Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5009
15.3.12 08:11
M+M+S píše:
rosslyn píše:
Já sliz dělám z jelena/marseiileského mýdla a přidávám prací sodu. Nevím, co je změkčovač žabka, ale ta prací soda se dávkuje podle tvrdosti vody. V Praze máme hodně měkkou vodu, ale třeba mamina má tak tvrdou vodu, že musí dávat všeho jednou tolik. Na 10l kbelík dávám jedno mýdlo a k tomu tak 250g sody (doufám, že si to nepletu) a do pračky na 6kg prádla dávám větší hrnek slizu - zhruba 300ml a k plínám a nebo flíčkatému dvě lžíce perkarboše s TAEDEM. Přes zimu používám sušičku, takžeplíny tvrdé nemám,uvidím, co na jaře…
žabka je změkčovač vody http://drogeriemarket.cz/…ac-vody-400g nebo to má být jiná soda??? 8o 8o 8o

no, já používám tohle: http://www.vbavlnce.cz/…raskova.html buď je tahle lepšípráškováanebo krystalická, ale ta se mi blbě rozpouští :nevim: Vzhledem k tomu, že to prodávají i v bavlnce společně s jelenem, tak jsme usoudila, že z toho se to má dělat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
775
15.3.12 08:17
rosslyn píše:
M+M+S píše:
rosslyn píše:
Já sliz dělám z jelena/marseiileského mýdla a přidávám prací sodu. Nevím, co je změkčovač žabka, ale ta prací soda se dávkuje podle tvrdosti vody. V Praze máme hodně měkkou vodu, ale třeba mamina má tak tvrdou vodu, že musí dávat všeho jednou tolik. Na 10l kbelík dávám jedno mýdlo a k tomu tak 250g sody (doufám, že si to nepletu) a do pračky na 6kg prádla dávám větší hrnek slizu - zhruba 300ml a k plínám a nebo flíčkatému dvě lžíce perkarboše s TAEDEM. Přes zimu používám sušičku, takžeplíny tvrdé nemám,uvidím, co na jaře…
žabka je změkčovač vody http://drogeriemarket.cz/…ac-vody-400g nebo to má být jiná soda??? 8o 8o 8o
no, já používám tohle: http://www.vbavlnce.cz/…raskova.html buď je tahle lepšípráškováanebo krystalická, ale ta se mi blbě rozpouští :nevim: Vzhledem k tomu, že to prodávají i v bavlnce společně s jelenem, tak jsme usoudila, že z toho se to má dělat :nevim:

aha…tak těď fakt nevím… jakej je v tom rozdíl??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5009
15.3.12 08:19
M+M+S píše:
rosslyn píše:
M+M+S píše:
rosslyn píše:
no, já používám tohle: http://www.vbavlnce.cz/…raskova.html buď je tahle lepšípráškováanebo krystalická, ale ta se mi blbě rozpouští :nevim: Vzhledem k tomu, že to prodávají i v bavlnce společně s jelenem, tak jsme usoudila, že z toho se to má dělat :nevim:

Hele, já fakt nevím, možná je to úplně to samý, jenom jiný výrobce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
15.3.12 08:21
M+M+S píše:aha…tak těď fakt nevím… jakej je v tom rozdíl??? :think:

soda je soda.. zabka ma v sobe taky sodu, ale jeste dalsi chemii… slozeni jsem teda na obale nenasla, ale je tam napsano, ze je tam jeste parfem a nejake ionty.. ja ji obcas pridavam do prani, ale dle mne je hlavni nenechat pliny preschnout.

• Citovat
  • Upravit
8651
15.3.12 09:28
M+M+S píše:
rosslyn píše:

V Žabce je hlavní složka soda, ale je tam víc věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14103
15.3.12 12:33

Nedávám nic, prostě jsou hrubší, dítěti to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kdoule
15.3.12 15:47
M+M+S píše:
rosslyn píše:
M+M+S píše:
rosslyn píše:

Holky, prášková soda je na výrobu slizu nevhodná z toho důvodu, že dělá snadněji vápenné usazeniny v pračce (lidi často popisují, že dělá takové šedé blátíčko, které jde setřít z bubnu prstem a samozřejmě taky může zapírat prádlo). Zatímco soda krystalická toto nedělá, prý je rozdíl v té přísadě, která se přidává k práškované. Takže kdo chce úspěšně prát ve slizu, raději jen krystalickou, dá se koupit v běžných drogeriích v pytlících po 1 kg, já kupuju u nás v Tetě dlouhodobě bez problémů.

