Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tunrida píše:
Jako ty jsi poněkud nervní, až docela vztekláAle děláš si všechno dobrovolně složitější, než by mohlo být
To jde až tak poznat? ![]()
@Izumi Miyako píše:
To jde až tak poznat?
jo
ale to je normální, jsi unavená, rodiče ti kecaj do výchovy, takže startuješ i na to, co by pro tebe mohlo být dobrý.
Přiznám se, že bych zkoušela to kojení obnovit, a vzala si prcka na noc do postele, třeba bude s tebou spát líp.
A spi, kdykoli bude spát mrně.
@Izumi Miyako píše:
To jde až tak poznat?
No za prvé to jde poznat a za druhé nejsi jediná, co tohle zažila
Ale většina z nás si snaží to usnadnit, zato ty vymýšlíš snad všechny způsoby, jak si to dělat ještě těžší. Ono je sice pěkný mít vizi kojeného chovaného dítěte bez dudlíku a myslet si, že dělám všechno nejlíp, ale upřímně, to dítě si to stejně nepamatuje, ani ti za to nepoděkuje, akorát ty budeš nevyspalá, vynervovaná a protivná ![]()
@Izumi Miyako mamka řekla nekojit a tys to teda nezkusila??
A co řekne mamka je prostě svaté???
Je to tvoje miminko…a u nás díky bohu za dudlíka–a ne, opravdu jsem neseděla u postýlky a nepodávala dudel.
A když jsem byla unavená, že jsem padala na hubu, prostě byl se mnou v posteli a tak jsme se vyspali oba…
Mela jsem to same a dudlik jsem nedavala a s babickou jsem se hadala a hadala, ale to nebylo jen o dudliku, ona myslela, ze mi vse zorganizuje podle sebe.
@kavulenka Já se bojím, že když nebudu odsávat tak přijdu o mléko a rodiče začnou cpát do malé horem dolem um. Jako jsem proti um, které ani malá zrovna nemiluje, když mléko je. A myslíš, že ji to málo zasytí? Mám hodně husté mléko se smetanou, že by se z toho dalo utlouct máslo. Malá mi už prso nechce, takže ji kojit nemůžu. Ona je začne zvedat pravidelně po druhé hodině ráno. Taky dosti cestuje a otáčí se. Večer usíná postýlce tak, že haže hlavičkou sem a tam. Držím ji přitom za ručičku. Usne a spí. Odbijí dvě a malá zvedá nožky, odkopává se, mele sebou…
@Izumi Miyako píše:
Holky,řeším takové menší dilema. Moje matka dává dceři dudlík. Dcera není nijak zvlášť dudlíkové dítě a většinou ho nechce. Jenže já mám až panický strach z toho, že se na ten dudlík naučí a nebudu dělat nic jiného než v noci sedět u postýlky a podávat jí ho. Zatímco matka řekne, že je unavená a půjde si prostě lehnout. Už takhle je to s malou náročné. Spánek zrovna 2× nevymyslela a budí se v noci na jídlo. Ona je z těch dětí, co nejvíce toho sní právě ve spánku. Rovněž dělá to, že se pořád v postýlce vrtí a zvedá nohy až se probudí. Nedávno se mi probudila asi ve tři hodiny ráno. Celá vyjuchaná. Já jsem ovšem seděla vedle na posteli a brečela jsem z toho, že je vzhůru. Brečela jsem naprostým vyčerpáním. Malá tohle dělá každou noc a když se vzbudí, tak je taky její den od 3.00 ráno do deseti do večera s tím, že přes den nespí skoro vůbec. Pak je protivná a ukňouraná. Poslední měsíc má člověk spánek rozkouskován na malé kousky.
Babička tvrdí, že kdyby malá chtěla dudlík tak je klid a že by ho měla jenom než by se uklidnila, a pak by ho stejně vyplivla. Když jsem doma, tak si to ohlídám a radši ji dávám cucat kousátka. Stejně ji rostou zuby. Ale když je sama s mámou, tak to neohlídám.
Bojím se zbytečně? Měla by malá mít dudlíka? Napadlo mě jí ho znepříjemnit. Pojistit se, aby ho nechtěla a babička jí ho tak nemohla cpát. Ale zase pije mm z láhve a nerada, aby mi přestala odmítat pít moje mléko v domnění, že jí je to pusy cpán ten nepříjemný dudlík.
Já vím, že si říkáte a proč by proboha toho dudlíka neměla mít, jen ať jí ho nechám, ale malá začala mít kromě toho spaní rovněž období neustálého nošení i na záchod ji nosím sebou. A taky období neustálé pozornosti. Nechce si sama hrát. Jako hračku má nejradši maminku, kterou může různě škrabat a dřípat. Celkově má období náročné na péči, takže bych pomalu upsala duši ďáblu, jen abych si mohla alespoň v noci odpočinout. Takže mě věci, co by byly spojené s potenciálním nespáním děsí.
U nas se spanek ustalil kdyz dite bylo odkojeno (15mes.) Moje dite rvalo porad nespala pres den vubec do 7mes. Zkousela sem ji davat dudlik a nechtela. Dite co ma dudlik nerve porad. Uklidnuje ho dudlik. Ty si mama a svoje dite znas nejlip, jestli nechces dudlik rekni si. Jinak dekuj mamce ze pomaha. Ja byla na dite sama a unavena nonstop.
