Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
xxmmxx - ahoj, jak holky píšou, asi bych šla do CARu, protože pokud nemáš ovulaci a nerostou ti folikuly, tak nepomůže ani svěcená voda
, listovkou nic nezkazíš, ale pravděpodobně tě neminou hormony, které by měly pomoci folikům k růstu a pak už bude šance na otěhotnění
držím palce, není se čeho bát, v CARu tě neukousnou - ale je třeba vybírat dobře (pohledej i tady v diskusích), jsou mezi nimi velké rozdíly v přístupu k pacientce a léčbě
za sebe partnera doporučuji, aby měl představu o léčbě taky z úst povolaných, nejen zprostředkovaně ![]()
hodně štěstí, bohužel, těch co potřebují CARy je nás hodně ![]()
ps IUI záleží na domluvě s lékařem, nejprve se mohou zkusit jen hormony pro růst foliků, IUI třeba může následovat za 3 měsíce, je to hodně individuální
ps2 ano dvojčata bývají,ale to záleží na tom, kolik máš u IUI foliků připravených k uvolnění, u IVF na počtu zavedených embryí
Ahoj Xxmxx, ty dva roky jsou někaký magický
V únoru budeme mít taky 2 roky snažení a o CARu zatím jen přemýšlím, ale zatím nechci. Můj dr. se snaží a tak zatím vydržim, než něco navrhne nebo než se na něčem domluvíme(dost mu do toho kecám
). U mě je to jiný, těhu jsem byla, ale nedopadlo a tak zase chce čekat na určitou dobu od „nového“ snažení, takže teď druhý měsíc clostík, minulý měsíc ovu na levé straně bez vejcovodu, na tento měsíc dvojnásobná dávka, aby mě nastimuloval… Tak držím palce, ať ti to brzy vyjde a ať dobře pochodíš v CARu. ![]()
X IUI ti udělají až uvidí výsledky, záleží na nich. Určitě dostaeš nějaké hormony, jak píše Boriska.
U IUI dvojčata tolik nehrozí, je to taková lepší soulož ![]()
Pak se ještě dělá IVF, to už je složitější a musíš ho platit, pícháš si od zač. cyklu hormony, udělá se ti víc vajíček, ty ti potom odeberou, oplodní je a když vzniknou nějaká embrya, tak ti je pak zavedou. Když to dobře jde.
Ale na to je čas, záleží na tvém problému, třeba se to vyřeší a pak to půjde přirozeně. Všechno ti vysvětlí v CARu.
Něco si nastuduj, třeba tady je i dost deníčků o tom, jak to chdí v CARu a co co znamená ![]()
Třeba tady https://www.emimino.cz/…cky/snazeni/ najdeš spostu článků o tom, co prožíváš
A určitě se z nich i něco dozvíš.
xxmmxx, urcite necekej a objednej se do CARu. Ja jsem otehotnela jen diky nim, snazili jsme se 2,5 roku. Poradne te tam vysetri a doporuci lecbu podle toho jaky problem najdou. Rozhodnuti co budes a nebudes chtit podstoupit je vzdycky na tobe. Jinak pokud ti CAR, ktery vyberes nebude vyhovovat tak jej muzes kdykoli zmenit. Doporuceni od dr nepotrebujes.
Pridej se k holkam do denicky Psychika snazilky, prochazi tim samym co ty a ver, ze pomaha tohle trapeni s nekym sdilet: https://www.emimino.cz/…rankovani/2/ Holky jsou fajn parta, ted je v denicku vic novacku, ktere se do CARu teprve chystaji tak se chytnes.
Preju hodne stesti a at se brzy zadari. ![]()
xxmxx píše:
Ahojky holky,
jsem tady poprvé, vůbec netuším, jak to tady chodí, takže pokud udělám v něčem chybu, klidně mi to napište.
Jsem tady vlastně proto, protože se snažím s manželem o mimi téměř dva roky. V mém okolí neznám nikoho, kdo by měl podobný problém, jako já, spíš naopak. Kamarádka čeká mimi, je ve třetím měsíci, má jiná kamarádka už má dvě mimi a tak to pokračuje dál, a já nic. Takže můj neůspěch nevím, kde ventilovat, s kým se radit, s kým měnit informace, až jsem přišla na tuto diskuzi. Vše mi přišlo tak hrozně líto, tak píšu.
Snažíme se dva roky, letos na jaře byl manžel na spermiogramu, má 72 procent pohyblivých spermií. Mě dělaly krev, ktrerá dopadla špatně, zjistily mi, že neproběhla daný měsíc ovulace. Má doktorka mi tedy napsala léky. Po jejich užívání jsem šla na ultrazvuk, dvakrát, ani na jednom nebyly známky ovu. Tak tedy další měsíc opět léky, dvojnásobná dávka. Po ní se ukázal malinký 18mm folikul. Po výpočtu na den pravděpodobného oplodnění zase nic. Už nevím, co dělat, mám jít do centra asistované reprodukce ale bojím se, co mě čeká. Poprosila jsem paní doktorku ještě o jeden měsíc navíc, napsala mi tedy další, již třetí léky. Jsem silné postavy,ale snažíme se už dva roky, tak přece není možné, pokud jsem zdravá, abych neotěhotněla. Užívala jsem Calibrum babyplan a poslední měsíce jen listovku. Má některá podobnou zkušenost, nebo jste již v CAR ? Uvítám jakékoliv rady, já už nevím, jak dál.....
Ahoj jestli ti můžu poradt jdi do Caru.Já jsem měla to samé neměla jsem ovulaci ani po lécích byli mi zjištěny PCO vaječníky hodně malých vajíček,ale žádný nedorostl do velikosti tudíž jsem to ani sama nedostala.Bylo mi doporučeno zhubnout ,protože PCO může ovlivnit i váha.Pak jsem šla na IUI to nevyšlo musela jsem si píchat hormony tablety nepomohli a pojištovna schválila jen 900IUI léků to my vyšlo na 1.IUI na další injekce tělo nereagovalo tak došlo na IVF to také nevyšlo,ale při odsávání vajíček mi narušili vaječník a další měsíc po nevydařeném IVF tělo udělalo samovolnou ovulaci a já otěhotněla přirozeně.Tak pokud ti řeknou,že to je PCO tak neváhej a jdi na dribling vaječníků a pak otěhotníš
u mě to pomohlo a u ostatních holek také pak měli klidně až 6 měsíců sami od sebe ovulaci.
Já moc všem děkuji za rady, já jsem s nikým o tom takto nepsala a nikde se toho tolik nedočetla. Manža mi říká, že čím víc si budu na to soustředit a zoufat nad tím, že nemůžu otěhotnět, tím to bude horší pro psychiku. V tom má asi pravdu, protože já už byla opravdu zoufalá a taky o dalších postupech nic nevěděla, takže jsem byla i nejistá, co mám dělat. Byla jsem na to dá se říci sama. Kamarádky takový problém neměly, spíš naopak, děti mají bez jakéhokoliv snažení. Tím, že jsem tady napsala, a vy mi odpovídaly a radily, jsem zase o malinko chytřejší a nabila jsem energii. Zítra volám do CARu, objednám se. Klostík vyberu poslední co mám předepsaný a opravdu pomažu do CARu. Je strašně dobře, že existují diskuze a že vím, že nejsem sama a že ty problémy mají i jiní. Ale nikomu to nepřeji prožívat, když nemusí. Je mi 33 a manželovi bude 40 a jsme spolu 6 let. Snad nás to štěstí v CARu potká…
Ahoj xxmxx jestli teda můžu napsat za sebe tak začátek jsme měli jako ty.
Jsem taky silne postavy tak se smiř s tím že pokud máš nadváhu (já mám obezitu) tak řeknou že problém je i v tom. Ale neděs se, mě to taky řekli a po léčbě jsme nám to vyšlo hned první měsíc, pak mě děsili že se neunesu když přiberu 20kg a ono zase prd já přibrala 7kg za celé těhu a nakonec mě děsili že se obezitkám blbě rodí a ono jim to opět nevyšlo a malá byla na světě za 4,5h od samého počátku ![]()
Ale jinak jsem jsem chtěla napsat, že mě 2 roky psali do karty „anovulativní typ“ za dva roky mě nikdy ovulaci nenašli, ani z krve (brali mě jí 3× měsíčně) ani ultrazvukem. Po 4 měsících braní a zvyšování hormonů nic. Muž měl spermiogram výborný a pořád nic, nakonec mě můj gynekolog poslal ke kolegovi co má Asistovanou Reprodukci, který nám hned po první kontrole napsal veškeré papíry k případnému Umělému oplodnění, které teda předchází umělá inseminace (IUI)
a papíry k dietoložce a mě odebral stěry na různé divné bakterie, taky jsem si prošla injekce na ovulku a hned se jsme se museli snažit, pak s plnou parádou do 24h na vyšetření zjisitl že ani po 12h po styku nežije ani jedna spermie, rovnou řekl že si to myslel, tak napsal mě i mužovi nějaké dvoje Antibiotika, začali jsme je brát když jsem dostala menstruaci a než jsme je dobrali (byly na 20 dní) tak jsem byla těhontná, tohle nám taky trvalo přes 2 roky snažení. Takže žádný anovulativní typ nejsem, obezitu mám od dětství a vše se zvládlo úplně bezproblému na jedničku s hvězdičkou. Teď se snažíme o druhé dítko zase půl roku a teď jsme opět brali antibiotika jako kdysi ale bohužel se nepodařilo tak čekám kdy se povede, jestli opět musíme čekat přes dva roky. Neboj se a jdi to řešit, jen čekat nemá cenu. Držím palce třeba to bude taková „prkotina“ jako u nás.
trixinka: tak to je příběh se štastným koncem… já mám obezitu cca od první třídy základní školy, se kterou jsem bojovala celých 8 let. Když chodím na gynekologii, tak slyším o hubnutí, ale mám sestřenicy, která bydlí v Londýně a říkala, že má spoustu podobě váhových kamarádek a bez problémů otěhotněly. My se snažíme 2 roky, rok jsme po doktorech, ale bez výsledku. Zítra zkusím na CAR zavolat a objednat se. Třeba je to opravdu maličkost a já tak čekám zbytečně dva roky.
Ahojky holky,
tak jsem dnes rozhodnutá zavolat do CAR v Praze Holešovicích na Maninách. Ale rozhoduji se mezi CARem a Gennetem. Máte některá zkušenosti? A co finančně, mám VZP a netuším, kolik se doplácí nebo jestli se něco platí. Kamarádka, která je těhotná, byla na Gennetu, dostala i nějaký jídelníček. Pročítala jsem diskuze o CARu a Gennetu a mám z toho smíšené pocity… ![]()
xxmxx dobré ráno, jo jo je to příběh se šťastným koncem, já jen že jsi psala že jsi silnější tak se prostě připrav i na to, že to budou na to svalovat, já mám v lékařské kartě napsané obezita od 5 let a taky to nikdy nikdo neřešil, ale nenech se odbýt a zkazit si náladu tím že to je tloušťkou protože já tomu prostě nevěřím, když vidím kolem mě i o hodně kulatější a ťapou za nima dvě tři děti a tlačí kočár
a pak štíhlé holky co nemůžou taky otěhotnět nebo mají pořád problémy třeba donosit a pak porodit. Je toho moc. Každopádně držím moc pěsti, protože se to určitě povede, já mám za sebou i hysterskopii a jiné blbiny a nikdy nic nenašli při mojí obezitě mám všechny vejcovody úplně průchozí tak se neboj a uvidíš že to dopadne dobře. Já jsem z druhé strany republiky tak s genetem nebo carem nepomůžu my tehdy neměli na výběr, byli jsme objednaní do Olomouce a tam vůbec nevím jak se to jmenuje
tak pa
trixinka: Dobré ráno i tobě, máš pravdu o té tloušťce a hubenosti. Kamarádka je taky jako já a má dvě zdravé děti. V mém případě se nadváha na základce řešila, chodila jsem k dr. ale výsledky nebyly žádné. Takže jsem připravena na to, že mi to budou otloukat o hlavu. Doufám, že ten jejich nátlak zvládnu. Do centra jdu s obrovskou nadějí… už se mi nechce čekat na náhodu, protože na tu jsem čekala dva roky. Ještě popřemýšlím nad tím CARem a Gennetem… Kdo z těch dvou je úspěšnější, míň nákladnější a kde se člověku opravdu věnuje jeden lékař a nestřídají se. Ach jo, závidím těm, co tohle už mají za sebou, ale tímto si taky určitě každá prošla. Já se tady pročítám v diskuzích… manža říká, jestli dělám dobře, že na to soustředím a nepustím to z hlavy a prostě se jen neobjednám. Ale mě spíš ubíjí ta nejistota, že nevím, do čeho jdu, co semnou bude. Včera, když jsem tady na tuto diskuzi přišla, nějak jsem se nedokázala odlepit, protože těch informací je tady opravdu spoustu. Dnes ráno jsem vstala a první co jsem udělala zapla pc a jsem tady.Dlouho jsem o tom neměla s kým mluvit o svém problému. A tady jsem najednou zjistila, že na to nejsem sama, ale že těch lidiček je více. I tobě moc děkuji za podporu i v té nadváze ![]()
Tak jsem se objednala do Gennetu. Kamarádky tam chodila. Přidělili mi paní doktorku. Jdu 4.2 i s manžellem (ještě to neví
) ale snad se zadaří a nebudu tam muset… ![]()
xxmxx tak to je moc dobré a ani to není za dlouho, to je určitě šťastné datum aspoň teda nám se 4.2.08 narodila malá
je dobře že s tím něco budete dělat a nemyslím že je špatně když sedíš u počítače a informuješ se, protože nemyslet na to že chcete dítko se ti stejně myslím nemůž povést, ale takhle se informovat je dost užitečné a taky budeš vědět trošku do čeho jdeš, holek co chodily do genetu tu najdeš taky myslím hodně a ještě ti dost poradí. Já chci druhé dítě stejně moc jako to první a vůbec nepomáhá že jedno máme, neumím říct větu „no tak nám jedno stačí“ to prostě nejde. Za hlavu to hodit neumím. Tak se držte a určitě se to brzo povede. ![]()
trixinka: děkuji moc za podporu, ještě zkusím někde přímo holky z Gennetu najít a jejich zkušenosti. Ještě tady pořád v tom plavu
je toho na mě moc těch informací najednou. Ale díky této diskuzi jsem se objednala na konzultaci, byla jsem rozhodnutá počkat, ale už zbytečně čekat nechci. Jdu do toho. ![]()