Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky,
jsem tady poprvé, vůbec netuším, jak to tady chodí, takže pokud udělám v něčem chybu, klidně mi to napište.
Jsem tady vlastně proto, protože se snažím s manželem o mimi téměř dva roky. V mém okolí neznám nikoho, kdo by měl podobný problém, jako já, spíš naopak. Kamarádka čeká mimi, je ve třetím měsíci, má jiná kamarádka už má dvě mimi a tak to pokračuje dál, a já nic. Takže můj neůspěch nevím, kde ventilovat, s kým se radit, s kým měnit informace, až jsem přišla na tuto diskuzi. Vše mi přišlo tak hrozně líto, tak píšu.
Snažíme se dva roky, letos na jaře byl manžel na spermiogramu, má 72 procent pohyblivých spermií. Mě dělaly krev, ktrerá dopadla špatně, zjistily mi, že neproběhla daný měsíc ovulace. Má doktorka mi tedy napsala léky. Po jejich užívání jsem šla na ultrazvuk, dvakrát, ani na jednom nebyly známky ovu. Tak tedy další měsíc opět léky, dvojnásobná dávka. Po ní se ukázal malinký 18mm folikul. Po výpočtu na den pravděpodobného oplodnění zase nic. Už nevím, co dělat, mám jít do centra asistované reprodukce ale bojím se, co mě čeká. Poprosila jsem paní doktorku ještě o jeden měsíc navíc, napsala mi tedy další, již třetí léky. Jsem silné postavy,ale snažíme se už dva roky, tak přece není možné, pokud jsem zdravá, abych neotěhotněla. Užívala jsem Calibrum babyplan a poslední měsíce jen listovku. Má některá podobnou zkušenost, nebo jste již v CAR ? Uvítám jakékoliv rady, já už nevím, jak dál..... ![]()
Ahojky,
tak to jsi na tom skoro stejně jako já - snažení skoro 2 roky a vypadá to u mě na problém s ovulací
. Manžel má výsledky taky v pořádku, já začla před pár měsíci chodit do CARu, ale zatím se to moc nehýbe dopředu…
Popravdě už taky začínám propadat beznaději a při pohledu na mimča se ze mě stává hysterka ![]()
Tak to jsme na tom stejně…
zkusial jsem snad vše, nesoustředit se na to, nepřepínat se, jíst více zeleniny, ale vůbec, žádné positivum. Dnes jsem dělala těhot. test, opět jedna čárka. Kolem mě je spousta dětí, jen já nic. Pokud nepomůže ani třetí měsíc Clostylbegytu tak jdu do CAR tady v Praze na Maniny, nevím, jaké to tam je a jaká je úspěšnost. Bojím se, nevím, co mě čeká. Ale jinak to asi nepůjde. Jsou vánoce, tedy už za námi a my s manželem už 6tý rok sami. ![]()
xxmxx, jestli můžu radit, tak se objednej do CARu. Já už prošla fází bylinek, cvičení atd. a když to u tebe prostě nefunguje, tak ti stejně nikdo jiný než doktor nepomůže…
Počítej s tím, že čekací doba na první konzultaci je dlouhá - já čekala 3 měsíce, pak se začne s testama a chviličku to trvá. Já brala kdysi clostík a taky bez efektu, teď mi nasadili opět, tak uvidím s jakým výsledkem.
Letošní vánoce u mě taky byly kritický, už bych je ráda připravovala pro prcka..
A co CARu potřebuji doporučení gynekologa? Když tam zavolám, co mám říci? To jsou nějaké konzultace? ![]()
Doporučení nepotřebuješ, ale je lepší ho mít. Ale fakt tě vezmou i bez něj. Normálně tam zavoláš a řekneš, že se chceš objednat. Objednají tě na první „konzultaci“, kam je lepší přijít s partnerem, kde se tě budou ptát na anamnézu, co už máte za sebou (jaká vyšetření), řeknou ti, jaká vyšetření ti budou dělat a jaké jsou varianty dalšího postupu.
Po pravdě, já byla z první návštěvy zklamaná, ale snad to jednou bude k něčemu…
Nepotřebuješ, prostě řekni, že se chceš objednat a oni ti nabídnou termín.
Lolalu: A je nutné při dalších konzultacích manžela? Asi bude muset jít semnou na první konzultaci?
Za sebe ti radím určitě na nic nečekat. V CARu ti pomůžou a budeš na tom i líp psychycky když budeš vědět, že se už konečně něco děje. A třeba během docházení do CARu otěhotníš i přirozeně. Takovejch lidiček tady už bylo. Trochu se prohrabej v diskusích. Moc ti držím palečky ať se vše už rozhýbe a ať už je mimi v bříšku.
PS: my se snažili 4 roky a pak se nám zadařilo až díky CARu hned první měsíc po IUI a výsledek vydíš v metříku:-) ![]()
Na tu první je lepší ho mít s sebou - budou se ho ptát, co měli v rodině za choroby atd… My jsme šli pak s manžou ještě společně na odběry krve a on sám pak za pár dní na spermiogram. Na kontroly chodím sama, počítám, že on tam bude zase až se bude dělat IUI nebo IVF, kdy bude od něj třeba „čerstvej vzorek“ ![]()
JančaK: Díky moc, já jsem rozhodnutá tam zítra zavolat. Co je to ta zkratka IUI? Já se omlouvám, ale já skutečně o tom centu tolik nevím a ani nevím, co mě tam čeká ![]()
Lolalu: Tak přeji hezký večer, děkuji za písmenka, jsem ráda, že jsi napsala, každá zprávička potěší a podpoří. Držím palečky i tobě ![]()
X neboj se a objednej se do CARu, tam ti pomůžou, zvlášť pokud se už ví, kde je problém. Oeberou ti krev, udělají horm. profil, udělají UTZ a budou tě sledovat.
IUI je když ti do dělohy zavedou partnerovo sperma (který předtím odevzdá a oni ho upraví a pak ti ho zavedou).
My se snažíme rok a půl po potratu a pořád nic a já jsem zdravá, cyklus mám normální ![]()
Anonym: a to IUI je za jak dlouho od první konzultace? Já jsem ráda, že jsem tady a že semnou o tom někdo mluví, jinak bych se asi ukousala zofalostí. Po tom oplodnění, slyšela jsem, že bývají dvojčata, tak jsem i přes to zvědavá. Manželovi asi naordinuji zase zinek, jako to bralk před spermiogramem, já asi zůstanu u listovky. ![]()