Babička si nechce píchat inzulín

4256
11.11.14 18:14

babička si nechce píchat inzulín

Dobrý den, mám babičku 69 let. Trpí nadváhou, má problémy s nohama, kyčlema, s očima(šedivý zákal), vysoký krevní tlak, štítná žláza, cukrovka stařecká atd. Nechce skoro chodit ven, dělá jí vše problémy, doktorům se vyhýbá velkým obloukem ale bere kapky na oči, prášky na tlak, šž, cukrovku.
Ted k dotazu :
Léčí se s cukrovkou, jenže dnes byla u diabetoložky a bylo jí řečeno že má tak velkou hladinu cukru (kolik to už říct nechtěla) že to je na inzulin a na píchání každý den. Babička odmítla a dr. ji napsala nějaká prášky.
Mám dotaz, co způsobuje tak velkou hladinu cukru, jí pořád to samé. Žije sama a začínám mít docela velký obavy o její zdravý. Co hrozí za následky když doopravdy si ten inzulín píchat nebude?
Děkuju a omlouvám se za chaotický dotaz, ale dostalo mě to do kolen. Vůbec nic o cukrovce nevím, tak rejpalky si své názory nechte.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.11.14 18:18

@novakova.t prostě se jí to zhoršilo, to se stává, obzvlášť u starších. Důvodem je i nadváha, tlak atd.. a co jí hrozí? může přijít např o nohu, nehojí se rány atd… :think: v neposlední řadě i smrt. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
11.11.14 18:19

@martina.se tak že je možný že jí ty nohy bolí z té cukrovky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.11.14 18:22

@novakova.t ano, určitě.. ony se pak špatně prokrvují, ztrácí v nich cit, což je poznat třeba na chůzi a pak stačí drobná ranka, ono se to nehojí a může o nohu přijít. Je to celkem časté.. :think: moje babi má taky cukrovku, musíme jí hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
11.11.14 18:32

Achjo, to je strašný. Já nevím co s ní. Hlavně zítra měla hlídat pravnučku když by mala spala ale tak to si nelajznu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
11.11.14 18:51

Ahoj, v 69 mi pripada jeste relativne „mlada“, ze by si mohla zvyknout na ten inzulin a zacit spolupracovat. Nekompenzovany diabetes mellitus ma opravdu vazne dusledky, pres to, co tu psaly holky, muze oslepnout, zacnou ji selhavat ledviny, nebo muze upadnout do komatu…Vazne to neni sranda. Taky by mela dodrzovat diabetickou dietu a opravdu peclive se starat o ty nohy, chodit na pedikuru atd…Tak pevne nervy, s tema babickama to nekdy neni jednoduche.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
11.11.14 18:58

Ono záleží na těch hodnotách. Vyšší nebo vysoká glykemie je dost relativní, každý organismus snese jen určité hladiny. Pokud si lékařka myslí, že to zvládne jen s léky, tak proč ne. Jen je musí brát a začít dodržovat dietu. Ideální by bylo, koupit si glukometr, naučit se s ním pracovat a pravidelně ji měřit a psát si to. Jinak to zvýšení může být jen krátkodobé a může být způsobené jiným zdravotním problémem, např. uroinfekcí.
Jinak bez inzulínu a s dlouhodobě vysokou glykémií riskuje vážné zdravotní komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bebuu
11.11.14 19:08

@novakova.t S tim by jste ale meli neco delat…neleceny diabetes neni sranda. Pokud bude brat prasky pravidelne tak se to da jeste spolecne s dietou nejak redukovat. Pokud by musela nasadit inzulin a nepichala by ho tak by to byl celkem pruser. S tim co vsechno ji trapi by se to jeste zhorsilo…mohla by mit i hyper nebo hypoglykemicke koma a pokud by byla nekde sama tak pak se muze stat to nejhorsi…bohuzel. :?

• Citovat
  • Upravit
8935
11.11.14 19:24
@novakova.t píše:
@martina.se tak že je možný že jí ty nohy bolí z té cukrovky?

Ano, je to možný-vlivem neuropatie nohy. Bohužel často má cukrovka vliv na ledviny a lidé končí na dyalýze. A na oči, kdy lidé oslepnou.Ale vím, že s některými pacienty je v tomto ohledu složité pořízení. Odmítají léčbu, nechtějí nic vědět a žijí stylem-Když nic nevím, tak to neexistuje.
Tchyně má také vyšší cukr, užívá léky, na kontrole vždy vyšší hodnoty a brání se navýšení léků…slibuje že zhubne…do další kontroly nic. A minule jí lékařka říkala-tak za ty dva roky, co sem chodítě a slibujete, tak už jste přibrala 17 kg. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1586
11.11.14 19:27

@Laaja Ale diabetoložka si nemyslí, že to jde zvládnout jen tabletkami, jen něco udělat musí- tedy aspoň navýšit ty léky. Taky jde o to co je babička ochotná pro sebe sama udělat, protože i teď má ještě možnost na sobě zapracovat - dieta, váha, třeba i pohyb a komplikace cukrovky zpomalit. Jinak u dlouhodobě špatně kompenzovaného diabetika všechny ty komplikace postupují rychleji. Ale zas bych se až tak nebála nechat jí zítra hlídat, pokud tedy nepodepsala, že nechce do nemocnice ke kompenzaci. Pravděpodobnost, že by jí její cukrovka zítra skolila není velká ( samozřejmě, že pravděpodobnost mrtvice či infarktu větší je, ale zas vyšší než před kontrolou).

Příspěvek upraven 11.11.14 v 20:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
11.11.14 19:56

Ma 90-100kg na 160cm. Tvrdí mi že za 5let co tam chodí že ma váhu dle doktorky stejnou, ze není potřeba hubnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
11.11.14 20:36

V březnu mela 9,6 a ted 10,6 dlouhodobej 56 a ted 76

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
11.11.14 20:59

Promin, ale zda se mi, ze babicka nema vubec chut a motivaci. Zkouseli jste s ni vazne promluvit? Vysvetlit, jak nebezpecny je vysoky tlak, cukrovka…coz je vse pricinou nadvahy a nedostatku pohybu. Hlavne zduraznit, ze chcete, aby tu byla jeste hodne dlouho. Mozna zkusit objednat k jinemu doktoru, ktery ji vysvetli co a jak, a ne, ze ji da jen prasky. Znam spoustu starsich lidi, kteri zmenili svuj zivotni styl, az kdyz uz malem bylo po nich. Bohuzel, ne vsichni maji druhou sanci a neco, jako embolie (z ucpanych cev) nebo mrtvice prijde bez varovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6256
11.11.14 21:13

@novakova.t Ufff to je opravdu vysoký dlouhodobý. Hodnoty mají vypadat asi takhle
Výborná: do 43 mmol/mol (do 4,3 % dle IFCC)
Uspokojivá: 43 - 53 mmol/mol ( 4,3 - 5,3 %)
Neuspokojivá: nad 53 mmol/mol (nad 5,3 %)

Nejsem lékař, ale babička by opravdu měla striktně dodržovat dietu nebo jít na inzulín. Nadváha tomu problému moc nepomáhá. Popravdě docela koukám, že ji mudra nehospitalizovala.
Jinak se koukni sem http://www.aktivnidiabetik.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
11.11.14 21:35

No jestli se stravuje jko moje babi, tak se cukru nedivim. K tomu minimum pohybu = nema ho kde spalit. Pokud nebude drzet dietu - jen prasky nestaci, a nebo si nebude pichat, hrozi ji hyperglikemie a s tim spojene selhani levin a pod. Nic moc vyhlidky.
Mame babcu taky tvrdohlavou, nyni nezbylo nez ji odvezt do ldn na doporuceni lekare. Tam ji daj dohromady a zas pujde domu.
Babi motivovat vnoucatky, strasit, jit na ni obcas i tvrde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast