Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky…
tak teda já mám dvojčata a je jim 17 měsícu, a chodí spat kolem 20,30 hodin..vstávají od 7 do 7,30 a kolem 9 jdou spát..budím je max do hodiny.....po obědě kolem 13,30 jdou spat zase a budím po 1,5 hodině…spali by mnohem dele jenže pak by vstávali v 5 hodin
a budím je delší dobu a asi i tím že se občas budí navzajem není problem, smějí se a jsou spokojení
takže i já mám spáče a už se těším až budou spat jen jednou za den ![]()
Já jsem od mimina spala skoro celý den a noc. Mamka mě budila jen na krmení a přebalování a zrcátkem kontrolovala, jestli dýchám, protože mě nebylo vůbec slyšet. A tak to bylo až do 2 let. A jsem úplně normální. Takže bych to nějak neřešila. Je pravda, že si ráda pospím i teď.
Moje dcera spavala v tom veku i trikrat denne… Jsem se ji vzdycky snazila rozptylit nejakymi podnety, tak jsem vyjela z domu kocarkem… a ona zachrapala. Jednou me dorazilo, ze usnula v totalne hnusny snehovy vanici, kdy jsem se potrebovala presunout asi 500m k nam domu. Jsem mela pocit, ze mi za to chvili snad zamrzla, jak byla cela ztuhla
… a ona zas spala.
Ahoj, nečetla jsem všechny reakce, ale napíšu vlastní zkušenost. Můj první syn byl taky hodně velký spáč. Jako mimi prospal 22 hodin denně. Když mu bylo okolo toho roku, tak spal od 20 do 10 - 11 hodin (bez buzení!) a potom odpolko spal ty 4-6 hodin. Ale my měli to štěstí, že jemu žádný hluk nevadil, mohla jsem mu luxovat u hlavy a jeho to neprobudilo a to ani dneska. No a v prosinci mu budou 3 roky, v noci spí tak těch 10-12 hodin a odpo už moc spát nechodí, převážně vůbec, ale naskytnou se chvilky, kdy si jde lehnout a spí tak 1-3 hoďky.
I můj syn spal téměř do 2 let 2× denně, takže bych zatím asi nic vážnějšího nehledala. Ale pokud máš pochybnosti, že by to mohlo mít jinou příčinu, tak bych to s Mudr pořešila. Já jsem byla ráda, že tak spí, protože po něm jsem si domů přinesla nespavou holčičku, která už od roka spí jenom 1,5h po obědě ![]()
Zakladatelko, taky musím říct, že na mě kolikrát některé maminky nevěřícně koukaly, když dostaly odpověď na jejich otázku „A jak vám spí? A co v noci?“ Hold má větší potřebu a když je vzhůru, tak to skutečně stojí zato ![]()
@valkil závidím, malá chodí spát kolem osmé a vzhůru je už v 5ráno
![]()
Takhle teda nespí ani moje 3 měsíční
každý den toužím po hodince spánku ![]()
Zakladatelko, zrovna řeším stejný „problém“
Syn bude mít rok a spí zhruba jako ten tvůj 20-7,30hod. v noci a 9-11,30hod. a 15-18hod.. Když se nevyspí přesně tyhle časy tak je šíleně protivný. Dneska spí dokonce už potřetí(když spal podruhé tak se po půl hodině, zbudil s řevem a už neusnul a nešel utišit). Mám také obavy jestli mu něco není, cukrovka mě teda nenapadla (nemám s ní zkušenost), ale napadlo mě jestli mu dávám dostatek živin, jestli mu nechybí energie na pohyb. On teda ještě nechodí, ale leze, obchází nábytek, leze na gauč atd. Když je vzhůru tak nemá zase extrémně moc pohybu, je třeba schopný půl hodinu sedět a povídat si s hračkama.
Jinak když byl mimino tak přes den nespal vůbec a to myslím, že jako vůbec, ale v noci spal dobře už od narození. Příbuzenstva se radši neptám, protože by na mě koukali jako na exota, ale musím se zeptat doktorky.
Kluk má 21 měsíců a pořád spí 2× denně, teda někdy už jenom jednou ale pak je večer protiva. V noci spí od 20 do 7, pak si jde lehnout v 9 a spí minimálně do 11. a pak ještě většinou odpoledne kolem 16 tak hodinu. Já si to teda užívám, alespoň se můžu prospat s ním, něco si přečíst, být na netu ![]()
Můj syn takhle spával. Mě to nepřišlo divné, okolí ano. Dr zjistila, že má málo železa, ptala se, jestli není unavený, ale železo to nijak neovlivnilo, je prostě spáč. Teď mu jsou 3 a spí přes den klidně 3h, večer jde spát v 8 a budí se kolem půl 7. V souvislosti s tou cukrovkou to určitě může být, je zvláštní, že to dr nenapadlo.
@RyBANA píše:
Vyměním!
Nedám, moje! ![]()
Holky, díky všem za postřehy, trochu mě uklidnilo, že existují i další spaví medvídci. Okolo sebe mám spíš opačné případy a už asi vypadám, že se všem vyhýbám, protože když mi některá kámoška brnkne, ať jdeme na hřiště/do herny/na zahrádku/do trhu,,, tak musím pokaždé říct, že nemůžu, že mi dítě spí
.
Za měsíc jdeme na očkování, tak poprosím doktorku, ať dceři vyšetří ten cukr, a uvidíme. ![]()
Ahoj,
obnovuji diskusi.
Bylo nakonec vše v pořádku? Mam taky takhle spavou dceru a říkám si, jestli je vše v pořádku? V bdelem stavu je teda extrémně aktivní, tak třeba jen dospava tu vydanou energii, ale občas spí i od 20 hodin do 10 do rána a pak odpoledne ještě 2 a půl hodiny.
Díky!
Díky za uklidnění. Apatická není, naopak je to čertisko, když je vyspaná. Lítá jak urvaná a vymýšlí jednu lumpárnu za druhou. Tak snad to bude jen velkým výdejem energie, že má takovou potřebu spánku. Ale asi jí ten cukr pro jistotu vyšetřit nechám (i když kdyby měla taky cukrovku, tak já to snad ani nechci vědět
)