Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Malike
O skupinku zájem mam budu vám vděčná
Tady si to proctete třeba vám to dá víc než tady toto.
http://www.autismusprocit.cz/autismus.html
Tady je facebookova stránka..Jsou tam rodiče kteří vám pomohou s kontakty a jsou tam maminy co mají třeba dospělé autistické děti..
Hodně mi pomohli v mnoha otázkách ktere jsem měla a měla jsem pak jasno
Zazadejte o vstup a napište svůj příběh tam.
https://m.facebook.com/profile.php?…
@BohunkaP
Ano u nás přesně tak roli otce šuplíku babička. Otec je mladší tyhle veci neřeší a pak vybouchne. Ja taky na malého kolikrát rvala uz ale teď se to zlomilo. Byla jsem minuly týden uz i u psychologa aby mi poradil jak se v těchto situacích chovat at emočně malému neublizim. Ale on opravdu treba některé ty záchvaty jsou hrozne a některé treba ve vlnách kdy opravdu vidím jen vzdor ze nebylo po jeho. Hrozne těžko se to ale rozlišuje
Pak uz se dostane do takového stadia kdy podle me ani nevi proč brečí jen řve. A pohlavek teda nedostal nikdy
A kvůli čemu tak bývá ten vztek? Nechceš třeba popsat nějakou konkrétní situaci, jak vznikla a jak jsi na ni reagovala?
Teď treba uz pul hodiny řve protoze mu nesla strčit zubní pasta do krabičky
Vzteka se a kope a řve
Teď treba uz pul hodiny řve protoze mu nesla strčit zubní pasta do krabičky Vzteka se a kope a řve
Když na něho promluvim je to jeste horší
Tak jen sedím vedle něho at si neublizi a čekám az to přejde nemá cenu snažit se ho něčím zaujmout nemá zájem
@Anonymní píše:
@BohunkaPTeď treba uz pul hodiny řve protoze mu nesla strčit zubní pasta do krabičky Vzteka se a kope a řve
Tak jen sedím vedle něho at si neublizi a čekám az to přejde nemá cenu snažit se ho něčím zaujmout nemá zájem
Nemůžeš ho nechat samotného?
@BohunkaP
Když ho to přejde, přijde se přitulit sám
Nebo když to je opravdu dlouho treba dvě hodiny tak me vezme když za nim prijdu
@Moise
Muzu ale to nijak nepomaha Řve akorát déle
Navíc mi to rve srdce a uši
PAk se uklidní ja se pohnu, nebo někdo přijde nebo ho něco vyruší a řve znova
@Anonymní píše:
Teď treba uz pul hodiny řve protoze mu nesla strčit zubní pasta do krabičky Vzteka se a kope a řve
To je jasné - když je v afektu, nemá moc smysl na něj mluvit, to musí odeznít. To mi dělaly (a vlastně dodnes dělají) obě děti - když je z nějakého důvodu „chytne amok“, nesnesou moji přítomnost a cokoli udělám nebo řeknu, všechno jenom zhorší.
Ventiluje emoce a ještě nedokáže najít přijatelnější způsob než tenhle - z jeho maličkého pohledu je to, co se stalo, přece příšerná, nedůstojná tragédie. Nešla mu vrátit pasta zpátky, nepovedlo se mu to… jak musí být šíleně naštvaný na tu pastu i sám na sebe, že to nedokázal. Musí ty emoce v sobě zpracovat a zatím to ještě neumí jinak než takto.
@Anonymní píše:
@BohunkaP
Ano u nás přesně tak roli otce šuplíku babička. Otec je mladší tyhle veci neřeší a pak vybouchne. Ja taky na malého kolikrát rvala uz ale teď se to zlomilo. Byla jsem minuly týden uz i u psychologa aby mi poradil jak se v těchto situacích chovat at emočně malému neublizim. Ale on opravdu treba některé ty záchvaty jsou hrozne a některé treba ve vlnách kdy opravdu vidím jen vzdor ze nebylo po jeho. Hrozne těžko se to ale rozlišuje
Pak uz se dostane do takového stadia kdy podle me ani nevi proč brečí jen řve. A pohlavek teda nedostal nikdy
tak nějak se projevuje autistická krize, to že nebylo po jeho, mohl být jen spouštěč této krize. Na svém synovi to pozoruji tak, že po každém emočně pozitivním období si to kompenzuje emočně slabšími chvilkami. Jde na něm vidět že má nějaké myšlenkové návaly, nejvíce se nám osvědčilo, nechávat ho v takových případech samotného, protože u toho on neřve. Jakmile člověk tuto jeho chvilku naruší, tak řve. Občas se tulí tak, že se až násilně tiskne. To bývají právě ty chvíle, kdy to na něj jde. Pokud už vyloženě řve, vezmu si ho na klín a pevněji ho objímám, podobně jím prý pomáha zátěžová deka. U nás se o tomhle moc nemluví, ale mám to načtené ze příběhu starších autistů, které jsou dostupné na netu. Někteří to tam popisují jako chvíle, kdy si autista uvědomuje svojí rozdílnost. Ale bude to hodně individuální.
Jinak mnoho lidí to neví, ale na své dítě už od 1 roku můžeš pobírát příspěvek na péči. Minimální příspěvek je 3000 měsíčně a na ten dosáhne snad každý s projevy autisty a diagnóza není důležitá.
@Anonymní píše:
PAk se uklidní ja se pohnu, nebo někdo přijde nebo ho něco vyruší a řve znova
Autiste tohle mají..nekontrolovane záchvaty vzteku..Někdy časem spojené i s agresivitou.Syn zas kvůli všemu mě jeden čas kousal.Neco se mu nezdálo a vybouchl..A kvůli každé blbosti každou chvilku.
Jinak že nesnáší nějaké oblečení jak jsi psala ponožky u autistů taky je.Syn nesnáší zase cokoliv na hlavě. I když teď už si říct zase dá.
@Havran007
Ano to je i u nás. Někdy me objímá hrozne silne nebo me chytne za krk jako by me skrtil a da hrozne silnou pusu
O tom příspěvku můžete napsat něco blíže? Rozhodne by mi to pomohlo ohledně ježdění za různými doktory co mam v plánu jelikož u nás se to nedá
@Malike
A ten odkaz na tu skupinku by mi pomohl děkuji