Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
čičinka píše:
zuzi, aha, tak to jo. pletař nejsem, lepší je podle mě buď jak doporučují tloušťku na té vlně, nebo o trošku menší, na větších jehlicích by to bylo už moc řídké. Na těch menších to budeš mít hustší, logicky, čím víc materiálu budeš mít, tím méně díraté, ta vlna v případě mokrý plíny taky něco nasaje, takže čim víc jí tam budeš mít, tim víc to nasaje.fly, zezačátku svrchňáků, já bych řekla hodněTak troje na denní použití jsou minimum, hlavně kvůli kakání. U dalšího plánuju koupit ty kikko svrchňáky, mám imsevimse soft, popolinky, blueberry jednovelikostní, pak nějaké vlňáky, takže budu mít do zálohy, plus ještě budou vlňákošáličky háčkované, kolik se jen dokopu udělat
čiči co je to vlňákošáličky háčkované? to je něco jako vlňáčky háčkované na zavazování -jakoby jednovrstvé disany?
zuzi i s dvěmi pulkami bys to ze začátku zvládla
šimi měl omylem v noci vlňáčky a neprotekly
manžel se spletl,takže prošly a asi mamce řeknu,ať udělá další
Borisko, tuším bundle of joy dělá vlňáčkošáličku na snapku, zkrátka obdelník, do kterého se dítě zamotá a chytne se to snapkou. Takže když si to uháčkuju, tak mi nebude líto, že se tomu občas vytáhne nitka
čiči hmm vypadjí dobře, že by? ale co pak pod ně - že by taky zavazovačky, ať nejsou dvě snapky, co? ![]()
a asi raději krátký sloupek, aby byly husté, což? a nebude to moc tvrdé? ![]()
Holky, tohle píšou na Zlatíčku ohledně toho pletení…
Kalhotky by měly vždy být pleteny velmi volně. Když při pletení příliš utahujete, začnou kalhotky brzy propouštět vlhkost.
A pak je tu hodně zajímavej tip na údržbu:
*Větrání
Vlněné kalhotky by se měly po každém použití dobře vyvětrat a nechat proschnout. Doporučuji pověsit je na noc ven. Ráno budou ještě trochu vlhké – účinek je podobný jako byste je vyprali. Pokud budete kalhotky ráno potřebovat, stačí, když je večer po setmění pověsíte ven na 1 až 2 hodiny. Při dobré péči se kalhotky perou jen velmi zřídka. Pokud kalhotky prosakují, znamená to, že potřebují vyprat a znovu naimpregnovat lanolinem. *
Borisko, jo, pod to bych dala vázačku. Šáličku háčkovat budu, protože plést sice umím, ale strašně pomalu to přibývá, háčkování jde rychleji. Já ty sloupky neumím pojmenovat, ale háčkovala jsem tu vlněnou vkládačku a to tak, že mám jedno oko na háčku, píchnu do oka na řetízku, nahodím, protáhnu tím, co je na řetízku, takže mám stále na háčku dvě oka, znovu nahodím a protáhnu už oběma. Je to trochu díraté, myslela jsem, že se mi to srazí, takže se to zahustí, ale sražení nějak neproběhlo, tak to přidávám jako další vlněnou vrstvu do vlňáků, že to pokryje ty nejnamánanější části a dobrý.Ale asi by bylo lepší tu šáličku spíš uplést, hladce obrace.
Jak já toužím po pletacím stroji ![]()
Pastelko, aha, tak to mě nenapadlo, že když to bude hustě pletené, že to může provlhat
Mě přišlo, že je to dobré, že je to husté, když i ty vlněné vkládačky jsou vysrážené a husté. Asi se nemá to vlákno kam roztahovat? ![]()
No já to taky nevěděla a docela mě to překvapilo
ale je fakt, že ty samodomo vlňáky jsou fakt držáky a rozhodně hustě pletené nejsou a to jsou jen jednovrtvé
takže něco na tom bude.
Pravda, že ropuchy jsou jednovrstvé a neutažené a drží moc dobře. Zase disany jsou pletené na husto a držáky jsou to taky, ale to je mnohem tenčí příze. ![]()
No je to věda
![]()
Miri, už jsem si vzpomněla co jsem chtěla
ty ses ptala jak vypadají zničené bambusky octem…mě se prostě vydrolil ten bambus a zůstala jen bavlněná osnova
Teda trocha bambusu tam zbyla, ale nic moc
Navíc ty drobky jsem měla ve všech plínách a strašně dlouho trvalo, než jsem se toho zbavila… ![]()
Pastelko - dobre rady s vlnakama…ja se je celkkem snazim vetrat,ale jak je dam ven na noc,tak pak zapomenu a jeste by mi zmokly ![]()
Takze ocet je takovej zrout
bambusek…
Ja dnes udelala lazen vsem vlnakum a nechala jsem jen longiesky od BI, tak snad se mala neupece ..
No já je teď vždycky všechny pověsím ven na noc, jenže mě visí pod střechou
a je fakt, že to funguje ![]()
U nás teď longisky frčí jako noční vlňáky ![]()
Tak zas po dlouhé době tady
.
Jaký používáte separačky pro ročáky? Markétka má někdy pěkný tuhý hovínko, ale občas taky hnus tekutej. Nějak nemůžu najít dobrou separačku
. Chtěla bych jednorázový, ale aby se dali po počurání párkrát prát v pračce.
Dneska jsem byla v lékárně koupit lanolin…řekla jsem, že chci 10 deka bezvodného lanolinu. Lékárnice nehla brvou, šla dozadu a nechala ho navážit. Tak jsem se zaradovala, že UŽ KONEČNĚ
na mě nekouká jak na blba a neptá se na co že to jako chci. Čekala jsem 5 minut na navážení. Pak se objevila s pidi kelímkem a v něm 10 gramů!!!
lanolinu. Tak si říkám, nic, to neřeš, na jednu kůru to stačí. Doma to otevřu a tam…ten bílej lanolin
![]()
popo v krabičce
Pastelko, bože můj, no tak dílčí úspěch, příště řekneš 100g a bezvodý hodně nahlas a bude to v pohodě ![]()