Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucka83 píše:
Miminko do roku nesmi na hrbitov kvuli tomu ze by mohlo umrit, tot povera a u nas v rodine se dodrzuje
U nás taky, dnes jsme byli poprvé s mladší.
A k těm pověrám, já se třeba na hřbitově vždycky cítím dobře
kdo věří na duchy měl by vědět, že ti nebudou jen na hřbitově ![]()
Ja jako mala nesla na pohreb prababicce a na hrbitovech jsem se vzdycky bala ![]()
Mě rodiče vždycky brali
líbilo se mi že je všude spousta svíček
babička mě tam dokonce brávala schválně když už se stmívalo, abych zažila tu atmosféru dušiček a nějak mě to nepoznamenalo a dokonce teda i žiju ![]()
@verububu píše:
Proč ne. Děda byl naposledy s mladším a ten mi hrdě hlásil…děda tam kamarády a ty jsou na uhlí![]()
Rozuměj…že tam mají urnu.
Do prvního roku věku jsme syna nebrali. Manžel je na to pověrčivý.
Brala jsem jí tam už loni, teď tam byla znova, hrozně se jí líbí ty světýlka ![]()
Určitě je vezmi. Hřbitovy jsou teďka na podzim nádherný. Mě by spíše zajímalo, jestli by nebylo divný tam někoho pozvat na rande ![]()
Povery vznikaly v davnych dobach, kdyz si lide nedokazali vedecky vysvetlit, co se kolem nich deje. Statisticky si pak dali dohromady, co meli ty pripady spolecneho. Takovych pover je fura, treba ze matka nema merit miminko sama, protoze mu bere miry na rakev, nebo ze do jednoho roka by se nemely detem strihat vlasy, ze mu to zkracuje rozum (morbidnejsi verze je, ze se mu tim krati zivot).
Malého beru na hřbitov normálně. Taky jsem jako dítě chodila od mala a v pohodě nemám z toho nějakou hrůzu. ![]()
@ncc1701
tak za některý pověry jsem docela ráda - např. moje zubařka má v pátek 13. vždycky volné termíny, jinak je čekačka i 6měsíců ![]()