Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
ve včerejších televizních novinách je reportáž o nehodě, kde 9 leté dítě díky podsedáku( neměl velkou sedačku) je zraněný více než kdyby měl klasickou sedačku zde je možné reportáž přehrát od cca 6 minuty:http://tn.nova.cz/…viny-23.html
takže další pádný argument pro ty, kteří stále nevědí zda pořídit velkou sedačku nebo podsedák.
My teď kupovali kvalitní velkou sedačku na normální pás. Z té předchozí mi dcera pořád vyndávala třeba jednu ruku, hrůza, mohla jsem dělat co chtěla, ale když jsem řídila, tak moc nenadělám. Byla připevněná v rozkroku pořádně, tu ruku prostě vyndat dokázala ať to měla jakkoliv připevněné.
S velkým pásem nemáme problém.
Dala jsem na radu dobrého známého, který se dobře orientuje v těchto věcech. Podsedák pokud opět není prý hodně kvalitní, tak je vždycky víc nebezpečný. A mě i trochu uklidnil, že pokud je sedačka kvalitní a to dítě je mezi nohama řádně ukotvené, tak pokud to není hrůzostrašná autonehoda, tak většinou jsou děti v pořádku. Prý hodně záleží na celkovém ukotvení a stavu a typu autosedačky. To jen pro ty, které třeba neustále trápí vyndaná ruka z pásu apodobně.
@novina píše:
Podsedák pokud opět není prý hodně kvalitní, tak je vždycky víc nebezpečný.
Tam nejde o kvalitu - prostě je to zvedák na zadek, možná na lepším se pohodlněji sedí - ale žádný nemá tu ochranu proti bočnímu nárazu, nevede správně pás kolem krku atd…
my jsme doma o tom hodně mluvili.. nebylo nám jasný, jak mohl vypadnout, když byl upoutaný v sedačce - pak jsme došli k závěru, že buď byl upoután špatně, třeba volné pásy nebo tak nebo byl na tom podsedáku. a ono jo ![]()
Tak já osobně budu mít syna v autosedačce co nejdéle to půjde, můj bratr teď mu bude za 2 měsíce 10 let pořád sedí v autosedačce, pro děti to je rozhodně bezpečnější!
@novina Akorát moc nechápu, jak může být dítě v sedačce 15-36 ukotvené mezi mohama…?
To je zas pak míchání jablek s hruškama…
Já podsedák beru jako nouzovku - mít ho v rezervě kdyby něco a bylo potřeba někam s dítětem sjet k doktorovi nebo ho potřeboval dědeček neplánovaně vyzvednout ze školky. Jinak nebrat ![]()
Ja se zkusim prifarit s dotazem. Klukovi jsou necele 4, myslela jsem, ze jeste vydrzi v sedacce 9-18kg. Ale ouha, hlavu ma uz skoro z poloviny venku a pres pulku by dle mych info z teto sedacky couhat nemela. Jenze vazi 14kg, jestli vubec, a ty vetsi sedacky jsou od 15ti… Je proste dlouhej, ale hubenej, co s tim? Sedacky 9-36 jsou zase mene bezpecne.
nám vyrostl z 9-18kg už ve třech letech, taky je dlouhý a hubený, ale má akorát těch 15 kg, tak už jezdí v nové. Já bych ho tam dala, zkus ho zvážit v oblečení, kolik bude mít
Kdyz on ma tech 14 asi i oblecenej, kolik tak vazi sandalky, tricko a kratasy… Ale taky si rikam, ze asi pujdem do velke, prijde mi to mensi zlo, nez ta couhajici hlava…
Máme stejný problém jako ty a malý pujde taky do nové.Má teda něco mezi 14 a 15kg. ![]()
dcera bude mít 10.let, váží 26kg, měří kolem 130cm-před třemi lety jsme chtěli koupit sedačku do 36kg, v každé byla, jak ve svěrací kazajce, strašně stísněná a to neměla zimní bundu a to dcera patří mezi drobnější dítka. Můžu poprosit o odkaz jaké máte, pro tak velké děti?
@Angua píše:
@novina Akorát moc nechápu, jak může být dítě v sedačce 15-36 ukotvené mezi mohama…?To je zas pak míchání jablek s hruškama…Já podsedák beru jako nouzovku - mít ho v rezervě kdyby něco a bylo potřeba někam s dítětem sjet k doktorovi nebo ho potřeboval dědeček neplánovaně vyzvednout ze školky. Jinak nebrat
Já myslela tu sedačku o kategorii níž, i v té jezdí děti klidně do 4 let, když jsou drobnější a tam dovedou i psíkusy dělat.
@novina jj, já chápu, ale právě myslím, že se to moc nedá srovnávat - pětibodový pás, pás od auta a podsedák - že je to úplně někde jinde. Ale to je fuk, každopádně podsedák nebrat
Taky jsem musela dělat doma osvětu na četné dotazy, kdy UŽ bude moct konečně jezdit jenom na tom podsedáku. Tak říkám, že doufám, že nikdy ![]()
@Angua nejhorší je vysvětlovat dítku, že Maruška i Toník ze školky už můžou jezdit v podsedáku a ona ještě ne
A nebo vysvětlovat rodině, proč chci aby předělali do auta celou autosedačku, když ji berou na výlet. Přece podsedák na výlet stačí
Ty hrozné 2 minuty, co to zbytečně trvá přestěhovat sedačku z auta do auta.....
@Anulka píše:
dcera bude mít 10.let, váží 26kg, měří kolem 130cm-před třemi lety jsme chtěli koupit sedačku do 36kg, v každé byla, jak ve svěrací kazajce, strašně stísněná a to neměla zimní bundu a to dcera patří mezi drobnější dítka. Můžu poprosit o odkaz jaké máte, pro tak velké děti?
v zimni bunde nema v pasu co delat
jaky sedacky jste zkouseli? Zkuste romer, prijde mi dost sirokej