Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky,
labrador je určitě dobrej k dětem nicméně, dům ti moc neohlídá, protože je všeobecně rozšířeno, že jsou to dobráci. My máme zkušenost s boxerem, kterého mají moji rodiče. Je úžasně trpělivej, malýho přijal do smečky úplně bezproblémů, když ho Mikuláš tahá za uši, nebo mu cpe prsty do uší nebo do tlamy nikdy se neožene. A když už má malýho evidentně plný zuby tak odejde do jiný místnosti. Podotýkám, že když se Miky narodil, psovi byly už tři roky a nebyl s ním žádný problém. Boxera doporučuji.
Ahoj, přidám se k většině a určitě bych to viděla na Labradora/retrivra. Znám dvě rodiny kde ho u malých dětí mají a je to fakt zlatíčko, který si nechá vše líbit. V tomto bych nevěřila malým rasám… to bývají většinou pěkné potvory…
Komka
PS.: a co takhle kočku? ![]()
Ahoj, přidím svoji trošku do mlýna-všichni tady píšou o velkých psech, já mám malou černou kníračku (je jí 14 let) a strach jsem měla, protože nebyla na děti zvyklá a vlastně 13 let to byla ona, kdo byl mazlíčkem. Nakonec se holky srovnali, Pully je sice trochu nas…, že jí Adina zabírá občas pelech, ale jinak v poho. ![]()
K těm větším plemenům-bratr a bratranec mají oba labradory-kluci jsou dobráci od kosti, oba jsou u baráku a oba neuhlídají ani kočku-akorát, že jsou to strašný pošuci (jednomu je tak 7 a druhýmu tak 5), hlavně, když jim nedáš prostor a dlouhé procházky-holt jsou to lovecký psi
ale k dětem super. Krom toho jsou to chodící žaludky, tak to je taky docela nával.
My bydlíme v paneláku, ale na kraji města, kde to máme do lesa cca 7 min. Shodli jsme se na tom, že kdyby jsme chtěli velkýho psa, tak boxera nebo středního knírače. Boxer je prý opravdu super k dětem, krom toho nemívá tak dlouho pubertu jako třeba labráci, ale zase někomu se nelíbí zjevem. Nám vyhovuje i ten malý knírač, který je mimochodem známý svou neuvěřitelnou loajalitou k rodině, líbí se mi i jeho úprava srsti, že moc nelínají a když, tak je ostříháš a máš pokoj ![]()
Ale souhlasím s názorem, že každý pes je jedinec, zažila jsem na výstavách labradora, co se rval a bulteriéra, který se bál i igelitového pytlíku (mimochodem, o těch jsem taky slyšela, že jsou to chůvy dětí) ![]()
Hlavně vybírejte pečlivě, souhlasím s fenkou, pořádně si rozmysli, jestli budeš mít na výcvik psa čas, protože to je dost důležitý a pak taky čas na pořádné procházky.
Uf, to jsem se rozepsala, ale miluju hafany a kdybych já měla barák, mám jich od každé rasy, kterou tady všichni vyjmenovali, aspoň jeden exemplář-až na to, že nikdo tady nenapsal o bullterierovi a doze (znala jsem jednu a byla hodnější k dětem než malý uštěkaný jorkšíráci) ![]()
Ahoj holky
možná se budete divit, ale my máme doma fenku anglického bullteriéra a psa yorkšíra. Psovi je 7let a na malého (18m) je dost zlý, vzteklý, nevrlý, prostě si nezvykl. Zato fenka, nedám na ní dopustit. Malý jí tahá, jezdí na ní, tahá ji za pysky i za cecíky, strká jí prsty do tlamy a nic. Naprosto klidná. tihle psi mají snížený práh bolesti, takže tohle pošťuchování necítí. Dalo by se říct, že se o malého „stará“. Když upadne, běží ho utišit, když malý něco vyvede, jde se schovat, protože si myslí, že dostane taky vyhubováno. Je neskutečný mazel, ale výchova je náročnější. Umí, naučí se, ale jsou děsně tvrdohlaví.
To jest naše zkušenost.
