší prolaps sliznice střeva jak tlačil, není to ale nic hrozného - dle proktologa se to zatím neřeší, později seříznutím sliznice. Byli jsme na sfinktertestu, na tuhou stolici by měl svěrač pracovat dobře, u řídké se uvidí.
Chtěla bych vědět jak to bude dál, jaké jste prodělávali rehabilitace, cvičení, jaké bylo učení na nočník a hlavně jaká je šance, že nebude mít handicap na celý život. Děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj, má kolegyně v práci má chlapecka s touto vadou, už je velký, tuším 10 let. Stolici udrží, ale trochu „umazává“.V podstatě se s tím smířili, kluk je povahově pohodář, co to nějak neřeší, do kolektivu se začlenil v pohode, hodne to řešili když mel nastoupit do školky, byl problém, učitelky nechtěly pochopit ze se nepokakava, ze to neovlivni, ale nakonec našli školku, kde to brali v pohode, občas mu vyměnily s trenýrky a bylo…jak říkám, hlavne malý je pohodář, který to neřešil, nedeptalo jo to…drzim palce at je to co nejlepsi ![]()
Z té školky mám taky strach. No uvidíme, nic jiného nám nezbývá. Díky ![]()
Ahoj
mám syna 9 měsíců a máme úplně stejný problém. jsme na hegaru 12 a malý trpí zácpama taky
chci se zeptat kam chodíte na proktologii? nevíš do kterého čísla hegaru se roztahuje? jsem ráda že si o tom můžu s někým napsat.ze školky mám strach taky ale nějak se to zvládnout musí
Ahoj, my máme 13 už delší dobu a vypadá to, že už další nanafasujeme. My jezdíme na chirurgii - proktologii do Brna do Černých polí, malého tam po porodu zrovna převezli, tak zůstal v péči u nich, v zimě tam půjdem i na operaci tříselné kýly. Na ty zácpy nám fakt pomohli ty laktobacily od swiss a kravské mléko - po troškách, jinak je kojený. Vy chodíte kam? A malý měl kdy operaci, měl taky píštěl? Hrozně mě to mrzí, že ti naší miláčci musí mít takový handicap v podstatě na celý život, ale vždycky si říkám, že jsou horší věci na světě
. Je blbé, jak je o tom všude strašně málo informací, přitom výskyt této vady je celkem častý - 1 : 1500 dětí ![]()
Taky jezdíme na černopolní k doktoru Škvařilovi. máme to taky s píštělí. operovali ho v únoru. teď v září jsme dostali hegar 12 a objednaní jsme až na únor což bude akorát rok od operace.jsem zvědavá jestli nám dají taky třináctku
.Na zácpu jsem mu koupila apo-baby probio a je super. zkoušela jsem i biopron ale žádný efekt neměl. kdo malého operoval? chudák malej si ještě nemocnice teda užije s tou kýlou
jsem moc ráda že chodíme k panu Škvařilovi protože má úžasný přístup jak k malému tak i mě před operací moc pomohl jen tím že mi vysvětlil co malému budou dělat. do té doby se nikomu nic moc vysvětlovat nechtělo. Co se informovanosti týče tak jsem taky docela překvapená
kdy jste byli na tom sfinktertestu?
A jinak to u nás bylo tak : hned po porodu malého (v prosinci) odvezli do Brna kde byl asi čtyři dny s tím že ho dilatovali třikrát denně hegarama 5 a 6.jak jsem se to naučila pustili ho domů a v únoru ho operovali.po opraci byl pár dní na jipce pak jsem nastoupila já na necelý týden. už v nemocnici jsem začala mít potíže s kojením protože se mi ztrácelo mléko a po pár týdnech jsem o něj došla úplně
.Pak jsme jezdili na kontrolu po čtrnácti dnech pak jednou po třech týdnech a ted v září jsme tam byli po dvou měsících. tak nevím jestli dostanem i tu třináctku když ji máte už delší dobu. malému v tom únoru bude měsíců skoro čtrnáct tak uvidíme ![]()
Taky jsme teď u dr. Škvařila, ten malého i operoval. Původně jsme ještě před operací řešili vše s primářem Tůmou, toho nám domluvila dr. Kučerová z novorozeneckého odd. - ta byla úžasná, ochotná a strašně milá. Z novorozeneckého jsme odjížděli domů když měl malý týden se hegarem č 7. Ve 3 týdnech mu primář dělal ten sfinktertest, pak na začátku září kontrola a dali nám termín operace na 17. září. Myslela jsem, že ho primář bude i operovat, ale byl jen u toho a dělal to dr. Škvařil, že je na to hrozně šikovný, po tom tak jak vy, jipka a pak jsem zase byla s malým na oddělení asi 6 dní, musel mít delší dobu močový katetr, protože mu při operaci řízli do močové trubice, tak to museli zašívat. Po propuštění jsme jeli za týden na kontrolu a dr. Škvařil měl dovolenou, tak si nás převzal dr. Starý, taky velmi příjemný, mladý doktor. Pak kontroly taky po 14 dnech, pak měl jednou dr. Starý taky dovolenou a byl tam za něj nějaký Macháček, ten nás poslal domů, že nás kontrolovat nebude, že máme dojet zase týden k našemu dr, tak jsem byla nas…ná, že jedu vlakem s miminem zbytečně jak blbec a šla jsem zaklepat ke Škvařilovi a ten nás úplně v pohodě vzal a už si nás nechal - tak jsem byla nakonec ráda, že jsem se nenechala odbyt, pak kontrola 3× po měsíci, pak po 3 měsících a teď jedeme až v prosinci po půl roce a dostaneme termín na tu operaci kýly.
