Bavlněné plínky

• Fotoalbum (1134)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
75
6.11.05 21:41

Ahoja holky,
mám dotaz,jak co děláte s počůranýma plenkama?Mně se nasbírá pračka tak jednou za dva dny,a to už je docela nářez-od té doby,co pojídá Janýš různé věci,není jen kojený,mám př idávání plen do pračky občas pocit,jako bych uklízela pánské toalety v hospodě tak 4.cenové skupiny.. 8O :lol:
Podotýkám,že tak smrdí všechny druhy-popolini,obyčejné bavlněné,ušité flanelové,ušité froté…
Máte na to nějaké fígle?Anebo dělám něco špatně?
Díky Mojřička :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.11.05 07:25

Ahoj Mojřičko, myslím, že neděláš špatně vůbec nic. Doporučovalo se zde aromatizovat si plínky, než se dají do pračky, levandulovým či čajovníkovým éterickým olejem (přikápnout pár kapek do kyblíku s plínkama), bohužel mně to nepomáhá a bylo to u nás vždy jak ve chlívě. Manžel je rád, že jsem zase po experimentu s bavl. plenkama přešla na Pampersky, protože musím přiznat, že nejen v koupelně z kyblíku po každém nedovření či odkrytí víka a při manipulaci s plenkami to bylo značně cítit, tak i naše holčička v plínkách smrděla jako hospodářské zvířátko. Musela bych mít několikery plenkové kalhotky a neustále je přepírat, mně nestačilo vyměnit plínku, z těch kalhotek je to pořád cítit, z vlněných i z polyesterových (popolini). Pak mi začaly i po lanolinové kůře ty vlněné kalhotky protékat, navíc mě dorazilo, jak se ty superdrahé kalhotky rychle opotřebovávají a jsou na nich nevypratelné fleky. Petra

• Citovat
  • Upravit
294
7.11.05 07:49

Mojřičko, mně tedy plíny nijak otřesně nesmrdí, takže to tolik neřeším a často skladuji i na sucho, ale kamarádka na podobný problém s úspěchem používá ocet. Do kyblíku ho nalije asi tak decku. Kupuje v Kauflandu pětilitrové balení a nevyjde ji to nijak draho. Tak to zkus, bylo by to škoda vzdát. A těsní ti dobře kýbl?
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
7.11.05 10:36

Mojricko,

me teda plinky taky smrdi, hlavne ted kdyz dite uz neni plne kojene, ale neni to tak zle, aby to zasmrdelo celou koupelnu. Pred tim, nez tu plinku do kyblu hodim, tak ji poradne pod tekouci studenou vodou proplachnu a vyzdimam. Pod vicko kyblu kapnu bud levanduli nebo tea tree a zhruba dva dny to vydrzi. Tak zkus proste ty pleny vic vymachat nez je hodis do kyblu. Po prani mi samozrejme voni cistotou. A nebo ten ocet, jak psala Anka. Tim nic nezkazis.

Petro, je mi lito, ze jsi mela tak spatne zkusenosti s bavlnenyma plinkama. Me zas moje dite smrdi v pamprskach, kdyz jsem je obcas pouzivala, desne citim tu chemii, kterou tam pridavaji. A je v nich hned opruzeny, coz v bavlne zatim nikdy nebyl. Ted kdyz jdeme na dlouho ven tak pouzivam moltexky, ty jsou vyborne. Pouzivam popolinky, ale taky normalni ctvercovky (stridam podle potreby a nalady) na sveho skoro 8 mesicniho syna od narozeni a vzdycky vyplachnu a otru nebo necham vykapat ty svrchni kalhoty po prebalovani a nikdy jsem nemela problem se smradem. Vlnenky zatim nepouzivam, ale chci je vyzkouset hlavne na noc (az prcek zacne spat celou noc :-) Trik je taky prebalovat casto, nenechat dite sedet v totalne promocene, prokadene plene. Ja prebaluju odhaduju tak 6-8 krat za den, nejak me to neomezuje a ditko je spokojene. A skvrny fakt neresim.

Tak tot moje zkusenost. Vubec nelituju, ze bavlnene plinky pouzivam.

Caroline

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
7.11.05 10:55

Mojřičko, před pár dny se skladování špinavých plínek probíralo na diskusi o plínách na rodina.cz. Kopíruju svůj příspěvek. Kdyžtak tam koukni, je tam toho víc (tak 2 stránky zpátky) :wink:

Koukám, že co matka, to jiný způsob praní a skladování. :o))))
Já to dělám takhle: Mám kýbl s víkem z Tesca - vypadá jako americká popelnice, víko má 2 klipsny, kterýma se dá pevně zacvaknout. Vždycky pootevřu víko jen na jedné straně, trochu odklopím a rychle tam plínu šoupnu, takže to nestihne zavanout. Skladuju namokro, počůrané i pokaděné dohromady. Počůrané tam házím rovnou, pokaděné přeperu z nejhoršího v ruce žlučovým mýdlem, skrvnu ještě mýdlem natřu a pak to hodím do kbelíku. Do vodyve kbelíku přidám asi lžíci octa a trochu tea tree oleje (mám ho ve spreji namíchanej s vodou, používám to jako dezinfekci na všechno možný).
Peru jednou za 2-3 dny, plíny i s vodou naleju do pračky (vrchní plnění), odstředím, vymáchám, pak přidám prášek a vyperu. Při nalejvání do pračky a odstředění to teda docela smrdí - trochu se to zlepší, když plíny v pračce postříkám tím roztokem s tea tree a ještě v koupelně zapaluju aromalampu. Jakmile se to začne máchat, je to už dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
7.11.05 11:57

Teda Lolo, ty to mas vymakane! Ja plinky proste rucne vyplachnu, lehce rucne vyzdymnu, nicim je nepotiram a hodim do kyblu. Pak je jenom hodim do pracky tak jake jsou, pridam prasek a peru v normalnim cyklu, do avivaze dam ocet s trochu olejem (levandule nebo tea tree), pak jenom pridam jedno machani na konci a je to. A neprijde mi, ze ten smrad je nejak desnej kdyz plnim pracku, nemusim si nejak extra drzet nos :D . A prijde mi, ze plinky se takhle vyperou uplne. To me nenapadlo je nechat vymachat nez pridam prasek, vyzkousim a uvidim jestli je v tom rozdil. Ja totiz nesnasim piplani kolem pradla, nejlepe neco vzit, hodit do pracky a zmacknout jeden cudlik a je to. Kdyz musim neco prat v ruce tak odklada, odkladam.....

Caroline

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
7.11.05 12:06

Caroline, vidíš a já měla pocit, jak to dělám jednoduše :D :D :D Ty hovínka prostě nějak nemůžu rovnou hodit do kýble, aby tam pak 2 dny plavaly ve vodě, nějak je mi to proti mysli :D tak to pod vodou seškrábnu (takovou tou umělohmoutnou špachtlí, co se z ní vytírá třeba těsto z misky - dělala to tak moje máma, když jsem byla mimino), ty nejhorší fleky „přeperu“ a hotovo (to zabere asi minutu, taky nesnáším piplání kolem praní :) ) Ono toho moc není, většinu pochytá ta separačka.
No a tu aromalampu zapaluju, protože v naší minikoupelně bez okna to při přendavání plen a ždímání jinak fakt celkem smrdělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
7.11.05 12:42

Lolo, je fakt, ze my mame dost velke okno v koupelne :)

Ale abychom si rozumeli, ja taky nehazim plinky s prilepenymi hovny do pracky to neeee :o , jenom je potom, co to hovinko z toho dostanu tak je nenatiram mydlem. Ja ani skrapku nepouzivam, taky obycejne vsechno schyta separacka, ale kdyz neco na te pline zustane, tak to sundam ruco pod tekouci vodou. Myslis, ze to zlucove mydlo je potreba? Ted jak te ctu, mam pocit jestli neco nezanedbavam :oops: Kdyz me ale ty skvrny nevadi a prijde mi ze pliny se vyperou tak jako tak a synacek ma krasne hladkou, neopruzou prdelku tak snad to nedelam zas tak spatne :)

Chi chi, to je konverzace, hovinka a zlucovy mydlo, co vsechno k tomu materstvi nepatri, pred rokem by me vubec nenapadlo, ze budu sedet na net a vymenovat si zkusenosti o tom jak seksrabat hovno z bavlnene plince :D :D

Cauky, Caroline a Rufus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
7.11.05 12:57

Caroline, s tou konverzací na téma pokaděný plíny máš pravdu :D :D :D
Jinak nemyslím, že bys něco dělala špatně - to žlučový mýdlo dávám jen proto, že z těch plen odstraní skvrny. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
7.11.05 12:58

Ahojte,
já používám české čtvercovky, BM i popo. Peru každý čtvrtý den (např. pondělí, pátek) Výjimečně o den dřív.Přebaluju tak 5-6× denně. Mám pod umyvadlem 2 kyblíky s víkem, nejdřív plním jeden, pak druhý, takže ten „starší“ - smradlavější pak už neotvírám. Jinak tam kapu levanduli na víko ze spodu. Dávám dohromady počurané - bez máchání a pokakané - 2× vymáchne v kyblu. Syn má 14 měsíců, příkrmů moc nejí, ale ty plinky pak smrdí hrozně čpavkem. Když jdu prát, beru si rukavice (na přepírání ne), nahážu do pračky (boční plnění) nechám vymáchat a vyždímat a pak teprve peru s gelem na 60°C.
Synek občas víko z kýble bere, ale ta levandule smrad přerazí. I manžel říká, že se diví, že to nesmrdí. Koupelnu máme mini bez větrání, kyblíky se tam jakž takž vešly, pračku máme na chodbě, dá se to přežít.
Mmch. separačky se mi neosvědčily vůbec, syn je měl vždycky strašně zmačkaný a nalepený na pytlíku, hovínka stejně byly všude kolem. A často se mi vykakal právě, když jsem separačku nedala, a když jsem ji dala, tak jen čural. Přepírání separačky se mi zdá zbytečné utrácení času. Tak je dál nepoužívám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2811
7.11.05 13:05

Mam dotaz k tomu levandulovemu oleji, jaky davate? Normalni do aromalampy nebo nejaky jiny specialni? Miluju totiz vuni levandule, letos jsem se ji pokusila pestovat za oknem, ale uspech maly…pristi rok ji dam na zahradku a olej bych si chtela vyrobit.
Diky Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
7.11.05 14:17

Pouzivam etericky olej od Salusu. Taky miluju vuni levanduli, preju hodne uspechu pri vypestovani!

Caroline

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
7.11.05 20:36

Ahoja holky,
moc díky za tipy :) V koupelně naštěstí nic nezapáchá,plíny skladuju v primalexovým kyblíku,následně vyliju do pračky,přidám vodu a nechám vyždímat.Akorát ,že jak peru ve slizu a octu,tak mi občas přišlo,že smrdí i po vyprání.. :x Pomohlo,když jsem to dala prát s předpírkou,ale to mi zas přijde velká spotřeba vody.. :cry: Levanduli jsem dávala,ale aby to trochu vonělo,tak jsem jí musela dát alespoň 8 kapek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
7.11.05 20:39

Jo ,a pro Anku :
Neboj Anko,já to nevzdám :lol: :lol: :lol:
Ani na okamžik jsem o to neuvažoval,když mi to smrdí hodně,tak dám místo slizu zbytek Palmexu :wink: Ale to se naštěstí nestává tak často.
Tak ahoja ,Mojřička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
7.11.05 20:46
mojricka píše:
jak peru ve slizu a octu,tak mi občas přišlo,že smrdí i po vyprání.. .
Mojřičko , pokud jde o ten smrad. Probíráme to teď na diskusi ekologická domácnost (ve Vyrob si sám), možná je to to samý, co se děje mě a dalším holkám a nesouvisí to s práškem. Ale možná jde u tebe o něco jinýho. Jen mě to tak napadlo. :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure