Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky, před časem jsem tady měla dotaz na zasmrádání plínek (dolů přikládám). Takže už vím, čím to bylo. Měli jsme pokažené topné těleso v pračce, prala jsem nejspíš nějaký čas ve studené vodě. Za litr nám to opravili a plínky zase voní
. Tak to jen tak, kdyby třeba někdo měl podobný problém, tak doporučuju zkontrolovat, jestli pračka nahřívá.
opinka píše:
Ahoj holky, přišla jsem si sem pro radu a vidím, že tu zrovna probíráte něco dost podobného: smrdí mi plínky. Ale ne všechny, tak mi to přijde divné. Používám obyč čtverce a mám je jakoby z několika „vrhů“ a paradoxně smrdí ty nejdražší bavlněné, kterých mám jen pár. Je to taková fakt příjemná pevná bavlna, která hodně saje. Je to asi 2 týdny, co jsem začala dávat příkrmy a zhruba od té doby plínky smrdí takovou zatuchlinou, nejvíc to cítím při žehlení (jo, jsem cvok a ještě mě to občas popadne a polechtám to žehličkou) a potom když je malá počůrá. Jenže zhruba před těmi 2 týdny mi i shodou okolností začala trochu blbnout pračka - něco v ní lupe, tak nevím, jestli se tam něco nepotento… Nenapadá vás, čím by to mohlo být, že smrdí jen určitý druh plínek?Díky a látkování zdar!
Holky, chtěla bych vědět váš názor, už nad tím delší dobu přemýšlím.
Já se rozhodla látkovat – hlavně doma, a to kvůli financím. Ale někdy si říkám, jestli ty látkové pleny neomezují pohyb. Mně se to nezdá, snažím se dávat pleny tak, aby zadeček neměl nějak velký a proto přebaluju často. A nezdá se mi, že by se pohyboval hůře v látkové pleně než nahý. Teda taky záleží, jaké má na sobě kalhotky, ale to už se dá vychytat
Jaký na to máte názor vzhledem k tomu, že musíme kvůli rozvoji pohybu cvičit?
zuzu29 píše:
Já se rozhodla látkovat – hlavně doma, a to kvůli financím. Ale někdy si říkám, jestli ty látkové pleny neomezují pohyb. Mně se to nezdá, snažím se dávat pleny tak, aby zadeček neměl nějak velký a proto přebaluju často. A nezdá se mi, že by se pohyboval hůře v látkové pleně než nahý. Teda taky záleží, jaké má na sobě kalhotky, ale to už se dá vychytatJaký na to máte názor vzhledem k tomu, že musíme kvůli rozvoji pohybu cvičit?
Zuzu já jsem měla malou asi od 6ti týdnů v látce. Ve 3,5m se začala otáčet na břicho a další pohyby přicházely samy. Chodit začala asi 14dní po prvních narozeninách. Fakt nebyl žádný problém.
M-a-j-a píše:Ü nás taky tak, neměla jsem pocit, že by dítě bylo kvůli látky nějak omezováno. Vývoj naprosto normální, chodit začala přesně v roce.zuzu29 píše:Zuzu já jsem měla malou asi od 6ti týdnů v látce. Ve 3,5m se začala otáčet na břicho a další pohyby přicházely samy. Chodit začala asi 14dní po prvních narozeninách. Fakt nebyl žádný problém.
Já se rozhodla látkovat – hlavně doma, a to kvůli financím. Ale někdy si říkám, jestli ty látkové pleny neomezují pohyb. Mně se to nezdá, snažím se dávat pleny tak, aby zadeček neměl nějak velký a proto přebaluju často. A nezdá se mi, že by se pohyboval hůře v látkové pleně než nahý. Teda taky záleží, jaké má na sobě kalhotky, ale to už se dá vychytatJaký na to máte názor vzhledem k tomu, že musíme kvůli rozvoji pohybu cvičit?
Pohybový vývoj měla malá snad normální - otáčení na bříško ve 4m, pak hned plazení. Jediný problém který měla že nelozila - plazila se, začala obcházet nábytek, dokonce už se pouštěla v prostoru, ale nelezla. Lozit začala asi 14 dní předtím než začala úplně sama chodit (11m). Jestli za to můžou plíny nebo lenost to ti nikdo neřekne.
