Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kavulenka Já myslela, že se um dává pokud je nedostatek mléka nebo pokud má matka mléko řídké, nedostačující.
A malá um nechce. Rodiče ji koupili hipp, nechtěla ho. Pak další, to zatím neotevřeli. Ale už teď mám na talíři to, jak to moc stojí a malá to nechce a jaká je s tím práce. A mě bylo řečeno, že když budu mít moc dlouho pauzu, tak zcela přijdu o mléko. Do postele si malou beru ráno. V noci mám s ní strach spát. Mám sto kilo, jsem tlustá jako velryba a bojím se, abych ji ve spánku třeba omylem nezlomila ručku. Mám totiž úzkou postel.
Já se ovšem nesprchuji, ale koupu ![]()
Ahoj, tak já mám dvojčata a bez dudlíku bychom to asi nedali. A k tomu zvedání nožiček - jedna dcera byla divoká a strašně se sebou trhala a budila se, takže jsem ji vázala do zavinovačky snad ještě po půl roce (na nedonošeňátkách ji zkušené sestřičky vázaly jak kukličku, všechny děti byly jen přikryté peřinkou a naše zamotaná jak kokone, aby se nemlela a nebudila)
A ještě k té samostatnosti dítě bych rozhodně na záchod nebrala pět minut bez maminky ji nezabije
.
@Izumi Miyako no tak ok UM ji nedavejte.Opet nechapu jak to ze se koupete muze ovlivnit to, ze vasi rodice zacnou davat UM. Dudliky vyhodtte at ji matka nema co davat pokud jste proti. A holt musite tedy vydrzet
@Bella13 A jak to děláte, pokud máte dítě v nosítku a chce se vám zrovna na malou. To ji sundaváte a zase nandaváte?
Zavinovačky nemáme rády. Ale napadlo nás zkusit spací pytel.
@barca77 Přes klobouček jsme to dělaly od porodnice. Odsávám ve dne v noci každý tři hodiny. Ačkoliv mám k posteli přiraženou postýlku, tak se musím vzbudit vstát, abych na malou viděla. Malá je totiž víš než mám postel. Stačí jen, aby zakňourala a hned musím být i já vzhůru. A tohle mě hodně vyčerpává. Do toho 4. měsíce to bylo tak, že se v určité hodiny vzbudila na jídlo, dala se jí flaška a spala. Teď se furt budí, zvedá nohy, kope. Po celé postýlce musí mít navíc mantinely, protože se už jako malé miminko nám mlátila do hlavičky o špricle. Pak začala vyndavat ven ručky a nožky.
@Izumi Miyako
Tak ji zkus dat spat na bricho. Me tak spi vsechny 4 deti od porodnice. V jakekoliv jine pozici byl boj a buzeni. A presto ze se to podle vsech doporuceni dnesnich nesmi ani jedno mi ve spanku neumrelo a nevdechlo zvratky a to druha byla docela blici…
Tak dvojčata se v nosítku nosí blbě, takže tohle nehrozilo
. Ne vážně - já bych se zařadila k těm „krkavčím matkám“, které neletí hned když miminko zapláče (pozn. vyřvávací metodu ale neaplikuji). Zaprvé s dvojčaty to ani nešlo, ale prostě když potřebuji např. scedit brambory nebo na wc, tak ať se miminko klidně zblázní, ale v tu chvíli bude samo v postýlce nebo v ohrádce. Možná by trochu postupné separace pomohlo. Spacáky používáme, ale problému pohybu postýlce nezabrání (naše se v něm naučily i chodit po schodech - já bych se v tom zabila).
Jinak také jsem odsávala, ale pokud máš mléka dost, tak o něj tak snadno nepřijdeš a v noci rozhodně po třech hodinách odsávat nemusíš. Myslím si, že tohle je veliký strašák, ale mne naopak překvapilo, že ještě půl roku po odstavení jsem odstříkla mléko - teda pár kapek, ale bylo tam. Takže v noci klidně spi a neodsávej.
@Izumi Miyako Hele, já měla taky dost neodložitelné děti a musela jsem je všude tahat jak kočka koťata. Ale prostě ty 3-5 minut, když jsem šla na záchod, nebo než jsem si vyčistila zuby nebo něco snědla prostě přežily, i když si třeba těch pár minut pořvaly.
Zas nejde zařídit, aby dítě bylo 100% času jen naprosto happy. A ani to není moc výchovné. není pupkem světa a musí se postupně učit, že maminka má taky své základní potřeby jako je jídlo, toaleta, hygiena a spánek.
Zakladatelko, ty jsi nezletila nebo hodne mlada, ze se tak bojis rodicu? Odsavat a nasledne krmit je hodne vycerpavajici. Zazila jsem s jednim ditetem ze zdravotnich duvodu, mleko jsem musela prevarovat. Tyden stacil, padala jsem na hubu. Ve Tvem pripade bych se snazila obnovit kojeni, vyhodit dudlik, lezet s malou v posteli telo na telo, neco jako bonding v porodnici. Pokud se nebude darit, tak MM alternativne. Za mesic budete pomalu pridavat prikrmy.
Nicmene mi neprijde normalni ta mira poslouchani vlastni matky. Nedovedu si predstavit, ze by mi mel nekdo ridit tak zasadni veci. Proste predam dite s instrukcemi, ktere jsou respektovany.
@Svistice Vidíš a mě je neustále nuceno, že se musím na 100% podřídit dítěti, jinak jsem špatná matka. ![]()
@Bella13 Malá měla tzv. růstový sprut. V ledničce žádná zásoba, dojila jsme se nadoraz. Po týdnu se to srovnalo. Ale naši, že nemám mléko, tak nacpem um. Hrozně se divili, že brečím a dělám jim kvůli um „scény“.
@Jana206 Jak to se vezme, ale spíše to druhé. Řekneme, že naši jsou velmi silné osobnosti a já člověk bez sebevědomí, psychicky zničen nevydařenými partnerskými vztahy, šikanou… Moje máma mi neřídí jenom věci ohledně dítěte. Ale i co si vezmu na sebe. Kolikrát mě hubu, že mám na tričku flek a nevím od čeho. Ona sama pochází z dosti nepříznivých rodinných poměrů.
Mně doktorka řekla, že ji je mám dávat už teď. Malá je sama začala vyžadovat, ale zatím dostala jenom mrkev.
@Izumi Miyako Víš, ona je to do značné míry pravda. dítě je na prvním místě v mnoha věcech, v mnoha věcech se matka (respektivě oba rodiče) musí podřídit a do značné míry (dočasně) někdy i svým způsobem obětovat. Ale je to odsaď podsaď. Jako já nemám problém s nošením, chováním, spaním s dítětem v posteli, nočním vstáváním, s tím, že si za mnou lezoucí dítě na ten záchod doleze a asistuje mi u vyměšování.
Ale jako k tomu, abych nosila kojence na záchod, to mě teda ani nenapadlo. Prostě ty 3 minuty vydrželo. Stejně jako by mě nikdo nedonutil kojit déle, než uznám já za přijatelné vzhledem ke svému duševnímu a zdravotnímu stavu.
ono kdyby jsi měla ty děti dvě, tak se kvůli nim taky nenaklonuješ a jedno nebo druhé musí počkat protože nejsi chobotnice. A žádnou extrémní újmu jim to nezpůsobí.
Ono to chce používat insttinkty v kombinaci se selským rozumem. Ale chápu, že pro někoho s tvými problémy je komplikované.
@rena621 Abych na tebe nezapomněla. Tak ono není mojí mámě zase až tak za co děkovat. Navíc je každá její pomoc vykoupena stěžováním si. A podstatě pomáhá z toho důvodu, že chce být před ženskými zajímavá a chce, abychom ji litovali, že musela pět minut pohlídat malou.
@Svistice Ono je to vůbec v naší rodině problém. Nejsme na takové věci ehm zvyklí ![]()
@Izumi Miyako tak co jak to dopadlo s tím dudlíkem? A s malou, spí aspoň trošku klidněji?
@tumpach Poté, co malá dostala podle babičky na noc dudlík. Tak se furt budila. Člověk ji uspal a ona hned byla vzhůru. Tak jsem dudlík s prominutím naštvaná rozstříhala na kusy a vyhodila. Vážně ten dudlík nemám ráda. Neřeknu, kdyby malá chtěla dudlat. Ale ona si ani moc necucá prsty. A už vůbec si je nedudlá. Navíc mě na tom štve to, že je ten dudlík spíše proto, aby babička měla klid. Podstatě tu jde o matku než o dítě.
Malá klidněji nespí. Cestuje po celé postýlce a odkopává se. Četla jsem, že prý děti to tak mají kolem toho šestého měsíce + nás začaly asi trápit i sny. Protože brečí ze spaní. Taky hodně jíme a když už není mlíčko, tak dostává přesnídávku zředěnou vodou do lahvičky.