Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@ivuska.h píše:
On ti fakt nesnese žádné ovoce a zeleninu? Jak to pak děláš? Teda mě to naši zas skoro nepozřou, ani kdybych chtěla, ale to je zas jiný problém
On už by teoreticky něco snést mohl, jenže nemám jak to ověřit, bo to nepozře (ještě v 5ti byl ochoten a to byly průjmy tedy pořádné)… Měl by tolerovat dobře vařenou zeleninu, takže polévkovou strouhám a vařím méně než na skus a jí brokolici. Syrové nesní nic, ani okurku. Ovoce nemůže vůbec, ani kompot nebo marmeládu, hned má ekzém kolem pusy a druhý den rudý zadek a průjem. Ještě má problém s droždím, ale pečivo mu nevadí, bohužel nemůže Pangamin, ten bych mu dávala ráda. Vitaminy má v doplňcích (spíš nárazově, jak jsem nebyla extra přesvědčená o přínosnosti umělých, ale jak klesá naděje na přírodní, tak co už jiného), několikrát ročně kůru probiotik. Určitě to není ideální, ale zase si říkám, dřív lidi taky neměli pestrou stravu - stran materiální bídy, hůř než oni na tom podle mě není. Nenadělám s tím nic ![]()
@Teri88 píše:
Jinak to nadšení z minima jednorázovek znám. Naše malá už neměla žádnou od července a do té doby jí měla jen občas a jsem z toho nadšená…:)
Jj, přesně, malá snášela ještě NB velikosti, ale s těmi prvními MIDI je tak šíleně prudivá z jednorázu, že mám vyloženě radost, když na ně nemusím ani kouknout. Měla bych je ráda jako pocitovou zálohu (před 2 dny mi například 2× pokadila vycpanou noční plínu při nasazování, kdyby vzala ještě tu poslední, tak na zadek nemám už nic
), ale naposledy ji dostala z nouze na noc před týdnem a ráno děsnej zadek, i když nekakala
. Takže je buď daruju, nebo postavím k popelnici.
Noční plíny nemám ještě dořešené. Dávám BI bamboo extra, ale z S/M mi dost vyrůstá, takže ji nejde moc vycpat-malá, navíc se mi nelíbí ty tuhé suché zipy. Používám BabyLucy z bambus. flauše, s jednou velurovou vkládačkou taky dobré. Zatím jdou i kalhotkové Anavy, takže asi ještě tak troje dokoupím a počítám, že až to nepoberou, přikoupím Dreamy. Peníze jsem přestala řešit, protože mě látkování uspokojuje
![]()
@PetkaK píše:
@Flyingfrog Mě na těch fotkách co máš na FB (ty z ateliéru) teda nepříjde tlustá. Taková normální se mi zdá. To jsem fotila včera
Ona ma bricho. Mam problem, krom latkovek, u kalhot, ze nedopne v pase. Ja mela bricho vystouple vzdycky, takze to ma po mne. ![]()
Poprve nemam tak vystouple bricho az ted po porodu, takze cvicim a cvicim, abych to udrzela.
A holky na fotce super. ![]()
@Kdoule píše:
On už by teoreticky něco snést mohl, jenže nemám jak to ověřit, bo to nepozře (ještě v 5ti byl ochoten a to byly průjmy tedy pořádné)… Měl by tolerovat dobře vařenou zeleninu, takže polévkovou strouhám a vařím méně než na skus a jí brokolici. Syrové nesní nic, ani okurku. Ovoce nemůže vůbec, ani kompot nebo marmeládu, hned má ekzém kolem pusy a druhý den rudý zadek a průjem. Ještě má problém s droždím, ale pečivo mu nevadí, bohužel nemůže Pangamin, ten bych mu dávala ráda. Vitaminy má v doplňcích (spíš nárazově, jak jsem nebyla extra přesvědčená o přínosnosti umělých, ale jak klesá naděje na přírodní, tak co už jiného), několikrát ročně kůru probiotik. Určitě to není ideální, ale zase si říkám, dřív lidi taky neměli pestrou stravu - stran materiální bídy, hůř než oni na tom podle mě není. Nenadělám s tím nic
A na co přesně v tom ovoci reaguje? ![]()
@ivuska.h píše:
A na co přesně v tom ovoci reaguje?
Myslíš druh ovoce nebo konkrétní látku v tom? Já vím jen ovoce, nevím, co přesně v těch alergotestech vybírají za antigen. Jemu dělali první testy před 2.rokem a podle toho, co jsem uvedla, že jí, tak testovali jablko+banán, měl tisícinásobek normy. Další rok přidali peckovice, které nejedl, ale byly tam stonásobky protilátek, takže buď to byly stopy v něčem, nebo to prý taky bývá zkřížené s pyly, na které je alergický taky… Má ještě meloun, kiwi, jahoda, rybíz, víc myslím nemá otestované. Naprostá většina ovoce prý má termolabilní antigeny, takže by se měly snášet uvařené, ale on je opravdu nesnese ani vydušené, ani kompotované
.
@Kdoule Některé alergenní antigeny v ovoci prý „přežijí“ i hodně dlouhý var (ale už si nevzpomínám, jak dlouhý), tak proto možná synkovi vadí i povařené ovoce (info od poradkyně Katky). Vy jako rodiče jste taky někdo alergik?
@Kdoule píše:
Myslíš druh ovoce nebo konkrétní látku v tom? Já vím jen ovoce, nevím, co přesně v těch alergotestech vybírají za antigen. Jemu dělali první testy před 2.rokem a podle toho, co jsem uvedla, že jí, tak testovali jablko+banán, měl tisícinásobek normy. Další rok přidali peckovice, které nejedl, ale byly tam stonásobky protilátek, takže buď to byly stopy v něčem, nebo to prý taky bývá zkřížené s pyly, na které je alergický taky… Má ještě meloun, kiwi, jahoda, rybíz, víc myslím nemá otestované. Naprostá většina ovoce prý má termolabilní antigeny, takže by se měly snášet uvařené, ale on je opravdu nesnese ani vydušené, ani kompotované.
Myslela jsem konkrétní látky z toho ovoce… to je zajímavé, s těmi termolabilními alergeny, to teda zrovna potvrzuje můj manžel, kterému opuchá pusa ze syrové mrkve, jablek a kdoví čeho, ale vařené mu nevadí, stejně tak já s lískovými ořechy… No musí to být hrozné, s takovým mezením :/
@Herminka píše:
@Kdoule Některé alergenní antigeny v ovoci prý „přežijí“ i hodně dlouhý var (ale už si nevzpomínám, jak dlouhý), tak proto možná synkovi vadí i povařené ovoce (info od poradkyně Katky). Vy jako rodiče jste taky někdo alergik?
Ano, toto jsme už pochopili taky. Jen alergolog říkal, že to není časté… My nemáme moc průměrných reakcí, většinou se svezeme do „málo častých“ - takže prý tyto ovozel. alergie nejčastěji zmizí v předškolním věku (většinou do 3let), pokud je dítě má už jako kojenec. Nám zatím spousta zůstala. Ovoce nedostává a už ani nemám chuť to zkoušet.
Muž prý jako dítě měl vyrážku při skákání ve stohu slámy a snad se osypal po Acylpyrinu, ale když mu ho podali v nem. a chtěli reakci vidět, tak už nic nebylo, potom ho normálně užíval. A já mám teď poslední roky slabou pylovou rýmu koncem léta. Jinak nic…
@ivuska.h, já si nejsem jistá, jestli někdo stanovuje reakce na konkrétní látky z ovoce, nevím, jestli by to šlo u nás, když je alergický téměř na každé. Pokud by někdo byl třeba jen na jablko, tak možná znají testy na víc obsažených látek, ale upřímně, o tomto moc nevím, vyvíjí se to (alergologie) hodně rychle.