Ahoj Ivana
AHojky,
naši mají doma zlatého boxera a můžu jedině konstatovat, že k malému je naprosté zlatíčko, nechá si líbit cokoliv, nosí mu balónek nebo hračky, malý si s ním hraje,visí mu na krku,bacá ho, dělá mu malá a pes je naprosto v klidu, má malého moc rád. Ale já osobně si myslím, že je to spíše o povaze každého jednotllivého psa, určitě se u každé rasy člověk setká s „hodným“ i s „nehodným“ pejskem…
Veronika
ahoj!
my mame doma SARPEJE ,meli jsme teda nejprv psa,potom ditko,ale musim rict,nikde neni napsano ze pokud je ta nebo o na rasa psa vhodna k detem, musi to platit pro vsechny jedince…Ostatne rika se ze vyjimka potvrzuje pravdilo..
Podle me si pes na dite musi zvyknout, ne kazdemu psovy je kricici dite,ktere na nej neustale natahuje ruce vhodnym kamaredem.
O sarpejich rikaji ze jsou super vhodni pro deti,ale te nasi fence se nikdy deti moc nelibili..ALE zvykla si, dulezite je davat psovy pozornost stejne jako diteti,aby nezacal zarlit.A od zacatku ucit dite aby respektovalo psa a ze pes neni ziva hracka..
NApr. nase fenka ma ukryt pod stolem,kam se snazim lindu naucit nechodit,protoze tam chce pes spat a nebyt rusen.
TAKy je potreba diteti vysvetlit jak ma psa hladit a ze ho nesmi kopat a tahat.Pes to muze snaset,ale jak si muzeme byt jisty ze jednou jeho trpelivost pretece a dite kousne..?Je treba mensi deti nikdy nenechavta dlouho bez dozoru se psem samotne..
Moje fenka leccos vydrzi,ale kdyz uz toho ma dost zavrci,linda to samozrejme nechape,a smeje se-v tom pripade jsem u toho ja a musim ji vysvetlit ze to nesmi,ze pejsek nechce.
PODLE ME se k detem hodi i misenec,nebo jakykoliv pes pro zacatecniky(psi jako BRAZILSKA FILA;PITBULOVE;jsou pro lidi s urcitou zkusenosti..)
TERIERI jsou pomerne zivejsi a maji vysoke naroky na pohyb, s detmi si vyhraji…na rozdil od takoveho buldoka,ktery v rucitem veku nevyleze ani do 1patra..
Posledni dobou jsou jako rodinny pes hodne popularni plemena ZLATY RETRIVER nebo LABRADORSKY RETRIVER
LABRADOR je velice trpelive plemeno psa,je to snad nejlepsi pes vhodny na vycvik pro slepce,ale takova stenata projdou mnoha testy a vycvikem a ne vsechna stenata jsou vhodna por tyto ucely,tudiz LABRADOR je opravdu velice vhodny k detem,ale muzeme najit i stene ktere deti rado mit nebude…
CESKEHO STRAKATEHO PSA ma moje kamaradka, je dost narocny na pohyb,ale hodny,pritulny pes a dobry hlidac
NEMECKEHO OVCAKA bych nedoporucovala,nema velkou trpelivost a na stari jsou nervozni
BOXER ma ho jedna znama,maji fenku a s detmi si rozumi,jako hlidac je dobry..
jeste bych podotkla,ze kazdy pes chce travit se svoji rodinou cely den,zadnemu psovy se nelibi byt venku a pokud se rozhodneme ze pes bude na zahrade, je dulezite mu venovat pozornost,kazdy den alespon par hodin se mu venovat, ucit ho neco,hrat si s nim.
POkud bude pes sam,zavreny v nejakem boxu nebo na kousku zahrady,cely den za nim nikdo neprijde, je potom tezke rict jakou bude mit povahu..
POdle meho nazoru,pokud mame doma stene,kteremu se venujeme,ucime ho neco,davame mu najevo ze jsme jeho „rodina“,vyroste z nej hodny a mily pes,ktery ma rad deti, hlida dum jeho rodiny a je nam verny az do smrti…
Zadne stene se nerodi problemove, zalezi jen jake bude mit zkusenosti..,podle toho se pak utvari jeho charakter;ostatne plati to i pro lidske jedince..
jeste me napadlo..
PRED nekolika lety bylo v cesku velice popularni plemeno KOKRSPANEL , jako rodinny pes,spousta lidi s malymi detmi si jeho pvahu chvalila
na konec posilam fotku nasi holcicky lindy, naucila se s AJOU chodit! ![]()
http://rodina.cz/…um/photo.ASP?…
AHOJ a dobry vyber
![]()