Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fjodorka píše:
Jsem fakt „ráda,“ že je to normální. Včera mě tak podivně pozorovala jedna paní, jak lítám za dcerou, chci ji vést tam, kam jdeme a jak ona řve a kleká si na kolena a už už jsem měla vyloženě na krajíčku, že si s ní prostě nevím rady a ať mi tedy poradí místo čučeníAle tedy statečně jsem dceru hodila přes rameno a odešly jsme mimo přísný dozor
@rigousek píše:
@Fjodorka máme to úplně stejněještě jsem naivně zkoušela fígl, že jako půjdu pryč a on vyděšen, že se mu máma ztratí poběží za mnou. Haha. Řekl mi pápá a šel pryč.
@medunka23 Právě, že tahle určitě nezapomněla, měla tak 3 letou holku a 11 měsíční mimino ![]()
@Fjodorka
tak třeba měla tichou radost z toho jak se vaříš ve vlastní šťávě
víš jak mě vždycky potěší když vidím že se vzteká i jiné dítko než to moje?? Balzám na duši že nemám divný dítě ale že je to prostě normální ![]()
@medunka23 Koukala se fakt přísně
Já jí něco říkala a dcera se mezitím začala věšet na vrátka od hřiště, že chce ven, a spustila u toho řev. V tu chvíli ta paní zmlkla a hodila na mě pohled „tak se předveď, jsem fakt zvědavá, jak tohle budeš řešit“… No děs, v tu chvíli jsem fakt nevěděla a trapně jsem se zabývala tím, co mám udělat, aby mě ONA neměla za hovado. ![]()
No, mě to tedy moc normální nepřijde, ale tady na miminu mě to vlastně ani moc nepřekvapuje
Nevím totiž co je normálního na tom mít nevychované a neposlušné dítě
Vychovávejte své děti, nenechte je volně růst jak dříví a pak vás začnou respektovat a poslouchat. Jen můj názor a letitá zkušenost s výchovou vlastních dětí ![]()
@krtek7489 Tak mi dej radu, místo moralizování, ne? Na to jsem se na začátku ptala.
„Vychovávejte děti“ není zrovna konkrétní rada. Samozřejmě, že dceru vychovávám, ale s tímhle si nevím rady. Proto se ptám, co s tím.
Příspěvek upraven 16.05.15 v 16:01
@krtek7489 píše:
No, mě to tedy moc normální nepřijde, ale tady na miminu mě to vlastně ani moc nepřekvapujeNevím totiž co je normálního na tom mít nevychované a neposlušné dítě
Vychovávejte své děti, nenechte je volně růst jak dříví a pak vás začnou respektovat a poslouchat. Jen můj názor a letitá zkušenost s výchovou vlastních dětí
hele, já si nemyslím že bych měla nevychované dítě, oproti jiným celkem dost ovladatelné, i občas výchovně plácnu což je zde taky bráno za to že dítě biju a jsem nejhorší matka na planetě, ale každé batole co začíná chodit přijde do fáze kdy si jde kam chce a pokud mu to matka nedovolí, tak se začne vztekat a o tom ta diskuze přeci je ne?? Zakladatelka chtěla radu co stím, dostalo se jí ujištění že toto dělá každé dítě. NIKDO zde nepíše že nechává dítě růst jako dříví v lese, spíš jsme uklidňovali že toto dělá každé dítě, jo možná je pár světlých vyjímek co to nezkusí. Hele ty když jsi své děti poprvé co začali chodit vypustila oni šli kam jsi chtěla?? Mají pocit že ten svět musí prozkoumat a vtu chvíli volnosti jim je matka ukradená. Mluvíme zde o batoleti ve věku 18měsíců. Pokud nežiješ ve městě není zde co řešit jsou určitá specifika co v baráku se zahradou opravdu nezažiješ ![]()
edit: vztekacím obdobím si projde každé dítě, jen je to už na důslednosti rodičů jak dlouho toto období bude trvat
@krtek7489
To je prave ta letita zkusenost - pamatujeme si jen ty pozitivni veci a negativni ne, ty casem vymizi.
Kazde dite se prosazuje a vzteka. Kdyby to nedelalo, neni to normalni!
@vin Normální chování to samozřejmě je, ale tak kolem roku, tak možná do 15 m. Ale u 1,5 roku starého, nebo jako tu někdo psal skoro u dvouletého dítěte už mi to normální nepřijde, že si dítě dělá co chce, jde si kam chce, neposlechne.
Vztekat se klidně může, ale musí poslechnout. A rada? Jediná rada je důslednost.
@krtek7489 Mě ale zajímá konkrétní rada na danou situaci. Opravdu nevím, jak si s tím mám poradit, aby to bylo správně.
Většinou to řeším tak, že ji nejdřív zkouším nasměrovat správným směrem a když to nejde, tak ji prostě odnesu. Nebo ji odchytnu, zastavím a mluvím na ni, ona se vzteká, pláče a po uklidnění, když přestane, tak třeba i jdeme směrem, kterým chce jít ona - zase si nemyslím, že bych měla potírat všechna přání dítěte jen a jen proto, že si dítě nesmí nic prosadit, to už mi nepřijde jako výchova, ale boj s dítětem a absolutní podřízení a zlomení dítěte.
A v roce to dcera dělat nemohla, ani v 15 měsících, jelikož aktivně chodí od 16 měsíce, doma od 15 měsíců.
@Fjodorka Pokud jí budeš stále ustupovat a nakonec se přizpůsobíš ty a budeš chodit kam chce ona, nikam to nepovede.
Pokud to, že když ty řekneš třeba „nesmíš chodit do silnice“, a ona tam půjde a ty tedy za ní, bereš jako potírání přání dítěte, tak nevím co poradit. Takový ty řeči, že dítě je osobnost… Jo je, ale ty jsi rodič a vychovatel a děti musí mít mantinely. Děti to zkouší a čekají co uděláš. Pokud budeš stále ustupovat, jednou za tebe bude rozhodovat o důležitějších věcech, než je to, kam se půjde. ![]()
@krtek7489
Kazda mame jiny nazor, to je jedno… O nic nejde, je to jen diskuse…
Pro me i 2lete dite je male a dela si co chce. Teprve az 3lete se bude vztekat, kdyz rve, tak stejne nic nenadelas.
@krtek7489 píše:
@vin Normální chování to samozřejmě je, ale tak kolem roku, tak možná do 15 m. Ale u 1,5 roku starého, nebo jako tu někdo psal skoro u dvouletého dítěte už mi to normální nepřijde, že si dítě dělá co chce, jde si kam chce, neposlechne.Vztekat se klidně může, ale musí poslechnout. A rada? Jediná rada je důslednost.
@krtek7489 Čteš vůbec? Jaképak STÁLE ustupovat? Určitě neustupuji stále, ale jen někdy, když nemáme cíl procházky a stejně ani nevím, kam půjdeme, tak si ušetřím nervy s vymýšlením a jdu někdy za ní. Jedná se o její rozhodnutí typu jestli jít v parku doleva, nebo doprava.
Do silnice chodit nesmí a tam jsem velmi důsledná, musí chodit zásadně za ruku, vždycky se musí zastavit a čekat, dokud řeknu, že přecházíme (musím ji ale přidržovat za ruku a manipulovat s ní, aby tam nelezla). A stejně tam leze, ta důslednost je mi docela k prdu, od té doby, co dokáže sama sejít obrubník, chce sama lézt do silnice a já ji odchytávám poměrně často. A NIKDY JSEM JÍ TO NEDOVOLILA, LÉZT DO SILNICE JINAK, NEŽ POD MÝMI PRAVIDLY. A stejně tam leze.
Nevím, jestli mi vůbec můžeš nějak pomoci, když máš pocit, že jí dovolím samotnou přecházet přes čtyřproudé silnice jen proto, že chce. Máš o mně velmi nehezké mínění.