Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@KarlaMonikova Pokud už, dala bych Beátu. Přijde mi to, že napoprvé lidi čekají čárku - a aby se dítě celý život představovalo „jsem Beata s krátkým“ (analogicky „Ela s jedním l“, „Emma se dvěma m“, „Evelyna s krátkým tvrdým“ atd.), to bych mu fakt neudělala.
Já z tohoto důvodu schválně vybírala dítěti jméno, které žádné variace nemá a které každý v Česku napíše napoprvé ![]()
@Veverko píše:
@KarlaMonikova @Agneth
Beáta a Magdaléna, je to hezci
Mě se to také líbí víc. Bez čárek mi ta jména připadají taková neúplná.
Jinak Beátek znám několik, všechny jsou s á. Ani jsem netušila, že jde i krátká verze.
V latině se diakritika nepíše, ale čte - musíš ji umět. Takže se stejně jmenuje Beáta, až má napsano v občance cokoli. @bea6
@Pudloslava
mamka je polka tak jsem vždy slavila dle polského kalendáře. V te době ani Beáta v kalendáři nebyla.
@Slečna Ferka píše:
@KarlaMonikova Pokud už, dala bych Beátu. Přijde mi to, že napoprvé lidi čekají čárku - a aby se dítě celý život představovalo „jsem Beata s krátkým“ (analogicky „Ela s jedním l“, „Emma se dvěma m“, „Evelyna s krátkým tvrdým“ atd.), to bych mu fakt neudělala.Já z tohoto důvodu schválně vybírala dítěti jméno, které žádné variace nemá a které každý v Česku napíše napoprvé
To je rozumne, aspon pak holcicka nebude mit problemy s vysvetlovanim ![]()
@Pudloslava píše:
V latině se diakritika nepíše, ale čte - musíš ji umět. Takže se stejně jmenuje Beáta, až má napsano v občance cokoli. @bea6
No ale tady jsme v Čr a pravidla vyslovnosti jsou jina než v latině a jinych jazicich ![]()
@KarlaMonikova Tak mi jsme dali Beátu s jinou koncovkou jako píše @bea6 Může se dát Beatrix, Beatrice, Beatris, říkáme Bei Beo Beáto Bet občas i Trišo
Taky bych volila krátkou variantu - Beata. Nikdy nevíš, kam tvé dítě osud zavane, dnes už prý polovina studentů jezdí do zahraničí na studijní pobyty, krátká varianta je pro cizinu praktičtější.
@KarlaMonikova píše:
Nedávno tu vznikla diskuze, jestli Renata nebo Renáta, tak mě ti samé zajímá i u tohoto jménaBeata nebo Beáta? A jestli někteří z vás toto jméno dali, tak mě zajímá, jak holčičku oslovujete?
@KarlaMonikova píše:
No ale tady jsme v Čr a pravidla vyslovnosti jsou jina než v latině a jinych jazicich
To je pravda.
Doma máme Beatu. Říkáme Beatko, Bety, Betynko, Beat, Beuško, Bětuško a když zlobí tak Mařeno, Blaženo
Krátce jsme vybrali z důvodu dlouhého německého příjmení. Všude ji píší správně (na úřadě, v nemocnici…),zatím se nikdo neptal, jestli krátké nebo dlouhé A.
Taky jsem Beata..ale bez čárky, jinak říkají mi Bety, Beat, Beo, Bei, Beatko…třeba doma mi řikají Aťo… začal s tim můj bratr když byl malý, neuměl řict BEATA a furt říkal jen ATA tak od te doby mi doma říkají Aťo
. Jinak jsem trochu naštvana, že tohle jméno se stáva čim dal tim populární ![]()