Jsou horší věci, já jsem třeba fakt ráda, že jsme neměli lepek nebo mléko, tím se kluci živí hodně. Snad nám mrňavka nebude spektrum potrav. alergií moc rozšiřovat, pro rodinné vaření je to zátěž
.
@ivuska.h píše:
Myslela jsem konkrétní látky z toho ovoce… to je zajímavé, s těmi termolabilními alergeny, to teda zrovna potvrzuje můj manžel, kterému opuchá pusa ze syrové mrkve, jablek a kdoví čeho, ale vařené mu nevadí, stejně tak já s lískovými ořechy… No musí to být hrozné, s takovým mezením :/
Já to mám stejně - jablka, mrkev syrové nepozřu, ale vařené už jo. Ořechy teda nejím raději vůbec, ani v buchtě, to mi vadí i tam.
Tak jsem zas po dlouhé době zavítala s prosbou. Tobiáškovi už jsou 3 měsíce a já se konečně odhodlala vyzkoušet vlňáčky. Koupila jsem zatím jen z bazaru, ale nejsem s nimy spokojená. Vypadaly pěkně a za pár korun ( značka Cotton people), ale zdají se mi nějaké moc tuhé, hrozně špatně se mu nasazují (nevím jestli to také není velikostí jsou to 62 a on už má něco přes 6 kg)a navíc nevím jestli jsem správně zvládla impregnaci. Koupila jsem v lékárně lanolin a dle spousty návodů na netu připravila lázeň. Kalhotky v ní byly přes noc, a pak jsem je několikrát vyprala ve studené vodě, ale ony pořád děsně lepí, je to hrozně nepříjemné na dotek, nevíte kde jsem udělala chybu? Trošku mě to teď odrazuje od nákupu nějakých nových ![]()
@ŽofkaV píše:
Tak jsem zas po dlouhé době zavítala s prosbou. Tobiáškovi už jsou 3 měsíce a já se konečně odhodlala vyzkoušet vlňáčky. Koupila jsem zatím jen z bazaru, ale nejsem s nimy spokojená. Vypadaly pěkně a za pár korun ( značka Cotton people), ale zdají se mi nějaké moc tuhé, hrozně špatně se mu nasazují (nevím jestli to také není velikostí jsou to 62 a on už má něco přes 6 kg)a navíc nevím jestli jsem správně zvládla impregnaci. Koupila jsem v lékárně lanolin a dle spousty návodů na netu připravila lázeň. Kalhotky v ní byly přes noc, a pak jsem je několikrát vyprala ve studené vodě, ale ony pořád děsně lepí, je to hrozně nepříjemné na dotek, nevíte kde jsem udělala chybu? Trošku mě to teď odrazuje od nákupu nějakých nových
To, ze lepi je v poradku;) ono si to pouzivanim „sedne“ a „osoupe“. To je spis signal, ze jsi jim doprala nesizenou lanolin lazen
Proc jsi je potom prala ve studene vode, kvuli tomu lepeni? To neni nutne, uvidis, jak budou drzet vlhkost. Kolik lanolinu jsi tam dala? Dava se obvykle lzicka na lazen. Jestli jsou tuhe, mohou byt srazene, nebo nevim, jestli mnozstvi lanolinu ovlivni i tuhost…
Mozna nekdo zkusenejsi poradi. Ale to lepeni urcite prestane, to se neboj.
Zdravím všechny! Taky jsem začala používat látkové pleny, mám pro Josefku normální čtvercové pleny, případně takové vložky na zvýšení savosti a přes to svrchní kalhotky. Báječné mi připadají haipa daipa flísové, opravdu se přes ně ani kolem nožiček a zádíček nic nedostane. Na cesty a tak používám papírové pampers a ty jsou fajn, že se sbalí a vyhodí, ale nejsou absolutně spolehlivé, protékají. Trochu mě mrzelo, že v porodnici nás sestry učily přebalovat jen do papírových, látkové jsou už prý přežité. Neuměla jsem do nich pak doma správně zavinovat.