Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer maminky,
potřebuji se podělit o zážitky s mým šikovným, velice samostatným dítkem, ale tato samostanost se změnila poslední dobou v posedlost doprovázená vztekáním. A je to o nervy…Tak pár příkladu, můj syn se vzteká, že si vyzuji boty na jiném místě, než obvykle, snaží se mi obout boty zpátky, a řve....., dnes se vztekal, že měl odepnutý druk na bundě, když jsme přišli domů z obchodu a řval, Já sám, podotýkám, knoflíček byl nezapnut celou dobu - mu jen vadilo, že si ho nemůže rozepnout sám. uklidím něco a vzápětí slyším, já sám!!!! hodně věcem předcházím, dávám mu na výběr, chceš si sám obléct kalhoty, má ti maminka pomoct…ale někdy jsou výbuchy nelogické a je toho víc a víc. Zajímalo by mě, zda máte taky doma takové přesamostané dítko a možná to dělám špatně, třeba mu dávám moc na výběr a on mě ted diriguje
??Vím, že to určitě přejde, ale někdy je to k zbláznění
Podotýkám, že je opravdu od mala velice šikovný a samostaný, sám se nají, sám se napije, sám si sedne na nočník ani už mě nevolá, kalhoty už si taky sám dává, sice mnohdy naruby, či do jedné nohavice, ale jinak paráda. Tak co si stěžuji že
Má dva roky a 5 měsíců
Ahoj,trochu budu mit asi podobny „problem“ ![]()
Moji Adelce je 17mesicu.Take se sama naji,jak lzickou,tak vidlickou.Sama si navlekne kalhoty a sama se obuje.Uz jsme take pres den bez plenek,na nocnik teda posazuji sama,ale ona mi ho prinese,ze chce cii,nebo ee ![]()
Ale zpet k „problemu“,obcas me udivuje,co vse po me vyzaduje,je velice precizni.Kdyz se napije a rekne,at sklenku odlozim na stul,musim ji odlozit presne tam,kde jsem ji vzala a ona me na to samozrejme upozorni
,ze jsem ji dala jinam.Sice ne krikem,ale huci,tak dlouho,dokud ji tam nedam.To same,kdyz prijdeme zvenku,musim dat boticky na stejne misto,odkud si je ona vzala atd…Mozna je to jen jeji řád.Nevim ![]()
Jako nevadi mi o,spise se tomu zasmejeme,ale obcas mi prijde opravdu hodne inteligentni,az si rikam,kde se to v tam malem tvoreckovi bere.
jj velice podobné, také vše na stejné místo, misky se uklidí neumyté zpátky do kredencu
krtek musí sedět přesně na stejné straně gauče atd. taky se tomu hodně nasmějem, ale ted do toho to vztekání už moc k smíchu není, ale vím, že to přejde, a prostě to budu ignorovat ![]()
Myslim, že obdobím lpění na přesně zaběhnutých věcech (viz tvoje boty na stejném místě) a dělání zaběhaných věcí (viz rozepínání knoflíku) si projde každé, nebo skoro každé dítě. Musí se nějak popasovat s adaptací na změny a pro dítě je zněma všechno, co je jinak, než je zvyklé a co očekává. Tvoje trpělivost a snaha předcházet nabízením více variant, je asi to nejlepší, co teď můžeš dělat ![]()
Jo a naší cácorce je 19měs a třeba při jídle, dokud neuklidim sebemenší drobek nebo kapku čaje, jíst se prostě dál nebude ![]()
Háta_x píše:
Jo a naší cácorce je 19měs a třeba při jídle, dokud neuklidim sebemenší drobek nebo kapku čaje, jíst se prostě dál nebude
Háta_x píše:
Jo a naší cácorce je 19měs a třeba při jídle, dokud neuklidim sebemenší drobek nebo kapku čaje, jíst se prostě dál nebude
Ty deti jsou opravdu vsechny stejne,presne,kdyz moji Adelce trocha ukapne,dokud se nezvednu a neutru to,tak bude prstem klepat do stolu a vyzadovat utreni.Jinak se opravdu dal neji ![]()
Přesný
a ještě u toho klepání prstíkem hlasitě neustále opakuje „tam tam taaam“ ![]()
sara1000 píše:Háta_x píše:Ty deti jsou opravdu vsechny stejne,presne,kdyz moji Adelce trocha ukapne,dokud se nezvednu a neutru to,tak bude prstem klepat do stolu a vyzadovat utreni.Jinak se opravdu dal neji
JJ,tam,tam,tam a jeste pokyvuje hlavickou,kdybych nahodou nerozumela slovu tam
.Jsou kouzelny ty deti.
Nejradeji mam,kdyz mi rika,kde mam sedet,ale to ji obcas teda usadim,Ze si sednu kam chci ja a to bych Vam prala videt ten zabijacky vyraz ![]()
Nejkouzelnejsi je v tom,kdyz mi rika,at jdu dat tatovi pusu ![]()
jo tak to znám tohle, dcera jakmile zjistila význam slova sama, slyším ho furt dokola, když jí bylo 13. měsíců naposledy jsem jí krmila, raději by umřela hlady než abych jí krmila ![]()
Jéé a já už na toto období zapoměla a ono mě to čeká za chvíli znovu s druhým dítětem
První dceru dokázalo takhle vytočit, když jsem rozsvítila světlo nebo zatáhla žaluzii. Ona chtěla samááá a řev. Neteř takhle pokaždé odnášela na návštěvě u prarodičů dědovi z ložnice lahev s pitím, co měl u postele do kuchyně, protože musí být uklizená tam ![]()
Taky mám doma úplně to samé. Všechno sám! Je moc šikovný, ale SÁM SÁM SÁM, sám se obout, obléct, najíst, na nočník jedině, když se sám svleče a sám si sedne. Nic nesmí být násilím. V podtstatě jen chodím a poslouchám jeho rozkazy
Myslím, že pro takové děti je zavedení jasného řádu to nejdůležitější a je třeba respektovat jejich osobnost (v mezích)
A jak sama píšeš, snažit se předcházet.
A že musím dát pusu tátovi ještě jde, ale on občas chce, abych tátu nakojila
No tatínek si libuje ![]()
recoleta píše:
Taky mám doma úplně to samé. Všechno sám! Je moc šikovný, ale SÁM SÁM SÁM, sám se obout, obléct, najíst, na nočník jedině, když se sám svleče a sám si sedne. Nic nesmí být násilím. V podtstatě jen chodím a poslouchám jeho rozkazyMyslím, že pro takové děti je zavedení jasného řádu to nejdůležitější a je třeba respektovat jejich osobnost (v mezích)
A jak sama píšeš, snažit se předcházet.A že musím dát pusu tátovi ještě jde, ale on občas chce, abych tátu nakojila
![]()
![]()
No tatínek si libuje
Ahooj, nám je 2 a 4 měsíce,ráno máme rituál, že se nasnídáme a po snídani připravuje nočníček na takové ty velké puzzle - je z nich taková předložka, koberec..no a omn si ten noční dá jedině na krajovou lodičku, běda jak jsem puzzle myla a vyměnila krajovou lodičku az něco jinýho..nechtěl tam sedět a musela jsem to přehodit
Boty taky rovná na to samý místo, nebo urovnává tátovy boty, když jsou rozházený ..to už dělal když byl menší..a taky jsme se tomu vždycky zasmály..asi mají v sobě smysl pro pořádek Jinak s tou pomocí jinak jak kdy, někdy kňourá, že chce s maminkou, jindy sám..taky se ted pěkně vzteká, že domluvy nejsou k ničemu a občas vybuchnu. No musíme to vydržet..prosazujou se a zkoušejí co vydržíme .. ![]()