• Citovat
  • Upravit
Kdoule
15.3.12 15:49

A rozpouštění krystal. sody je snadné, když si ji zalijete v menší nádobce vroucí vodou, rozpustí se za chvilku a teprve po rozpuštění ji přidávám k rozpuštěnému mýdlu…

• Citovat
  • Upravit
5009
15.3.12 16:06

Kdoule

moc díky za radu, tak to se děsím, co jsem provedla pračce :zed: Tak ji mám teď projet octem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kdoule
15.3.12 16:47

Rosslyn,
záleží asi na tom, kolikrát jsi v tom prala? Ono by to v té pračce mělo být i cítit na nahmatání, jestli se usazuje nebo ne, já s tím zkušenost nemám, protože jsem dle dobrých rad použila vždycky jen krystalickou :lol: Ale jestli jsi v tom prala často, já bych pračku octem projela…

• Citovat
  • Upravit
5009
15.3.12 17:00

Cítit - myslíš normálně v bubnu? že nějaký povlak? Teď mám krystalickou už docela dlouho, protože práškovou neměli, ale předtím jsem zase dlouho prala v té práškové. No, to mě zabije…a projet octem, to je na 90°C a kolik octa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kdoule
15.3.12 17:35
rosslyn píše:
Cítit - myslíš normálně v bubnu? že nějaký povlak? Teď mám krystalickou už docela dlouho, protože práškovou neměli, ale předtím jsem zase dlouho prala v té práškové. No, to mě zabije…a projet octem, to je na 90°C a kolik octa?

Rosslyn, jestli sis nevšimla problému, tak bych to snad nechala být, když už práškovou nepoužíváš… Pokud si pamatuju, tak se v diskuzi mluvilo o častějších problémech, neměl to asi každý, vždycky je klíčová ta tvrdost vody. Ale je fakt, že už si to tolik nepamatuju, krom toho, že raději používat krystalickou. Slizím už asi 5 let, tak je to dost dlouho, co jsem si v tom četla…
A ano, když ocet, tak říkají klidně půl lahve přímo do bubnu a projet na 90, já to ještě nemusela nikdy udělat, protože máme extra měkkou vodu, tak třeba tu poradí někdo, kdo běžně octovou očistu dělá. Kolem použití octa na vyčištění pračky taky koluje spousta různých tvrzení, někteří opraváři prý tvrdí, že to pračku ničí, jiní zase toto zcela popírají, no vyber si :roll: Proto bych asi já, když jsem žádný problém neměla, nedělala teď asi nic :oops:

• Citovat
  • Upravit
2064
15.3.12 19:17

Pračku prý nejvíce ničí ty Calgonity a spol :mrgreen: …To mi říkal kamarád co dělá v čističce vod - prý ej to hrozný sajrajt…Ono to pomůže proti vodnímu kameni, ale zas to rozežere i jiné věci. Myslím, že takové občasné projetí pračky octem vůbec nevadí. Já dávám celý litr octa a pustím na 90st - ale dělám to minimálně..Tak 1× za pár měsíců..
Rosslyn a vůbec se neděs, není čeho :-)..Pokud jsi neměla pocit že prádlo a pračka páchne - což opravdu způsobují gely na praní i ten sliz, tak to neřeš..Co se sody týče nevím :nevim: ..Já jinou než od Tierra Verde nemám a to je asi ta nekrystalická a maminy z ní sliz dělají běžně - tož fakt netuším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
15.3.12 19:17

Já používám práškovou už dlouho a ničeho jsem si na pračce nevšimla :nevim: Ale je teda fakt, že peru u tchyně a ta pere v normálním prášku, tak třeba to má vliv :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kdoule
15.3.12 20:00

Je mi líto, já si nemůžu vzpomenout, kde jsem to tenkrát sbírala informace a četla :? Jediný, co si dobře pamatuju, že práškové se dává 3× méně než krystalické, protože má silnější účinek, ale díky tomu přídavku vápníku (tím se nějak dociluje práškové konzistence) to mělo zvyšovat pravděpodobnost zanášení pračky i prádla… Nebylo to jakože všem, ale že ta šance je vyšší…

Možná jsem vzala jako fakt něco, co se nakonec vůbec nepotvrzuje a jelikož jsem práškovou nikdy nezkoušela, tak nebýt této debaty, už bych o tom vůbec nepřemýšlela. Jsem ráda, že to nikomu nic nedělá, nakonec nic důležitějšího v tom asi není :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure

• (3.8) + 225 recenzí