Batole s ADHD - přístup, hraní, učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19296
7.3.13 08:37

Ahoj
Neporadím, zda je tvůj syn ADHD nebo ne. Jen ti uvedu příklad.

Starší syn je ADHD. Od miminka málo spal a jen řval (koliky). Později teda neplakal, ale pořád málo spal. V jeho 3 letech jsem dostala pocit, že nejspíš bude hyperaktivní. Dětská doktorka si to nemyslela. nicméně, byl dost nezvladatelný, tak jsem vyhledala dětského psychologa, aby mi poradil, co a jak. Podle p. psych. nebyl syn hyperaktivní jen moc vnímavý a živý. A poradila jak na něj. Pomohlo to. Ale syn JE ADHD, podle paní psychiatry, kde chodíme z jiného důvodu.
DOvednosti: hodně brzo mluvil (i těžká slova:eskalátor, internet, Popoketepetl - to jsme si dělali legraci, jestli se naučí a naučil a velmi rychle :mrgreen:…), chodil v 10 měsících i venku, chodí po špičkách ještě teď, neposedí v klidu… nevím co ještě.

Dcerka je ADHD. Jako miminko byla hodná a klidná. Později si dlouhé hodiny sama hrála. I bez hraček, třeba jen s rukama. A potichu, že jsem se chodila dívat, jestli je doma. Nikdy jsem s ní neměla problém. Jediné v čem je „jiná“ je její neustálý pláč a kňourání. Cokoliv se ji nedaří vyvolá pláč. A nebo ne přímo pláč, ale takové kňourání. Je to pořád. A když je unavená? Když to řeknu s nadsázkou, tak to ji dokáže rozbrečet i to, že má dvě ruce. Prostě všechno. Ani jsem netušila, že by mohla být ADHD. Myslela jsem si, že je ukňouraná povahou a jinak jsem nic nezpozorovala. Ale paní psychiatra, když ji viděla, prohlásila něco ve smyslu:„ADHD jak vyšité.“

Jo a všechny moje děti jsou tulivé. Potkáme venku známého, tak přiletí a obejmou. Teda teď už jen nejmladší, velcí ví, že se to nehodí, když to není nikdo blízký. Ale ne k cizím. Na ty nesahají. A ani si nedovolí jim sahat na oblečení nebo je hladit. Ani když byly malí.

Takže není ADHD jako ADHD. Třeba je tvůj syn jen roztěkaný a živý. A třeba ne. Ale je ještě brzo na diagnostikování. Jediné co ti můžu poradit, ať je ADHD nebo není, je důslednost a režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.13 09:29

Náš syn s ADHD nespal téměř vůbec, když už jsem byla tak vyřízená že jsem v noci zabrala, tak se vykradl z postýlky a ráno když jsem vstávala tak jsem měla uprostřed bytu velkou hromadu na kterou nanosil vše co v bytě našel, nádobí z linky, odpadkový koš, kytky, oblečení za skříní prostě celý byt na jedné velké hromadě, cca od jeho roka to u nás vypadalo jako v holobytě na zemi jen lino, všude jen prázdné police, vylámané dvířka ze skříní. Byl jak živelná pohroma vše co bylo v jeho dosahu tak ničil, nemohly jsme mít ani záclony:o) Když jsme šli ze hřiště domů tak se celou cestu plazil a bouchal hlavou o zem, cca 50 metrů nám trvalo skoro dvě hodiny, když jsem šla k dr. tak mi jen řekla že je trochu živější, v jeho 2,5 letech jsme se přestěhovali a hned navštívily psychiatra, ten nám poradil nasadit přísný režim vše jsme dělali na minutu přesně oběd byl ve 12 ne ve čtvrt na jednu apod. o všem jsme ho předem informovali aby se na to stihl připravit, takže jsem musela vždy říct za pět minut si půjdeme vyčistit zuby, než si začal čistit zuby tak jsem mu řekla až si vyčistíš zoubky půjdeme se obléknout, všechno stále dokola opakovat už jsem si připadala jak blázen, den dva vám to přijde normální, ale po měsíci kdy předem říkáte i to že za pět minut půjdete na záchod, aby počítal s tím že s ním chvilku nebudete vám to začne lézt krkem, po pár měsících se začal výrazně zlepšovat, v jeho 3,5 letech se nám narodila dcera měl jsme z toho hrozný strach, ale byl úplně úžasný. První rok ve školce jsme trochu válčili, protože si nerad hrál s dětmi a tak když si hrál a někdo se k němu chtěl přidat tak ho zbil. Do první třídy nastupoval o rok později také kvůli logopedii, teď je ve druhé třídě, občas má problémy s emočními výkyvy, splíny, někdy se kvůli prkotině rozpláče, ale má samé jedničky a hrozně se snaží, jen to spaní… pořád nám spí jen 6 hodin denně.

• Citovat
  • Upravit
2352
7.3.13 13:36
@jirabobes píše:
Ahoj
Neporadím, zda je tvůj syn ADHD nebo ne. Jen ti uvedu příklad.
Dcerka je ADHD. Jako miminko byla hodná a klidná. Později si dlouhé hodiny sama hrála. I bez hraček, třeba jen s rukama. A potichu, že jsem se chodila dívat, jestli je doma. Nikdy jsem s ní neměla problém. Jediné v čem je „jiná“ je její neustálý pláč a kňourání. Cokoliv se ji nedaří vyvolá pláč. A nebo ne přímo pláč, ale takové kňourání. Je to pořád. A když je unavená? Když to řeknu s nadsázkou, tak to ji dokáže rozbrečet i to, že má dvě ruce. Prostě všechno. Ani jsem netušila, že by mohla být ADHD. Myslela jsem si, že je ukňouraná povahou a jinak jsem nic nezpozorovala. Ale paní psychiatra, když ji viděla, prohlásila něco ve smyslu:„ADHD jak vyšité.“

Tomu nerozumím, to se jako ADHD u dcerky projevuje jen tím kňouráním? A nebo má ještě jiné příznaky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
7.3.13 15:11

@Georgi
Já ti nevím. :oops: Já to nevnímám. Mám děti s Touretteovým syndromem. Něco z projevů je ADHD a něco TS. :nevim: Ale neposedí. Ani u úkolů ani u jídla. To pořád poposedávají; kopou nohama; místo jídla koukají, kde co lítá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2352
7.3.13 15:19
@jirabobes píše:
@Georgi
Já ti nevím. :oops: Já to nevnímám. Mám děti s Touretteovým syndromem. Něco z projevů je ADHD a něco TS. :nevim: Ale neposedí. Ani u úkolů ani u jídla. To pořád poposedávají; kopou nohama; místo jídla koukají, kde co lítá..

Omlouvám se, nevím co je Tourettův syndrom. Matně jsem o tom někde zaslechla. Mám dva syny - ten starší desetiletý byl odmala aspirant na ADHD. Sice dobře spal, ale jinak byl neposedný a nesoustředěný až hrůza. V pěti letech jsme byli v poradně, ale řekli nám, že pokud je tam ADHD, tak jen v minimální míře. Je stále neposedný, ale ve škole jedničkář. Navzdory neposednosti je schopen pochytat látku ve škole a nosí samé jedničky. Je nadprůměrně inteligentní. Ten mladší 2,5 letý je podstatně klidnější, ale hrozně ukňouranej. A to mě zaujalo. Proto ten dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
7.3.13 17:40

@Georgi
Jo, tak to máme obě štěstí. S chytrostí dětí. Psala jsem zakladatelce, že není ADHD jako ADHD. Moje dětí taky nemají silné ADHD. Minimální taky ne. Takže dobré.
Když jsme byli s dcerkou u p. psych. tak mě to taky překvapilo. Ona sice řádí se synem (někdy mám pocit, že jich mám doma 10 :mrgreen: ), ale jinak je klidná, jen ukňouraná. Jenže příznaky TS má hodně silné, tak nám p. psych. dala na zkoušku tablety Strattera (nebo tak nějak), že to v některých případech pomáhá zmírnit tiky a netlumí dítě. Jsou to léky pro ADHD. Tiky holce zůstaly a bohužel ve stejné míře, ale byla potichu. Nic ji nerozplakalo (myslím žádný nesmysl), nekňourala… prostě byla zlatíčko. Takže podle mě: Ano, i kňourání může být projevem ADHD. Tak jsme léky vysadili. Je ještě malá.

TS- tady o tom je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2352
7.3.13 18:44

Aha, děkuji za odpověď. My máme jen to kňourání, tak to snad nic nebude. Jen mě to překvapilo. Jinak se nijak moc nevrtí, to je v pohodě. A ten starší se věkem dost uklidňuje. A hodně nám pomohla kineziologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
7.3.13 18:53
@Georgi píše:
Aha, děkuji za odpověď. My máme jen to kňourání, tak to snad nic nebude. Jen mě to překvapilo. Jinak se nijak moc nevrtí, to je v pohodě. A ten starší se věkem dost uklidňuje. A hodně nám pomohla kineziologie.

Máš SZ, ať to tu nezaOTujeme. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1015
6.4.13 20:43

Holky moc vám všem díky za rady a názory. :potlesk:
Byly jsme u paní psycholožky a moc se mi ulevilo. Jsem fakt ráda že jsme k ní šly. Byla úplně v klidu a řekla nám že se jí dcerka zdá úplně v pohodě, ikdyž podle mých očekávání s největší pravděpodobností hyperaktivnější bude.
Veškeré mé otázky se mnou probrala a hlavně mi vysvětlila jak k dcerce přistupovat a to nám oběma asi pomohlo nejvíc, protože jsem víc v klidu.
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
15.9.13 12:50

@Kasna Ahoj, našla jsem tuhle starší diskuzi, zajímá mě jak je na tom dcerka teď. Nesouhlasím s těmi co psali že je vše ok, ať se na to vykašleš. Mám chlapečka po těžkým zánětu mozku a po atace závažný epilepsie. Progózy zněly hluboce retardovaný, hluchoslepý ležák. Nestalo se tak. Do roka měl hraniční vývoj, teď se srovnal ale je podobný éro jako tvoje dcera :mrgreen: Hyperaktivní, miluje lidi, dobře rozumí ale skoro vůbec nemluví, vzteká se, má poruchu pozornosti a různý jiný zvláštnosti.. Spousta lidí mi říká ať jsem v klidu, nechám ho být, ať jsem ráda že není postižený. Ale já nechci aby měl třeba problémy ve škole až bude větší. Takže každej den trénujeme pozornost atd. Je sice malej ale už teď se na spoustě věcí dá makat. A jak víš, tyhle děti potřebují pořád něco dělat, takže našeho „aktivity“ i docela baví ;)

Příspěvek upraven 15.09.13 v 13:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
15.9.13 12:59

@viveca Naši pozornost potřebují všechny děti, i ty zdravě narozené, i děti s problémem. Není třeba dělat speciální aktivity, ale věnovat se dítěti jako celku a rozvíjet jeho schopnosti přirozeně.„Vykašlat se“ na jakoukoli péči by nepomohlo žádnému dítěti. Zajímavé je, že děti narozené s postižením nebo vadou bývají na začátku školní docházky mnohdy před svými zdravě narozenými vrstevníky a proč asi? Protože se jim rodiče více věnují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí