Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojky!
Po delší době sem opět mrkám
.
Začínala jsem tu jako těhulka hledat info,které mi moc pomohlo a krásně se úročí.Snad vám tedy přispěju taky svou odpovědí,která bude něco platná?!
PRANÍ (klasických)LÁTKOVÝCH PLEN-Teď jsou nám 3.měsíce a tak jsem postupem času vyzkoušela co je pro mě nejlepší:
Od soboty do soboty(kdy peru) skladuju plínky ve dvou kyblících.Oboje na sucho.Pokakané někdy od nejhoršího jen propláchnu v umyvadle a vhodím k ostatním do kýble.Separačky zatím nepoužívám,máme řidší stoličku.Všechny plínky potom naházím najednou do pračky a peru na 90°C.Prostě ten nejdelší program.Prášek mám Ariel kids a nezůstává mi ani skvrnka a plenky dokonce voní,přestože nepoužívám aviváž,jen ten prášek
.Program trvá sice skoro 2 hodinky,ale když je peru jednou týdně,tak jim tu lázěňskou koupel dopřávám
..Žehlím jen z jedné strany,aby nebyly hrubé.
PLENKOVÉ KALHOTKY-jsem po poradách s děvčaty tady nakonec zvolila jen 2ks BM 7-9kg a jsem ráda.Používám je od narození(3 100g),stále nám krásně padnou,díky suchým zipům.Naše „šikovné“ dítě
je pokadí výjimečně,takže stačím provětrávat a prát.Pokud jsou oboje mimo použití,díky schnutí,použiju jednorázovku.To většinou posledních 14dní,kdy spí 6-8hodin v noci v kuse
.
Je to nádhera,jsem ráda,že používám látkovky a vytřela tak posměváčkům zrak,že to nevydržím déle jak 3 týdny.A hřeje mě,že něco dělám pro přírodu alespoň částečně.
Zdravím všechny a zatím pa. ![]()
Ahoj Lalwen, ja jsem ty kalhotky sila zhruba podle strihu na kalhotkovou plenku, jen trochu vetsi a sirsi. Jo a dopurucuju neprat normalne, jinak zacnou protekat, chtelo by je asi taky vymachat jen v lanolinu. Poly
Ahoj Kopretino,
to prani jednou za tyden by se mi taky libilo, ja peru plinky nekdy obden, ale nekdy i denne, bud mame tak hroznou spotrebu plenek nebo tak malou pracku ![]()
Je pravda, ze me vydesil pripad me male netere, ktera ma problemy s ledvinama, protoze malo pije, proto porad Simonovi krome kojeni nabizim i vodu nebo caj, takze dost hodne cura a prebaluju ho kazdou chvilku. No a do pracky dam najednou maximalne 40 plinek.
Zajimalo by mne, jakou mas pracku ? Kolik plenek najednou vypere? A kolik plenek asi denne spotrebujete?
Hana
Ahoj,
Kopretino, pereš jednou týdně?? Není to překlep? Mě by plenky zplesnivěly. Mám jich tedy ale dost, přebalujeme často, tak peru max. za 3 dny, někdy i za den a je jich plná pračka.
Na skvrny na plenkách jsem začala používat žlučové mýdlo, co jste tu radily, a funguje to výborně.
Eva
Mno já myslím že se Kopretinka nepřeklepla
já peru tak co 5-6dní, ale někdy taky jen jednou za týden, to když občas použiju i jednorázovku (na cesty, návštěvy). Plínky mi zatím nezplesnivěly
, akorát dost smrdí, ale po vyprání už neee
a to jsem zkusila poprvé mýdlový sliz a dobrýýý. Je pravda že po tom týdnu už prát musím .-) to se mi už nevejdou do kýbla (a to mám takovou tu velkou popelnici) a pračka je jich taky plná, odhadem je to těch 40plín + tetra osušky. Mám normální pračku na 5kg..
Klaris
JÉÉ,AHOJ!!
OPRAVDU jsem se nepřeklepla.Malej čůrá dost.Měním často(myslím).Každé 2-4 hodinky přes den a na noc dávám jednorázovku.Někdy i když jdem na návštěvu a vím,že tam budeme déle.Při téhle kombinaci se mi podaří nasbírat za ten týden tak 45-55plínek.Je pravda jak píše Klaris,že mi ještě taky nezplesnivěla ani jedna
.Je pravdou,že smrdí.Proto občas kápnu kapku octa nebo na víko vonný olej do aromalampičky
.Jsou stále v perfektním stavu a po vyprání opravdu voní a jsou čisté.Došla jsem k tomuto týdenímu řešení po pár týdnech,kdy jsem vždy po 3-4 dnech prala poloprázdnou pračku.Mám jich 70ks(zděděných) a tak mi stačí prát v tomto intervalu.Tak snad tu teď nejsem za čuně
??,ale malej má zadeček krásnej,neopruzenej a tak,tak myslím,že mu to nevadí,že peru 1×za týden a na plenkách to taky není nikterak znát
.
Tak zatím dobrou noc.
PS: Koukám,že jsem teda na podobné vlně jako Klaris.I co se týče použití jednorázovek.A k dr. je to pro mě samozřejmostí.Mohu je ihned vyhodit a nenosím je po nemocnici smrdící v tašce.Minule jsem to dost ocenila,když nás posílali na různá vyšetření v jeden den,tak jsem potřebovala přebalit kvůli pokakání i 2× a jak jsem byla ráda,že šli do nemocničního koše..
![]()
JitkaHa píše:
Ahoj holky,
ja pouzivam praci prasek Ecover. Je sice drazsi, ale ekologicky, takze vhodny i pro mimco. (vim, ze Missiva taky, ale tam me odradila ta komunikace pouze pres dealera a ze si to nemuzu okouknout nejdriv v krame). Davam prasku do pracky presne podle navodu - na stredne tvrdou vodu asi 120 ml (nebo tak nejak) a skvrny mam vyjimecne. Pouzivam klasicke latkove pleny.
Jitko, a žehlíš? Já používala tekutej Ecover a Popolini mi po něm hrozně ztvrdly. I klasický 4covky byly hodně hrubý. Ostatní prádlo jsem prala s Ecover aviváží, tak to nebylo tak poznat. Těm 4covkám trochu pomohlo, když se vyžehlily, ale stejně nic moc. (A já žehlit přestala, tak se mi nechtělo kvůli prášku znova začínat.) Byla jsem z toho Ecoveru docela zklamaná
(Ostatní jejich věci ale fungujou dobře)
Ahojky,
Kopretino, to je super, prat jednou tydne. Ja peru kazdy 3-4 dny, kombinuju 4-covky s Popo a nemuzu pracku narvat uplne, protoze ty frote hodne nasajou a pak jsou blbe vyzdimany.
Jinak na skvrny jsem ted koupila to Lanza mydlo a je teda uplne super, na flanelce od Popo neni ani skvrnka a to byla fakt pokadena poradne. Sice jsem se s tim predpiranim v ruce nadrela, nez jsem dostala dolu to nejhorsi, ale pak jsem zbytek nechala namydlenej v pracce a parada.
Lalwen,
myslim, ze jsi to ty, co je kokosovy mydlo a kde ho kupujes? taky bych vyzkousela, diky.
ahoj jak jste prosim vas vlozily na konci ty obrazky a tickery. Ja ho mam uz vytvoreny, ale nevim, jak ho vlozit. Diky moc Poly
Poly, já to udělala podle tohohle návodu (je to hned asi 2. příspěvek, je psaný slovensky)
http://emimino.cz/modules.php?…
Ahoj droping,
Jo jsem to já
![]()
to kokosový mýdlo kupuju u nás v Lounech v úplně obyč. drogerce co byla ve městě už za komančů
maj tam úplně takový obyč. věci, který třeba v DM nebo v Rossmannu vůbec nemaj (
nebo jsem je tam nikdy nenašla ) je to kokosové mýdlo na praní a kdybys chtěla tak ti ho můžu koupit a poslat
. Jestli ho budeš chtít tak mi písni na mail.
![]()
No on ten Ecover je plnej křemičitanů, proto to prádlo asi tak tvrdne a dělají se i nánosy v pračce. Nechápu, jak tento výrobek můžou nazvat ekologickým, když jsou na trhu k dostání prostředky jiných značek bez těch křemičitanů a nejsou v nich ani fosfáty. Což je pro přírodu taky určitě lepší. S tímhle mě ecover dost zarazil. Petra
Petro dík za vysvětlení s těmi křemičitany, já si říkala, že v tom bude nějaká čertovina
Jinak jak už jsem tu kdysi psala, na ty zatvrdliny mi poholo máchadlo od Missivy. Ale ani to není stoprocentní. Jestli někdo víte, jak vyhnat křemičitany z prádla, tak napište (jo taky jsem deinkrustovala prádlo i pračku prostředkem od DG). Teď peru v DG nebo jelením slizu, místo aviváže dávám na plíny máchadlo a na ostatní prádlo ocet a jsem spokojená (a žehlit to ani není potřeba)
Poly, nemáš zač. MMCH hezkej metřík. ![]()
Holky, kde kupujete ten prasok od DG predpokladam Don Gemini, da sa to kupit normalne, alebo len na dobierku?