Co obnáší změna příjmení dítěte?

5.2.16 17:19

Co obnáší změna příjmení dítěte?

Hezké odpoledne, holky.
Chci se zeptat, jak postupovat při změně příjmení dítěte, případně kolik to stojí.

• čekám dítě, zatím jsem svobodná.
  • po narození dítěte mu dám své příjmení.
  • s biologickým otcem dítěte, který bude samozřejmě zapsán v rodném listě, se vezmeme později po porodu.

Někde jsem četla, že změna příjmení proběhne automaticky při mém sňatku s otcem dítěte. Je to pravda nebo bude potřeba podepsat nějaké změny na matrice?

(doufám, že jsem otázku formulovala srozumitelně :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21111
5.2.16 17:40
@anna.marie.nova píše:
Hezké odpoledne, holky.
Chci se zeptat, jak postupovat při změně příjmení dítěte, případně kolik to stojí.
  • čekám dítě, zatím jsem svobodná.
  • po narození dítěte mu dám své příjmení.
  • s biologickým otcem dítěte, který bude samozřejmě zapsán v rodném listě, se vezmeme později po porodu.

Někde jsem četla, že změna příjmení proběhne automaticky při mém sňatku s otcem dítěte. Je to pravda nebo bude potřeba podepsat nějaké změny na matrice?

(doufám, že jsem otázku formulovala srozumitelně :) )

tak mu dej rovnou příjmení biootce a neřeš kraviny? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
5.2.16 17:41

A proc bys davala sve prijmeni? Kdyz se chcete stejne vzit? Musite na matriku a mit dohodu o jmenu ditete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
5.2.16 17:48

Určitě se to pak nezmění automaticky, já teda dala příjmení po partnerovi, věděla jsem, že se vezmeme… zbytečně bych to nekomplikovala, nebuď taková feministka :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5.2.16 17:49

Své příjmení chci dát proto, protože budu svobodná matka. Společné příjmení budeme mít, až se vezmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.2.16 17:49

@pohledzdruhestrany proč by to jako měla dělat? a jaký kraviny? Co to je, jako? Na tohle se neptala, a až sijí biootec vezme, dítě automaticky dostane jméno stejné, jako budou mít rodiče. Kravina je dát jméno po chlapovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24226
5.2.16 17:51
@anna.marie.nova píše:
Své příjmení chci dát proto, protože budu svobodná matka. Společné příjmení budeme mít, až se vezmem.

Taky bych dala příjmení po sobě a pak po sňatku změnila. Myslím si, že ta to obíhávání by mi to stálo.

Zkus se zeptat na matrice, klidně tam jen zavolej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
5.2.16 17:51
@anna.marie.nova píše:

ale otce v rodnym liste mit budes ne??nechapu proc si to komplikujes :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
5.2.16 17:52

Take nechapu, proc by musela dat prijmeni po otci, dokud nejsou svoji. Ja to tak udelala a otec pak ze svatby vycouval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.2.16 17:53
@anna.marie.nova píše:

už při žádosti o obřad na matrice se dá zaškrtnout, že rovnou žádáte o změnu příjmení společného dítěte. Nenech si tady nakukat nic o feministickém myšlení nebo o kravinách. Svatbou se změní i dítěti, nic složitého, automaticky to nedělají, ale je to jednoduchý úkon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.2.16 17:53

Že jo. Taky mi přijdě divné, že holky dávají dítěti automaticky příjmení otce. Já jsem jeho matka a jsem-li svobodná bude se jmenovat po mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.2.16 17:54
@katule9 píše:
ale otce v rodnym liste mit budes ne??nechapu proc si to komplikujes :nevim:

a co si komplikuje? Nekomplikuje si nic, jen si vyřídí posléze nový rodný list. Nic komplikovaného na tom není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24226
5.2.16 17:54
@trpaslinka píše:
Take nechapu, proc by musela dat prijmeni po otci, dokud nejsou svoji. Ja to tak udelala a otec pak ze svatby vycouval.

To je jeden z důvodů. Také nechápu proč by měl mít jméno po otci, co vím z matrik, tak se vždy dávalo dítěti neprovdané ženy příjmení po matce. To že se dává dnes jméno po otci, je „hit“ posledních let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
5.2.16 17:55

Aneb jak donutit chlapa ke svatbě :D Já jsem jeho matka a bude se jmenovat po mně… bože, bože :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
69235
5.2.16 17:55
@anna.marie.nova píše: Že jo. Taky mi přijdě divné, že holky dávají dítěti automaticky příjmení otce. Já jsem jeho matka a jsem-li svobodná bude se jmenovat po mě.

a ještě napíšou, ať není feministka a dá po otci, to mi moje zmožená hlava fakt nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze