Bázlivé štěně?

73
9.4.13 08:52

Bázlivé štěně ??

Dobrý den,
potřebuji poradit od někoho kdo zažil něco podobného. Včera jsme si koupili
5.měs. štěně papillona s PP, ALE.. chov.st.byla asi množírna -cca 40 psů, 3-ras, :cert:
mělo nás to asi odradit, ale měli jsme sebou děti co se těší a nadruhou stranu
chování štěněte bylo normální.
Doma z přepravky nechtěla vůbec ven, tak jsme ji opatrně vytáhli, hned zalezla zpět a nevylezla…bojí se jít k člověku, našeho pohlazení jen nás sleduje z přepravky.
Zvykne si?? proč se bojí jít ke mně? Minulý pes když jsem si dřepla byl hned
u mě a tato nic. Venku taky prchá ode mne, musí být stále uvázaná aby se neztratila nebo ji nepřejelo auto…
Vím že je u nás krátce, ale přijde mi to zvláštní
Děkuji za reakce Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
9.4.13 08:58

A to jste se na štěně nejeli nikdy předtím podívat? Takovéhle chování by se přece projevilo už dřív…no pozdě bycha honit, že :)
Hodně trpělivosti, hodně mlsínků, jasně vytyčit hranice (nedělat to, že si ji teď budete brát na gauč, když je taková chudinka, a za rok se budete horko těžko snažit ji to odnaučit).
Je to štěně, takže je velká šance, že se spraví a bude z ní miláček, držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
9.4.13 08:59

Klid :) Přeci jen to už není tak moc malé štěňátko - v 8mi týdnech jsou mnohem důvěřivější než v 5ti měsících :) Nechala bych ji přepravku otvřenou a ať si sama okolí projde až se bude cítit.. Určitě ji nelámejte a děti ať ji nechají být úplně, až se okouká tak bude určitě lépe..

Nemuselo jít o množírnu, je celkem běžné, že v tomhle věku už nejsou štěňata tak důvěřivá..

V situacích kdy by se bála (při venčení nebo tak..) se chovejte jakoby nic a hlavně fenku neuklidňujte - pokud ji budete uklidňovat tak si v sobě utvrdí, že se děje něco zlého, takžese chovejte klidně, uvolněně a ona se uklidní také :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
9.4.13 09:04

@Etcetera78 bohužel jsme se nejeli podívat, je to cca 100km daleko
Přepravku otevřenou má, nemíním ji zavírat, děti si ji nevšímají, jetu běžný provoz,
při venčení ji pořád chválím že je šikovná, to můžu ne??Zatím se tedy nevyčurala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
9.4.13 09:07

@marka3 No „chválit“ ale s mírou.. Spíš na ní mluvit tak jako zvesela a hravě ;) Ona vycítí pokud budete nervózní a pak bude také :)

Musíte ji pochopit - vyrostla v obrovské smečce a najednou je úplně opuštěná u cizích lidí - zvykne si! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
9.4.13 09:08

S tím chválením pozor, jak psala Almira - když projevuje známky strachu a ty ji chválíš (protože ji chceš povzbudit), tak ji vlastně chválíš za bázlivé chování a tím ho v ní můžeš ještě víc podpořit. Je lepší jít prostě jen tak, chválit a pamlskovat kdykoli se pohybuje směrem k tobě, ale jinak z toho nedělat žádnou vědu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
9.4.13 09:38

Ja bych se k ni chovala naprosto normalne jako k jinymu steneti..je to jeste prcek..zvykne si…kdyz ji chcete mit jako gaucaka..tak ji berte na gauc..kdyz ne tak ne…proste normalne..ja bych tomu dala tak tyden a bude u vas jako doma…musi si zvyknout…nechat klid..za vycurani je potreba pochvalit urcite! aby se to naucila. sla bych na ni pres jidlo…to kazdej pes brzy pochopi ze ses kamos :mrgreen: taky jsem si brala i rocni…taky byla bojacnejsi..uz byla zvykla se svou smeckou. meli jsme i petiletyho tyranyho co se daval dlouho u nas dohromady…ten se bal vseho..a taky je z nej pan pes!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
9.4.13 09:41

No a jestli se ti zdali ty psi ve spatnych podminkach - tim se vyznacuji mnozirny casto..ani ne ta poctem psu. tak mas moznost tam poslat nejakej veterinarni organ ;) prekupnici a mnozici ti to vetsinou neukazou jak ty psy maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
9.4.13 09:45

Moje čubina se taky trošku bála (oproti těm ostatním piraňím v ohrádce) a teďka když se urazí a chce víc klidu chodí si naopak lehnout do přepravního boxu do chodby. Plnou náruč pamlsků a trpělivosti. Jestli na Vás doma nevrčí, neštěká, tak to bude v pohodě ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
9.4.13 10:00

Tak doufám že víš co je tvá povinost a množírnu nahlásíš :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
9.4.13 10:03
@marka3 píše:
Dobrý den,
potřebuji poradit od někoho kdo zažil něco podobného. Včera jsme si koupili
5.měs. štěně papillona s PP, ALE.. chov.st.byla asi množírna -cca 40 psů, 3-ras, :cert:
mělo nás to asi odradit, ale měli jsme sebou děti co se těší a nadruhou stranu
chování štěněte bylo normální.
Doma z přepravky nechtěla vůbec ven, tak jsme ji opatrně vytáhli, hned zalezla zpět a nevylezla…bojí se jít k člověku, našeho pohlazení jen nás sleduje z přepravky.
Zvykne si?? proč se bojí jít ke mně? Minulý pes když jsem si dřepla byl hned
u mě a tato nic. Venku taky prchá ode mne, musí být stále uvázaná aby se neztratila nebo ji nepřejelo auto…
Vím že je u nás krátce, ale přijde mi to zvláštní
Děkuji za reakce Marka

Nesnáším lidi, kteří podporují množitele, je to hnus…Je jasné, jaké štěňata z toho pak jsou. A útulky jsou plné nešťastníků :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.4.13 10:06

@marka3
No, vem to tak, že tam nejspíš neproběhla správná socializace - jakési „naprogramování“ na to, že člověk (a spousta jiných věcí) je normální součást života psa. Budeš to mít hodně těžké a je možné, že už nikdy to nebude úplně dobré.
Nezvládnu toho teď víc napsat, ale v kostce - žádné tresty, hodně pochval, všechno jako u malilinkého štěňátka - pozvolna, po dobrém. Vynahraď si čas několikrát denně, kdy si fenku vyndáš z přepravky (v nějaké místnost, kde se moc nemá kam schovat), sedneš si na zem, budeš si třeba číst, a po očku sledovat fenku a občas jí hodíš nějaký ten pamlsek, jinak si jí nebudeš všímat. Dej jí čas, ona se postupně osmělí a přijde a bude zkoumat, kdo jsi. Pak je ještě další metoda, a to psa prostě vynda a hladit, i když mu to není příjemné - ale toho nejsem úplně zastáncem.
Počítej s tím, že si fenka nebude umět hrát, nejspíš nebude čistotná, na všechno musí teprv přijít.
Hodně by pomohl dospělý, klidný, vyrovnaný pes - jestli máte nějaké známé s takovým psem, nastěhujte si je na chvíli do baráku ;-). Fenka by to odkoukala od něj a šlo by to rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
9.4.13 10:12

Já nevím holky neděláte z toho moc velké drama? Fenku mají od včerejška tak jak by se v tomto věku měla chovat? Kdyby to trvalo týden tak neřeknu ale takto.. Pár dní je naprosto normální od takového dorostence - už to není důvěřivé štěně ale ještě si to neumí v hlavičce tak vyrovnat.. A proč by muselo jít o množírnu? Pokud byli pejsci v pořádku, dobře nakrmení a problém bylo jen jejich množství.. Je spoustu bláznů co má hodně malých psů a jsou v pořádku..

Zakladatelko hlavu vzhůru :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2652
9.4.13 10:14

@marka3 …štěně je nesocializovaný…tam odkud pochází normální chování psů :cert: nepoznala kontakt člověka, neví co od nich čekat, cítí se jistě jen ve smečce, z který převzala vzorce chování. Je velmi pravděpodobný, že bázlivější zůstane. Chovejte se k ní normálně, nelitujte jí. Brát co nejvíc mezi lidi, seznamovat se vším. Nechat od okolí hladit, i když třeba jemně pod nátlakem, ale v klidu a s úsměvem. Nenechávejte jí nikam schovávat! určitě se to zlepší, ale nečekejte zázraky na počkání. A tu množírnu nahlásit, je mi až záhadou, že vaše štěně má papíry. Viděli jste rodiče? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2652
9.4.13 10:18

@Almira-Alm …já bych řekla, že nedramatizujem. Zodpovědný chovatel má tolik psů, aby je zvládl připravit do života. To zn. věnovat se jim, socializovat, seznamovat se světem. Pochybuju, že při množství 40 psů tohle nikdo dokáže :cert: jde jim jen o prachy. Já taky miluju psi, ale právě proto bych nikdy nedopustila jich mít tolik, když nejsem schopná všem zajistit to co potřebujou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný