Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
holky díky ![]()
ještě k tý sterilitě - ne já nemyslím, aby byly plínky vysloveně sterilní, to taky v domácích podmínkách nejde, žehlením se pouze dezinfikují (fyzikální dezinfekce), neboli zbavují většiny choroboplodných zárodků.
ale právě že v pračce se mohou zadržet fekální bakterie i jiné bakterie, protože samozřejmě na všechno prádlo používáme jednu pračku, i na dospělácký trenky, ponožky, kalhotky, tátovy montérky, prababiččiny počůraný kaťata… ![]()
no ale je pravda, že sušičku mám a používám.
ale furt mi nějak neleze do hlavy to nežehlení plínek pro čerstvý mimino, jsem tak nějak naprogramovaná na to žehlení
![]()
obrazek píše:
holky díky![]()
ještě k tý sterilitě - ne já nemyslím, aby byly plínky vysloveně sterilní, to taky v domácích podmínkách nejde, žehlením se pouze dezinfikují (fyzikální dezinfekce), neboli zbavují většiny choroboplodných zárodků.
ale právě že v pračce se mohou zadržet fekální bakterie i jiné bakterie, protože samozřejmě na všechno prádlo používáme jednu pračku, i na dospělácký trenky, ponožky, kalhotky, tátovy montérky, prababiččiny počůraný kaťata…
ale furt mi nějak neleze do hlavy to nežehlení plínek pro čerstvý mimino, jsem tak nějak naprogramovaná na to žehlení![]()
Tak pracku obcas prozen octem a mas to. Ja to teda fakt neresim, zijem vsichni. Nejmladsi byl od narozeni na latkovkach. zehlila jsem jen ctverce a jen proto, ze se mi to libilo ![]()
A pres leto ty pliny staci vyhodit na slunicko a efekt je stejny. Ja teda nevim, jestli to muze mit nejakou souvislost, ale kamoska, co vsechno desinfikuje, zehli atd. ma kazdou chvili problem s nejakou srajdou, cela rodina. U nas je to jednou za uherak (za tech 7 let asi dvakrat a to jsme nekde lapli strevni chripku), pocitam, ze jsme odolnejsi a mozna i diky ty nesterilite ![]()
obrazek píše:
holky díky![]()
ale právě že v pračce se mohou zadržet fekální bakterie i jiné bakterie, protože samozřejmě na všechno prádlo používáme jednu pračku, i na dospělácký trenky, ponožky, kalhotky, tátovy montérky, prababiččiny počůraný kaťata…
ale furt mi nějak neleze do hlavy to nežehlení plínek pro čerstvý mimino, jsem tak nějak naprogramovaná na to žehlení![]()
Br,,tak jak jsi napsala o těch fekálních nečistotách, tak mě nadráplo
.
…No můžeš žehlit, samozřejmě, ale prostě to fakt prý není nutné. Navíc do posledního máchání já valím ocet, tak snad to trošičku dezinfikuje..ikdyž na to množství vody nevím..Tak holt pračku častěji projeď lázní s octem a je…Občas to dělám. Celý litr octa a operu na 90st.
Pokud ale chceš žehlit a prát na 90st, tak pak doporučuji klasické čtvercovky, Imse Vimse flaneky nebo froté a dokonce Imse Vimse inzeruje i u svých AIO plen, že se na 90 prát mohou. Myslím že i u vícevrstvých plen by teplota na 90měla být o.k. a i Baby Lucy flanelky se mohou na 90 prát. Samozřejmě že pleny se více opotřebovávají, ale měly by tyto teploty vydržet úplně v pohodě ![]()
zelazuzu píše:Oskárek píše:No jo, to já už tady moc nikomu neradím
Ještě bych chtěla napsat takový tip - plenky i vynikajícím stavu se dají pořídit z druhé ruky. Udělala jsem to tak zhruba u poloviny výbavičky, to co se nám osvědčilo jsem si nechala, ostatní s minimální ztrátou poslala dál![]()
, ale také jsem to tak řešila. V těhu jsem na to ale měla spoustu času, takže jsem na netu lovila kousky a pak z nich měla obrovskou radost
Jj, taky si to teď užívám
![]()
Ad pračka, abych pravdu řekla, tak jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, že by se ty fekální nečistoty usazovaly v pračce ![]()
Ale čas od času proženu pračku na 90 s balíčkem (myslím 100gramovým) kys. citronové + dávka perkarbonátu. Myslím, že to přežije jen hodně rezistentní fekální bakterie ![]()
Oskárek píše:zelazuzu píše:Oskárek píše:No jo, to já už tady moc nikomu neradím
Ještě bych chtěla napsat takový tip - plenky i vynikajícím stavu se dají pořídit z druhé ruky. Udělala jsem to tak zhruba u poloviny výbavičky, to co se nám osvědčilo jsem si nechala, ostatní s minimální ztrátou poslala dál![]()
, ale také jsem to tak řešila. V těhu jsem na to ale měla spoustu času, takže jsem na netu lovila kousky a pak z nich měla obrovskou radost
Jj, taky si to teď užívám
Ad pračka, abych pravdu řekla, tak jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, že by se ty fekální nečistoty usazovaly v pračce![]()
Ale čas od času proženu pračku na 90 s balíčkem (myslím 100gramovým) kys. citronové + dávka perkarbonátu. Myslím, že to přežije jen hodně rezistentní fekální bakterie
Jo, to byly dobré lovy plenek
…Měla jsem tak většinu své plenkové výbavy nakoupeno
..A to jsem vždycky lapila krásné kousky
..Jsem hodně náročná, takže jsem jela jen po min. použitých plínách a to jsem se vždycky šíleně těšila na balíčky
..no a tak vznikla moje plenková závislost ![]()
asho co je Vojta, tak jsme ještě neměli střevního něco nikdo, ani on
ale já normálně dezinfekci nepřeháním, to fakt ne ![]()
tu pračku, to je náhoda, že jsem to teď nedávno někde četla, že by se lidi divili, kdyby se dělal stěr z filtru, co je v pračce…
ale máme v plánu koupit novou.
do tý starý dává paní tchýně fakt hrozný hadry, právě že i babičky, tý je 99.
jj, taky pračku občas proženu octem a 90, snad to stačí.
a pak ta sušička a žehlení.
ale tak to už je moje věc, že si přidělávám práci.
až bude malá na světě, počítám, že budeme mít hotovou rekonstrukci, a snad nám vyjdou peníze i na novou pračku ![]()
ty ee bakterie, no je to hnusnej výraz, pardon. prostě e.coli, enterokoky… to zní snad trochu líp
já jsem trochu postižená zdravotnictvím
ale doma sterilno fakt nemáme, to ani omylem ![]()
obrazek píše:
asho co je Vojta, tak jsme ještě neměli střevního něco nikdo, ani onale já normálně dezinfekci nepřeháním, to fakt ne
tu pračku, to je náhoda, že jsem to teď nedávno někde četla, že by se lidi divili, kdyby se dělal stěr z filtru, co je v pračce…
ale máme v plánu koupit novou.
do tý starý dává paní tchýně fakt hrozný hadry, právě že i babičky, tý je 99.
jj, taky pračku občas proženu octem a 90, snad to stačí.
a pak ta sušička a žehlení.ale tak to už je moje věc, že si přidělávám práci.
až bude malá na světě, počítám, že budeme mít hotovou rekonstrukci, a snad nám vyjdou peníze i na novou pračku
ty ee bakterie, no je to hnusnej výraz, pardon. prostě e.coli, enterokoky… to zní snad trochu líp![]()
já jsem trochu postižená zdravotnictvím
ale doma sterilno fakt nemáme, to ani omylem
No koukam, ze mame ty prtatka dva dny od sebe ![]()
Bakterie máš všude, to by se člověk zbláznil, kdyby to měl furt řešit. Opravář na pračky mi řekl, že fakt stačí jednou za čas vyprat na 90. Další varianta je ta octová lázeň či kyselina citronová, musí se to ředit. Lepší je prý ocet vinný, který neobsahuje barvivo karamel (kvůli nějakým součástkám v pračce). Já jsem si pořídila speciální deinkrustátor, je český, ekologický a užívá se v prádelnách, čistí usazeniny v pračce, ve kterých se to právě drží. (www.dongemini.cz).
HELP! Čím dostanu z plíny mrkev? ![]()
Plínou byla utíraná pusinka. Ten samý dotaz se týká bryndáku a bodýčka a mého trička.
Oblečení peru na 40 navíc ![]()
Bruni mě se dařilo vždy žlučákem, ale co nejdříve po zašpinění.
Bruni žlučák…Pokud neopereš na poprvé, tak na podruhé už snad jo, ale chce to příště nejlépe co nejdřív namazat ![]()
Aha, já se na to vykašlala
Takže hnedka svlíknout a žlučákem, dobrá.
Brunifid píše:
HELP! Čím dostanu z plíny mrkev?
Plínou byla utíraná pusinka. Ten samý dotaz se týká bryndáku a bodýčka a mého trička.Oblečení peru na 40 navíc
Tak to ja neresim, pliny flekate,bryndaky taky, krmim vicemene ve starych hadrech a kdyz krmim v necem jooo peknym,tak si davam jooo bacha,aby si to mala neupatlala ![]()
Bruni pockej az Pavlinka prijde na to jaka je sranda prskat s plnou pusou jidla
to je ted nase nejvetsi zabava…
Já se z toho nehroutím, nové věci na sobě nemá, bryndákům je 20 let, takže katastrofa to není.
Prskání - hmmmmm, tak to doufám, že z plovoučky to pustí mokrým hadrem ![]()
Brunifid píše:
HELP! Čím dostanu z plíny mrkev?
Plínou byla utíraná pusinka. Ten samý dotaz se týká bryndáku a bodýčka a mého trička.Oblečení peru na 40 navíc
Okamzite preprat, nenechat zaschnout. Ja na to jdes dyl, uz to z toho nedostanes…casem se to opere.