Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky mam dotaz uz asi 5dni mam takovy divny bolesti v podbrisku jako pred MS ale tohle je prochu jiny podle BT bych rekla ze ovulku jsem mela vcera dnes jsem mela o 4stupinky vic tak se chci zeptat kdyz uz je po ovulaci jestly vas podbrisek porad bolel az do MS,MS bych mela dostat v nedely.
citronku - bolest může znamenat, že se vejce uvolnilo/a,což by odpovídalo té zvýšené teplotě -ovulaci.Od ovulace by měla MS přijít až za +-13-14dní.
Pročítala sis ty stránky, na které jsem odkazovala? Tam toho je opravdu hodně, nebo i tady na emiminních diskucích
.
Ja od posledni MS mam teploty kolem 36,8 a 36,9 a vcera mi to kleslo az na 36,5 a dnes zase 36,9.Divala jsem se jaky mam hlen je bilej jako snih takovy jsem snad nikdy nemela.Myslis ze bych nemohla mit ovulku tesne pred MS
není to citrónku obvyklé, někdo má holt delší cykly -já mívala ovu až 17-19. den cyklu
no uvidime jestly MS dorazi nebo ne,doufam ze ne.Ani nevis jak bych byla stastna to se neda ani popsat,hlavne manzel ten se taky tesi.To by byl peknej zacatek do noveho roku.
Citronku, pokud bereš duphaston od 31.12., tak ovulaci už nedostaneš, pokud neproběhla někdy na přelomu roku.
Duphaston se musí začít brát až po ovulaci a vždycky ti po něm teplota stoupne, takže měření je neprůkazné.
Duphaston funguje jako přirozený progesteron, který tělo vytváří právě po ovulaci a způsobuje nárůst děložní sliznice pro lepší uhnízdění oplodněného vajíčka - viz tenhle graf.
http://merenibt.xf.cz/…/hormony.jpg
Zjednodušeně řečeno Duphaston zároveň způsobí, že se žádné další vajíčko neuvolní - proto píšu, že pokud už ovulace není spuštěná, tak ji duphaston blokuje.
My se takto s duphastonem nevhodně nasazeným před ovulací snažili o mimi půl roku úplně zbytečně, protože jsem logicky nestihla ovulovat. Pak jsem si zjistila tyto informace, a vysadila ho, a podle měření BT jsem zjistila, že „přírodní“ ovulaci 24 DC (duphaston jsem brala 14 DC).
Kolikátý den cyklu ti dr. Duphaston nasadila?
Ještě připojuji vyjádření lékaře z CENAP Brno - což se přesně stalo mně:
„Dále se chci věnovat užívání Duphastonu. Duphaston, aby se nasazuje po potvrzeném vzestupu bazální tělesné teploty, což je známkou ovulace. Pokud tato skutečnost nastane, tak si první tabletku můžeme vzít klidně už ráno. Často se setkávám s kalendářním nasazení tohoto preparátu, tzn. např. 17. den cyklu. U mnoha žen ale ovulace nastává později, ovšem ony to neví, proto ještě před ní, 17. den cyklu nasadí Duphaston a tím ovulaci vyblokují.“
Takže pokud se zadařilo a ovulace byla opravdu na přelomu roku - tedy před braním Duphastonu, tak by to mohlo být OK.
aha, já zapomněla, že bereš citronku ten duphaston, tak promiň, to dí pravdu žiža
, ale je to hnus, nechápu, jak dr. můžou nasadit právě duphaston a nevědět, kdy má pacientka ovulaci?!? ![]()
Duphaston boru 17-28dne cyklu a jestly to teda bylo ovulka tak to bylo ted 21dne cyklu.Tak je jasny ze stoho nic nebude.O BT se muj doktor nikdy nezminil to jsem zasla sama od sebe si jimerit.Duphaston beru kvuly tomu ze nemam pravidelnou MS.Tak co mam delat
Citronku, jak dlouhý máš normálně cyklus? Průměrně mají ženy ovulaci okolo 14.DC, takže proto to doktoři předepisují takhle. Pokud bereš až 17.DC, tak je docela pravděpodobné, že ovulace proběhla. Ta bolest může být taky zavrtávání vajíčka.
Ten Duphaston určitě nevysazuj, normálně ho dober, a do týdne bys měla dostat MS - pokud ne, tak můžeš být těhotná, nebo ti dají vyvolávačku.
Hlen u duphastonu taky není podle mě směrodatný, spousta holek s ním i špiní.
Moc se v těch tvých teplotách nevyznám. Můžeš to sepsat pod sebe s datumama a s vyznačením, od kdy bereš ten duphaston? Třeba z toho něco vyčteme. Jako takhle:
20.-24.12. MS
25.12. 36,7
26.12. 36,9
27.12. 36,8
atd…
31.12. 36,9 večer první duphaston
15.12.MS 16.12.MS 17.12.MS 18.12.MS 19.12.MS 20.12.MS 21.12.konec BT 36,7
22.12. BT36,9
23.12. BT 36,8
24.12. BT 36,8
25.12. BT 36,8
26.12. BT 36,7
27.12. BT 36,8
28.12. BT 36,8
29.12. BT 36,9
30.12. BT 36,6
31.12. BT36,6 1.den Dup.
1.1. BT 36,8 2.den Dup.
2.1. BT 36,9 3.den Dup.
3.1. BT 36,8 4.den Dup.
4.1. BT 36,5 5.den Dup.
5.1. BT 36,9 6.den Dup.
Hmm, tak z toho asi nic nevypátráme, myslela jsem, že by tam byl nějaký patrný vzestup teploty před duphastonem na ukazující ovulaci, ale hodně to kolísá a na nějakou jasnou ovulaci to moc nevypadá (ale to neznamená, že nemohla proběhnout třeba ještě toho 31.12.). BT ovlivňuje moc faktorů, a pokud jsou teploty takhle rozházené, chce to sledovat více měsíců (u mě to třeba bylo jasné hned od začátku měření - já třeba měla naprosto ukázkovou plochou křivku s úplně stejnýma teplotama každý den).
To teď nezjistíme, tak nezbývá než čekat, jestli MS přijde nebo ne. Mě chodila myslím tak 6.den po dobrání duphastonu (což u tebe vypadá okolo 10.1.).
Ještě jak dlouhou MS jsi mívala před tím (i když byla nepravidelná)?
MS mi tak tvra 5 az 6 dni prvni den spinim a posledni den taky.Reknu ti ja jsem na nervy,ani nevis j jak ted jeste marodim tak se nudim a porad na to myslim.Ne nejsem nastydla mam jenom egzem na rukach.Jsem neco chytla v praci ![]()