Jinak ty doktoři snad automaticky počítají s tím, že když ti po porodu odvezou dítě s diagnózou atrézie anu s píštělí, tak ty samozřejmě víš co to je
, já jsem to pořád nemohla pochopit, co to vlastně je, hlavně po telefonu, když jsem ležela ještě po porodu na gyndě, vůbec jsem třeba netušila, co je to píštěl, která se teda objevila až v Brně, původně mysleli, že nemá, před operací a po operaci jsem se taky ptala na vše jak blbec, protože já jsem takový typ, který musí do detailu všecko vědět a pochopit, jinak nemám klid, hlavně když jde o malého, že.
Ta dilatace u takové prcka 3× denně to bylo hrozné, že, a pak to byl masakr po operaci tou 10 hegarem, pak už se to dalo. Nám dali tu 13, protože na dvanáctku už to měl volné, tak to nemělo smysl dilatovat malým hegarem, asi už mu to rostlo s ním nebo nevím, teď mu to tam strčím jednou za týdnem, možná ani to ne, když zapomenu a pořád dobré, takže už to asi opravdu roste přirozeně s tělíčkem, tu 13 máme cca od března asi, to bylo malému 8-9 měs., tak třeba ji nedostanete, nám říkali, že to se dává tak do té 12. Jsem zvědavá, jak to bude do budoucna, jestli budou nějak cvičit atd.
A odkud jste, jestli se můžu zeptat, my jsme z Hodonína a rodila jsem v Kyjově. A malý je tvůj první brouček?
Tak to je stejné jak u nás. Prvně s náma jednal pan primář Tůma ale nelíbilo se mi jeho jednání
podle mého byl arogantní a pokud jde o to vysvětlování po telefonu tak jsme na tom taky stejně. Pořádně jsem to pochopila až když jsme tam dojeli. Vůbec se nedivím že jsi byla nas..ná když vás poslali bez kontroly domů já bych šla taky jinam ale zatím máme štěstí že tam pan doktor vždycky byl. Před operací jsem taky chtěla vědět co a jak ale při vizitě den před tím se mi do pokoje nahrnulo snad pět doktorů jeden řekl operace bude zitra rano v osm a než jsem se vzpamatovala byli pryč. Naštěstí se vrátil pan doktor Švařil a zeptal se jestli mi někdo vůbec popsal a vysvětlil co malému budou přesně dělat. Já samozřejmě nevěděla a tak mi to všechno podrobně vysvětlil a tím jsem byla i klidnější. Dilatace po operaci byla šílená ale postupem času jsem došla na to že když hegar trochu nahřeju tak je malý klidnější. Teď to bere v klidu.Do budoucna jsem zvědavá taky jak to bude
Malý je mé druhé zlatíčko první máme teď už čtyřletou princeznu. Rodila jsem den před Vanoci v Břeclavi tak to pro nás všechny bylo takové všelijaké. Já sama v porodnici malý na jipce a malá slavila s tatínkem a prarodiči. Jsme ze Zaječí. Kolikáté zlatíčko je váš malý?
Tak to je malý takový dáreček od Ježíška, i když ty první jste teda neměli lehké
. Úplně si to dokážu vybavit jak ti bylo, když ti ho odvezli
. Kdy tě za ním přijali, byla jsi s ním na novorozeneckém nebo na ubytovně? Já jsem rodila ve čtvrtek a v něděli jsem za ním dojela a byla jsem s ním na oddělení v tom kumbále
, no ale zase lepší jak courat pořád z ubytovny. Malý je náš první, ale plánujeme i druhé. Jo Zaječí je tady kousek, to bydlíme blízko sebe.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli máš nějakou teorii, proč vada vznikla, někde jsem četla, že to může být virovým onemocněním v 8-9 týdnu těhotenství a to jsem byla strašně nachcípaná, tak si to i tak trochu vyčítám, že jsem nezůstala ležet doma a chodila do práce, a to taky, v práci chemikálie atd., pak jsem šla ve 3 marodit, až mi dr vystavila těhotenskou kartu, v porodnici mi ještě říkala sestra, že mohla zapracovat genetika, protože já jsem měla vrozenou vadu noh, ale to mi na genetice vyvrátili. Byli jste taky v Brně na genetice?
Malý teda dáreček je
Vánoce jsem obrečela ale letošní si pořádně užijeme. S malým jsem na novorozeneckém nebyla jezdila jsem za ním každý den odpoledne jak měli návštěvy a vozila mléko. Na ubytovnu kde bych čuměla do zdi a řvala jsem nechtěla a ten kumbálek mi nabídli až na poslední dva dny kdy jsem se měla učit dilatovat ale zkoušela jsem to už při dřívějších návštěvách tak nás pak pustili domů i bez ubytování. Teorii proč vada vznikla nemám. Byla jsem zdravá celé těhotenství v rodině ani z jedné strany žádné vady nemáme. Zatím mi nikdo nedokázal říct proč. Na genetice jsme ještě nebyli ale chystáme se tam. Dcera žádnou genetickou vadu nemá tak nevím co mi řeknou. Hledala jsem i nějaké články o této vadě ale nikde nic jsem nenašla. Na jak dlouho to na té genetice je? vzali vám jen krev? No vidíš první brouček a hned takové problémy
ale snad po skončení tohoto dlouhého kolotoče budou kluci v pořádku.
Já taky doufám, že budou v pořádku, kuřátka naše. Na genetice jsme absolvovali pohovor, tam rozebrali rodinou anamnézu až po Honzíkovi prababičkx pradědečky, průběh těhotenství atd., dala jsem jim tam okopírované všechny lékařské zprávy co malý měl i z těhotenství, měla jsem okopírovanou i těh. průkazku, tak to jsem jim taky dala, pak šel na krev a dr. ho prohlížel, jestli je na něm vše ok, na stehni má skvrnu bílé kávy, to si taky zapsal, protože to může být příznak neurofibromatózy, kdyby se začaly množit a to je vše. Byli jsme tam 17.10. a před Vánocema už došli výsledky, měl vše ok, vada nebyla geneticky dána, bylo to vnějšími vlivy, prostě náhoda, procento opakování u druhého dítěte je 3-5%, jako u každého počatého dítěte v běžné populaci. Žádné přidružené vady. Ještě ho testovaly na cystickou fibrózu, neplodnost - spojenou s nějakou gen. mutací a vlastně na vše, co se pozná z chromozomů, např. Downům syndrom atd., testují to asi tak u všech, na ty vady s největším výskytem, to vám řeknou na co vše budou testovat. Ve zprávě bylo, že dle potřeby můžu dojít na konzultaci, tak jsem se tam skočila objednat, jak jsme byli na kontrole na proktologii v lednu a hned nás doktor vzal a vysvětlil mi zprávu normálně polopatě
, říkal, že z malého nebudeme dělat maroda, že je šikovný ale i když je dítě v pořádku, na všechny nemoci se netestuje běžně, např. ta neurofibromátóza, u ní jen samotné vyšetření trvá 2 roky, že má tak dlouhý gen, takže dítko sledovat, zda se normálně vyvíjí, v případě problému dojít a udělají další vyšetření, vzorek krve tam zůstává uložený. No je to věda ta genetika, ty doktoři jsou machři.
Jo a ve zprávě ještě bylo, že příčina anorektálních malformací není dosud známa, takže asi nezjistíme proč. V Brně mi ve 20. tt řekli, že mám horší průtok krve děložní tepnou, ale nic hrozného, malý byl vyživovaný naštěstí dobře, narodil se a měl 3,6 kg, jen placentu jsem měla menší, tak jsem si říkala, že i to mohl být důvod, ale kdo ví, to je už je jedno, hlavně, že teď je ta moje prdelka relativně v pořádku. ![]()
To ti řekli když ses objednávala co si máš vzít sebou? Já žádné papíry od malého ani z těhotenství nemám. Jen co mi dali v Brně. Vaše genetika teda dopadla dobře
to je super aspoň víš, že u druhého to být nemusí. Doufám, že v prosinci jak pujdete na proktologii napíšeš co je u vás nového a jak jste dopadli
ale myslím že kolotoč kolem doktorů budete mít konečně u konce ![]()
Já jsem si to přečetla na jejich webovkách, vem co máš, stejně je nejdůležitější ta krev
, určitě dám vědět, ale myslím, že to ještě u konce nebude ![]()
Krev mít budem a zbytek si po rodině seženu ať to mají komplet.Na operaci té kýly jdete až po kontrole v prosinci?