Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9262
21.7.08 10:15

jamap Noo tak já na novorozeně doporučuji čtverce (klasické látkové plenky co měly naše mámy jsou úplně nejlepší). A skládat na novorozenecký sklad (vysvětlený třeba na www.mamaja.cz). Mě se to osvědčilo a na cesty a na noc BabyLucy bambusky. No ale chce to obhlédnout.
No kdyby jsi měla zájem můžu nabídnout svůj arzenál k okouknutí (koukám že jsi taky z Ostravy). :wink:

No nic pídě už natahuje v postýlce tak mizím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
21.7.08 10:30

No o tom, že to řeším moc brzo, slyším z každé strany.
Jenže, když si představím ty finanční vydání, co na nás čekají, tak chci nakupovat průběžně už teď.
Vím, že asi málo která mamina, měla pro případ otěhotnění nachystaných někde bokem 20-30tis na výbavu. Jenže my nemáme finanční rezervu, já už jsem dlouhodobě na nemocenské a navíc musíme na chalupě spravit střechu (cca 50-100tis.) na což budeme muset brát úvěr atd…Né, že bych si myslela, že je to konec světa nebo že dost maminek na tom není ještě hůř…ale jsem z toho všeho pěkně nervózní. Nechci, aby náš potomek trpěl nepohodlím a tím, že si to zrovna nemůžu dovolit. Takže se snažím si vše zajistit předem a pokud už né rovnou koupit tak aspoň zjistit kolik si mám na to odložit. Ono lidí od kterých by jsme mohli něco dostat darem nebo z druhé ruky by na jedné ruce spočítal, takže mi je jasné, že drtivou většinu budeme s manžou pořídit sami. (No někde v podvědomí mi je jasné, že to nějak zvládnem. A taky, že to ani není taky problém, jak si představuji…ale vysvětlete to těhulce :-D Rozumově chápu, že jsem v pohodě, že se nic extra neděje…ale uvnitř to tak nějak furt nemůžu pochopit)

Takže, zatím jak jsem procházela diskuze, tak to vidím na klasické čtvercovky (nějaké kvalitní) se separačkou a svrchní kalhotky. Říkám si, že s těma čtvercovkama to nemůže být až zas taková práce…ono naházet to do pračky zabere 5 minut a pověšení též, a skládání+žehlení…hodinku večer u televize…pokud si udělám rituál a každé ráno dám vyprat, tak se mi to nebude ani kupit a mělo by to být v rozumném časovém rozmezí. Navíc s použitím separačky, by mělo odpadnout máchání - předeprání a tím, že budu prát každý den, tak nemá smysl předčišťovat skvrny (namáčet - i když na to denní skladování dám klidně kbelík s vodou).

Říkám si, že na noc bych používala kalhotky „all-in-one“ nebo plenkové kalhotky se svrchními s nějakou dobrou savou vložkou a separačkou. Chci, abych nemusela dítě budit kvůli přebalování, tzn. pokud se nevzbudí samo na kojení/přebalení tak, aby plena vydržela, co nejdéle.

Takže nový dotaz, používáte některá tento „model“ jaké s tím máte zkušenosti, výhody, nevýhody?

Díky všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
21.7.08 10:41

IvaV - DÍKY! Koukám, že než jsem sesmolila svůj dlouhý příspěvek, tak jsi byla rychlejší. Koukám, že jsem se dobrala ke stejnému závěru, jako je tvé řešení! Což mě těší dvojnásob - aspoň mi ještě zůstalo něco logického úsudku :-D

Ještě se zeptám, je lepší používat čtvercové jednovrstvé nebo vícevrstvé pleny? Koukám, že v tom cenově není až tak velký rozdíl…ale funkčně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
21.7.08 13:01

Jamap, já jsem také z okolí Ostravy, klidně přivezu ukázat vzorky.

Jen jsem ještě chtěla dodat, že na mimibazaru se dají sehnat plínky z druhé ruky za dobrou, někdy až skvělou cenu.

Bereš to rozumně, pomalu každý měsíc pořídit něco, rodinnou kasu to nezruinuje, zvyšuje to těšení :wink:

Osobně si myslím, že mi nikdy dítě nebudila mokrá plena, ale hlad, protože když jsem ho kolikrát chtěla přebalit, tak jsem zjistila, že je suchý. 8) Zezačátku jsem dávala taky dvě čč složené na třetiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
21.7.08 16:26

Čtvercovky jsou skvělé, šla bych do nich znova. Investovala bych ale do dobrých kalhotek (žádný igelit).
Já bych řekla, že malé mimi toho až tolik moc nepotřebuje, hlavně dobré a laskavé rodiče. :D Zní to trochu jako klišé, ale podle mě je těch spousta věcí co dítě potřebuje jen vliv reklamy. Na to jsem přišla sama po porodu, předem jsem totiž skoro nic nekupovala a dost jsem se bála co všechno budeme „muset“ zařizovat a pořizovat :D . (to jen abych tě uklidnila)
U těch látkovek bych začala co nejdříve, později si na to děti hůře zvykají. Náš chlapec si zase natolik navyknul na látovky že jiné nesnese (což je někdy na castách trochu problém :) ). Všichni mě od látkování (čtvercovky) odrazovali, ale nakonec jsem se divila jak je to snadné a pohodlné. Žádný stres že dochází plenky apod. Jednorázovky jsem používala asi týden, než jsem se aklimatizovala, a pak to přišlo samo.

Osobně mi nějak více k srdci přirostly čč než výcevrstvé, ale to je skutečně individuální, i vácevrstvé jsou dobré.

V noci - po každém kojení jsem přebalovala, nikdy se mi dítě nevzbudilo kvůli mokré plence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
22.7.08 09:14

jamap, myslím, žes to nastudovala dobře… :) ten systém, cos uvedla, je perfektní… čč taky používám, i když hlavně z finančních důvodů, jinak bych teď měla jen bambusky baby lucy a natahovací vlňáky merino. Ale ono i v té rozmanitosti, co mám doma, je krása, člověk je donucen přemýšlet :) , takže musím uvažovat, že vícevrstvé mi jdou k flísákům a ne k natahovačkám, že k baby lucy nepotřebuju snapi sponku a čtvercům jo :) …

doporučuju čtverce imse vimse 100g, 80×80cm, jsou poctivé
a taky nějaké prodyšné gaťky, ať se ti mimi nezapařuje
jo a po šestinedělí se na žehlení čtverců vykašli, teda pokud si v žehlení nelibuješ…
no a taky separačka nezachrání plenku vždycky, zvlášť když mimi kadí rezavou vodu, jako to moje :)

ještě čtverce a vícevrstvé, pokud čtverce neskládáš na různé sklady (novorozenecký, na draka), tak je to prašť jak uhoď… jenže čtvercovku můžeš poskládat, omotat kolem mimina a vytvoříš se sponkou vlastně kalhotovku, to je výhoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
22.7.08 10:47

Imse čtverce taky vřele doporučuji. Cena není nijak šílená a je to opravdu veliký rozdíl oproti obyčejným plenkám (jsou trvanlivější, měkčí, bio). Ad žehlení - žehlila jsem když jsem měla chuť nebo když byly plenky obzvlášť hrubé od praní. Jednou za čas je to dobré, opravdu to uhladí vlákno, což je dobré zvláště při opruzení.
Separačky jsou podle mě skoro zbytečné dokud nemá dítě tuhou stolici. Na druhou stranu přemáchnutí té kojenecké stoličky není žádná hrůza ( a to my kakali několikrát za den).
Svrchní kalhotky - jsou dobré (nebo aspoň mnohem lepší než klasické igelitové) všechny od Popoliny, Baby Lucy, Bambino mio, Imse Vimse atd. atd..
Pokud jsi šikovná, můžeš si lehce uplést vlňáčky, ušít flísáky. Tím se dá určitě hodně ušetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
22.7.08 11:08

Ahojky myslíte od Imse Vimse čtverce bioflanel nebo mušelín? A jaký rozměr je nejlepší na novorozenecký sklad - případně na sklady na kluka? Nějak se mi nechce kupovat ty malé rozměry…příjde mi, že větší jsou lepší…víc plochy - víc využití… je to tak?

