Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kačerdonald píše:
to je jak od nás, jenže ta naše tcháně pomlouvá i toho švagra
Tak to má city spravedlivě rozdělené ![]()
@Kaczenka píše:
To jsou široké pojmy. Co je to zlá? Neempatická? Sebestředná? Komu a jak to ubližuje? Jestli to stejně vnímá i manžel a děti, tak bych s ní možná promluvila.
S mojí tchýní rozvázal kontakt manžel a já v tom nehrála na začátku žádnou roli.Příspěvek upraven 29.05.13 v 22:32
Ubližuje to mě. Umí jen rozkazovat, jen ona má vždy pravdu, pokud se jí někdo vzepře s opačným názorem, je dotčená, nedochází jí, když někomu ubližuje například tím, že nad uvařeným jídlem mu žejne, že je hnusné, jak to mohou ostatní jíst. Manžel mě chápe, že se s ní vidět už nikdy nechci. A chápe mě, že jí dítě nikdy nedám na hlídání.
ooo
@taky tchyně píše:
Zdravím vás. Jestli mohu napsat svůj názor - nedělejte to. Zkuste k sobě najít cestu.Moje snacha přišla do naší rodiny s přesvědčením, že když její matka nadávala na svou tchyni, nutně si musela myslet, že je každá zlá, ale jak se rozmluvila, šlo z toho usoudit, že problém byl v její matce, která nikdy neměla kamarádku. Nemohli s ní bydlet pod jednou střechou ani snacha a syn. Odstěhovali se k nám. A to jí zase vadilo, začala snachu navádět. Přiznejme si, že soužití dvou generací je náročné a ještě, když vám do toho někdo zasahuje. Víte, za něco takového, by vás manžel mohl začít nenávidět, nebo by se to přepětí mohlo podepsat na jeho zdraví. Buďte moudřejší, než ona. Otevřete jí své srdce, řekněte jí, že jí chcete mít ráda. Uvidíte roztaje. Přeji vám hodně štěstí.
U vás byla situace jiná. A je poznat, že jsi velmi chytrá žena, s kterou se domluvit dá. U nás bohužel nikoli.
ooo
Tak ze hudra nad jidlem - tak to je normalne protivna myslim. pokud ma rada sveho syna (mozna je zaroven teda i protivna, co se da delat), kontakt bych neprerusovala. S ditetem to se teprv uvidi - nekdo ani o hlidani nema zajem, jiny treba umi byt lepsi babicka nez mama (plati i u chlapu ze). Ono at chcete nebo ne, dite, ktere se vam narodi, bude jeji pribuzny a ma pravo (dokonce soudne vymahatelne, kdyby na to doslo) ho vidat a byt s nim. Takze ja bych to nehrotila, pokud bude protivna i na dite, to si udela samo nazor, ale muze se stat, ze ne. Je skvele, ze mate oporu v chlapovi, takze se myslim nemusite bat dat ji sanci (i pokud s ni ma problem jeji syn, bude si vazit vaseho gesta, porad je to jeho matka (i kdyz treba z nejakeho duvodu protivna ze), takze muzete spis ziskat nez ztratit. ![]()
@katkatel píše:
Tak ze hudra nad jidlem - tak to je normalne protivna myslim. pokud ma rada sveho syna (mozna je zaroven teda i protivna, co se da delat), kontakt bych neprerusovala. S ditetem to se teprv uvidi - nekdo ani o hlidani nema zajem, jiny treba umi byt lepsi babicka nez mama (plati i u chlapu ze). Ono at chcete nebo ne, dite, ktere se vam narodi, bude jeji pribuzny a ma pravo (dokonce soudne vymahatelne, kdyby na to doslo) ho vidat a byt s nim. Takze ja bych to nehrotila, pokud bude protivna i na dite, to si udela samo nazor, ale muze se stat, ze ne. Je skvele, ze mate oporu v chlapovi, takze se myslim nemusite bat dat ji sanci (i pokud s ni ma problem jeji syn, bude si vazit vaseho gesta, porad je to jeho matka (i kdyz treba z nejakeho duvodu protivna ze), takze muzete spis ziskat nez ztratit.
