Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@Mala.ještěrka píše:
@andelka83 Délka cesty nemá vliv na bezpečnost dítěte. To je akorát pořád dokola bezpečnost dítěte x pohodlí matky. Ale pokud ti to pomůže, tak jezdím 2-3× týdně trasy od 20 min do 1 a půl hodiny. Přímé i s několika přestupy. Vždy s kočárkem.
No já právě jezdila často,ale radši s nositkem než kočárkem. Kvůli manipulaci, místu..S nositkem jsem nikdy problém neměla, kdežto kočárek se mi málem převrátil a já s ním.
@andelka83 píše:
No já právě jezdila často,ale radši s nositkem než kočárkem. Kvůli manipulaci, místu..S nositkem jsem nikdy problém neměla, kdežto kočárek se mi málem převrátil a já s ním.
Neber to prosím jako nějaké rýpání, ale měla jsi ho správně zaparkovaný? Já jsem převržený kočárek zažila jednou u kamarádky a bylo to fakt děsivý. Ale neměla ho správně a navzdory tomu, jak to vypadalo, se jejímu dítěti vůbec nic nestalo.
@Mala.ještěrka myslím že jo. Problém je,že míst pro kočárky není moc, běžně tam bývají dva tři, člověk se kolikrát pak nemá kde držet. Tehdy teda zrovna místo bylo, zabržděny byl. Takže já si radši s mimcem v nosítku sednu nebo stojím a pořádně se držím. Ještě se mi nestalo že by bus jel tak,že bych neubrzdila nebo ohrozila sama sebe.
@andelka83 píše:
@Mala.ještěrka myslím že jo. Problém je,že míst pro kočárky není moc, běžně tam bývají dva tři, člověk se kolikrát pak nemá kde držet. Tehdy teda zrovna místo bylo, zabržděny byl. Takže já si radši s mimcem v nosítku sednu nebo stojím a pořádně se držím. Ještě se mi nestalo že by bus jel tak,že bych neubrzdila nebo ohrozila sama sebe.
Dík za odpověď. Tady je vidět, jak se každý řídí vlastními zkušenostmi. Přeji příjemné cestování ![]()
@Mala.ještěrka no u nás bývá dost plno a kolikrát se ani nedá s kočárkem rozumně postavit, bezpečně pro všechny. O komplikovaném nastupování a vystupování nemluvě. Navíc v nosítku mi mimco nikdy neřvalo,v kočárku běžně,což je o nervy.
Jezdila jsem i linkovým busem,sice jen 10 minut,ale nebyl nízkopodlažní a lidi se fakt nepretrhnou,a když si člověk musí vepředu kupovat lístek,tak ten kočár dá kam? Krom toho že zdržuje. S nositkem jsem prostě víc kompaktní a je to pohodlnější a bez stresu.
@Mala.ještěrka Víš, ony jsou i autobusy, kde kočár správně nezaparkujes, jelikož na něj neni dostatek místa. Podle mne je například podstatná informace, zda může zakladatelka bezpečné a správně kočár v autobuse postavit. Pak bych teprve paušalizovala, že je lepší vždy jezdit s kočárem.
@Mala.ještěrka Dík
Já zas zažila dobrždění při kterém se převrátil kočár a z hluboké korby vypadlo dítě a matka ještě přepadla přes něj. Já jsem to vestoje s nosítkem ustála. Jinak si pokud možno sedám proti směru jízdy.
@Mala.ještěrka Myslím, že v MHD, kde jsou sedačky v protisměru, tak když si na takovou sedneš, je to relativně (v rámci možností) bezpečné. Na druhou stranu kočárek často nelze zaparkovat správně, navíc ty kočárky jsou taky různé, mají různě těžiště. Já už zažila jak mi kočárek, zaparkovaný koly ve směru jízdy, při brždění jel vpřed (na zabržděných netočících se kolech), viděla jsem kočárek zaparkovaný kolmo na měr jízdy, jak sa naklonil na dvě kola). myslím, že cestování s miminem v linkovém meziměstském autobusu, který navíc jede po dálnici, moc bezpečné není (když dojde k nehodě, není to moc bezpečné ani pro ostatní cestující), bohužel, ale co člověk nadělá, když jinou možnost nemá.
@selia No, ale kočárek má být správně zaparkovaný po směru jízdy ( pak se nebude naklánět na dvou kolech) a tak, aby byl šprajcnutý o zadní stranu poslední řady sedaček ( pak nebude ujíždět).
Hele, já se tady nechci donekonečna dohadovat. Dala jsem k dobru jednu svou historku a jaká zranění jsem zažila ve své práci v nemocnici. Ale je jasné, že každý má jiné zkušenosti, každý autobus a kočárek je jiný a ne na každou situaci jdou aplikovat obecná doporučení.
Ale pokud mají instituce typu MHD a Národní úřad pro prevenci úrazů stejná doporučení ( tedy kočárek), tak to prostě znamená, že vozit dítě autobusem v kočárku je statisticky bezpečnější
.
@Mala.ještěrka píše:
@selia No, ale kočárek má být správně zaparkovaný po směru jízdy ( pak se nebude naklánět na dvou kolech) a tak, aby byl šprajcnutý o zadní stranu poslední řady sedaček ( pak nebude ujíždět).Hele, já se tady nechci donekonečna dohadovat. Dala jsem k dobru jednu svou historku a jaká zranění jsem zažila ve své práci v nemocnici. Ale je jasné, že každý má jiné zkušenosti, každý autobus a kočárek je jiný a ne na každou situaci jdou aplikovat obecná doporučení.
Ale pokud mají instituce typu MHD a Národní úřad pro prevenci úrazů stejná doporučení ( tedy kočárek), tak to prostě znamená, že vozit dítě autobusem v kočárku je statisticky bezpečnější.
Statisky bezpečnější je to proto, že většina žen s nostíkem / šátkem si nesedá do protisměru. Problém zaparkování kočárku je, že často k tomu správnému zaparkování není prostor, napr. vždy, když jede víc jak jeden kočárek. Jinak souhlasím, že je kočárek bezpečnější - i nesprávně zaparkovaný je bezpečnější než když nesprávně sedíš/ stojíš s nosítkem.
Je to bus linka Beroun - Praha, jede cca 30 min. Zadny nejezdi nizkopodlazni a prostor je sotva na dva kocarky. Ve vytizenejsich casech lide stoji v ulicce az dopredu k ridici. Sezeni je jen po smeru v 95% busu. A prostor je fakt docela maly. Kdyz jsem jela poprve, tak byli golfky, a muj kocarek bokem, po smeru by se vubec nevesel a i bokem to bylo o mm. Coz vlastne byla vyhoda, v pripade brzdy, by se nemel kam vyklopit. Kazdopadne jsem mimco nepripoutala a to byla chyba, jestli pojedu s kocarem priste, tak urcite dam ksiry, ty tam pod podlozkou mam. Presne jsem resila, ze bych nerada detatko rozplacla pri prudkem brzdeni. Kdyz to tak ctu, tak se mi do toho busu uz vubec nechce a to jak s kocarkem, tak nositkem??? ja snad radeji pujdu na ten vlak
ale do vlaku bych s kocarkem radeji nesla…
@Janičička no zrovna na těchto trasách jezdí elefanty, tkaže tma se nastupuje s kočárkem báječně.
@Janičička píše:
Sedacky v tehle busech jsou v 90% jen po smeru. Prave se bojim, ze pri brzde ve 100 km/h se to proste neda udrzet. A vim, ze i kocarek se muze prevratit… ale
Ale? V čem je to bezpečnější? ![]()