Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já nevím, ale místo toho aby byly všichni rádi, že se postupně začínají dávat i jiná jména, než jsme zvyklí, že nebudou spolu ve třídě tři Terezky a dvě Natálky. Což byly jména generace mé neteře nebo tři Lenky a čtyři Martiny, což jsou zase jména generace mojí. Tak se zase někdo ohání tím svým, " Proč dávat jméno jako Bernardeta, když je tolik krásných klasickych českých jmen".
A zvednutí obočí nad jménem? To je v klidu. Náš syn má taky trochu cizí jméno. A nikdy jsem neřešila, jestli se nad ním někdo podivuje. Taky by mě nikdy nenapadlo řešit v diskuzích jestli jméno dát mám, nebo ne. Ale to asi záleží na povaze rodičů. ![]()
Mně se Bernadeta líbí (dala bych teda rozhodně s jedním t, aby to nebylo víc cizí, než je nezbytně nutné), ale je to zároveň i trochu ujeté
my máme tři holky a čtvrtou na cestě a jenom první jsme se shodli bez problémů, o druhou jsme se dohadovali ještě na porodním sále, chtěla jsem Dorotku, ale muž s porodníma asistentkama mě ukecal na Pavlínu a dodnes mi to trochu vadí, u třetí mě zase zpracovali, asi pět vteřin po tom, co byla venku na Marii, a za týden jsme jí nechávali přejmenovat… Hrozně se mi líbí jméno Milada, ale manžel mi ho pořád nechce dovolit ![]()
@pe-terka píše:
@darkgreen Ted odhlédnu od emocí, ale jak jste Bojanu oslovovali? Zkratky, zdrobněliny…
No Bojana měla rodiče z Bulharska, ale od mala žila u nás. Normálně Bojano, nebo Bojo. Bojanko učitelé. Všichni si zvykli, ani to nikomu nepřišlo zvláštní. Prostě se tak jmenovala, tak co. Byli by jme za blbce, kdybychom se ji smáli, jen kvůli jménu, když byla úplně v pohodě.
@darkgreen píše:
No Bojana měla rodiče z Bulharska, ale od mala žila u nás. Normálně Bojano, nebo Bojo. Bojanko učitelé. Všichni si zvykli, ani to nikomu nepřišlo zvláštní. Prostě se tak jmenovala, tak co. Byli by jme za blbce, kdybychom se ji smáli, jen kvůli jménu, když byla úplně v pohodě.
no já nemyslím výsměch, ale ty zkratky by mi prostě nešly z pusy - Boji, Bojko, Bojo
Ale je to o zvyku, připouštím ![]()
@sinapis.alba píše:
Mně se Bernadeta líbí (dala bych teda rozhodně s jedním t, aby to nebylo víc cizí, než je nezbytně nutné), ale je to zároveň i trochu ujetémy máme tři holky a čtvrtou na cestě a jenom první jsme se shodli bez problémů, o druhou jsme se dohadovali ještě na porodním sále, chtěla jsem Dorotku, ale muž s porodníma asistentkama mě ukecal na Pavlínu a dodnes mi to trochu vadí, u třetí mě zase zpracovali, asi pět vteřin po tom, co byla venku na Marii, a za týden jsme jí nechávali přejmenovat…Hrozně se mi líbí jméno Milada, ale manžel mi ho pořád nechce dovolit
tak na počtvrtý by ti vyhovět mohl, když jsi třikrát ustoupila
. Nebo mu pohroz, že budeš rodit holky, dokud nebude jméno po Tvém ![]()
@pe-terka píše:
@darkgreen Ted odhlédnu od emocí, ale jak jste Bojanu oslovovali? Zkratky, zdrobněliny…
Bójko
Boji, Bojanko… proč ne
Já mám větší problém s oslovením Elišky. Měli jsme psa Elu, takže Eli, Elo, Elinko se mi trochu ekluje a Eliška mi přijde strášně přeslazená.
@radkka Lízo
ale to mi toho psa evokuje ještě mnohem víc ![]()
@pe-terka no, možná to vyjde, teď už říká, že je mu to jedno.. ale to tvrdil i minule
ale čtyřikrát jsme chtěli mít kluka a pořád nic, tak teď už je mu to asi oprvdu fuk ![]()
@sinapis.alba píše:
@radkka Lízoale to mi toho psa evokuje ještě mnohem víc
@pe-terka no, možná to vyjde, teď už říká, že je mu to jedno.. ale to tvrdil i minuleale čtyřikrát jsme chtěli mít kluka a pořád nic, tak teď už je mu to asi oprvdu fuk
Bud ráda za to, co vám bylo naděleno
. Já mám obojí, ale hádat se s klukem pubertákem je fakt náročný. Jako s holkama to taky není jednoduchý, ale kluci jsou agresivnější, i slovně.
@pe-terka a to já jsem ráda
i když se rvou jako koně a nemine den, aby se aspoň trochu nepomlátily
ale prostě ten pokračovatel rodu (nebo dva nebo tři..) to byl náš sen ![]()
@sinapis.alba píše:
@pe-terka a to já jsem rádai když se rvou jako koně a nemine den, aby se aspoň trochu nepomlátily
ale prostě ten pokračovatel rodu (nebo dva nebo tři..) to byl náš sen
no já bych aktuálně našeho „pokračovatele rodu“ vyslala minimálně na Měsíc ![]()
@darkgreen píše:
Já nevím, ale místo toho aby byly všichni rádi, že se postupně začínají dávat i jiná jména, než jsme zvyklí, že nebudou spolu ve třídě tři Terezky a dvě Natálky. Což byly jména generace mé neteře nebo tři Lenky a čtyři Martiny, což jsou zase jména generace mojí. Tak se zase někdo ohání tím svým, " Proč dávat jméno jako Bernardeta, když je tolik krásných klasickych českých jmen".
A zvednutí obočí nad jménem? To je v klidu. Náš syn má taky trochu cizí jméno. A nikdy jsem neřešila, jestli se nad ním někdo podivuje. Taky by mě nikdy nenapadlo řešit v diskuzích jestli jméno dát mám, nebo ne. Ale to asi záleží na povaze rodičů.
Tak váš příspěvek mě opravdu hodně potěšil… No, problém je, že já jsem z umělecké rodiny, takže prostě nevím, proč nedat holce nějaké hezké, i když neobvyklé jméno. Ale narážím právě na malost Čechů… Už to slyším přesně tak, jak píšete: „Proč zrovna tohle, když jsou jiná, krásná česká jména, jak se na to budou tvářit kamarádky, rodina…“
@pe-terka píše:
no já bych aktuálně našeho „pokračovatele rodu“ vyslala minimálně na Měsíc
to se nedivím, spousta kluků chce být astronautem
![]()
jinak pokud jde o ta ‚tradiční‘ jména, to je dost nejasný pojem, třebas když si pročtu manželův rodokmen, tak to tam byla samá Rozina, Alina nebo Anastázie, protože to prostě bylo v módě, ještě před pár lety byla rarita Anežka nebo Matyáš, teď jsou mezi nejdávanějšími jmény, dokonce jsem na hřišti viděla i Severína, je to dost ujeté, ale třeba to přijde do módy
.. Mně osobně se nelíbí jen to prosazování cizích forem, jako Charlotte místo Šarloty, Emily místo Emílie, Elizabeth místo Alžběty apod..
@pria.pria Bernadeta je krásné jméno
pokud ho dáte, nedivila bych se, kdyby se po ní začaly opičit i další maminky v okolí ![]()
@sinapis.alba píše:
to se nedivím, spousta kluků chce být astronautem![]()
![]()
jinak pokud jde o ta ‚tradiční‘ jména, to je dost nejasný pojem, třebas když si pročtu manželův rodokmen, tak to tam byla samá Rozina, Alina nebo Anastázie, protože to prostě bylo v módě, ještě před pár lety byla rarita Anežka nebo Matyáš, teď jsou mezi nejdávanějšími jmény, dokonce jsem na hřišti viděla i Severína, je to dost ujeté, ale třeba to přijde do módy
.. Mně osobně se nelíbí jen to prosazování cizích forem, jako Charlotte místo Šarloty, Emily místo Emílie, Elizabeth místo Alžběty apod..
@pria.pria Bernadeta je krásné jménopokud ho dáte, nedivila bych se, kdyby se po ní začaly opičit i další maminky v okolí
Když jsem před časem čekali naši nejmladší, zvažovali jsme i jméno Rozálie. Rozmluvila mi ho naše nejstarší (tehdy jí bylo 15), že je to divný jméno…přitom ted se dává dost, dřív se taky dávalo, ale „generaci“ našich náctiletých přeskočilo a zdá se jim zvláštní. ![]()
@pe-terka Rozálie mi přijde v pohodě, nic, co by se nedalo vyslovit nebo zapamatovat
Před časem se mi zdál sen, že se nám narodila další dcera (ještě před tím, než jsem fakt otěhotněla) a v tom snu jsme jí pojmenovali Timea
netuším, kde se mi to vzalo v hlavě teda.. sice mi to přijde hezké, ale nedala bych ho.. nejspíš ![]()
@pria.pria nechcete Timeu, kdyby neprošla Bernadeta? ![]()
V pohodě jméno, nemám na něj extra názor, nikoho s takovým jménem jsem nepoznala ![]()
Kdybych ale měla použít vlastní zkušenost, tak jsem měla kamarádku, co měla jméno velmi nezvyklé. Hrozně se jí smáli, a i ona za to nesnášela svoje rodiče. Ale tak třeba dcerka výjimečnost ocení ![]()