Jinak díky za všechny rady, zvedá mi to náladu :-)

Kolem mě jsou bohužel všechny maminy co používají jednorázovky a když se zmíním o tom, že chci aspoň částečně látkovat (kdybych to prostě nedala, tak se z toho nezhroutím - ale zatím mi to přijde jako bezproblémové…uvidíme po porodu) tak na mě koukaj jak na vola a všichni mi vysvětlují jak jsem hloupá a že tím budu okrádat dítě o čas, že oni používají jednorázovky a nemají s tím sebemenší problém (opruzené děti a pod.) a to že je to neekologické je sice taky štvě…ale, že na výrobu pracích prášku a elektřiny (praní) jsou další zdroje znečištění co se do těch porovnání nezapočítávaj a že to podle nich pak vyjde úplně stejně…a že si radši připlatí, než by měli investovat ten čas do látkových plenek a můžou se věnovat dítěti a takhle furt dokola…

Mě osobně vůbec nevadí, že nechcou používat látkové pleny. Je to každého věc…ale spíš mě deptá, že nedokážou nechat žít někoho, kdo vybočuje z davu…mě když už nic jiného tak tátkové pleny přijdou takové osobnější a mateřštější a zvolila bych je i kdyby stáli +- jako jednorázovky…prostě jen pro ten pocit, že vlastnoručně a s láskou připravuji něco pro své miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
22.7.08 12:06

jamap, ty plenky imse jsem myslela mušelín… a menší rozměr než 80×80, ten je dobrý tak na vkládačky, menší plenku neomotáš kolem většího dítěte…

mi ty udivené pohledy na moje dítě v látkové pleně nevadí, moje důvody byly spíš finanční, ale zjistila jsem, že látkování je zábava, taky je tvůrčí a jak píšeš, je osobnější a mateřštější a když je některá mamina i zručná, že si třeba plenky a gaťky vyrobí sama, tohle všechno se ještě vystupňuje.

přiznám se, že v šestinedělí jsem měla jednorázovky, ale hned, když jsem si trošku zvykla na ten kolotoč, najela jsem na zkoušení látkovek. Teď, když už vím, která bije, látkovala bych hned, při prvním jsem byla ze všeho vykulená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
22.7.08 19:20

jamap to jsi napsala opravdu moc krásně :D .
Myslím, že horlivé zastánkyně jednorázovek nemají pravdu, ale respektuji jejich rozhodnutí. Pro mě je opravdu velmi důležité, když vím, že po mém dítěti nezůstane na skládce 2 tuny nerozložitelného odpadu. Ta trocha energie na výrobu pleny a praní se mnohonásobně vrátí tím, že se dají používat opakovaně a nadále již životní prostředí nezatěžují. A neuvolňuje se z nich žádná chemie. Musím říci, že představa, že balím dítě vlastně do ropy :oops: mi připadá dost divná. Omlouvám se za ekologickou vložku.

Ještě k tomu nočnímu přebalování. Neříkám, že se tvoje mimi nebude chovat jinak, ale mě malá kadila každé kojení, takže jsem jí přebalovala po každém kojení ve dne v noci. Proto plánuji hlavně ty čč a vv na počáteční měsíce a pár kalhotovek k doktorce a na cesty. Asi bych spíš koupila meně savé kalhotovky na začátek a o 1-2 gatě víc, než All in one. Ale třeba ti dítko v noci vůbec kadit nebude.
Jinak dobře se nakupuje i tu :wink: . Všechny pleny z druhé ruky mám odtud.

Jedna zasloužilá maminka pěti dětí dokonce řešila praní plen tak, že bez máchání, přepírání hovínek,… je šupla do pračky a vyprala.
Já jsem pleny máchala klasicky ve vaně (ve vodě po koupání malé), ale teď bych si to usnadnila mácháním v pračce, což mě tenkrát vůbec nenapadlo :oops: . Pleny byly žehlené (mám tchýni co miluje žehlení, tak jsem měla o práci méně) jen v šestinedělí, pak už je to zbytečné. Prala jsem na 60st, občas vyvařila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
23.7.08 12:34

Ahoj holky, máme 14 denní holčičku a látkujeme, takže se chci poděli o zkušenosti (zatím poměrně chabé :lol:).

V porodnici jsem měla Moltexky, protože jsem se zařekla, že kvůli mému dítěti nepadne ani jedna plastiková jednorázovka :twisted:

Od příchodu domů už používáme látkovky a na noc Moltexky (už docházejí, mám koupený balík Alana z DMka). Ty Moltexky na noc proto, že látkovek je málo, zatím jsem se nedostala do města dokoupit další a taky proto, že je to přecejen o něco rychlejší na přebalení a já u toho v noci poněkud usínám :lol:

Látkovky teda používáme BabyIdea zavazovačky (jako vložka zatím postačí vícevrstvá plínka), pak mám jednu Popolinku vícevelikostní a podle ní jsem našila asi 11 vlastních (bez suchých zipů, na Snappi sponku a bez všitého savého jádra, ale s takovým tím „chobotem“, co je na jedné straně přišitý k plínce a poskládá se dovnitř). Materiál těch mých – zvenku flanel, zevnitř froté, chobot froté, gumičky kolem noh a vzadu. U těch mých je nevýhoda, že se mi zdají o dost hrubší než třeba ta Popolinka (ta je bambusová), ale ne o moc víc než ty BI zavazovačky. Jejich výhoda naopak je, že schnou dost rychle, cca stejně rychle jako BI zavazovačka. Do všech zmíněných plínek ještě používáme viskózovou separačku.

Malá měla při narození 3230g, teď má 3500 a všechny zmíněné plínky jí sedí dobře.

Jako svrchní kalhotky používám vlňáky vlastní výroby, šité ze 100% vlněného flauše, který jsem si nabarvila na oranžovo a růžovo. Zatím se osvědčují. Potom mám od tchyně troje ručně pletené vlňáky, ale ty se mi zatím zdají moc velké (respektive moc vysoké).

Frekvence přebalování – malá celkem ublinkává, tak přebaluju PŘED každým kojením, což má tu nevýhodu, že kadí obvykle během kojení a je v tom tím pádem ty 2-3 hodiny do dalšího… Těsně po kojení si ji fakt přebalit netroufám a budit ji mezi kojeními je mi zas líto. Tak nevím, jak to líp řešit.

Praní – používám separačky, takže na plínkách nejsou pevné složky hovínek, jen ta „voda“ z nich, takže před praním nemáchám a rovnou to peru na 60 spolu s dalším světlým prádlem. Používám mýdlový sliz a fleky zatím nezůstávají. Vzhledem k nedostatku plínek peru zatím každý den.

Manžel přebalování s látkovkami zvládá v pohodě (dokonce je i někdy dává prát, věší a skládá), když jsem v těhotenství šila plínky, byl nadšen:) Celkově se v této problematice naprosto shodujeme a při reklamách na pampersky se super pružnými pásky jen kroutíme hlavami :lol:

Dotaz na zkušenější – když používáte čtvercovky (jedno v jakém skládání), kolik do nich ještě dáváte savého materiálu navíc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
23.7.08 14:47

Ivuska Já skládám v novorozeneckém skladu a cpu do toho jen froté žínku 30×30 z Ikea. Jak byla malinká tak to v pohodě stačilo na dvě hodinky teď teda když chci na dýl jak na hodinu tak jakoukoliv vkládačku nebo ječtě jeden čtverec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
23.7.08 14:48

Já jsem do dvou nebo třech měsíců dávala jednu plenku složenou narovno na osminy a pak asi do půl roku dvě.
S tím přebalováním po a před kojením, si vzpomínám, jsem měla podobný problém. Myslím, že jsem to pak dělala tak, že jsem mela na přebalováku polštář kde měl kluk hlavu aby byla jako vyvýšená a snažila jsem se přebalovat tak aby mu zadek moc nezvedala. No ale se zavazovačkama by to šlo asi blbě. Asi proto jsem zpočátku používala ten nejjednodušší způsob - kalhotky a do nich narovno složený čtverec - je to rychlovka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
23.7.08 17:52

ivuska.h - to jsi teda šikovná, závidím.

Já jsem si zakázala chodit na mimibazar, ale dneska už jsem to nevydržela a koukla a právě jsem tam narazila na maminu, co prodává plínky, co ušila sama za 60 kaček, úplně nové, froté - celkem 4, no všechny už měla zadané 8)

Vlňáčky jsem zprovoznila, ono to tolik nevadí, že nepruží jako před tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.7.08 11:45

ivusko předně gratuluji k úspěšnému látkování :potlesk: .
My měli doporučení široké balení, takže malá měla 3 čč, teď bych to řešila jednou vv a jednou čč. Po úspěšné kontrole na kyčlích jsem dávala 2čč.
Froté žínky 30×30 z Ikey používám taky jako tenkou vycpávku třeba do nočních plen, nebo do vv, když vím, že je potřeba, aby to vydrželo déle. Jinak skvělá savá vložka je bamboo hour, ale je poněkud dražší (myslím, že se vyplatí, ale froté žínky poslouží taky dobře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure