Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@IdealMan píše:
Beatris. Zkrácenina Bea. Rebecca = Becky.
Na Bernardettu snad ani zkratka není.Fakt nechápu tohle týrání dětí nesmyslnými jmény jen aby se chudinka dítě nejmenovalo Eliška, Maruška (těch je mimochodem málo), Ájinka nebo Niki… Tak si vymyslím Bernardettu, dcera vás na starý kolena prokleje a změní si jméno.
Fuj.
Jakožto člověk který trpěl netradičním jménem jsem proti tomu. Asi nechápete jak můžete děcku ublížit. Fakt ne.
To jsou ale předpotopní názory, nechápu, proč hned týrání dětí? Co je na tom jméně proboha tak týrajícího?
Týráním bych nazvala jména úplně jiného typu a to hned uvedu příklad z praxe - Adolf Jebavý a to bez prdele! Takže nějaká Bernardetta je čajíček..
Mě se osobně libí Roza- Roz.. máme v rodině..
Uvedené Bernadeta mi přijde- je to jenom názor.. jako pro nějakou klášterní sestru…
Ale jak jsem psala jse to názor a vkus.. raději bych volila třeba tu Sandru atd
@IdealMan píše:
Lidi se zbláznili…však ono se to jednou na Vyšší spravedlnosti všem vrátí.Já jsem svoje rodiče už za to jak mi zpotvořili jméno sedmkrát proklel a pokaždý když se mě někdo zeptá jestli jsem Řek nebo mi řekne jiným - podobně znějícím jménem - mám chuť mu nakopat. Ale vždy zachovám dekorum.
Pokud bych se měl ženit tak si to změním, protože pokud by se mne oddávající zeptal vážený… béřete si - asi bych se propadnul hanbou.
Chudáčku, co takhle zapracovat na svém sebevědomí?
@IdealMan píše:
Beatris. Zkrácenina Bea. Rebecca = Becky.
Na Bernardettu snad ani zkratka není.Fakt nechápu tohle týrání dětí nesmyslnými jmény jen aby se chudinka dítě nejmenovalo Eliška, Maruška (těch je mimochodem málo), Ájinka nebo Niki… Tak si vymyslím Bernardettu, dcera vás na starý kolena prokleje a změní si jméno.
Fuj.
Jakožto člověk který trpěl netradičním jménem jsem proti tomu. Asi nechápete jak můžete děcku ublížit. Fakt ne.
Ja teda jednu znam a rika se ji Bedriska. Je ji teda uz kolem 80 ti. Tak male holcicce mozna Beda? Jinak znam i Bernarda, a tomu se rika Bern, Berny. Na holku mi zni Berny divne. Asi tim, ze to mam spojene s muzem.
@pria.pria píše:
A jak se jmenuje vaše dítko? Sofie, Anna, Karolína, Natálie, Nikola, Tereza? Fakt žádná invence? nepoděkuje spíše vám, rozumná maminko, že jí vadí, že si ji pletou s jinou?
Já mám taky děti s běžně dávanými jmény, vše v první dvacítce, některá z nich jsi i vyjmenoval. A žádná reklamace dosud nepřišla. Naopak, děcka mi řekly, že jsou rádi, že nemají „divný“ jména.
Ale at nevypadám tak úzkoprse, mě určitá pestrost, když má své hranice, nevadí. Takže z těch Tvých jsem jednoznačně pro Rozálii
. Bernadetta bych se fakt jmenovat nechtěla.
Mně to nepřipadá jako nějaká šílená a nestravitelná exotika, jméno je to pěkné. Jen teda já osobně bych dítěti nedala jméno, u kterého by muselo pořád vysvětlovat, která písmena jsou tam dvakrát. Mám cizí příjmení, kde by dvě souhlásky měly být zdvojené, ale nejsou, pořád to musím někde vysvětlovat a hláskovat a děsně mě to prudí. Mít takové křestní jméno by pro mě bylo za trest. Ale žít se s tím samozřejmě dá ![]()
@hanka.br. píše:
Budou jí říkat Berčo. Ale jinak s tebou souhlasím, co se týče nesmyslných jmen.
No jo. Asi spis Berco nez Bedo
.
@Samantha9 Moje slova, místo toho neustálého plevelení všech diskusí o jménech. Kdyby to alespoň napsal do jedné diskuse jednou. ![]()
No jak tady někdo psal o tradičních jménech…Maruška atd. Ona to úplně není výhra. Já se jmenuju Marie, to jméno mi přijde strašně tvrdé a Maruška divné. Navíc je to jméno snadný terč - všechny ty Mařky, Máňy atd. Kromě toho na základce se tak nikdo (koho jsem znala) nejmenoval. Zkrátka jsem se tak jmenovala já a potom velmi staré paní. Takže jsem se mezi vrstevníky s tím jménem necítila dobře a rozhodně ho nikdo neopěvoval/nezáviděl. Na gymplu snad byl jedna Marie, ale ne v naší třídě. Záviděla jsem Veronikám a Terezám. Jméno Marie bylo „in“ v době mé babičky, teď je možná „in“ zase. Ale v mé době nebylo, takže to opravdu nebyla výhra. Prostě teď se dávají moderní jména takže proč ne. Myslím, že je dobré zohlednit, co je v „kurzu“. Moderní nebo tradiční?
Ono se taky může stát, že i když dáte neobvyklé jméno, tak se to někomu v okolí zalíbí a dá to taky. To se totiž stalo nám v obou případech. Máme pro děti ne úplně často dávaná jména, ale půl roku po narození dcery dali stejné jméno své holčičce lidi z vedlejšího domu, půl roku po narození našeho syna dali stejné jméno svému chlapci sousedi. Trapas. Je sice hezké, že jsme tak inspirativní, ale nadšená nejsem ![]()
My jsme měli vybrané jméno pro holčičku dávno před tím, než jsem jí čekali. Všichni, kterým jsme ho řekli, nám ho vymlouvali, že je to jak pro starou bábu. Dali jsme ho stejně a teď, když se někdo ptá, jak se dcerka jmenuje, lidi jsou nadšení. Jednak jí to asi sedí a jednak se to lidem opravdu líbí.
Zrovna dnes mi dcerka řekla, jak moc se jí její jméno líbí. ![]()
Příspěvek upraven 09.02.16 v 20:33
No mně se vybaví Bernadett z Teorie velkého třesku a díky tomu bych měla strach, že jí k tomuto seriálu budou přirovnávat..i když kdo ví, jak dlouho bude tenhle seriál sledovaný a jestli ho budou naše děti znát také jako my teď třeba známe Ženatý bez závazků..
Mně osobně se nelíbí..
Jo a jak tu byla zmínka o té nudě ve jménech..tak my jsme dali Nikolku, protože se nám to líbilo a měla jsem se tak původně jmenovat já, ale rodiče jméno při porodu změnili na Lucii a měla jsem to tak zafixované..že až jednou budu mít dceru, tak se bude jmenovat Nikol a krásně to k dceři sedí, k příjmení taky krásně ladí a má to šmrnc, s přítelem jsme se shodli hned, jen jak jsem ho řekla a nedokážu si představit, že by se dcera měla jmenovat jinak (oblíbenost jména mi v tomhle případě bylo doopravdy jedno..a mně osobně nějak nevadilo, že jsme byly ve třídě 3 Lucie, brala jsem to tak, že to je prostě hezké jméno).. ![]()
Příspěvek upraven 09.02.16 v 20:42
@Anonymní píše:
No jak tady někdo psal o tradičních jménech…Maruška atd. Ona to úplně není výhra. Já se jmenuju Marie, to jméno mi přijde strašně tvrdé a Maruška divné. Navíc je to jméno snadný terč - všechny ty Mařky, Máňy atd. Kromě toho na základce se tak nikdo (koho jsem znala) nejmenoval. Zkrátka jsem se tak jmenovala já a potom velmi staré paní. Takže jsem se mezi vrstevníky s tím jménem necítila dobře a rozhodně ho nikdo neopěvoval/nezáviděl. Na gymplu snad byl jedna Marie, ale ne v naší třídě. Záviděla jsem Veronikám a Terezám. Jméno Marie bylo „in“ v době mé babičky, teď je možná „in“ zase. Ale v mé době nebylo, takže to opravdu nebyla výhra. Prostě teď se dávají moderní jména takže proč ne. Myslím, že je dobré zohlednit, co je v „kurzu“. Moderní nebo tradiční?
Maruška je moc pěkné jméno. Je to prostě o tom, jakou má člověk povahu a jak to jméno umí nosit. Já sama mám dost netradiční jméno a jsem za něj vděčná a pyšná na to, že se jen tak v davu neztratím..
@pria.pria píše:
Ahoj! Tak už je porod naší maličké na spadnutí a my stále nějak tápeme se jménem. Já mám raději nějaké takové netradičnější jména, prostudoval jsem si všech těch cca 2742 dívčích jmen, která jsou registrována v ČR a zaujala mě třeba Bernadet(ta), Berenika, Rozálie, Sandra, Rebeka, Aurélie, Karmen, Henrietta, Petronella,… Berenika se nelíbí ženě (škoda, mně se líbí moc), mně se stále více a více zamlouvá Bernadet(t)a.Ale… Žena je konzervativnější a dnes mi sdělila, že se bojí, aby dcerka nějak příliš s takovýmto jménem nevyčuhovala, aby se příliš nelišila, aby se jí nějak kvůli jménu ve školce, škole spolužáci nesmáli, aby se tím nějak netrápila. Ano, jsou i jiná krásná a „nevyčuhující“ jména, třeba Karolína, Kristýna, Veronika, Barbora, ale je jich strašně moc a připadá mi škoda, aby k těm desetitisícům spolujmenovců přibyla i naše dcera. Možná právě naopak - její jméno Bernadet(t)a by ji zajistilo onu výjimečnost, každý by si jí pamatoval už kvůli tomu a možná díky tomu by to měla naopak v životě snazší.
Co myslíte holky a kluci?
D9ky moc za vaše názoryFakt je to tak složité jméno, které naše společnost (ještě) nedokáže přijmout?
Hele já myslím, že naše děti to budou mít v tomhle podstatně jednodušší. Za nás to byla samá Petra a Jana a jakékoli méně frekventované jméno (stačila už i Klára) byl problém. Teď je ta variabilita jmen podstatně větší, u nás ve školce je např. Květoš, Lotta nebo Elijáš.
Ano, je možné, že se jí kvůli jménu budou smát, ale stejně tak se jí můžou smát kvůli brýlím, zrzavým vlasům, pihám, rodičům, tloušťce, nižšímu vzrůstu nebo čemukoli jinému.
Pokud to neobvyklejší jméno unesete vy i širší rodina, šla bych do toho.