Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
tak jsem včera dala Apolence na svačinku borůvky. Moc ji bavilo sbírat je stolečku. Sice svačila hodinu, ale byla spokojená:-) Ovšem má po nich hroznou zácpu. Ale co je horší, že se mi pořádně nevypraly plenky.
Zůstali celé flekaté. Co si pamatuju, tak fleky od borůvek vždy zmizí až posezoně. ![]()
Neno - tvoje experimenty s vlněnou vkládačkou vypadají dobře ![]()
ahoj. Potrebuju poradit od zkusenych. Mamka mi upletla nejake vlnacky a chci se zeptat v cem je perete. Chtela jsem je jen trochu precvachnout v ruce, staci to nebo je lepsi hodit do pracky? Mam pak pockat az uschnou nebo muzu rovnou dat do lanolinu?
Mama se chysta na dalsi, resily jsme jake jehlice, mamce prisly 4,5 a 5 celkem silny, koupila jsem v Brane merino - 2 typy, jedno je slaboucke, druhe silnejsi.
bubli, vyprala bych je v necem na jemne pradlo, sampon na vlnu by byl ideal, ale staci i neco jineho, jen pocitej s tim, ze to diteti prijde na kuzi, tak aby to nebylo neco megapafemovaneho.
Vlnaky bych nechala uschnout, aby ten lanolin vstrebali co nejvic a vzala bych je tim lanolinem aspon 2×, vzdycky nechta uschnout a pak zase strcit do lanolinu.
Jehlice 5 mi taky uz pijdou moc, gate by meli byt peci jen husteji pletene, aby neprosakovali.
Bubli, s pletením neporadím. lanolin jak píše čiči. raději 2× přes noc do lanolinové lázně, nejlépe z lanolinu z lékárny a vždy mezi tím usušit. já o tedy nikdy nevydržela čekat a lanolinuju mokré. ty máš ale podle metříku ještě čas na sušení.
Prát v ruce, ve vlažné vodě v prostředku na vlnu, nebo klidně i v dětském šamponu (my máme holohlavce, šampon ještě nemáme
)
Bubli ja pletla na 4. Zkousela jsem silnejsi, ale prislo mi to uz moc ridky. Nevim, podle jakeho vzoru jste pletly, ale pocitej s tim, ze treba lem v pase se vycvachtne.
když jsme u té vlny, poradíte, jaká je na pletení nej? kde objednat? bych chtěla nějakou nejlíp pěkně barevnou. u nás v krámě na mě koukali jak na blázna, co to jako chci ![]()
zuzanecka81 píše:
když jsme u té vlny, poradíte, jaká je na pletení nej? kde objednat? bych chtěla nějakou nejlíp pěkně barevnou. u nás v krámě na mě koukali jak na blázna, co to jako chci
Nejlepší je šumavská vlna, ta vůbec neprovlhne:
http://www.pletaciprize.cz/…ka-ovci-vlna
Jemnější je ale merino, takže ideální je spojení šumavské vlny + náplety z merino.
Barvit se to dá ve velikonočních barvách na vajíčka nebo třeba v červené řepě. Je třeba barvu stabilozovat octovým roztokem - ale i tak potom při praní ty barvy trošičku pouští.
já objednávala tady - na lemy mají krásný výběr i návod na pletení tady mají ![]()
http://www.zlaticko.cz/index.php?…
ale ještě nepřišli,tak doufám, že budu spokojená, tipy na lanolinování se mi hodí,díky
jo a co znamená neczuz výraz vycvachtne?
![]()
já vycvachtané napesala, to byla Nena. předpokládám, že myslí vytahané do šířky.
holky díky. teď ještě jaká je spotřeba? kolik cca gramů na jedny gaťky? líbí se mi ty shorties, takže bych chtěla umotat něco takového ![]()
Jestli to fakt funguje místo svrchňáků, tak to je jiná a nechala bych si říct taky.