Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka
Mléko má po probuzení, kolem 9h dostala ovocnou presnidavku, či jogurt, pak má k obědu kolem 12-13h masozeleninovy příkrm ke svačině v 16h smetanek nebo jogurt a na noc kolem 7h má buď mléčnou kaši(uz to není tak časté protože mu přestalo i mléko chutnat) a nebo bramborovou kaši nebo zbytky z oběda. Mléka tedy moc nemá, ráno si dá max 120ml. Takhle to vypadá ze basti hodně, ale hodně dojidam já, nebo to dám sníst na 2×, ale to spíš nechce. V 10m měl 10kg tedkon má asi 10,5.
@Melodie91
Sušenky a krupky dávám jediné po večeři, dřív to nemá smysl 12 měsíční kontrolu máme před sebou tak uvidíme co řekne. Já chtěla zrušit i odpolední svačiny ale nebo dát hodně malou svačinku. Tak uvidím.
@Petra199714 píše:
@Oriseka
Mléko má po probuzení, kolem 9h dostala ovocnou presnidavku, či jogurt, pak má k obědu kolem 12-13h masozeleninovy příkrm ke svačině v 16h smetanek nebo jogurt a na noc kolem 7h má buď mléčnou kaši(uz to není tak časté protože mu přestalo i mléko chutnat) a nebo bramborovou kaši nebo zbytky z oběda. Mléka tedy moc nemá, ráno si dá max 120ml. Takhle to vypadá ze basti hodně, ale hodně dojidam já, nebo to dám sníst na 2×, ale to spíš nechce. V 10m měl 10kg tedkon má asi 10,5.
Vazi teda hodne a sni toho dost, tak bych to tak nejak nehrotila. Sni, co sni a je to. Ona se ta potreba jidla porad meni. A ze pribral jen pul kila, bych taky neresila, protoze se ty deti v tomto veku uz vice hybaji. Jestli nechcete, aby zbyvalo jidlo, tak pripravujte mensi porce. Pohyb na cerstvem vzduchu taky zlepsuje apetit. Synovec treba dlouhodobe jedl jen pul rohliku za den(pak uz jen pil UM a stavy z ovoce/zeleniny) a nakonec vyrost a ji vsechno. To uz byl teda extrem.
@Oriseka
Tak dekuju. Budu doufat že se to také zlepší, ale když si vezmu jaký byl jedlik :/…
@Petra199714 píše:
@Oriseka
Tak dekuju. Budu doufat že se to také zlepší, ale když si vezmu jaký byl jedlik :/…
Nikdy nevite. Ono to taky kolikrat neni vyhra mit jedlika. V dnesni dobe detske obezity, kdyz uz ve 4 letech jsou nektere deti pekelne oplacane a v osmi uz maji problemy s bolesti zad a pohybem
.10,5 kg je primerena vaha v roce. Schvalne si to dejte po kontrole spolu s vyskou do tech vyvojovy grafu v prukazce. 10,5 kg mel starsi syn, mladsi mel v roce 9 kg. Kazdy ma taky jiny metabolismus a potrebuje jine mnozstvi potravy a taky zalezi na vydeji energie. Deti taky rostou casto skokove a pak v tom velkem rustu i navysi spotrebu jidla.
@Oriseka syn má 80cm je poměrně vysoký, je pravda, že u nás v rodině jsme všichni hodně hubení, tak tam budou geny, jenže všem nám chutná
těch 10kg má už asi 3 měsíce, přestává přibývat, ale o to nejde, kdyby mi jedl bez prekecavani, ale to plivaní, skubání brečení mě ubíjí
@Petra199714 píše:
@Oriseka syn má 80cm je poměrně vysoký, je pravda, že u nás v rodině jsme všichni hodně hubení, tak tam budou geny, jenže všem nám chutnátěch 10kg má už asi 3 měsíce, přestává přibývat, ale o to nejde, kdyby mi jedl bez prekecavani, ale to plivaní, skubání brečení mě ubíjí
Tak koukam, ze mladsi syn mel v 18 mesicich 10,4 kg a k tomu 85 cm, takze takova zizalka a to jedl fakt hodne. Starsi byl kolem roka uplne nenazrany, denne snedl 5×200g stravy, takze vlastne kilo a same zdrave veci a pak se to stejne zlomilo a nejak kolem 3 roku nechtel maso, zelenina byla oprus. Hormony nam rikaji: nakrm sve dite a deti to vyciti a maj nas
. A casem uz to clovek tak neresi a nejak to taky jde.
Hlásím se také do skupiny ročáků nejedlíků. S tím rozdílem, že ten můj satánek přibývá na váze málo. Mezi 10 a 12m haleluja půl kila. To jsme s Dr. jásaly. Jinak běžné je za 2m 200g
. V roce má 8,3 kila, k poměru výšky 3.percentil
. Takže krmení je očistec a opravdu bojuji s každým gramem. A opravdu nehrozí, že by jedl kousky, jakmile ho jednou z toho natáhne, končíme. Takže mixuji. Ale chleba s máslem na kostičky miluje, to sní krajíc, ovšem běda tam dát šunku, s jistotou se
. Snažím se být v klidu, u krmení zabavuji knížkou, hračkami. Když nevnímá, tak otevírá pusu a jí. Čekám, že se to zlomí, musí přeci. Jo a jako bonus, UM nepije, max čaj z hrníčku. Nic podobné flašce, cumlu, pítko, to by nedal do huby. Kojím jen před spaním. S prvním klukem problémy nebyly. V roce jedl to, co my.
@Lajka09
Tak to vám opravdu nezávidím a nemám si na co stěžovat asi
, i nám to už vychází na 100g za měsíc. Zajímá mě co dáváte k jídlu? Třeba by mi mohl jist něco podobného jako vám
@Oriseka
5× denně 200g? To je krása
my máme max 400g/24h občas ani nechce pít, tak mám vždycky strach a nervy, ale musím si říkat, že by si sám řekl, kdyby měl hlad, či žízeň.
@Petra199714 Snídaně domácí Pribiňák, jogurt či Lípanek, cca půl 8. V 11h před spaním polévka, cca 150g. Mixovaná zelenina, vývar, brokolicová, kedlubnová, kukuřičná,… 14h po spaní oběd, zase nějaký mix domácí či sklenička. Když se zadaří, tak celých 190g, bohužel ne vždy, někdy končím po pár lžičkách, svačinka 16h banán, chleba, ovocná přesnídávka, 19h ml. kaše. Množstvím je různé, Lipánky a chleba to neodmítne nikdy, zbytek je jak na houpačce. Občas žadoní z našeho talíře ale ochutná max lžičku dvě a konec. Na jablka se úplně třese, ale jak to dá do pusy, okamžitě ho duší.
@Petra199714 píše:
@Oriseka
5× denně 200g? To je krásamy máme max 400g/24h občas ani nechce pít, tak mám vždycky strach a nervy, ale musím si říkat, že by si sám řekl, kdyby měl hlad, či žízeň.
Taky jsem si rikala, ze nas brzy sezere a stejne pak mel obdobi, kdy nechtel vubec maso, kdy do nej dostat ovoce/zeleninu byl problem. Kdyz mi vyplivl predrazeneho tunaka, tak jsem si rekla, ze se na to muzu vykaslat, at si ji suchou prilohu. Ted uz ji relativne v pohode. Jede po sladkym, ale to ja taky
.