Naše nespavka teda bez dudlíku neusne, mohla jsem uspávat třeba hodinu a půl, stejne byl jen řev. Takhle si už od narození zadudá a hned spí. Ve spánku jí dudlík vypadne a už spí bez něho. Stejně tak funguje jako uklidňující element - při nemoci, bolesti zubů apod. Mě teda dudlík věci spíš usnadnil, než abych se cítila jako jeho otrok ![]()
@Izumi Miyako První dítě bylo dudlavé už od porodnice, velmi brzo se naučil si dudlík podat sám nebo když vypadl ve spaní, tak spal v klidu dál bez dudlíku. Nikdy jsem k němu nemuselá vstávat a podávat dudlík.
Druhé dítě dudlík až na období mezi 4-6. měsícem těžce bojkotovalo, v šesti měsících objevila, že má palec a jela palec do téměř dvou a půl.
Za mě - pokud dítě dudlík nevyžaduje a není mu s ním lépe (že by se mu lépe usínalo, neřvalo, spalo déle a kvalitněji), tak na něj zbytečně neučit. Na druhou stranu, u dudlavého dítěte dost pomůže a je rozhodně jednodužší odnaučit batole od dudlíku než ho odnaučit od vlastního palce.
@Izumi Miyako a. zkousela jste kojit. v noci? V leze? deti ktere spi byvaji poddanejsi. zkousela jste ji zavinout do zavinovacky? a pokud nejste zastancem.UM ok. Ale me prijde sileny v noci ohrivat odstrikane mliko nebo v noci odstrikavat, ale respektuji.Ja bych to v noci aspon zkousela. Nejdriv nabidnout prso.
A vy jste nezletila ze se porad. bojite rodicu? Oni s vama snad v noci nespi ne? Nebo nechapu s tim UM
@kavulenka píše:
@Izumi Miyako a. zkousela jste kojit. v noci? V leze? deti ktere spi byvaji poddanejsi. zkousela jste ji zavinout do zavinovacky? a pokud nejste zastancem.UM ok. Ale me prijde sileny v noci ohrivat odstrikane mliko nebo v noci odstrikavat, ale respektuji.Ja bych to v noci aspon zkousela. Nejdriv nabidnout prso.
Taky tak
@Izumi Miyako pokud odmítá prso, ale z flašky si dá, tak co zkusit klobouček? To odsávání musí být strašně vyčerpávající. Jinak dudliku se neboj, někdo te zbytecne vystrasil
to noční buzení podle mého budou prdy, obě deti se mi takto kolem 3. v noci budily/budí, pomůže sundat plinku a nechat vyprdet, vykadit. Teď s mladší už se ani nebojím nechat si ji pak už u sebe v postýlce, ten spánek už pak nad ránem není tak pevný, takže je pohodlnější jen se nahnout a nakojit nebo podat dudlík, není to tak vyčerpávající jako co hodinu vstavat
@kavulenka Já s kojením bojovala od porodnice. Malá se špatně přisávala, pak jedině s kloboučkem, který mi máma nedávno vyhodila. Prej ho už nepotřebuji. Kojila jsem malou v noci. V leže nám to kvůli mým prsům moc nešlo. Ani porodnici mi celé novorozenecké oddělení nedokázalo poradit. Bylo to dost boj. Rodiče chtěli furt malé cpát dudlíka a um. Dudlík jsem nechtěla kvůli tomu kojení. Um ze začátku bylo o pohodlnosti rodičů. Ano zní to divně, ale je to tak. Byly totiž zvyklí na sunar za nich. Dost je překvapilo, když zjistili, že dnešní um se nesmějí dávat do ledničky nebo se musejí po třech hodinách vylévat. Oni tohle neznali. Pak jsem malou kojila výhradně v noci a přes den odsávala. Ve třech dostala hodně silný odpor k prsů. Ječela jako tur, jen co je ucítila, a to mohla být stokrát v polospánku. Ještě tak 14 dní jsem ji zkoušela přisávat. Dokonce jsem se ji snažila navnadit stříkačkou, ale marně. Tak jsem to obrečela. Málem to psychicky nedala a skončila u odsávání.
A s těmi rodiči. Mám hodně přísné rodiče a nulové sebevědomí. ![]()
A svým způsobem spí. Máma malou hlídá v noci, když jsem ve vaně.
@Izumi Miyako ok tak v tom pripade rozumim nekojeni. Pokud jste tuhle diskuzi zalozi pro radu jak se lip vyspat, coz mi z vasich prispevku vyplynulo, tak ma rada zni:Aby nebyla.mala tolik v noci hladova dejte UM vecer nebo. pokud mate. tolik mlika neodsavejte. v noci, ale nez jdete spat. A pak az rano. Zkuste dudlik dat az nad ranem (kolem te 2)kdy se.dite casteji budi, snad mu dudlani pomuze tvrdeji usnout, nebo si ho dejte k sobe do postele.To ze se jdete osprchovat prece neznamená ze ji rodice daji UM ne? Asi je na case pochopit ze je to vase.dite a. co vy nedovolite to se.dit nebude