O mé dítě zájem má. Dokonce takový, že chtěla, aby u ní už v šestinedělí přespávalo, plánuje, jak s ním bude každý celý den, až půjde za půl roku do důchodu, bude ho vodit do a ze školy, psát s ním úkoly. Když bylo malinké, tak mi poroučela, co s ním mám dělat. Že teď ho přebalovat nemám, teď ho nemám kojit, teď ho musím probudit na kojení… Je to zlý diktátor, který své činy nepochopí, ani když před ní pláču, prootože mi její rozkazy vadí..
ooo
Můj názor je, že by obě strany spolu měly vycházet tedy pokud to jde. Děti by neměli přicházet o babičku a přítel/manžel o mámu. Je ale spoustu ale. Tchýně mi tolik ublížila a cítím z ní tolik negativ, že si dovoluji říct že prostě nechci aby ona měla jakýkoli vliv na mého syna a proto vždy když jedeme na návštěvu ochotně jedu s nimi. Chovám se vstřícně a doma zase mojí mámě vyprávím jak je ubohá. Někdy se nedají přejít intriky a je třeba říct dost a stanovit si jasná pravidla.
@Anonymní píše:
O mé dítě zájem má. Dokonce takový, že chtěla, aby u ní už v šestinedělí přespávalo, plánuje, jak s ním bude každý celý den, až půjde za půl roku do důchodu, bude ho vodit do a ze školy, psát s ním úkoly. Když bylo malinké, tak mi poroučela, co s ním mám dělat. Že teď ho přebalovat nemám, teď ho nemám kojit, teď ho musím probudit na kojení… Je to zlý diktátor, který své činy nepochopí, ani když před ní pláču, prootože mi její rozkazy vadí..
![]()
Jo tak to chapu. Fajn, ze homa rada. A Ty se musis myslim naucit ji rict „dekuji…jsi moc hodna, tohle nechci
“ Je to drsny, ja o tom vim sve, ale jde to a kdyz si to stanovis jasne, zlepsi se i vztahy. Jsi mama, takze kdy bude dite delat co, je Tvoje vec, nikdo jiny do toho, kdy krmit a tak kecat nema (jestli keca i pres upozorneni tak jednim uchem sem druhym ven). Taky jsi svepravny dospelak a ne nejaky vojin… muzes zkusit nereagovat na jeji rozkazy nebo se pohadat, zalezi jakou mas naturu, ale jak neustupovat si na ni natrenuj (asi bude sakra dobrej ucitel, jak to tak ctu
), ono se to hodi i jindy v zivote
Dite je vase a omlouvat se za to, ze si ho chces vychovavat po svem nemusis nikomu. Nenech se, drzim pesti
@MSM20 Myslim moudry postoj uprimne taky sve manipulativni tchyni nechci nechavat prostor - aby byla s detmi sama, vim jak to pak dopada. Prijemne mi jeji navstevy nejsou, ale kvuli detem to prekousnu, jen jsem na strazi, kdyby to prekracovalo meze unosnosti
, jinak se snazim nezasahovat at si pohraji a tak ![]()
@katkatel píše:
@MSM20 Myslim moudry postoj uprimne taky sve manipulativni tchyni nechci nechavat prostor - aby byla s detmi sama, vim jak to pak dopada. Prijemne mi jeji navstevy nejsou, ale kvuli detem to prekousnu, jen jsem na strazi, kdyby to prekracovalo meze unosnosti, jinak se snazim nezasahovat at si pohraji a tak
Přesně tak, žádná návštěva mi není příjemná a psychicky mě návštěvy vyčerpávají. Jsem ráda když sedneme do auta a odjíždíme od ní. Jsem už alergická i na to, že přítelovi každý den volá a mluví s ním pokaždé pul hodiny. Kvetu z toho :/ Kdyby to bylo alespoň 3 krát týdně, ale my odjedeme z návštěvy a ona mu hned večer volá a druhý den znovu…a vykecává se
Taky návštěvy u tchýně nějak přetrpím jen kvůli malému ![]()
Ve styku s malým ji nebráníme, stavíme se tam 2× za rok a že ona má problém s tím aby přijela k nám (nebyla tu ani na narozeniny malého) je její problém ať si ho sama vyřeší ![]()
Tak todle já zase neznám… Moje tchýně byla v tomdle docela taktní. Postěžovala si až tam člověk nebyl
. Co se dětí týče, tak to nemůžu posoudit, synkovi bude pět, dcerka má rok a my se s ní nestýkáme už skoro osm let… její podpásovky byly vždycky nečekané a problémy uměle vytvořené (možná ani né jí jako nejmladším synem s jeho Dorotkou).
Ahoj, koukám, že to nemáte s tchyněma jednoduché ![]()
Já taky nemám ideální tchýni a nejhorší je to, že ona myslí všechno dobře
Takže jí ani nemůžu nic říct.
Např. když se jí jdu na něco zeptat, tak se k nám nasáčkuje a nutně mi musí pomoct a z půlhodinové záležitosti udělá dvouhodinovou a nezajímá ji, že mám jiný program a nemám na to čas
Taky je netaktní a to docela dost. Kolikrát přijde kvůli nějáké prkotině, která může počkat, já zrovna vykonávám velkou potřebu a ona se mnou mluví přes dveře WC a když jí řeknu, že se pak zastavím, tak řekne že počká a stojí za dveřma WC na chodbě, než vylezu.
Minule přišla, když jsme byli s přítelem pohádaní, já byla celá ubrečená, musela si toho všimnout a já zrovna obalovala řízky, tak se mě ptala, jestli nechci pomoct. Řekla jsem, že ne, nepochopila. Musela jsem na ni zvýšit hlas a říct, že to zvládnu sama, aby odkráčela.
![]()
Občas si myslím, že je úplně blbá a nedochází jí základní věci
Vám by tohle nevadilo?
Ale každopádně určitě není zlá a „neškodí“ vědomě. I když taky udělala pár nepochopitelných věcí. Když jsme se s přítelem k nim nastěhovali ( máme přízemí, oni jsou v patře ), tak tam jezdila ještě jeho babička s dědou, kteří jsou dnes již po smrti.. Tak jsme měli pouze jeden pokoj a kuchyň, WC, koupelnu jsme používali s nima. Hlavně byl problém ta kuchyň. Měli tam i televizi, takže tam seděli celý den a já si nemohla pomalu ani uvařit, abych jim tam nepřekážela nebo je nerušila
Ale aby jsme přešli k jádru pudla, chtěla po nás nájem 4000,– Když jsme s přítelem nebyli spolu, tak jim přispíval 3000,– a měl v tom full servis. Upozorňuju, že studnu mají svou, takže na vodu nulové náklady, tudíž platila jen elektřinu (2300,–/měs. za všechny!!! - přítele rodiče + bratr ) a pojistky přítele ( 500,–/měs. ), takže co jsme jim dali my, tak pokrylo měsíční náklady vč. paušálů na jejich telefony
Až začaly být problémy s přítelovo prarodičema - babička jezdila neohlášeně i v týdnu, když jsem měla třeba návštěvu, tak seděla s náma a poslouchala o čem se bavíme, nebo jsem měla ve dřezu neumyté nádobí po obědě - namočený hrnec apod., tak bylo zle… Tak jsem příteli řekla, že tolik zaplatíme za pronájem garsonky a budeme mít soukromí. Tak šel vyjednávat a dohodli se na 1000,– měsíčně + si pojistky platí sám. To je změna, co? ![]()
Ale tchán, ten mě nenávidí, přitom jsem mu nikdy nějak neublížila. Ale je to strašný morous a je plný zášti. A taky mi to dává dost najevo. Když jsme s přítelem řekli, že čekáme miminko, tak řekl jen, že to máme dobrý a tchyně řekla, jestli to není nevhodné
Protože se jí moje práce zdála asi podřadná, přičemž sama dřepí doma a bere ČID a nic jí podlě mě není
Dělala jsem v herně, ale s dýškama jsem si tam měsíčně přišla v pohodě i na 20tis.
Snažím se na oba být hodná, ale občas mě tchán takovým způsobem srazí na kolena, že to není až možné.
Např. měli k obědu rajskou a on si stěžoval, že k tomu má těstoviny a ne knedlík. Tak jsem se nabídla, že jim jeden knedlík přidělám, protože jsem měla v plánu je dělat ke guláši. Knedlík jsem jim druhý den donesla, když tam pak byl přítel pro tác, tak jsem se ptala, jestli jim knedlík chutnal, tak mi řekl jen, že znám tátu, že zas ofrňoval
No nenakopali byste mu prdel?
A podotýkám, že nejsou staří, je jim oběna 48let. Tady platí, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. ![]()
Ale takové věci, kdy se snažím a on s tím má ještě problém a jde na něm vidět, jak si to užívá, že mě může zkritizovat, se mě vždycky hodně dotknou a občas je i obrečím, protože mi není jasné, čím jsem si to zasloužila.
Ježiš, omlouvám se za takový sloh
Prostě jsem psala a psala a vzniklo tohle ![]()
Anonymní z 10:55 - to Tě lituju… je vidět, že se snažíš a oni takhle. To je hrozný, někomu se člověk nezavděčí i kdyby se pozlatitl. Je to smutný, že je to rodina.
@Špageta, někdy jsou cizí lidé vstřicnější, než vlastní rodina. Je to smutné, ale je to tak ![]()