Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,
řeším takové menší dilema. Moje matka dává dceři dudlík. Dcera není nijak zvlášť dudlíkové dítě a většinou ho nechce. Jenže já mám až panický strach z toho, že se na ten dudlík naučí a nebudu dělat nic jiného než v noci sedět u postýlky a podávat jí ho. Zatímco matka řekne, že je unavená a půjde si prostě lehnout. Už takhle je to s malou náročné. Spánek zrovna 2× nevymyslela a budí se v noci na jídlo. Ona je z těch dětí, co nejvíce toho sní právě ve spánku. Rovněž dělá to, že se pořád v postýlce vrtí a zvedá nohy až se probudí. Nedávno se mi probudila asi ve tři hodiny ráno. Celá vyjuchaná. Já jsem ovšem seděla vedle na posteli a brečela jsem z toho, že je vzhůru. Brečela jsem naprostým vyčerpáním. Malá tohle dělá každou noc a když se vzbudí, tak je taky její den od 3.00 ráno do deseti do večera s tím, že přes den nespí skoro vůbec. Pak je protivná a ukňouraná. Poslední měsíc má člověk spánek rozkouskován na malé kousky.
Babička tvrdí, že kdyby malá chtěla dudlík tak je klid a že by ho měla jenom než by se uklidnila, a pak by ho stejně vyplivla. Když jsem doma, tak si to ohlídám a radši ji dávám cucat kousátka. Stejně ji rostou zuby. Ale když je sama s mámou, tak to neohlídám.
Bojím se zbytečně? Měla by malá mít dudlíka? Napadlo mě jí ho znepříjemnit. Pojistit se, aby ho nechtěla a babička jí ho tak nemohla cpát. Ale zase pije mm z láhve a nerada, aby mi přestala odmítat pít moje mléko v domnění, že jí je to pusy cpán ten nepříjemný dudlík.
Já vím, že si říkáte a proč by proboha toho dudlíka neměla mít, jen ať jí ho nechám, ale malá začala mít kromě toho spaní rovněž období neustálého nošení i na záchod ji nosím sebou. A taky období neustálé pozornosti. Nechce si sama hrát. Jako hračku má nejradši maminku, kterou může různě škrabat a dřípat. Celkově má období náročné na péči, takže bych pomalu upsala duši ďáblu, jen abych si mohla alespoň v noci odpočinout. Takže mě věci, co by byly spojené s potenciálním nespáním děsí. ![]()
Tvoje dítě tvá pravidla. Pokud nechceš, aby měla mala dudlík, tak to matce řekni a trvej na dodržení, pripadne dudliky výhoď. Jinak k dudlikum - obě děti ho měly uz v porodnici, problém žádný, rády s nim usinaly a když jim pak vypadl, tak jim to bylo fuk. Starší ho odevzdal asi ve dvou letech, mladší ho ma na usinani stále. Nic bych cilene nezneprijemnovala, to mi prijde fakt divné
Příspěvek upraven 04.11.17 v 15:52
@Izumi Miyako mám nespavce a ortodoxní dudavce. Je pravda ze s nim dobře usinaj a i přes den si podudaj:)Já to neřeším. Stejně do dospělosti dudat nebudou:) v noci i v roce byli schopni si ho v postýlce najít a strčit do pusinky a spinkali
já se dudanů nebojím:)
Rosrou nam zuby taky, nosici, vyzaduje peci, moc si nechce hrat sam.. Pak ma svetle chvilky a je v pohode. Hodne malou nos, mas nositko? Ja ano a kdyz je malej protivnej, dam ho do nositka a je klid…a muzu s nim klidne i poklidit
tatinek nepomaha? Jinak k dudliku, ja mu ho davam, on se tim proste uklidnuje ![]()
Jak je mala stara? Ja bych si hlavne sjednala poradek s babickou. Pokud dudlik pro sve dite nechcete, tak jej vyhodte a vysvetlete babicce, ze je to vase dite a vy proste dudlik nechcete pouzivat, jeste kdyz jej mala nevyzaduje.
Pokud spatne spi, prvni bych zkusila dudlik. Deti proste maji potrebu neco dudlat. Bektere vice jine mene. Takze ja osobnw bych dudlik cpala horem dolen pokud by ho chtela.
A je jí kolik? Ale můžu ti říct jedno. Na záchod bych si s sebou dítě opravdu nebrala. Předpokládám, že tam nesedíš půl hodiny a 5 minut bez tebe vydrží. Jinak moje obě děti měly dudlík.
Mam 9mesicniho a dudlik ma od porodnice, nevyzaduje ho, usne bez neho a kdyz chce, cca od 5 mesicu si ho umi i sam dat do pusy. A moje mamka mu ho naopak bere, ze je to uz velkej kluk a ne miminko.
Nechapu ale: bud dudlik ma nebo nema ne?!? Ty pises ze ho ma, ale nechces aby ho davala babicka?!? Ja kdybych hlidala nejaky dite a vidim dudlik tak mu dam dudlik ne?!
Jinak dudlik je proste na uklidneni a „nahrazuje“ maminku. Takze pokud vyzaduje pozornost a peci - coz je ovsem u mimin normalni, a ty nechces davat dudlik a divis se, ze chce byt u tebe!?!
Kolik ji je? Tve důvody odmítání dudliku mi přijdou - promiň za ten výraz - směšné. Píšeš ze bys pomalu upsala duši ďáblu za klidnou noc, ale dudlik proste kategoricky odmítas…přeci nemáš co ztratit no ne?
@Hrosice23 My tatínka nemáme. V nosítku ji nosím. Ba právě, když ji mám v něm, tak s ní takhle chodím na záchod. Poslední dobou mi dokonce v něm usíná. Ale malá nějak nemá moc ráda, když se dlouho stojí na jednom místě a když se s ní ohýbám. Od porodu mám furt nadváhu, takže mám sto kilo a velké břicho. Takže jsem si nedávno namohla nějak z toho nosítka bok ![]()
@marka123 Teď nám bude pět měsíců.
@Catmum Já se ho nejdříve bála kvůli kojení, protože všude LP píšou, jak dudlík škodí kojení. Teď se bojím toho, že přes den budu neustále nosit a v noci zase permanentně přidržovat dudlíka.
@Tunrida Když to na ní přijde, tak ani těch pět minut nevydrží. Ječí jako tur ![]()
@Alyss1 Upřesním. Ona ho nemá. Ale babička se jí snaží na něj naučit. Takže nechci, aby jí ho dávala, učila. A nechci ho dávat, protože nechci prosedět noci u postýlky a držet ji u pusy dudlíka. Nebo si můžeš vzít na noc malou a hlídat si ji sama. Hezky si hačni k postýlce a nedělej celou noc nic jiného než ji drž neustále podávej dudlíka.
@Marie432875 Mám, poslední zbytky spánku, co mi ještě zbyly.
@Izumi Miyako píše:
@Alyss1 Upřesním. Ona ho nemá. Ale babička se jí snaží na něj naučit. Takže nechci, aby jí ho dávala, učila. A nechci ho dávat, protože nechci prosedět noci u postýlky a držet ji u pusy dudlíka. Nebo si můžeš vzít na noc malou a hlídat si ji sama. Hezky si hačni k postýlce a nedělej celou noc nic jiného než ji drž neustále podávej dudlíka.@Marie432875 Mám, poslední zbytky spánku, co mi ještě zbyly.
to není tak, že bys musela sedět u postýlky a držet dudlík, mám taky dost náročné dítě, s dudlíkem usne a spí, za třeba 2-3 hodiny zabrečí, tak rozsvítím mobil a dám jí dudlík do pusy, pohladím a spí dál, a pak se to zas opakuje - asi od 8 měsíců si umí ten dudlík většinou najít a dát do pusy sama, ale když je tma, tak jí ho dám já, ale mezi tím samozřejmě spím,
když jdu ve dne na wc, tak ji dám do postýlky a ona teda chvíli křičí, pak hned jdu za ní, jak začala lozit a chodit, tak teda se mnou na ten záchod chodí taky ![]()
@Izumi Miyako nechapu proc bys mela drepet u postylky a podavat dudlika. Proste snim usne/vyplivne ve spanku
samozrejme ji muze vypadnout, ale pokud spis u ni, tak jen rukou podas pres zbrdliny a spis dal. Pokud ji ho nechces davat, nedavej. Tvoje dite, tvoje pravidla
Tak mně vždycky přišlo lepší se vyspat než nevyspat, takže dudlík byl. Navíc dudlík se dá jaksi častěji umýt a pak vyhodit než třebas takový palec, který dítko místo dudlíku může velice snadno objevit. Vůbec nejnechutnější mi pak přijde ocucávání různých plyšových hraček…