Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezké odpoledne, holky.
Chci se zeptat, jak postupovat při změně příjmení dítěte, případně kolik to stojí.
Někde jsem četla, že změna příjmení proběhne automaticky při mém sňatku s otcem dítěte. Je to pravda nebo bude potřeba podepsat nějaké změny na matrice?
(doufám, že jsem otázku formulovala srozumitelně
)
@anna.marie.nova píše:
Hezké odpoledne, holky.
Chci se zeptat, jak postupovat při změně příjmení dítěte, případně kolik to stojí.
- čekám dítě, zatím jsem svobodná.
- po narození dítěte mu dám své příjmení.
- s biologickým otcem dítěte, který bude samozřejmě zapsán v rodném listě, se vezmeme později po porodu.
Někde jsem četla, že změna příjmení proběhne automaticky při mém sňatku s otcem dítěte. Je to pravda nebo bude potřeba podepsat nějaké změny na matrice?
(doufám, že jsem otázku formulovala srozumitelně)
tak mu dej rovnou příjmení biootce a neřeš kraviny? ![]()
A proc bys davala sve prijmeni? Kdyz se chcete stejne vzit? Musite na matriku a mit dohodu o jmenu ditete
Určitě se to pak nezmění automaticky, já teda dala příjmení po partnerovi, věděla jsem, že se vezmeme… zbytečně bych to nekomplikovala, nebuď taková feministka ![]()
Své příjmení chci dát proto, protože budu svobodná matka. Společné příjmení budeme mít, až se vezmem.
@pohledzdruhestrany proč by to jako měla dělat? a jaký kraviny? Co to je, jako? Na tohle se neptala, a až sijí biootec vezme, dítě automaticky dostane jméno stejné, jako budou mít rodiče. Kravina je dát jméno po chlapovi.
@anna.marie.nova píše:
Své příjmení chci dát proto, protože budu svobodná matka. Společné příjmení budeme mít, až se vezmem.
Taky bych dala příjmení po sobě a pak po sňatku změnila. Myslím si, že ta to obíhávání by mi to stálo.
Zkus se zeptat na matrice, klidně tam jen zavolej.
@anna.marie.nova píše:
ale otce v rodnym liste mit budes ne??nechapu proc si to komplikujes ![]()
Take nechapu, proc by musela dat prijmeni po otci, dokud nejsou svoji. Ja to tak udelala a otec pak ze svatby vycouval.
@anna.marie.nova píše:
už při žádosti o obřad na matrice se dá zaškrtnout, že rovnou žádáte o změnu příjmení společného dítěte. Nenech si tady nakukat nic o feministickém myšlení nebo o kravinách. Svatbou se změní i dítěti, nic složitého, automaticky to nedělají, ale je to jednoduchý úkon.
Že jo. Taky mi přijdě divné, že holky dávají dítěti automaticky příjmení otce. Já jsem jeho matka a jsem-li svobodná bude se jmenovat po mě.
@katule9 píše:
ale otce v rodnym liste mit budes ne??nechapu proc si to komplikujes
a co si komplikuje? Nekomplikuje si nic, jen si vyřídí posléze nový rodný list. Nic komplikovaného na tom není.
@trpaslinka píše:
Take nechapu, proc by musela dat prijmeni po otci, dokud nejsou svoji. Ja to tak udelala a otec pak ze svatby vycouval.
To je jeden z důvodů. Také nechápu proč by měl mít jméno po otci, co vím z matrik, tak se vždy dávalo dítěti neprovdané ženy příjmení po matce. To že se dává dnes jméno po otci, je „hit“ posledních let.
Aneb jak donutit chlapa ke svatbě
Já jsem jeho matka a bude se jmenovat po mně… bože, bože ![]()
@anna.marie.nova píše: Že jo. Taky mi přijdě divné, že holky dávají dítěti automaticky příjmení otce. Já jsem jeho matka a jsem-li svobodná bude se jmenovat po mě.
a ještě napíšou, ať není feministka a dá po otci, to mi moje zmožená hlava fakt nebere.