Mám dojem, že to se sodou řešily před lety holky na této diskusi , jsou tam pořád prakticky tytéž tváře, tak se zkuste zeptat.
Je to možná jak která soda, ale měla jsem asi před rokem koupenou práškovou na úklid (umývání vany apod.) a připadalo mi, že je cítit podobně jako komerční prášky na praní, což mi vadí
Do slizu dávám pouze krystalickou a postupuji stejně jako Kdoule.
A ad motorický rozvoj - problém v plenkách bych neviděla, vždyť my jsme měli na zadečku daleko větší balík a kolik z nás chodilo v roce nebo dřív (no, já teda zrovna ne
)? Několikrát v této diskusi padlo, že tím, že dítě přece jen musí překonávat větší odpor, lépe „trénuje“. Navíc si myslím, že pokud je s ním správně manipulováno (správné nošení, neposazovat, nepostavovat dřív, než to umí samo, nevodit za ručičky), vůbec nerozhoduje, co má za plenku.
Ahoj holky, mám dotázek. V čem perete plenky AIO jako třeba POP in a podobně? Píšou, že se na ně nemá používat běžný prací prášek, ani soda, nejlépe jen gel z mýdlových ořechů.
Mýdlové ořechy se mi na běžné praní moc neosvědčily, dneska si chci udělat mýdlový sliz (tam je zase soda) a na praní mám persil sensitive.
V čem je teda prát? :-/
Broučkovka píše:
Ahoj holky, mám dotázek. V čem perete plenky AIO jako třeba POP in a podobně? Píšou, že se na ně nemá používat běžný prací prášek, ani soda, nejlépe jen gel z mýdlových ořechů.Mýdlové ořechy se mi na běžné praní moc neosvědčily, dneska si chci udělat mýdlový sliz (tam je zase soda) a na praní mám persil sensitive.
V čem je teda prát? :-/
Peru je v Persilu
anebo v Ulrichu (ale moc teda nepere
).
Aha, takže asi nemá smysl to hrotit
Mám asi jen troje POP in na zkoušku, jinak klasické čtverce.
Ani díky ![]()
Holky,když jsme u toho Persilu…už jsem jednou psala,že mi příšerně pění - už po třetí vytekl přes nádržku na prášek
Mám Persil sensitive gel a peru na 60stupňů. Dávám jen cca 60-70ml
A prostě to pokaždé vypění… Zkoušela jsem stejný program a jiný gel (dala jsem i jiné prádlo,plínky jsem neměla co by byly k praní a čekat se mi nechtělo-a na 60peru jen plíny) a nevypěnilo
Opravář mi říkal,že mám dát méně gelu…ale i tak už jsem dala ještě méně než je nejmenší „doporučené“ množství a vypěnilo…Zas se mi nechce dávat ještě méně,ať to vůbec má nějakou prací sílu:-) Jo a vypění to vždycky až ke konci,před ždímáním…No ke koci - ze dvou hodin a něco zbývá vždy cca 40minut… Nemáte někdo zkušenost?
Jo a dělá DM ten jejich denk mit i na citlivou pokožku-sensitive?
Broki to je fakt divne, mne nikdy zadny gel nikama nevypenil
davam teda ale gel vetsinou primo do bubnu a ne do davkovace. Zkus jeste znovu jiny gel s plenama a uvidis …a u normalniho pradla ti persil nevypeni ven?
Broki, mne to taky hodne peni, ale ven to teda nikdy nevyteklo.
Proste jen v bubnu vidim hodne peny ke konci prani. Ale zas peru pliny vetsinou na kratsi program, cca 1,5h (plus teda davam pred machani). Neni to tim programem spis?
No když jsem prala na stejný program jiné prádlo s jiným gelem tak to bylo ok…takže asi je to tím persilem…S jiným programem si nejsem jistá,ale myslím,že to neteklo - při nižší teplotě. JInak já taky dávám prášek i gel přímo do bubnu…Prý je to tak lepší…No já nevím…Asi budu muset vymyslet jiný gel…Protože méně ho dávat mi příde divné
Ale jaký…Nevíte jestli je ten denk mit i senzitive?