Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Elizo když jdete ven, tak venku klučíka přebaluješ?
My chodíme v kuse tak na 2-3h, takže sebou žádné pleny netahám. Myslíš, že na ven by šly kalhotkové vlňáky? Občas dávám ty barevné od Ivušy, teď už ale provlhávají a potřebují naimpregnovat.
Myslela jsem, že už na malou žádné gatě kupovat nebudu, ale přes den přebaluji převážně do čč a vv a BL Fix XL, které mám dvoje jsou na čč dost velké, takže se jí pleny posunují dozadu a Imse organic provlhávají, takže na ven jí je nedávám. Tak si říkám, že se to asi ještě vyplatí koupit nějaké menší gatě na čč a váhám mezi kalhotkovými vlňáčky (uvažovala bych asi o BI nebo Loveybums) a PUL gatěmi, ale nevím jaké.
Myslela jsem si Bummies, možná Fox, prý tolik neprovlhávají. Gatě od Popo vůbec neznám. Ty PUL bych chtěla, aby uvnitř měly PUL překrytý látkou.
Ahoj tady moc nechodím, spíš jsem nakoukla - chodím na rodinu a BC ale vidím že řešíte provlhávání u Imse organic - stačí je natřít lanolinem a budem to uplně ok … natřít normálně neředěným lepivým lanolinem ty vnitřní švy i ten kanýrek - ty rantlíky kolem nožek a nepustí to nic - můžete to tak i dva krát třikrát vyprat a až pak znova mazat .. tváří se to že to lepí , ale dáte jednou dvakrát na kalhotovku a vsákne se to - za dva dny to už ani není vidět že to bylo mazané, ale drží to. Já mám Imse nejraději ze všech PUL - ostatní mi příjdou děsné
proto jsem se jich nehodlala vzdát - i když téměř pořád jeden na vlňákách…
Eliza píše:
Tak oni asi každé kalhotky co jsou prodyšné budou provlhávat, nijak bych se toho nelekala. Bummis provlhávají když je opravdu hodně mokrá plneka. Mně to nějak moc nevadí, prostě mám hodně kalhotek. Spíše by bylo divné, kdyby nikdy neprovlhly![]()
.
Na tom něco bude… Mě jen mrzí, že už …
Taky mám Imse organic ráda, vyhovují mi střihem, ale impregnovat každých 14 dní se mi moc nechce, protože nestíhám spoustu věcí i tak. Já je impregnuji tak, že si rozpustím trochu lanolinu v teplé vodě a přikápnu prášek na vlnu a pak potřu prostředek gatí. Dost věcí si dělám doma - kosmetiku, pečivo,…Co je hezky jsme pořád venku, jsem ráda, když nacpu nádobí do myčky, stihnu ukuchtit oběd a zase frčíme ven. Takže bych ráda prodyšné gatě, ale téměř bezúdržbové. To už asi jít raději do těch vlňáčků co?
Já někdy chodím pryč na celý den, takže jsem dost ocenila ty 2v1. Před tím jsem s sebou tahala mnohem větší pytel.
Ajule, chodíme ven v těch vlňácích, podle mě jsou na léto ideální, pokud provlhnou, tak rychle uschnou (i na těle). Pokud jezdíte v kočáře, tak na látkovky doporučuju ovčí podložku do kočáru, uschne na ní i mokrý zadek
.
Fox provlhávají méně, ale mně stejně vadí když jsou ty klahotky cítit močí, takže je peru docela dost často. Taky jich mám fakt hodně, raději nepočítám kolik stály ![]()
schválně zkusím spočítat -
dvoje vlnáky natahovací Popoliny (L, XL)
jedny zlatíčkovské L
vlňáky zapínací BeeHinds
dvoje dlouhé z MMB
jedny krátké z MMB
Fox IV
2× IV Organic
1× SW PUL - L
2× Bummis L
Takže 13 kalhotek, to je teda síla
. A stačí mi tak akorát. Je fakt, že ale téměř vůbec nepoužívám jednorázovky a snad většina vydrží i na další dítě.
Tak koukám, že se svými šestery kalhotkami, z nichž natahovací Popo má jen na noc jsem vlastně minimalista
.
Mám 2ks BL Fix XL, 1ks IV organic, MMB natahovací vlňáčky, natahovací Popo a doma šité fleece kalhotky(taky se nedají dát na moc dlouho, spíš záložní).
Natahovací dlouhé vlňáčky od Ivušy mě moc lákají, ale pořídím je spíš až na mimíse, protože to neřeší jak chytit čč narovno na běhající dítko. Takže asi pořídím kalhotkové vlňáky BI nebo Loveybums.
Kdybych chtěla nějaké PUL, uvažovala jsem o Fox nebo Bummies. Ty Bummies máš L? Na netu píší, že jsou na děti 14-18kg, nebyly by jí zase velké? Na kalhotovky je potřeba volnější a větší gatě, ale na čč ne. Myslíš, že by stačili M?
Poraďte, mám jít raději do vlňáčků? A jaké jsou lepší, BI nebo Loveybums?
No a to jsem ještě nezmínila 4× BM a jedny doma šité fleecaky u báby
..
Mám L, taky jsem se trochu bála velikosti, ale nelituju. Jsou hodně variabilní a myslím, že M by nestačily (zeptej se Pimpy, ta kupovala M a říkala že na 2leté dítě byly tak tak). Pimpa dává M už na malé mimčo (je to v galerii), takže to je asi ideální velikost, která by s trochou štěstí mohla vydržet do konce plenek. Pokud bys používala jen čtverce, asi bych šla raději do M, přeci jen jsou volnější.
K těm zapínacím vlňákům-
zkusila jsem (v různých velikostech) jich už dost:
nej jsou pro mně zatím IV - tenké, nepropustné, sedí, trvanlivé
BeeHinds- trochu měkčí materiál, ale dobře sedí, a mají dobré zapínaní
BI- nějak mi nesedly, mají moc široké zapínání, na noc dobré, ale na běhání moc nebyly- padaly
Disaní - ty neseděly vůbec
poznámka: čistě subjektivní hodnocení
To jsi mě tedy nahlodala. Projížděla jsem BC ohledně vlňáčků a BI docela chválili a navíc tam mají přímo psané že tam mají nějakou kapsu pro čč a vv. Měla jsi ty na patentky? Ty na sucháč docela drbali.
Imse mělo ohlasy i negativa, ale chápu, že každému dítku sedí jinak. Ale možná pouvažuji i o nich.
Díky moc
No já měla na sucháč, taky bych příště už brala jen patentky..
Vzhledem k tomu, že Imse jsou prý vyprodané u dovozce, dopadne to spíš na BI na patentky. Takže sem pak hodím reference. Doufám, že brzo.
Dneska jsem z nouze musela použít ty nové eko plenky Alana z DM a normálně ony protekly
. Ne po stranách, ale prostě po celé ploše. Byly teda hodně nacucaný, ale stejně. Kupodivu mě to vůbec nevadí, spíše naopak, protože je vidět, že tam není nějakej hnusnej igelit.
Já jsem je včera viděla v DM v centru v Ostravě, vycházejí na 5,6 za kus, což mi nepřijde taková hrůza. Ale nekoupila jsem, už jsem tu psala že mám zásoby těch neeko, které nám vydrží pravděpodobně do konce plenkovacího období
![]()
A fakt mi ty Bumisy provlhly v noci, přes den ne. Dávám mu na noc 2 čč a 2 - 3× přebalujem. Je dost učuraný ![]()
Knoflice to znám, náš chlapec přes noc vycucne klidně i dvě flašky něčeho. Donedávna jsem přebalovala taky několikrát za noc.
Jediné co to u nás přežije noc bez úhony jsou vlňáky s Popoliny Two size bambus. Sajou výborně, ale schnou ještě déle. Ale stejně asi budu muset začít zase přebalovat, kluk se ráno bud dost brzo a dneska jsem shodou okolností přišla na souvislost s mokrou plenou..